Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Το Κουρδιστό Πορτοκάλι)
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (ταινία)
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας από τον Μπιλ Γκολντ.
ΣκηνοθεσίαΣτάνλεϊ Κιούμπρικ[1][2][3]
ΠαραγωγήΣτάνλεϊ Κιούμπρικ
ΣενάριοΣτάνλεϊ Κιούμπρικ και Άντονυ Μπέρτζες[4]
Βασισμένο σεΤο Κουρδιστό Πορτοκάλι
ΠρωταγωνιστέςPatrick Magee[1][2][5], Adrienne Corri[1][2][6], Miriam Karlin[1][2][6], Godfrey Quigley[1][2][6], Anthony Sharp[7][6], Warren Clarke[1][2][6], Μάλκολμ ΜακΝτάουελ[1][2][3], Michael Tarn[7][6], James Marcus[2][6], Φίλιπ Στόουν[1][7][6], Margaret Tyzack[1][7][6], Μαϊκλ Μπέιτς[1][2][6], Paul Farrell[1][2][6], Clive Francis[1][2][6], Ντέιβιντ Πράουζ[1][7][6], Στίβεν Μπέρκοφ[1][7][6], Madge Ryan[7][6], Carol Drinkwater[1][7][6], Όμπρεϊ Μόρις[2][6], Τζορτζ Κουλούρις[7], Gillian Hills[7][6], Katya Wyeth[7], Πατ Ρόουτς[7], Peter Burton[7], Robert Bruce[8], Rex Rashley[8], Michael Gover, Τζον Σάβιντεντ, John J. Carney, Helen Ford, Alec Wallis και John Clive
ΜουσικήWendy Carlos
ΦωτογραφίαΤζων Άλκοτ
ΜοντάζBill Butler
ΕνδυματολόγοςMilena Canonero
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολή19  Δεκεμβρίου 1971 (Νέα Υόρκη και Τορόντο)[9], 13  Ιανουαρίου 1972 (Ηνωμένο Βασίλειο), 2  Φεβρουαρίου 1972 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), 23  Μαρτίου 1972 (Γερμανία)[10], 1  Απριλίου 1972 (Γαλλία) και 1971
Διάρκεια136 λεπτά[11]
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά και Nadsat

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (πρωτότυπος τίτλος: A Clockwork Orange) είναι μια δυστοπική ταινία εγκλήματος του 1971, σκηνοθετημένη από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ βασισμένη πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άντονι Μπέρτζες. Θεματολογικά, πρόκειται για μια σπουδή πάνω στη βία, τόσο των συμμοριών όσο και του κράτους και του σωφρονιστικού συστήματος. Θεωρήθηκε εξτρεμιστική για την εποχή της και απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες. Ο ίδιος ο Κιούμπρικ, ενοχλημένος από την απαγόρευση, ζήτησε η ταινία του να μην προβληθεί στην Αγγλία παρά μόνο μετά το θάνατό του.

Το 2020 η ταινία χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[12]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μια ομάδα νεαρών προβαίνει σε βιαιότητες: βανδαλισμούς, κλοπές, βιασμούς χωρίς λόγο ενώ δείχνει να το διασκεδάζει πολύ. Μετά από ένα ατυχές συμβάν, ο Άλεξ βρίσκεται στη φυλακή όπου διαλέγει να ακολουθήσει ένα νέο σωφρονιστικό πρόγραμμα που επινόησε η κυβέρνηση. Στην ουσία πρόκειται για ένα παβλοφικό πείραμα με πειραματόζωο τον ίδιο.

Η ταινία πραγματεύεται το διχαστικό ερώτημα το οποίο ετίθετο κατά τη δεκαετία του 60 με την ιδιαίτερη έξαρση της βίας, σχετικά με την αντιμετώπιση της. Μέσα από μια άκρως σουρεαλιστική διάσταση ο Κιούμπρικ θέτει στο κοινό της εποχής το ερώτημα αν αξίζει να θυσιαστεί το αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης ακόμα και αν αυτή επιδρά στην έννομη τάξη ή τελικά η ανθρωπότητα πρέπει να οδηγηθεί στην ανάγκη εξάλειψης της βίας ακόμα και αν αυτή επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Η σουρεαλιστική διάθεση μάλιστα του σκηνοθέτη τον οδηγεί κατά τη διάρκεια της ταινίας να χρησιμοποιήσει σχήματα τραγικής ειρωνείας αλλά και να επιδείξει τις τάσεις ρεβανσισμού από τα κατάλοιπα της βίας όπως αυτή προκαλείται από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις μια κοινωνίας, η οποία αδυνατεί να υπερβεί την έννοια της «ψυχολογίας των μαζών» όπως αυτή περιγράφεται από τις φροϋδικές αντιλήψεις.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μάλκολμ ΜακΝτάουελ στον ρόλο του Άλεξ Ντελάρτζ
  • Πάτρικ Μαγκί στον ρόλο του Φράνκ Αλεξάντερ
  • Μάικλ Μπέιτς στον ρόλο του αστυφύλακα Μπάρνς
  • Γουόρεν Κλαρκ στον ρόλο του Ντιμ
  • Τζέιμς Μάρκους στον ρόλο του Τζόρτζι
  • Όμπρει Μόρις στον ρόλο του κυρίου Δελτοειδή
  • Αντριέν Κόρι στον ρόλο της κύριας Αλεξάντερ
  • Καρλ Ντούερινγκ στον ρόλο του Δρ.Μπρόντσκι

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1969 ο Κιούμπρικ μετά την επιτυχία της ταινίας του 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος δανείστηκε ένα βιβλίο από τον σεναριογράφο της ταινίας του S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα, που ονομάζεται Το Κουρδιστό Πορτοκάλι και αποφάσισε να φτιάξει την ταινία. Το σενάριο, την παραγωγή και τη σκηνοθεσία την ανέλαβε ο ίδιος ο Κιούμπρικ. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 1970 και τελείωσαν το 1971.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ συμπεριλαμβανόμενου Καλύτερης ταινίας και 3 υποψηφιότητες για τη Χρυσή Σφαίρα το 1972. Την ίδια χρονιά στην τελετή των Όσκαρ ο σκηνοθέτης της ταινίας Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία Γουίλιαμ Φρίντκιν στην οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη τονίζει ότι ο Κιούμπρικ είναι ο καλύτερος σκηνοθέτης που υπήρξε ποτέ, όχι μόνο αυτή τη χρονιά, αλλά και άλλες χρονιές. Η ταινία κέρδισε επίσης 2 βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σκηνοθέτη. Επίσης η ταινία θεωρείται ένα από τα καλύτερα αριστουργήματα που υπήρξαν ποτέ.

Καταλληλότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αμερική το 1972 η ταινία έλαβε μια καταλληλότητα Χ που σημαίνει ότι είναι κατάλληλη μόνο για ενηλίκους. Τότε ο Κιούμπρικ αντικατέστησε 30 δευτερόλεπτα βίας από την ταινία και έτσι έλαβε μια R καταλληλότητα που σημαίνει ότι είναι κατάλληλη για παιδιά πάνω των 17 ετών.

Κυκλοφορία προϊόντων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε σε DVD το 2001 μέρος του προϊόντος Stanley Kubrick Collection από τη Warner Bros.Το 2007 κυκλοφόρησε για δεύτερη φορά σε DVD και για πρώτη φορά σε Blu-ray.Το 2011 κυκλοφόρησε πάλι σε Blu-ray για την 40ή επέτειό της με νέες πρόσθετες παροχές.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]