Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όλα για την Εύα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όλα Για Την Εύα
All About Eve
ΣκηνοθεσίαΤζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς[1][2][3]
ΠαραγωγήΝτάριλ Φ. Ζάνουκ
ΣενάριοΤζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς και Έριχ Κέστνερ[4]
Βασισμένο σεThe Wisdom of Eve
ΠρωταγωνιστέςΜπέτι Ντέιβις[5][2][3], Αν Μπάξτερ[5][2][3], Τζορτζ Σάντερς[5][2][3], Σελέστ Χολμ[5][2][3], Γκάρι Μέριλ[5][2][3], Χιου Μάρλοου[5][2][3], Θέλμα Ρίτερ[5][2][3], Γκρέγκορι Ράτοφ[5][2][3], Μέριλιν Μονρόε[5][2][3], Μπάρμπαρα Μπέιτς[5][2][3], Γουόλτερ Χάμπτεν[5][2], Κρεγκ Χιλ[4], Μπες Φλάουερς[4], Σναμπ Πόλαρντ[4], Χάρολντ Μίλερ[4], Στίβεν Γκέρεϊ[4], Jack Chefe[4] και Φράνκλιν Φάρναμ[4]
ΜουσικήΆλφρεντ Νιούμαν
ΦωτογραφίαΜίλτον Ρ. Κράσνερ
ΜοντάζΜπάρμπαρα ΜακΛίν
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Fox
Πρώτη προβολή1950, 13  Οκτωβρίου 1950 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) και 15  Ιανουαρίου 1951 (Σουηδία)[6]
Διάρκεια138 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Όλα για την Εύα (αγγλ. All About Eve), ή αλλιώς Εύα, είναι ο τίτλος ταινίας του 1950, σκηνοθετημένη από τον Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς και βραβευμένη με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Πρωταγωνιστές αυτής της κλασσικής ταινίας της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ είναι οι Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ, Τζορτζ Σάντερς, Σελέστ Χολμ και η Μέριλιν Μονρόε σε έναν απ'τους πρώτους της ρόλους.

Η ταινία προτάθηκε για 14 βραβεία Όσκαρ (ρεκόρ υποψηφιοτήτων, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα μαζί με τη ταινία Τιτανικός και το La La Land) και απέσπασε έξι. Το 1997 το "Όλα για την Εύα" έλαβε την 16η θέση ως μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.[7]

Η Μάργκο Τσάνινγκ (Μπέτι Ντέιβις) είναι η μεγαλύτερη σταρ του Μπρόντγουεϊ, η οποία έχει κλείσει τα σαράντα και η ηλικία της έχει αρχίσει να φαίνεται. Ένα βράδυ μετά από μια παράσταση, μια φίλη της Μάργκο, η Κάρεν Ρίτσαρντς (Σελέστ Χολμ) της συστήνει, στα καμαρίνια του θεάτρου, μια νεαρή θαυμάστρια, την Ιβ (Εύα) Χάρρινγτον (Αν Μπάξτερ). Η Εύα δηλώνει ότι έχει παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις της Μάργκο, ότι είναι και εκείνη επίδοξη ηθοποιός κι ότι η Μάργκο με τις ερμηνείες της, δίνει λίγη χαρά κι ελπίδα στην ταλαιπωρημένη και μες τη φτώχια ζωή της.

Η Μάργκο κολακεύεται και ενθουσιάζεται με το ήθος, τη σεμνότητα και την λατρεία που έχει η νεαρή κοπέλα για αυτήν τόσο ώστε να την κάνει προστατευόμενή της. Αυτές τις αρετές της Εύας δείχνουν να εκτιμούν και οι υπόλοιποι φίλοι της Μάργκο, ο εραστής της και σκηνοθέτης Μπιλ Σάμσον (Γκάρι Μέριλ), ο θεατρικός συγγραφέας Λόιντ Ρίτσαρτς (Χιού Μάρλοου) και η σύζυγός του Κάρεν, το μοναδικό άτομο που δεν πιστεύει την ιστορία της Εύας είναι η οικονόμος της Μάργκο, Μπέρντι (Θέλμα Ρίτερ), η οποία θεωρεί δικαιολογημένα ότι η Εύα υποκρίνεται και ότι δεν είναι αυτό που θέλει να δείξει. Η Εύα έχοντας πλέον αποκτήσει την εμπιστοσύνη της Μάργκο θα προσπαθήσει με τη βοήθεια ενός κυνικού θεατρικού κριτικού του Άντισον ΝτεΓουίτ (Τζορτζ Σάντερς) να κλέψει από τη Μάργκο καριέρα, εραστή και φίλους. Η Μάργκο την καταλαβαίνει και ακονίζει τα νύχια της προσπαθώντας να σώσει ότι είναι για αυτήν πολυτιμότερο.

