Βησιγότθοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μετακινήσεις των Βησιγότθων κατά των 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ.
Το βησιγοτθικό βασίλειο το 500 μ.Χ. περίπου.

Οι Βησιγότθοι ήταν ο δυτικός κλάδος των νομαδικών γερμανικών φυλών που αναφέρονται συνολικά ως Γότθοι. Αυτές οι φυλές άκμασαν και εξαπλώθηκαν τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την Ύστερη Αρχαιότητα, γνωστή και ως περίοδος των Μεγάλων Μεταναστεύσεων. Οι Βησιγότθοι προέκυψαν από προηγούμενες γοτθικές ομάδες που εισέβαλαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ξεκινώντας το 376 και νικώντας τους Ρωμαίους στη μάχη της Αδριανούπολης το 378.

Μετακινήσεις σε Βαλκανική, Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Βησιγότθοι αρχικά αναδείχθηκαν ως ξεχωριστή πληθυσμιακή ομάδα κατά τον 4ο αιώνα, αρχικά στην Βαλκανική, όπου και συμμετείχαν σε πολλές εκστρατείες κατά της Ανατολικής και της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Βησιγοτθικός στρατός υπό την ηγεσία του Αλάριχου Α΄ εκστράτευσε επιτυχημένα και κυρίευσε ακόμη και την ίδια τη Ρώμη, το 410.

Το βησιγοτθικό βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του Αλάριχου Α΄ εγκαταστάθηκαν στην νότια Γαλατία και χρησιμοποιήθηκαν ως μισθοφόροι από τους Ρωμαίους. Σύντομα όμως επαναστάτησαν και δημιούργησαν το δικό τους βασίλειο με πρωτεύουσα την Τουλούζη. Σταδιακά επεκτάθηκαν στην Ιβηρική χερσόνησο εκτοπίζοντας τους Βάνδαλους και τους Αλανούς. Ταυτόχρονα όμως η κυριαρχία τους στην νότια Γαλατία τερματίστηκε το 507, καθώς εκδιώχθηκαν από τους Φράγκους, υπό τον Χλωδοβίκο Α΄. Έτσι το Βησιγοτθικό βασίλειο, που λαμβάνει συνήθως το όνομα του Βασιλείου του Τολέδο, περιορίστηκε στην Ιβηρική, την σημερινή Ισπανία και Πορτογαλία, με το εξαίρεση το Σουηβικό βασίλειο της Γαλικίας και την βυζαντινή επαρχία της ιβηρικής, στα νότια. Το 711 και 712 οι Βησιγότθοι ηττήθηκαν από τους προελαύνοντες Άραβες και Βέρβερους και ολόκληρη η περιοχή που έλεγχαν τέθηκε σύντομα υπό τον έλεγχό τους.

Απομεινάρια των Βησιγότθων σήμερα αποτελούν αρκετές εκκλησίες και αρχαιολογικά ευρήματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1990. Τόμος Α΄.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα