Τιβέριος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τιβέριος Β')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τιβέριος Β´
Solidus-Tiberius II-Sear 421x422.jpg
Ο Τιβέριος Β´ απεικονίζεται σε νόμισμα της εποχής.
Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου
Περίοδος
εξουσίας
574 - 582
Προκάτοχος Ιουστίνος Β´
Διάδοχος Μαυρίκιος
Σύζυγος Ινώ (αυτοκράτειρα)
Οίκος Δυναστεία του Ιουστινιανού
Γέννηση 520
Θάνατος 14 Αυγούστου 582 (62 ετών)


Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Φλάβιος Τιβέριος Κωνσταντίνος (λατ. Flavius Tiberius Constantinus Augustus), (Τιβέριος Β´, 520 - 14 Αυγούστου 582) κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από το 574 μέχρι το 582.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν αξιωματικός και είχε πολεμήσει εναντίον των Λομβαρδών στην Ιταλική Χερσόνησο. Ανήλθε στο αξίωμα του κόμη των εξκουβιτόρων και το 574 ορίστηκε διάδοχος από τον Ιουστίνο Β' ο οποίος είχε αρρωστήσει ψυχικά. Για τέσσερα χρόνια κυβέρνησε ως αντιβασιλέας από κοινού με τη σύζυγο του Ιουστίνου Β' (και ανιψιά της συζύγου του Ιουστινιανού Θεοδώρας) Σοφία. Μετά τον θάνατο του προκατόχου του στέφθηκε και επίσημα Αύγουστος.

Έλαβε μέτρα εκδημοκρατισμού απέναντι σε αυταρχικά μέτρα του Ιουστίνου. Επανέφερε εξουσίες και προνόμια των Δήμων (Πράσινων και Βένετων) που είχαν αφαιρεθεί μετά τις ταραχές του 532 από τον Ιουστινιανό Α' (Στάση του Νίκα). Έλαβε σημαντικά μέτρα ενίσχυσης του ρωμαϊκού Στρατού, και ο μάγιστρος (και κατόπιν διάδοχός του) Μαυρίκιος πέτυχε σημαντικές νίκες κατά των Περσών στην Ανατολή, καθώς ο μεθοριακός πόλεμος μαζί τους μαινόταν από το 572 στην Αρμενία και τη Μεσοποταμία. Τη μικρή περίοδο που πρόλαβε να κυβερνήσει ο Τιβέριος Β' έδειξε σημάδια ικανού, ευέλικτου και αποφασισμένου Αυτοκράτορα. Απεβίωσε μόλις το 582, κατά μία εκδοχή δηλητηριασμένος από τη Σοφία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Προηγούμενος
Ιουστίνος Β'
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
συναυτοκράτορες: Ιουστίνος Β' (574-578) και Μαυρίκιος (582) 574-582
Επόμενος
Μαυρίκιος