Ντέιβιντ Πράουζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέιβιντ Πράουζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Ιουλίου 1935
Μπρίστολ
Θάνατος28  Νοεμβρίου 2020[1][2][3]
Λονδίνο[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςBristol Grammar School[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ηθοποιός ταινιών
αρσιβαρίστας[6]
ηθοποιός τηλεόρασης
Περίοδος ακμής1950 - 2017
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΜέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Ιστότοπος
www.darthvader-starwars.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Ντέιβιντ Πράουζ το 2007 σε μια εκδήλωση

Ο Ντέιβιντ Πράουζ (David Prowse, Μπρίστολ, 1 Ιουλίου 1935 - 28 Νοεμβρίου 2020) ήταν ένας Άγγλος ηθοποιός, μπόντι μπίλντερ και μασίστας.[7] Έγινε γνωστός παγκοσμίως λόγω το ότι έπαιξε τον Νταρθ Βέιντερ στην πρώτη τριλογία των ταινιών "Ο Πόλεμος των Άστρων" από το 1977 μέχρι το 1983. Επίσης, το 1971 έπαιξε τον ρόλο ενός φρουρού στην ταινία "To Κουρδιστό Πορτοκάλι" σε σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το 2015 πρωταγωνίστησε σε 2 ντοκυμαντέρ τα οποία ήταν σχετιζόμενα με τον ρόλο του σαν τον Βέιντερ, το πρώτο λεγόταν "The Force's Mouth" και το δεύτερο "I Am Your Father". Και τα δύο ντοκιμαντέρ περιλάμβαναν και την κακή σχέση που προέκυψε μεταξύ του Πράουζ και του Τζορτζ Λούκας που τελικά κατέληξε στον Πράουζ να μην έχει την άδεια να παραβρίσκεται σε διάφορες εκδηλώσεις σε σχέση με τις ταινίες "Ο Πόλεμος των Άστρων".

Πριν από τον ρόλο του ως Βέιντερ, ο Πράουζ είχε καθιερωθεί ως "υπερήρωας" στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ο "Άνθρωπος του Πράσινου Σταυρού" στον Κώδικα Οδικής Ασφάλειας του Πράσινου Σταυρού που απευθυνόταν σε παιδιά και νέους.[8][9][10]

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέιβιντ Τσαρλς Πράουζ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1935 στο Μπρίστολ. Είναι γιος της Γκλάντις (το γένος Μπερτ) και του Τσαρλς Πράουζ. Μεγάλωσε στο συγκρότημα κατοικιών Southmead στο Μπρίστολ, κερδίζοντας υποτροφία στο Bristol Grammar School. Ο Πράουζ ήταν αρκετά ψηλός, γύρω στα 2 μέτρα και ανέπτυξε από τα εφηβικά του χρόνια μια έλξη στη Σωματοδόμηση. Οι πρώτες του δουλειές περιλάμβαναν πορτιέρη σε μια αίθουσα χορού, όπου γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο και βοηθό στο Henleaze Swimming Pool. Μετά τις επιτυχίες του από το 1961 στο βρετανικό πρωτάθλημα άρσης βαρών, έφυγε από το Μπρίστολ το 1963 για να εργαστεί σε μια εταιρεία άρσης βαρών του Λονδίνου.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πράουζ κέρδισε το βρετανικό πρωτάθλημα άρσης βαρών το 1962 και τα επόμενα δύο χρόνια. Εκπροσώπησε την Αγγλία στο αγώνισμα της άρσης βαρών στους Αγώνες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Κοινοπολιτείας το 1962 στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια της πορείας του στη Σωματοδόμηση, ο Πράουζ έγινε φίλος με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και τον Λου Φερίνιο.[11]