Το 1949 ο Τζόσεφ Μάνκιεβιτς, ο οποίος είχε ήδη κερδίσει όσκαρ σκηνοθεσίας την ίδια χρονιά για την ταινία "Γράμμα σε τρεις συζύγους", διαβάζοντας το μικρό διήγημα της Μαίρη Ορ "Η σοφία της Εύας" αποφασίζει να βασιστεί σε αυτό και να γράψει ένα σενάριο για ταινία με θέμα την ηλικιωμένη ηθοποιό, κάτι που ήθελε καιρό να κάνει.

Έτσι, έγραψε το αρχικό σενάριο του Όλα για την Εύα, με τίτλο "Τελευταία παράσταση" και το παρουσίασε στον πρόεδρο της 20th Century Fox και παραγωγό Ντάριλ Φ.Ζάνουκ, ο οποίος ενθουσιάστηκε τόσο ώστε να συνδράμει στις τροποποιήσεις. Ήταν μάλιστα ο Ζάνουκ που πρότεινε στον Μάνκιεβιτς τον τίτλο "Όλα για την Εύα".

Η Μπέτι Ντέιβις, μεγάλη κυρία του αμερικάνικου σινεμά, δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Μάνκιεβιτς και του Ζάνουκ για το ρόλο της Μάργκο. Ανάμεσα στις ηθοποιούς που προτάθηκαν για το ρόλο ήταν η Σούζαν Χέιγουορντ, η Μάρλεν Ντίντριχ και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, αλλά τελικά και οι δυο κατέληξαν στην 47χρονη Κλοντέτ Κολμπέρ, η οποία τραυματίστηκε κάνοντας σκι λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Η επόμενη επιλογή, η Μπάρμπαρα Στάνγουικ δεν ήταν διαθέσιμη εκείνη την περίοδο, έτσι ο Μάνκιεβιτς πρότεινε στον Ζάνουκ την Μπέτι Ντέιβις, τη μοναδική ηθοποιό που είχε τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες που απαιτούσε ο ρόλος. Η Ντέιβις μετά από 18 χρόνια καριέρας με τη Γουόρνερ, είχε αφεθεί ελεύθερη από το συμβόλαιό της, καθώς οι τελευταίες τις ταινίες είχαν θεωρηθεί αποτυχημένες και δεν συμμετείχε σε καμιά ταινία εκείνη την περίοδο. Ο Ζάνουκ δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τη Ντέιβις αλλά δέχτηκε και η απάντησή της μόλις διάβασε το σενάριο ήταν θετική.

Η Αν Μπάξτερ ήταν επιλογή του Μάνκιεβιτς για το ρόλο της ραδιούργου Εύας, καθώς ο Ζάνουκ ήθελε την Τζίνι Κρέιν, η οποία όμως κατά τον Μάνκιεβιτς δεν ήταν κατάλληλη για το ρόλο.

Ο Τζον Γκάρφιλντ και ο Ρόναλντ Ρήγκαν λήφθηκαν υπόψιν για το ρόλο του Μπιλ Σάμσον, αλλά τελικά επελέγη ο Γκάρι Μέριλ και επίσης η Νάνσυ Ντέιβις για το ρόλο της Κάρεν.

Η Ζα Ζα Γκαμπόρ ήθελε πολύ το ρόλο της Φοίβης, μιας νεαρής θαυμάστριας της Εύας και απογοητεύτηκε όταν διαπίστωσε ότι τη σκέφτηκαν για το ρόλο της Μπέρντι.

