Ιάκωβος Ε΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιάκωβος E΄ της Σκωτίας
Ο βασιλιάς της Σκωτίας Ιάκωβος Ε΄ με την δεύτερη σύζυγο του, Μαρία του Γκιζ

Ο Ιάκωβος Ε΄ (10 Απριλίου 1512 - 14 Δεκεμβρίου 1542) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας από το 1513 μέχρι το 1542, ως υιός και διάδοχος του βασιλιά της Σκωτίας Ιακώβου Δ΄.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ακόμα βρέφος, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε στη μάχη του Φλόντεν. Όσο ήταν ανήλικος, κηδεμονεύτηκε από μια σειρά αντιβασιλέων, με κυριότερη την ίδια τη μητέρα του, Μαργαρίτα Τυδώρ, αδελφή του Άγγλου βασιλιά Ερρίκου Η΄. Η μητέρα του την επόμενη χρονιά παντρεύτηκε τον Ιωάννη Στιούαρτ, δούκα του Όλμπανι, που ήταν επόμενος σε σειρά διαδοχής μετά τον ίδιο τον Ιάκωβο και τον αδελφό του, Αλέξανδρο Στιούαρτ, δούκα του Ρος.

Ο πατριός του, Άρτσιμπαλντ Ντάγκλας, 6ος κόμης του Άνγκους, έγινε αντιβασιλέας το 1525, αλλά κράτησε αιχμάλωτο τρία χρόνια τον νεαρό βασιλιά, προκειμένου να κάνει εξάσκηση των ικανοτήτων του, ώσπου ο Ιάκωβος δραπέτευσε το 1528. Η πρώτη πράξη του μετά την ενθρόνισή του ήταν να εξαφανίσει τον Ντάγκλας από το πολιτικό σκηνικό της χώρας και να υποτάξει τους επαναστάτες των δυτικών Νήσων στη Σκωτία. Αύξησε τα βασιλικά έξοδα ασκώντας έντονο έλεγχο στα πλούτη των εδαφών του, στα κέρδη και στα φεουδαρχικά δικαιώματα. Έλεγξε, τέλος, τον τεράστιο εκκλησιαστικό πλούτο, πλουτίζοντας τα θησαυροφυλάκια του και φροντίζοντας να διαθέσει χρήματα στις κατασκευές.

Ανανέωσε τη συμμαχία του με τη Γαλλία και παντρεύτηκε το 1537 την Μανταλένα του Βαλουά, κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α΄, που πέθανε σε λίγους μήνες. Έτσι παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Μαρία του Γκιζ, κόρη του Κλαυδίου, δούκα του Γκιζ. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν χήρα του Λουδοβίκου της Ορλεάνης, δούκα του Λονγκεβίλ, η οποία είχε δύο παιδιά από τον πρώτο της σύζυγο, ενώ οι δύο γιοί της με τον Ιάκωβο πέθαναν σε βρεφική ηλικία τον Απρίλιο του 1541.

Δεν ανέχθηκε καθόλου τις αιρέσεις, ασκώντας σκληρές διώξεις στους θρησκευτικούς μεταρρυθμιστές. Ανάμεσα σε αυτούς που βρήκαν τον θάνατο ήταν και ο Πάτρικ Χάμιλτον.

Αποτυχίες στους πολέμους του με τους Άγγλους στο τέλος της ζωής του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θάνατος της μητέρας του το 1541 έφερε το τέλος της ειρήνης με την Αγγλία, οπότε και ξέσπασε αμέσως πόλεμος μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας. Αρχικά οι Σκωτσέζοι είχαν μια νίκη στη μάχη του Χάντον Ριγκ το 1542, αλλά αμέσως μετά γνώρισαν μεγάλη συντριβή στη μάχη του Σόλγουεϊ Μος, κάτι που ήταν αιτία να πάθει ο Ιάκωβος νευρική κρίση, που τον οδήγησε αμέσως στον θάνατο.

Μόνη διάδοχός του ήταν η κόρη του, Μαρία, και αναφέρεται ότι ήταν νεογέννητη όταν πέθανε και της ψιθύριζε στο νεκροκρέβατό του «αρχίζει με μια κοπέλα και τελειώνει με μια κοπέλα», αναφερόμενος στη δυναστεία των Στιούαρτ, που ξεκίνησε με την Μάρτζορι Μπρους, κόρη του Ροβέρτου Μπρους. Είχε εκτός από τη Μαρία και επτά ανήλικα παιδιά, τρία από τα οποία τα γέννησε πριν γίνει 20 ετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο Ροβέρτος Στιούαρτ, 1ος κόμης του Όρκνεϊ.


Προκάτοχος:
Ιάκωβος Δ΄
Βασιλιάς της Σκωτίας
15131542
Διάδοχος:
Μαρία Α΄

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα James V of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα