Χιλδεβέρτος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χιλδεβέρτος Β΄
Gontran devant Childebert II.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Childebert II (Γαλλικά)
Γέννηση6  Απριλίου 570[1]
Θάνατος596
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςFaileuba[1]
ΤέκναΘευδεβέρτος Β΄[2]
Θευδέριχος Β΄[3]
Theodila[1]
ΓονείςΣιγιβέρτος Α΄ και Βρουνχίλδη[1]
ΑδέλφιαIngund[4]
Chlodosind[1]
ΟικογένειαΜεροβίγγειοι[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας των Φράγκων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χιλδεβέρτος Β΄ (Childebert II, 6 Απριλίου 570 - Μάρτιος 596) από τον Οίκο των Μεροβιγγείων ήταν βασιλιάς της Αυστρασίας (που περιελάμβανε τότε και την Προβηγκία) το διάστημα 575-595. Κληρονομώντας τον θείο του Γκούντραμ, έγινε βασιλιάς της Βουργουνδίας (592-292).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος τού Σιγιβέρτου Α΄ της Αυστρασίας και της Μπρουνχίλντα, κόρης τού Αθάναγκιλντ των Βισιγότθων.

Όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε το 575, ο Γκούντομπαλντ, ένας από τους πιστούς άρχοντες, πήρε από το Παρίσι τον Χιλδεβέρτο Β΄ στο Μετς, την πρωτεύουσα της Αυστρασίας, όπου αναγνωρίστηκε ως βασιλιάς. Ήταν μόλις 5 ετών και κατά την ενηλικίωσή του η Μπρουνχίλντα και οι ευγενείς διαφωνούσαν για το ποιος θα αναλάβει την αντιβασιλεία.

Τότε οι θείοι του Χιλπέριχος Α΄ τού Σουασσόν και Γκούντραμ της Ορλεάνης-Βουργουνδίας θέλησαν τη συμμαχία του: και οι δύο τον υιοθέτησαν. Ο Γκούντραμ ήταν κύριος τού ημίσεως της Μασσαλίας και η Προβηγκία έγινε κέντρο σύντομης διαμάχης μεταξύ των δύο θείων του.

Ο Γκούντραμ συμμάχησε με τον Δυνάμιο κυβερνήτη (rector) της Προβηγκίας, ο οποίος υποκίνησε τα μέλη τού Συλλόγου (canons) τού καθεδρικού στην επισκοπή του Ουζέ να εκλέξουν επίσκοπο τον διάκονο Μάρκελλο. Αυτό θα γινόταν σε αντίπραξη τού ήδη εκλεγμένου επισκόπου Ιοβίνου, πρότερου κυβερνήτη της Προβηγκίας. Ο Ιοβίνος και ο Θεόδωρος επίσκοπος της Μασσαλίας ταξίδευαν προς την Αυλή τού Χιλδεβέρτου Β΄, όταν τους συνέλαβε ο Γκούντραμ. Εν τω μεταξύ ο Δυνάμιος ακινητοποίησε τον Γκούντουλφ, που ανήκε σε μία σημαντική οικογένεια Συγκλητικών και ήταν ο προηγούμενος δομέστικος τού Χιλδεβέρτου Β΄. Τελικά ο Δυνάμιος αναγκάστηκε να υποχωρήσει· αργότερα συνέλαβε πάλι τον Θεόδωρο και τον έστειλε στον Γκούντραμ. Ο Χιλδεβέρτος Β΄ αντικατέστησε τον Δυνάμιο το 585 στέλνοντας τον Νικήτιο νέο κυβερνήτη της Προβηγκία, το 587 όμως αποκατέστησε τον Δυνάμιο.

Ο Χιλδεβέρτος Β΄ πολέμησε αρκετές φορές στο όνομα τού Μαυρικίου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων εναντίον των Λομβαρδών, με περιορισμένη επιτυχία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη σύζυγό του είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Van Dam. Raymond. "Merovingian Gaul and the Frankish conquests", The New Cambridge Medieval History: Volume 1, C.500-c.700, ed. Paul Fouracre, Rosamond Mac Kitterick, (Cambridge University Press, 2005), 204.
  • Ian Wood, The Merovingian Kingdoms, (Longman, 1994), 167-168.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Childebert II της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).