Ο Πράουζ μπορούσε να σηκώσει (deadlift) μέχρι και 356 κιλά και ήταν αξιοσημείωτος ως το πρώτο άτομο που σήκωσε τις πέτρες "Dinnie". Στα χρόνια ακμής του, ο Πράουζ ζύγιζε γύρω στα 128 κιλά. O Πράουζ βοήθησε να εκπαιδεύσει τον Κρίστοφερ Ριβ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην ταινία "Superman" του 1978. Ο Πράουζ είχε αρχικά ζητήσει να λάβει τον ρόλο του γνωστού υπερήρωα ο ίδιος αλλά λόγω το ότι έμενε στην Αγγλία και η ταινία γυριζόταν στην Αμερική δεν έγινε δεκτός. Ο Πράουζ επίσης εκπαίδευσε τον Κάρι Έλβς για το ρόλο του ως τον "Westley" στο "Τρελές ιστορίες έρωτα και φαντασίας" (The Princess Bride) του 1987.[12] Ο Πράουζ επέβλεπε την παραγωγή της ταινίας και εκεί γνώρισε τον παλεστή Αντρέ Ρενέ Ρουσιμόφ, ο οποίος επίσης έπαιρνε μέρος σε αυτήν.

Η πρώτη του εμφάνιση ήταν ένα σύντομο "cameo" σε ένα γυμναστήριο ως αρσιβαρίστας στην τηλεοπτική εκπομπή του 1968 The Champions: η εναρκτήρια σειρά του επεισοδίου 2 "The Invisible Man".

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Prowse ήταν γνωστός ως "Ο Άνθρωπος του Πράσινου Σταυρού", ένας υπερήρωας που εφευρέθηκε για να προωθήσει μια εκστρατεία οδικής ασφάλειας για παιδιά το 1975. Ως αποτέλεσμα της σύνδεσής του με την εκστρατεία, η οποία διεξήχθη μεταξύ 1971 και 1990, έλαβε το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 2000.[13] Είχε ένα ρόλο ως φρουρός του Φρανκ Αλεξάντερ, σαν Τζούλιαν, στην ταινία "To Κουρδιστό Πορτοκάλι" του 1971, στην οποία έγινε αντιληπτός από τον μελλοντικό σκηνοθέτη από τις ταινίες "Ο Πόλεμος των Άστρων" Τζορτζ Λούκας. Επίσης έπαιξε έναν μασιστά στο "Τσίρκο βρικολάκων" (Vampire Circus) του 1972, έναν Μινώταυρο στο σίριαλ Doctor Who "Το τέρας του χρόνου" (επίσης το 1972) και ένα ανδροειδές/σάιμποργκ που ονομάστηκε "Coppin" στο "The Tomorrow People" το 1973.

Εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του Space: 1999, "The Beta Cloud" του 1976, λίγο πριν υποδυθεί τον Νταρθ Βέιντερ. Εκείνη την εποχή, εμφανίστηκε ως ο Μαύρος Ιππότης στην ταινία "Jabberwocky" του Τέρρυ Γκίλιαμ το 1977 και υποτίθεται ότι θα έπαιζε τον "Minoton" στο "Ο Σεβάχ επιτίθεται" (Sinbad and the Eye of the Tiger) του 1977, αλλά ο ρόλος πήγε στον Πίτερ Μέιχεου, ο οποίος αργότερα έπαιξε τον "Chewbacca" στον "Πόλεμο των Άστρων".

Ο Πράουζ παραλίγο να πάρει το ρόλο του "Jaws" στον "Τζέιμς Μποντ" (ο οποίος τελικά πήγε στον Ρίτσαρντ Κίελο) και του προσφέρθηκε ο ρόλος του Κόναν του Βαρβάρου πριν από τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ο Πράουζ είχε έναν μικρό ρόλο ως σωματοφύλακας του "Hotblack Desiato" στην τηλεοπτική μεταφορά του BBC το 1981 του "Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ". Εμφανίστηκε στην πρώτη σειρά του "Ace of Wands" στο LWT και ως σωματοφύλακας στο "Callan" του 1974, μια κινηματογραφική έκδοση της τηλεοπτικής σειράς. Έπαιξε τον Κάρολο, τον παλαιστή του δούκα, στην τηλεοπτική παραγωγή σαίξπηρ του BBC As You Like It το 1978. Ο Πράουζ επίσης έπαιξε "το τέρας του Φρανκενστάιν" σε αρκετές παλιές Βρετανικές παραγωγές με αρκετή επιτυχία ενώ επίσης συνέχιζε να έχει μικρούς ρόλους στην τηλεόραση.

