The Social Network

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Social Network
ΣκηνοθεσίαΝτέιβιντ Φίντσερ
ΠαραγωγήColumbia Pictures
ΣενάριοΆρον Σόρκιν
(σενάριο)
Μπεν Μέζριχ
(βιβλίο)
Βασισμένο σεThe Accidental Billionaires
ΠρωταγωνιστέςΤζέσι Άιζενμπεργκ
Άντριου Γκάρφιλντ
Τζάστιν Τίμπερλεϊκ
Μπρέντα Σονγκ
Ρούνι Μάρα
Ρασίντα Τζόουνς
Άρμι Χάμερ
Μαξ Μινγκέλα
ΜουσικήΤρεντ Ρέζνορ
Άττικους Ρος
ΦωτογραφίαΤζεφ Κρόνενγουεθ
ΜοντάζΚερκ Μπάξτερ
Εταιρεία παραγωγήςRelativity Media, Trigger Street Productions και Columbia Pictures
ΔιανομήInterCom[1] και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 1 Οκτωβρίου 2010
Country flag 27 Οκτωβρίου 2010
Διάρκεια121 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά
Προϋπολογισμός$40 εκατομμύρια[2]
Ακαθάριστα έσοδα$224.9 εκατομμύρια[2]

Το The Social Network είναι αμερικανική δραματική βιογραφική ταινία παραγωγής 2010 με θέμα την ίδρυση της διαδικτυακής κοινωνικής σελίδας Facebook και τις μηνύσεις που ακολούθησαν. Την σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Ντέιβιντ Φίντσερ και η διανομή συνίσταται από νέους κυρίως ηθοποιούς όπως Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Μπρέντα Σονγκ, Ρούνι Μάρα, Άρμι Χάμερ και Μαξ Μινγκέλα.

Το σενάριο έγραψε ο Άρον Σόρκιν και είναι βασισμένο στο βιβλίο "The Accidental Billionaires" του Μπεν Μέζριχ. Κανένας από το προσωπικό του Facebook, συμπεριλαμβανομένου και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν είχε καμία ανάμειξη με την ταινία, αν και ο Εντουάρντο Σάβεριν ήταν σύμβουλος στο βιβλίο του Μέζριχ.[3]

Η ταινία κυκλοφόρησε από την Columbia Pictures την 1η Οκτωβρίου του 2010 με διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς[4] και μεγάλη ανταπόκριση στα ταμεία με 224,9 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως.[5] Έλαβε οχτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Τζέσι Άιζενμπεργκ, κερδίζοντας τρία στις κατηγορίες Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ και Μουσικής.[6] Βραβεύτηκε επίσης με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, Καλύτερης Ταινίας - Δράμα, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μουσικής, από τις συνολικά έξι υποψηφιότητες.[7]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μετά το χωρισμό του με την Έρικα Ολμπράιτ έχει την ιδέα να φτιάξει μια ιστοσελίδα που θα βαθμολογεί τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου. Ο Μαρκ εισχωρεί μέσα σε βάσεις και δεδομένα και κατεβάζει πολλές φωτογραφίες και μέσα σε λίγες ώρες έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα με όνομα "FaceMash", όπου οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν ποια από τις δύο φοιτήτριες που παρουσιάζονται κάθε φορά είναι πιο ελκυστική.

Ο Μαρκ μετά την κίνηση της ιστοσελίδας και των προβλημάτων που προκάλεσε στο δίκτυο του Χάρβαρντ, τιμωρείται και βιώνει την αντιπάθεια των γυναικών του Πανεπιστημίου. Παρ' όλα αυτά, η επιτυχία του "FaceMash" και το γεγονός ότι το έφτιαξε μέσα σε μια νύχτα και ενώ ήταν μεθυσμένος, τράβηξε την προσοχή των Κάμερον και Τάιλερ Γουίνκλεβος, δύο δίδυμα αδέρφια και του συνεταίρου τους Ντίβια Ναρέντρα. Ως αποτέλεσμα, ξεκινάει να δουλεύει για τους Γουίνκλεβος ως προγραμματιστής για την ιστοσελίδα τους Harvard Connection.

