Λέων Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λέων Β´)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λέων Β΄
Leo (474)-coin.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 467
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Θάνατος 17  Νοεμβρίου 474
Κωνσταντινούπολη
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Γονείς Ζήνων και Αριάδνη
Οικογένεια Δυναστεία των Λεόντων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας (Ιανουαρίου 474 – Νοεμβρίου 474)
Ρωμαίος συγκλητικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λέων Β΄ (467 - 17 Νοεμβρίου 474) ήταν βυζαντινός αυτοκράτορας το 474, για λιγότερο από ένα χρόνο. Ήταν γιος του Ζήνωνα και της Αριάδνης και εγγονός του Λέοντα Α' και της Βερίνας. Ως πιο κοντινός άρρεν συγγενής του Λέοντα Α', ονομάστηκε διάδοχος μετά τον θάνατο του παππού του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λέων Α΄ πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 474. Δύο μήνες πριν, όρισε σαν διάδοχο τον ανήλικο εγγονό του, Λέοντα Β΄, που ήταν γιος της κόρης του Λέοντα Α΄ Αριάδνης και του Ίσαυρου στην καταγωγή, Ζήνωνα. Την ημέρα της στέψης του Λέοντα Β΄ στον ιππόδρομο στις 9 Φεβρουαρίου 474 και την στιγμή που έφθασε ο πατέρας του για να τον προσκυνήσει σαν Αυτοκράτορα, ο μικρός, μιλημένος από την μητέρα του Αριάδνη, τοποθέτησε το βασιλικό στεφάνι στο κεφάλι του Ζήνωνα, ο οποίος με την συναίνεση της Συγκλήτου και την αποδοχή του Δήμου ανακηρύχτηκε συναυτοκράτορας του γιου του.

Ο Λέων Β΄ πέθανε δέκα μήνες αργότερα στις 17 Νοεμβρίου 474, από άγνωστη ασθένεια. Υπήρξαν έντονες φήμες ότι τον δηλητηρίασε η μητέρα του Αριάδνη για να καταστήσει τον σύζυγό της Ζήνωνα μόνο κυρίαρχο του θρόνου, όπως και έγινε. Ο θάνατός του όμως έδωσε αφορμή στη γιαγιά του Βηρίνα, χήρα του Λέοντα Α΄ να συνωμοτήσει κατά του Ζήνωνα και να πετύχει την απομάκρυνσή του από την Κωνσταντινούπολη στις 9 Ιανουαρίου 475, οπότε και ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας ο αδελφός της Βασιλίσκος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προηγούμενος
Λέων Α΄
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
474
Επόμενος
Ζήνων