Φάργκο (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φάργκο (Fargo)
ΣκηνοθεσίαΑδερφοί Κοέν
ΠαραγωγήΊθαν Κοέν
ΣενάριοΑδερφοί Κοέν
ΠρωταγωνιστέςΦράνσις ΜακΝτόρμαντ
Ουίλλιαμ Χ. Μέϊσι
Στιβ Μπουσέμι
Πήτερ Στόρμαρ
ΜουσικήΚάρτερ Μπέργουελ
ΤραγούδιΚάρτερ Μπέργουελ
ΦωτογραφίαΡότζερ Ντίκινς
ΜοντάζΑδερφοί Κοέν
ΕνδυματολόγοςMary Zophres
Εταιρεία παραγωγήςPolyGram Filmed Entertainment και Working Title Films
ΔιανομήGramercy Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 8 Μαρτίου 1996
Country flag 22 Μαρτίου 1997
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΗ.Π.Α.
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός7.000.000 δολάρια [1]
Ακαθάριστα έσοδα60.611.975 δολάρια [1]

Η κινηματογραφική ταινία Φάργκο (αγγλικά: Fargo) είναι μια αμερικανική μαύρη κωμωδία του 1996, σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία από τους αδερφούς Κοέν. Πρωταγωνιστούν η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στο ρόλο της εγκύου αρχηγού της αστυνομίας της Μινεσότα, η οποία διερευνά μια σειρά ανθρωποκτονιών στην περιοχή, και ο Ουίλλιαμ Χ. Μέϊσι στο ρόλο ενός πωλητή αυτοκινήτων, ο οποίος προσλαμβάνει δύο εγκληματίες για να απαγάγουν την γυναίκα του.

Η ταινία κέρδισε δύο από τις επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ για τις οποίες προτάθηκε, αυτήν του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για τους αδερφούς Κοέν και αυτήν του Α΄ Γυναικείου ρόλου για την ΜακΝτορμαντ. Επίσης, κέρδισε το βραβείο BAFTA καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Τζόελ Κοέν, στο Φεστιβάλ των Καννών 1996.

Το 2006 η ταινία θεωρήθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική» από τη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου και καταχωρήθηκε στο Αμερικάνικο εθνικό αρχείο ταινιών, καθιστώντας την μία από τις μόλις έξι ταινίες οι οποίες έχουν επιλεγεί και καταχωρηθεί εντός του πρώτου χρόνου κατά το οποίο προτάθηκαν.[2]

Την ταινία ακολούθησε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του τηλεοπτικού καναλιού FX το 2014, από τον Νώε Χόλεϋ, με τους αδερφούς Κοέν ως συνπαραγωγούς, και πρωταγωνιστές τους Μάρτιν Φρίμαν και Μπίλι Μπομπ Θόρντον.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι χειμώνας του 1987 στην Μινεάπολη και ο πωλητής αυτοκινήτων Τζέρι Λούντγκαρντ (Ουίλλιαμ Χ. Μέϊσι) είναι απελπισμένος για τα χρήματα. Με τη βοήθεια του πρώην κατάδικου και νυν συνάδελφου και μηχανικού Σεπ Πράουντφουτ (Στηβ Ρίβις), ο Τζέρι έρχεται σε επαφή με τους εγκληματίες Καρλ Σόουγουολτερ (Στιβ Μπουσέμι) και Γκίαρ Γκρίμσρουντ (Πήτερ Στόρμαρ). Ταξιδεύει μέχρι το Φάργκο στην Βόρεια Ντακότα για να συναντήσει από κοντά και να προσλάβει τους δύο άνδρες, με σκοπό να απαγάγουν τη σύζυγό του Τζιν (Κριστίν Ρούντραντ), και να απαιτήσουν λύτρα ύψους $ 80.000 από τον πλούσιο πεθερό και προϊστάμενό του, Γουέιντ Γκούσταφσον (Χαρβ Πρέσνελ). Ως αντάλλαγμα, ο Τζέρι θα παρέχει στον Καρλ και τον Γκίαρ ένα καινούριο αυτοκίνητο Oldsmobile Cutlass Ciera του 1987 και τα μισά από τα χρήματα των λύτρων. Ωστόσο, ο Τζέρι σκοπεύει κρυφά να πει στον Γουέιντ ότι τα λύτρα είναι $1.000.000 δολάρια και να κρατήσει τα περισσότερα από τα χρήματα για τον εαυτό του.

