Ροβέρτος Γ΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος Γ΄ της Σκωτίας
Robert III, King of Scotland.png
Γέννηση Δεκαετία του 1330 (περίπου)[1]
Scone Palace
Θάνατος 4  Απριλίου 1406
Rothesay Castle
Υπηκοότητα Σκωτία
Θρησκεία Χριστιανισμός
Οικογένεια
Σύζυγος Anabella Drummond
Τέκνα Δαυίδ Στιούαρτ
Ιάκωβος Α΄ της Σκωτίας
Margaret Stewart
Γονείς Ροβέρτος Β΄ της Σκωτίας και Ελισάβετ Μουρ
Αδέλφια Αλεξάντερ Στιούαρτ, Κόμης του Μπούκαν
Walter Stewart, Earl of Atholl
David Stewart, Earl of Strathearn
Ροβέρτος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι
Γουώλτερ Στιούαρτ, Λόρδος του Φάιφ
Elizabeth Stewart, Countess of Crawford
Οικογένεια Οίκος των Στιούαρτ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα monarch of Scotland (1390–1406)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ροβέρτος Γ΄ (Robert III of Scotland, 14 Αυγούστου 1337 - 4 Απριλίου 1406) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (1390 - 1406), μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά της Σκωτίας Ροβέρτου Β΄ και της ερωμένης του, Ελισάβετ Μουρ. Έγινε νόμιμος με τον γάμο των γονέων του το 1349. Παντρεύτηκε το 1367 την Αναμπέλα Ντράμοντ, κόρη του Ιωάννη του Ντράμοντ. Πήρε μέρος στη διακυβέρνηση ως το 1387, οπότε και σακατεύτηκε από ένα χτύπημα αλόγου. Εξαιτίας του ατυχήματος δεν μπόρεσε να παραμείνει επίτροπος του βασιλείου και έγινε ο αδελφός του Ροβέρτος, κόμης του Φάιφ (1389).

Ανίκανος βασιλιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρ' όλα αυτά, αυτός ήταν εκείνος που διαδέχθηκε τον πατέρα τους με το θάνατό του (1390), αλλά η πραγματική δύναμη διακυβέρνησης του βασιλείου παρέμεινε στον αδελφό του, Ροβέρτο του Φάιφ. Με την άνοδό του στο θρόνο, άλλαξε το βαπτιστικό του όνομα από Ιωάννης σε Ροβέρτος. Ο λόγος είναι ότι σαν Ιωάννης θα ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει το Ιωάννης Β΄, οπότε και θα αναγνώριζε τον Τζων Μπάλλιολ ως βασιλιά Ιωάννη Α΄ της Σκωτίας.

Το 1399 διόρισε τον μεγαλύτερο γιο του, Δαυίδ Στιούαρτ, αρχιστράτηγο του βασιλείου, αλλά ακολούθησε η Αγγλική επίθεση. Διαμάχες μεταξύ του Δαυίδ και του θείου Ροβέρτου, που ήταν δούκας του Άλμπανι, κατέληξαν στον μυστήριο θάνατο του Δαυίδ το 1402. Ο Ροβέρτος αποφάσισε τον μόνο επιζήσαντα γιο του, Ιάκωβο (μετέπειτα βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβο Α΄), να τον στείλει για ασφάλεια στην Γαλλία (1406). Ενώ περίμενε ο 11χρονος διάδοχος για έναν μήνα σε ένα βραχώδες νησάκι το πλοίο που θα ερχόταν από τη Γαλλία για να τον παραλάβει, το πληροφορήθηκε ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος Δ΄ που τον συνέλαβε αιχμάλωτο. Παρέμεινε αιχμάλωτος των Άγγλων 18 χρόνια, ενώ ο Ροβέρτος Γ΄ μόλις πληροφορήθηκε την αιχμαλωσία του γιου του πέθανε από τη λύπη του.


Προκάτοχος:
Ροβέρτος Β΄
Βασιλιάς της Σκωτίας
13901406
Διάδοχος:
Ιάκωβος Α΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert III of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).