Ο Πόλεμος των Άστρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πράουζ στον ρόλο του σαν Νταρθ Βέιντερ

Ο Πράουζ έπαιξε τη σωματική μορφή του Νταρθ Βέιντερ στην αρχική τριλογία του "Πόλεμου των Άστρων". Ο Πράουζ μιλούσε τον διάλογο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά ο Τζορτζ Λούκας ήθελε μια «πιο σκοτεινή φωνή» από τη σχετικά "χωριάτικη" προφορά του Πράουζ και προσέλαβε τον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς να παρέχει μια πιο απειλητική, κακόβουλη φωνή για τον χαρακτήρα. Αυτό το γεγονός δισαρέσκυσε τον Πράουζ ο οποίος πίστευε πως με τα κατάλληλα ειδικά εφέ θα μπορούσε να έχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με τον Τζόουνς. Αργότερα, ο Πράουζ χρειάστηκε να μοιραστεί τον ρόλο με τον Μπόμπ Άντερσον (για τις σκηνές μάχες) και τον Σεμπάστιαν Σο (για την τελευταία σκηνή του "Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο VI - Η Επιστροφή των Τζεντάι" οπού ο Λούκ βγάζει την μάσκα του Βέιντερ πρίν πεθάνει). Ο Πράουζ έτσι ένιωθε περιθωποιημένος και αρχικά οι παραγωγοί είχαν σκοπό να βάλουν τον Άντερσον να γυρίσει την σκήνη που ο Βέιντερ σηκώνει και πετάει τον Αυτοκράτορα στον "πυρήνα" του Άστρου του Θανάτου αλλά λόγω το οτί ο Άντερσον δεν ήταν αρκετά δυνατός για την σκηνή, ο Πράουζ μπόρεσε να πείσει τους παραγωγούς να πάρει αυτός μέρος στην σκηνή, καθώς του ήταν αρκετά εύκολο να σηκώσει τον ηθοποιό που τον έπαιζε.[14][15]

Ο Πράουζ κατέληξε να μαλώσει με τον Λούκας λόγω το ότι φημολογούταν πως ο Πράουζ διέρρευσε σε διάφορες εφημερίδες το μυστικό του σεναρίου από την ταινία "Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο V - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται" που έλεγε πως ο Βέιντερ αποκαλύπτονταν να είναι ο πατέρας του Λούκ στο τέλος της ταινίας. Ο Πράουζ αρνήθηκε τις φημές αλλά η ζημιά στην σχέση των δύο ήταν αρκετή και το αποτέλεσμα ήταν να απαγορεύσουν στον Πράουζ να παραβρίσκεται και να συμμετέχει σε εκδηλώσεις σχετιζόμενες με τις ταινίες, αν και συνέχιζε να πηγαίνει στις περισσότερες καθώς οι διοργανωτές αγνοούσαν τους όρους του Λούκας υπέρ της γνώμης των θαυμαστών του Πράουζ.

Το 2011, ο Πράουζ έγραψε και κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με όνομα "Straight from the Force's Mouth".