Εν τω μεταξύ, ο Τζέρι προσπαθεί να πείσει τον Γουέιντ να του δανείσει χρήματα για μια αγορά ακινήτου. Καθώς κινείται το ενδιαφέρον του Γουέιντ για την επένδυση, ο Τζέρι προσπαθεί να ανακαλέσει την απαγωγή, αλλά είναι πολύ αργά, καθώς οι δύο απαγωγείς είναι ήδη καθ 'οδόν προς την Μινεάπολη και είναι αδύνατο να επικοινωνήσει μαζί τους. Ο Γουέιντ όμως σκοπεύει να αγοράσει το ακίνητο ούτως ή άλλως, αλλά να δώσει Τζέρι μόνο μια μικρή αμοιβή για την βοήθεια ανεύρεσής του. Στο μεταξύ, οι απαγωγείς φτάσουν στη Μινεάπολη και απαγάγουν την Τζιν, αλλά καθ'οδόν προς το κρησφύγετο τους, τους σταματάει ένας αστυνομικός έξω από το Μπρέινερντ της Μινεσότα. Όταν η προσπάθειά του Καρλ να δωροδοκήσει τον αστυνομικό αποτυγχάνει και αρχίζει να τους υποπτεύεται, ο Γκρίαρ πυροβολεί τον αστυνομικό, σκοτώνοντάς τον. Καθώς ο Καρλ μετακινεί την σορό του αστυνομικού, γίνεται ορατός από ένα ζευγάρι εντός διερχομένου αυτοκινήτου. Ο Γκρίαρ τους κυνηγάει μέχρι να χάσουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους και να αναποδογυρίσει, σκοτώνοντάς τους και αυτούς.

Το επόμενο πρωί η Μαρτζ Γκούντερσον (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ), επτά μηνών έγκυος τοπικός αστυνομικός διευθυντής, διερευνά τις ανθρωποκτονίες. Αφού ανακρίνει δυο ιερόδουλες που είχαν συναντήσει τους δύο εγκληματίες πριν από δύο βράδια σε μια στάση φορτηγών, ανακαλύπτει ότι είχαν τηλεφωνήσει στον Σεπ, οπότε και πάει στην Μινεάπολη. Αλλα δεν καταφέρνει να εκμαιεύσει άλλες πληροφορίες ούτε από τον Σεπ ούτε από τον Τζέρι. Όσο ακόμα είναι στη Μινεάπολη, η Μαρτζ συναντάει τον παλιό της συμμαθητή, Μαικ (Στηβ Παρκ), ο οποίος προσπαθεί ανεπιτυχώς να την αποπλανήσει με την δικαιολογία ότι νιώθει μοναξιά από τότε που πέθανε η γυναίκα του, Λίντα, από λευχαιμία.

Ο Τζέρι επικοινωνεί με τον Γουέιντ και τον Σταν Γκρόσμαν (Larry Brandenburg), λογιστή του Γουέιντ, υποστηρίζοντας ότι οι απαγωγείς επιμένουν η επικοινωνία να γίνεται μόνο μέσω του Jerry. Αρχικά το αποδέχονται, αργότερα όμως ο Γουέιντ αποφασίζει να αναλάβει εκείνος την επικοινωνία με τους απαγωγείς. Στο μεταξύ ο Καρλ απαιτεί από τον Τζέρι να τους δώσει ολόκληρο το ποσό των $ 80.000 ως πληρωμή για τους επιπλέον φόνους που προέκυψαν. Ο Σεπ βρίσκει τον Καρλ και καυγαδίζει μαζί του γιατί τον ενέπλεξε στην έρευνα της Μαρτζ. Εξοργισμένος ο Καρλ, επικοινωνεί με τον Τζέρι και του ζητάει να φέρει την πληρωμή το ίδιο βράδυ στον χώρο στάθμευσης. Ο Γουέιντ που κρυφακούει την συζήτηση, φεύγει από το σπίτι κρυφά με τα χρήματα και συναντάει τον Καρλ, αλλά αρνείται να τα παραδώσει αν δεν εμφανιστεί η Τζιν. Οι δύο άνδρες καταλήγουν σε εμπλοκή κατά την οποία ο Καρλ τραυματίζεται από πυροβολισμό στο μάγουλο, ενώ ο Γουέιντ δολοφονείται. Όταν ο Τζέρι φθάνει στην σκηνή του εγκλήματος τοποθετεί το πτώμα του Γουέιντ στον αποθηκευτικό χώρο του αυτοκινήτου. Όταν την επόμενη μέρα ο Καρλ ανακαλύπτει ότι ο χαρτοφύλακας του Γουέιντ περιέχει $1.000.000, αφαιρεί τα $80.000 για να τα μοιραστεί με τον Γκρίαρ και θάβει τα υπόλοιπα στο χιόνι δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, μαρκάροντας το σημείο. Όταν επιστρέφει στο κρησφύγετο ανακαλύπτει ότι ο Γκρίαρ έχει σκοτώσει την Τζιν, με την πρόφαση ότι έκανε πολύ θόρυβο. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες έρχονται σε εμπλοκή σχετικά με το αυτοκίνητο, κατά την οποία ο Γκρίαρ σκοτώνει τον Καρλ με ένα τσεκούρι.