Σύντομα, ο Μαρκ θα προσεγγίσει το φίλο του Εντουάρντο και θα του πει για μια ιδέα που έχει με τον τίτλο "Thefacebook", μια online διαδικτυακή ιστοσελίδα αποκλειστική για τους φοιτητές του Χάρβαρντ. Εξηγεί ότι αυτή η ιστοσελίδα θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται προσωπικές και κοινωνικές πληροφορίες με ασφάλεια. Ο Εντουάρντο συμφωνεί να βοηθήσει το Μαρκ, προσφέροντας 1.000 δολάρια ώστε να ξεκινήσει την ιστοσελίδα. Γρήγορα το "Thefacebook" θα γίνει δημοφιλές ανάμεσα στους φοιτητές. Όταν οι Γουίνκλεβος μαθαίνουν γι' αυτό μαζί με τον Ναρέντρα πιστεύουν ότι ο Ζάκερμπεργκ έκλεψε την ιδέα τους. Οι Κάμερον και Ντίβια θέλουν να μηνύσουν τον Μαρκ για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων αλλά ο Τάιλερ τους πείθει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα χωρίς να διαφύγουν στα δικαστήρια.

Καθώς το "Thefacebook" γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, οι Μαρκ και Εντουάρντο το επεκτείνουν και σε άλλα Πανεπιστήμια και θα συναντηθούν με τον ιδρυτή του Napster Σον Πάρκερ. Ο Εντουάρντο είναι σκεπτικός ως προς τη συνεργασία τους με τον Πάρκερ, δίνοντας έμφαση στις προβληματικές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις του. Ο Μαρκ όμως εντυπωσιάζεται με τον Πάρκερ με τον όραμά του για την ιστοσελίδα. Χωρίς να κλείσουν κάποια συμφωνία ο Πάρκερ προτείνει να ονομάσουν την ιστοσελίδα σκέτο "Facebook". Ο Εντουάρντο αργότερα θα χαρακτηρίσει αυτήν την πρόταση ως τη μόνη συνεισφορά του Πάρκερ στο πρότζεκτ.

Μετά από πρόταση του Πάρκερ, ο Μαρκ μετακομίζει την εταιρία του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, ενώ ο Εντουάρντο παραμένει στη Νέα Υόρκη ψάχνοντας διαφημιστές. Όταν ο Εντουάρντο θα πάει στην Καλιφόρνια, θα βρει τον Πάρκερ να ζει στο σπίτι που νοίκιασε με τον Μαρκ και να παίρνει σοβαρές αποφάσεις. Μετά από ένα καυγά με το Μαρκ, ο Εντουάρντο παγώνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη. Όταν ο Μαρκ θα του τηλεφωνήσει θα του πει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρήματα από επενδυτή μέσω των επαφών του Πάρκερ.

Εν τω μεταξύ στην Αγγλία, οι Γουίνκλεβος ανακαλύπτουν ότι το Facebook είναι αρκετά διαδεδομένο σε αρκετά Πανεπιστήμια εκεί. Αποφασίζουν να κάνουν μήνυση. Ο Εντουάρντο ανακαλύπτει ότι η συμφωνία που έκανε με τους επενδυτές του Πάρκερ, τους επιτρέπει να μειώσουν το ποσοστό του στην εταιρία. Θα έρθει αντιμέτωπος με τον Μαρκ και θα του ανακοινώσει ότι θα τον μηνύσει.

Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε το Μαρκ να δίνει κατάθεση σε δύο δίκες: μία των Γουίνκλεβος και μια άλλη του Εντουάρντο. Στην τελευταία σκηνή ο Μαρκ στέλνει αίτημα φιλίας στην πρώην του Έρικα και κάνει συνέχεια ανανέωση σελίδας περιμένοντας απάντηση.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To logo της ταινίας

Το κάστινγκ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2009 και ανοιχτές ακροάσεις έγινες σε πολλές πολιτείες της Αμερικής. Ο Τζέσι Άιζενμπεργκ ανακοινώθησε πρώτος ότι θα συμμετέχει στην ταινία τον Σεπτέμβριο του 2009.[8] Λίγες μέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή των Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και Άντριου Γκάρφιλντ ως Σον Πάρκερ και Εντουάρντο Σάβεριν αντίστοιχα. Τον Οκτώβριο του 2009 ανακοινώθηκαν οι Μπρέντα Σονγκ, Ρούνι Μάρα και Άρμι Χάμερ.[9]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 50.000.000 δολάρια[5], η ταινία The Social Network έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 22,4 εκατομμύρια δολάρια.[5] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 96,9 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 127,9 εκατομύρια δολάρια.[5] Παγκοσμίως απέφερε 224,9 εκατομμύρια δολάρια.[5] Στην Ελλάδα έκοψε 81.407 εισιτήρια.[10]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[6] Καλύτερη Ταινία υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου - Δράμα Τζέσι Άιζενμπεργκ υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο Άρον Σόρκιν νίκη
Μουσική Τρεντ Ρέζνορ & Άττικους Ρος νίκη
Φωτογραφία Τζεφ Κρονενγουέθ υποψηφιότητα
Μοντάζ Κιρκ Μπάξτερ & Άνγκους Γουόλ νίκη
Ήχος Ρεν Κλάις, Ντέιβιντ Πάρκερ, Μάικλ Σιμάνικ & Μαρκ Γουέινγκαρτεν υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[7] Καλύτερη Ταινία - Δράμα νίκη
Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ νίκη
Α' Ανδρικού Ρόλου - Δράμα Τζέσι Άιζενμπεργκ υποψηφιότητα
Β' Ανδρικού Ρόλου Άντριου Γκάρφιλντ υποψηφιότητα
Σενάριο Άρον Σόρκιν νίκη
Μουσική Τρεντ Ρέζνορ & Άττικους Ρος νίκη
Screen Actors Guild Awards[11] Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Τζέσι Άιζενμπεργκ υποψηφιότητα
Καλύτερη Ερμηνεία από Καστ υποψηφιότητα
BAFTA[12] Καλύτερη Ταινία υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο Άρον Σόρκιν νίκη
Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ νίκη
Α' Ανδρική Ερμηνεία Τζέσι Άιζενμπεργκ υποψηφιότητα
Β' Ανδρική Ερμηνεία Άντριου Γκάρφιλντ υποψηφιότητα
Μοντάζ Κιρκ Μπάξτερ & Άνγκους Γουόλ νίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. nmhh.hu/dokumentum/158992/2010_filmbemutatok_osszes.xlsx.
  2. 2,0 2,1 Πρότυπο:Cite Box Office Mojo
  3. «Inventing Facebook». nymag.com. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2010. 
  4. «The Social Network στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 «The Social Network στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2010. 
  6. 6,0 6,1 «The 83rd Academy Awards (2011) Nominees and Winners». oscars.org. 27 Φεβρουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  7. 7,0 7,1 «The 68th Annual Golden Globe Awards (2011)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  8. «Facebook Cast Confirmed: Jessie Eisenberg, Justin Timberlake & Andrew Garfield Join Fincher's 'Social Network'». The Ρlaylist. 23 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2010. 
  9. «Max Minghella, Rooney Mara, Dakota Johnson & More Join David Fincher's 'Social Network'». The Playlist. 20 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2010. 
  10. «The Social Network στο ΒΟΧ OFFICE». sevenart. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2011. 
  11. «The 17th Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. 30 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  12. «BAFTA Awards». IMDb. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]