Αλέξανδρος Γ΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλέξανδρος Γ΄ της Σκωτίας
Alexander III and Ollamh Rígh.JPG
Γέννηση  ή 
Roxburgh
Θάνατος  ή 
Φάιφ
Αιτία θανάτου πτώση από άλογο
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Βασίλειο της Σκωτίας
Σύζυγος Μαργαρίτα της Αγγλίας και Γιολάντα του Ντρε
Τέκνα Μαργαρίτα της Σκωτίας και Αλέξανδρος, πρίγκιπας της Σκωτίας
Γονείς Αλέξανδρος Β΄ της Σκωτίας και Μαρία του Κουσί
Commons page Πολυμέσα

Ο Αλέξανδρος Γ΄ της Σκωτίας (4 Σεπτεμβρίου 124119 Μαρτίου 1286) ήταν βασιλιάς των Σκώτων (12491286), υιός και διάδοχος του βασιλιά των Σκώτων Αλεξάνδρου Β΄ από τη δεύτερη σύζυγο του, Μαρία του Κουσί.

Παντρεύτηκε το 1251 την Μαργαρίτα της Αγγλίας, κόρη του βασιλιά Ερρίκου Γ΄: αυτό έδωσε στον πεθερό του την ευκαιρία να του ζητήσει φόρο υποτέλειας, αλλά ο Αλέξανδρος αρνήθηκε. Με την ενηλικίωση του (1261), αποφάσισε να συνεχίσει τις βλέψεις του πατέρα του για την κατοχή των Δυτικών Νήσων, έστειλε αίτημα στον βασιλιά Χάακον Δ΄ της Νορβηγίας αλλά αυτός αρνήθηκε και αποφάσισε να εκστρατεύσει στην Σκωτία.

Ο Χάακον δεν βρήκε τα πράγματα τόσο εύκολα όσο το περίμενε. Ο Αλέξανδρος προσπάθησε να κερδίσει χρόνο σε διαπραγματεύσεις, ώσπου τρικυμία σάρωσε τα νορβηγικά πλοία, με τελικό αποτέλεσμα την οριστική ήττα τους στην μάχη του Λαργκς τον Οκτώβριο του 1263. Ο Χάακον επέστρεψε στην πατρίδα του και πέθανε σε δύο μήνες. Ο διάδοχός του έκλεισε (1266) τη Συνθήκη του Περθ, όπου η νήσος του Μαν και οι Δυτικές Νήσοι κατοχυρώνονταν στην Σκωτία, ενώ η Νορβηγία κρατούσε μόνο Όρκνεϊ και Σέτλαντ. Ο Αλέξανδρος παραχώρησε τα νησιά στην οικογένεια Μακ Ντόναλντ, που τα κράτησε δύο αιώνες σαν υποτελείς ηγεμόνες, ενώ πολλές φορές ήρθαν σε σύγκρουση με το στέμμα της Σκωτίας.

Με την σύζυγο του Μαργαρίτα της Αγγλίας απέκτησε τα τρία παιδιά τους:

Δεν ξαναπαντρεύτηκε ολόκληρη την δεκαετία χηρείας του, αλλά όταν πέθαναν πρόωρα και τα τρία παιδιά του σχεδίαζε δεύτερο γάμο με την Γιολάνδη του Ντρε, προκειμένου να αποκτήσει τον διάδοχο τον Νοέμβριο του 1285. Τον πρόλαβε ο θάνατος, που προήλθε από τα τραύματα λόγω βίαιης πτώσης από το άλογό του. Με τον Αλέξανδρο Γ΄ τελειώνει η απευθείας γραμμή αρρένων των βασιλέων της Σκωτίας. Τον διαδέχθηκε η εγγονή του, Μαργαρίτα, που πέθανε πριν την στέψη της, το 1290.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexander III of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).