Συνεργασία με τον Τζέις Λιούις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πράουζ έγινε φίλος με τον Ουαλό μουσικό Τζέις Λιούις όταν αυτός ήταν έφηβος, αφού γνωρίστηκαν σε μια εκδήλωση επιστημονικής φαντασίας. Ο Λιούις επίσης είχε προηγουμένος αναπτύξει μια φιλία με τον γιό του Πράουζ, ο οποίος επίσης ασχολούταν με την μουσική.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πράουζ ήταν παντρεμένος από το 1963 με τη Νόρμα Σάμελ και ήταν πατέρας τριών παιδιών. Ο Πράουζ υπέφερε από αρθρίτιδα για μεγάλο μέρος της ζωής του. Αυτό οδήγησε σε αντικαταστάσεις και των δύο ισχίων και στη σύντηξη του αστραγάλου του, καθώς και σε αρκετές αναθεωρητικές χειρουργικές επεμβάσεις στις αντικαταστάσεις ισχίου του. Τα αρθριτικά συμπτώματά του εμφανίστηκαν για πρώτη φορά όταν ήταν 13 ετών. Αν και φαινομενικά εξαφανίστηκαν αφού ανέλαβε την αγωνιστική άρση βαρών, επανεμφανίστηκαν το 1990. Το 2000, το αριστερό χέρι του Πράουζ παρέλυσε, ακολουθούμενο από το δεξί του. Διαγνώστηκε με σηπτική αρθρίτιδα που προκλήθηκε από μια λοίμωξη που παραλίγο να τον σκοτώσει. Το ποσό της χειρουργικής επέμβασης που είχε δηλώθηκε ότι μείωσε το ύψος του. Τον Μάρτιο του 2009, ο Πράουζ αποκάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη. Από τις αρχές του 2009, υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία στο Νοσοκομείο Royal Marsden στο Νότιο Λονδίνο. Ο Πράουζ θεραπεύτηκε από την ασθένεια. Επίσης φημολογούταν πως ο Πράουζ έπασχε από άνοια, αν και το αρνήθηκε. Ο Πράουζ αποκάλυψε ότι υποστήριζε κόμματα του δεξιού λαϊκισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.[16]

Τον Οκτώβριο του 2016, ο Πράουζ αποσύρθηκε από όλες τις δημόσιες εμφανίσεις και εκδηλώσεις, λόγω κακής υγείας και των επιθυμιών της οικογένειάς του. Η τελευταία του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη γυρίστηκε με τον Ουαλό μουσικό και τον μακροχρόνιο φίλο του Τζέις Λιούις σε ένα μουσικό βίντεο επιστημονικής φαντασίας με τίτλο "Shields".

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πράουζ πέθανε σε νοσοκομείο στο Λονδίνο της Αγγλίας στις 28 Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 85 ετών, μετά από μια σύντομη, απροσδιόριστη ασθένεια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Le Monde. www.lemonde.fr/disparitions/article/2020/11/29/l-acteur-britannique-dave-prowse-qui-a-incarne-dark-vador-est-mort-a-l-age-de-85-ans_6061543_3382.html.
  2. (Αγγλικά) BBC News Online. www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-55117704. Ανακτήθηκε στις 29  Νοεμβρίου 2020.
  3. The Hollywood Reporter. 29  Νοεμβρίου 2020. www.hollywoodreporter.com/news/david-prowse-dead-star-wars-man-behind-darth-vader-mask-was-85-1161826. Ανακτήθηκε στις 29  Νοεμβρίου 2020.
  4. www.nytimes.com/2020/11/29/movies/dave-prowse-dead.html.
  5. «Bristol Post». Bristol Post. Ανακτήθηκε στις 29  Νοεμβρίου 2020.
  6. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  7. «"Return of the Jedi" not Profitable?». The Times. 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2010. 
  8. «Green Cross Code Man back on screen». BBC. 24 March 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 April 2018. https://web.archive.org/web/20180411064455/http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-30145697. Ανακτήθηκε στις 22 June 2018. 
  9. «The National Archives». The National Archives. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2010. 
  10. «Jonathan.thompson.co.uk». Jonathan.thompson.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2010. 
  11. «R.I.P. David Prowse: How The British Bodybuilder Got To Play Darth Vader». Boldentrance. Daniel Rennie. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2023. 
  12. Elwes, Cary (29 Νοεμβρίου 2020). «Tribute». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020. 
  13. «The Green force». BBC News Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 May 2009. https://web.archive.org/web/20090512132824/http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/4690148.stm. Ανακτήθηκε στις 24 November 2014. 
  14. «New York Times». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2014. 
  15. Cabota, Marcos; Bestard, Toni (directors) (20 Νοεμβρίου 2015). I Am Your Father (Documentary). 
  16. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/8052721.stm

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]