Πριν φύγει από την Μινεάπολη η Μαρτζ μαθαίνει ότι ο Μάικ της είπε ψέματα για τον γάμο του και τον θάνατο της Λίντα. Στην πραγματικότητα ο Μάικ έχει ψυχολογικά προβλήματα και παρενοχλεί την Λίντα. Αυτή η ανακάλυψη την κάνει να αναθεωρήσει τον Τζέρι και όσα της είχε πει για το αγνοούμενο αυτοκίνητο και την πιθανή του σύνδεση με τις δολοφονίες στο Μπρέινερντ. Όταν η Μαρτζ ζητάει να μιλήσει με τον Γουέιντ ο Τζέρι γίνεται νευρικός και με την δικαιολογία ότι πάει να ψάξει για το αυτοκίνητο το σκάει από το μαγαζί, οπότε η Μάρτζ ενημερώνει την αστυνομία.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (Frances McDormand)] στο ρόλο της Μαρτζ Γκούντερσον (Marge Gunderson)
  • Ουίλλιαμ Χ. Μέϊσι (William H. Macy) στο ρόλο του Τζέρι Λούντγκαρντ (Jerry Lundegaard)
  • Στιβ Μπουσέμι (Steve Buscemi) στο ρόλο του Καρλ Σόουγουολτερ (Carl Showalter)
  • Πήτερ Στόρμαρ (Peter Stormare) στο ρόλο του Γκρίαρ Γκρίμσρουντ (Gaear Grimsrud)
  • Κριστίν Ρούντραντ (Kristin Rudrüd) στο ρόλο της Τζιν Λούντγκαρντ (Jean Lundegaard)
  • Χαρβ Πρέσνελ (Harve Presnell) στο ρόλο του Γουέιντ Γκούσταφσον( Wade Gustafson)
  • Τζον Κάρολ Λιντς (John Carroll Lynch) στο ρόλο του Νορμ Γκούντερσον (Norm Gunderson)
  • Τόνι Ντένμαν (Tony Denman) στο ρόλο του Σκότι Λούντγκαρντ (Scotty Lundegaard)
  • Χοσέ Φελισιάνο (José Feliciano) υποδυόμενος τον εαυτό του

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασισμένο σε πραγματικά γενονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινάει με το εξής κείμενο:
"Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε αυτή την ταινία έλαβαν χώρα στη Μινεσότα το 1987. Κατόπιν αιτήματος των επιζώντων, τα ονόματα έχουν αλλάξει. Από σεβασμό προς τους αποθανόντες, τα υπόλοιπα γεγονότα παρουσιάζονται όπως ακριβώς συνέβησαν."[3]

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία είναι εντελώς πλασματική, οι αδελφοί Κοέν υποστήριξαν ότι πολλά από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ταινία, στην πραγματικότητα βασίζονται σε αληθινά γεγονότα τα οποία συνδύασαν για τις ανάγκες της ταινίας. Ο Τζόελ Κοέν αναφέρει:
"Δεν μας ενδιαφέρει αυτού του είδους η ακρίβεια. Τα βασικά γεγονότα είναι όπως και συνέβησαν πραγματικά, αλλά οι χαρακτηρισμοί είναι πλήρως φανταστικοί ... Όταν το κοινό πιστεύει μια ιστορία που βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός, μπορείς να κάνεις πράγματα που μπορεί να μην δέχονταν αλλιώς."[4]

Οι Αδερφοί Κοέν ισχυρίζονται πως οι δολοφονίες έλαβαν χώρα, αλλά όχι στη Μινεσότα.[5] Ο κύριος λόγος που η ταινία διαδραματίζεται εκεί είναι γιατί οι Αδερφοί Κοέν γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο St. Louis Park, ένα προάστιο της Μινεάπολης.[6]

