Λέων Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λέων Β´)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λέων Β΄
Leo (474)-coin.jpg
Νόμισμα που απεικονίζει το Λέοντα B'
Περίοδος 9 Φεβρουαρίου 474 - 17 Νοεμβρίου 474
Προκάτοχος Λέων Α΄
Διάδοχος Ζήνων
Γέννηση 467
Θάνατος 17 Νοεμβρίου 474 (7 ετών)
Οίκος Δυναστεία του Λέοντος
Πατέρας Ζήνων
Μητέρα Αριάδνη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Λέων Β΄ (467 - 17 Νοεμβρίου 474) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας το 474, για λιγότερο από ένα χρόνο. Ήταν γιος του Ζήνωνα και της Αριάδνης και εγγονός του Λέοντα Α' και της Βερίνας. Ως πιο κοντινός άρρεν συγγενής του Λέοντα Α', ονομάστηκε διάδοχος μετά το θάνατο του παππού του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λέων Α΄ πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 474. Δύο μήνες πριν, όρισε σαν διάδοχο τον ανήλικο εγγονό του, Λέοντα Β΄, που ήταν γιος της κόρης του Λέοντα Α΄ Αριάδνης και του Ίσαυρου στην καταγωγή, Ζήνωνα. Την ημέρα της στέψης του Λέοντα Β΄ στον ιππόδρομο στις 9 Φεβρουαρίου 474 και την στιγμή που έφθασε ο πατέρας του για να τον προσκυνήσει σαν Αυτοκράτορα, ο μικρός, μιλημένος από την μητέρα του Αριάδνη, τοποθέτησε το βασιλικό στεφάνι στο κεφάλι του Ζήνωνα, ο οποίος με την συναίνεση της Συγκλήτου και την αποδοχή του Δήμου ανακηρύχτηκε συναυτοκράτορας του γιου του.

Ο Λέων Β΄ πέθανε δέκα μήνες αργότερα στις 17 Νοεμβρίου 474, από άγνωστη ασθένεια. Υπήρξαν έντονες φήμες ότι τον δηλητηρίασε η μητέρα του Αριάδνη για να καταστήσει τον σύζυγό της Ζήνωνα μόνο κυρίαρχο του θρόνου, όπως και έγινε. Ο θάνατός του όμως έδωσε αφορμή στην γιαγιά του Βηρίνα, χήρα του Λέοντα Α΄ να συνωμοτήσει κατά του Ζήνωνα και να πετύχει την απομάκρυνσή του από την Κωνσταντινούπολη στις 9 Ιανουαρίου 475, οπότε και ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας ο αδελφός της Βασιλίσκος.


Προηγούμενος
Λέων Α΄
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
474
Επόμενος
Ζήνων