Ηθοποιός Ρόλος
Μπέτι Ντέιβις Μάργκο Τσάννινγκ
Αν Μπάξτερ Ιβ "Εύα" Χάρρινγκτον
Τζορτζ Σάντερς Άντισον ΝτεΓουίτ
Σελέστ Χολμ Κάρεν Ρίτσαρντς
Γκάρι Μέριλ Μπιλ Σάμπσον
Χιού Μάρλοου Λόιντ Ρίτσαρντς
Μέριλιν Μονρόε Μις Κάσγουελ
Θέλμα Ρίτερ Μπέρντι Κούναν
Γκρέγκορι Ράτοφ Μαξ Φέιμπιαν
Μπάρμπαρα Μπέιτς Φοίβη
Γουόλτερ Χάμπτεν Ηλικιωμένος Ηθοποιός

Η ταινία μετά την προβολή της απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και μαζί με τη Λεωφόρο της Δύσης του Μπίλι Γουάιλντερ, άλλη ταινία της εποχής που ασχολείται με το χώρο του θεάματος, θεωρήθηκε φαβορί για τα Όσκαρ. Κέρδισε τα βραβεία των κριτικών και ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας. Υπήρξε πρόβλημα όμως όταν η Αν Μπάξτερ επέμεινε το στούντιο να την υποστηρίξει για να προταθεί για Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου αντί για β' γυναικείο, κάτι που θα ελάττωνε τις πιθανότητες της Ντέιβις να κερδίσει το τρίτο της Όσκαρ.

Έτσι κι έγινε, το φιλμ έλαβε ρεκόρ υποψηφιοτήτων, δεκατέσσερις στο σύνολο, μεταξύ των οποίων και πέντε για Όσκαρ ερμηνείας, στον α' γυναικείο ρόλο η Ντέιβις με τη Μπάξτερ, στο β' ανδρικό ο Σάντερς και στο β' γυναικείο η Χολμ και η Ρίτερ. Το αποτέλεσμα ήταν η Ντέιβις με τη Μπάξτερ να ακυρώσουν η μια την άλλη και το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου να πάει στη Τζούντι Χόλιντεϊ για το Γεννημένη Χθες. Ο μόνος που κατάφερε να αποσπάσει Όσκαρ ερμηνείας ήταν ο Τζόρτζ Σάντερς για τον κυνικό κριτικό Άντισον Ντε Γουίτ.

Το φιλμ κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου για το Μάνκιεβιτς και καλύτερης ταινίας. Η Ντέιβις παρέλαβε μερικούς μήνες μετά το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία της στην ταινία.

Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Καλύτερη ταινία Ντάριλ Φ. Ζάνουκ (παραγωγή) Νίκη
Καλύτερος σκηνοθέτης Τζόζεφ Λίο Μάνκιεβιτς Νίκη
Α' γυναικείος ρόλος Μπέτι Ντέιβις Υποψήφια
Α' γυναικείος ρόλος Αν Μπάξτερ Υποψήφια
Β' ανδρικός ρόλος Τζορτζ Σάντερς Νίκη
Β' γυναικείος ρόλος Θέλμα Ρίτερ Υποψήφια
Β' γυναικείος ρόλος Σελέστ Χολμ Υποψήφια
Προσαρμοσμένο σενάριο Τζόζεφ Λίο Μάνκιεβιτς Νίκη
Καλύτερος ήχος Γ.Ν. Φλικ
Ρότζερ Χίμαν
Νίκη
Καλύτερο Μοντάζ Μπάρμπαρα Μακ Λιν Υποψήφια
Καλύτερη φωτογραφία (Σε ασπρόμαυρη ταινία) Μίλτον Κράσνερ Υποψήφιος
Καλύτερα Σκηνικά Λάιλ Γουίλερ
Τόμας Λιτλ
Τζωρτζ Ντέιβις
Υποψήφιοι
Καλύτερη Μουσική Άλφρεντ Νιούμαν Υποψήφιος
Καλύτερα Κουστούμια (Σε ασπρόμαυρη ταινία) Τσάρλς ΛαΜέρ
Ίντιθ Χεντ
Νίκη
  1. www.imdb.com/title/tt0042192/. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 bbfc.co.uk/releases/all-about-eve-film-0. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 www.filmaffinity.com/en/film412657.html. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 www.imdb.com/title/tt0042192/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  6. tt0042192.
  7. «AFI's 100 Years...100 Stars». American Film Institute. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]