Στην ειδική έκδοση της ταινίας σε DVD, αποκαλύπτεται ότι το κυρίως γεγονός που ενέπνευσε την ταινία είναι η διαβόητη δολοφονία της Χελ Κραφτς (Helle Crafts) από το Κονέκτικατ από τον σύζυγό της, Ρίτσαρντ, ο οποίος ξεφορτώθηκε το πτώμα μέσω θρυμματιστή ξυλείας.[7] Οι τίτλοι στο τέλος της ταινίας φέρουν το χαρακτηριστικό πρότυπο "All persons fictitious disclaimer", που χρησιμοποιείται σε ταινίας πλασματικού περιεχομένου.[8]

Τοποθεσία γυρισμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου 1995 στην περιοχή Σεντ Πωλ (St. Paul), της Μινεάπολης. Ωστόσο στις 9 Μαρτίου, λόγω του ασυνήθιστα ήπιου καιρού στην περιοχή εκείνη την χρονιά, το συνεργείο μετακινήθηκε στο Χάλοκ (Hallock), της Μινεσότα προς ανεύρεση σφοδρότερων καιρικών συνθηκών, που ήταν πιο κατάλληλες για την ανάγκες της ταινίας. Μια δεύτερη ομάδα υπό τη διεύθυνση του Ρότζερ Ντίκινς (Roger Deakins) πραγματοποίησε γυρίσματα κοντά στο Μπάθγκειτ (Bathgate) της Βόρειας Ντακότα, όπου και ανεγέρθη το άγαλμα του Πωλ Μπάνιαν (Paul Bunyan).[9] Σε ορισμένες σκηνές, χρησιμοποιήθηκε τεχνητό χιόνι. Παρά τον τίτλο της ταινίας, καμία σκηνή δεν γυρίστηκε στην τοποθεσία Φάργκο (Fargo), της Βόρεια Ντακότα.

Βραβεια και υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
BAFTA Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Τζοέλ Κοέν Νίκη
Σενάριο Αδερφοί Κοέν Υποψηφιότητα
Α' Γυναικείου Ρόλου Φράνσις ΜακΝτόρμαντ Υποψηφιότητα
Φεστιβάλ των Καννών Σκηνοθεσία Τζοέλ Κοέν Νίκη
Όσκαρ Καλύτερη Ταινία Ίθαν Κοέν Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Τζοέλ Κοέν Υποψηφιότητα
Πρωτότυπο Σενάριο Αδερφοί Κοέν Νίκη
Φωτογραφία Ρότζερ Ντέκινς Υποψηφιότητα
Α' Γυναικείου Ρόλου Φράνσις ΜακΝτόρμαντ Νίκη
Β' Ανδρικού Ρόλου Ουίλλιαμ Χ. Μέισι Υποψηφιότητα
Μοντάζ Ρόντρικ Τζέινς Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Τζοέλ Κοέν Υποψηφιότητα
Σενάριο Αδερφοί Κοέν Υποψηφιότητα
Α' Γυναικείου Ρόλου Φράνσις ΜακΝτόρμαντ Υποψηφιότητα
National Board of Review Awards Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Φράνσις ΜακΝτόρμαντ Νίκη
Σκηνοθεσία Τζοέλ Κοέν Νίκη
Βραβεία Satellite Καλύτερη Ταινία Νίκη
Screen Actors Guild Awards Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Φράνσις ΜακΝτόρμαντ Νίκη
Βραβεία Independent Spirit Καλύτερη Ταινία Νίκη
Βραβεία Writers Guild of America Σενάριο Αδερφοί Κοέν Νίκη
Βραβεία New York Film Critics Circle Καλύτερη Ταινία Νίκη
Βραβεία Palme D'Or Καλύτερη Ταινία Νίκη
Grand Prix of the Belgian Syndicate of Cinema Critics Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 "Fargo στο Box Office Mojo", Box Office Mojo. URL accessed 10 June 2015.
  2. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  3. Heitmueller, Karl (12 Απριλίου 2005). «Rewind: What Part Of 'Based On' Don't You Understand?». MTV.com. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. 
  4. Kroenert, Tim (30 Απριλίου 2015). «Based on true events the blurred lines of non fiction narratives». Spookmagazine.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. 
  5. O'Rourke, Mike (11 Φεβρουαρίου 1997). «Reaction to 'Fargo' nomination». Brainerd Dispatch. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. 
  6. Smetanka, Mary Jane (2008-08-08). «We're ready for our close-up, Mr. Coen(s)». Minneapolis Star Tribune. http://www.startribune.com/local/west/26437374.html. Ανακτήθηκε στις 2015-06-10. 
  7. Gado, Mark (18 Νοεμβρίου 1986). «All about the Woodchipper Murder Case». Crimelibrary.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. 
  8. «Fargo». Snopes.com. 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. 
  9. «Fargo Filming Locations». imdb.com. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015.