Πανεπιστήμιο Πατρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°17′12″N 21°47′11″E / 38.286621°N 21.78638°E / 38.286621; 21.78638

Πανεπιστήμιο Πατρών
University of Patras (seal).png
Ίδρυση 11 Νοεμβρίου 1964
Πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου
Αντιπρυτάνεις Νικόλαος Καραμάνος
Δημοσθένης Πολύζος
Χρήστος Ι. Μπούρας
Γεώργιος Αγγελόπουλος
Φοιτητές 37.105
Προπτυχιακοί 32.328
Μεταπτυχιακοί 1.777
Τοποθεσία Δυτική Ελλάδα
Έδρα Ρίο, Αχαΐα
Διεύθυνση Ιπποκράτους 20, Ρίο
Παραρτήματα Αγρίνιο
Ιστοσελίδα upatras.gr
University of Patras (logo).png

Το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) βρίσκεται στο Ρίο, οκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας, στο Νομό Αχαΐας. Είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Αποτελείται από πέντε (5) σχολές, συγκροτούμενες από είκοσι τέσσερα (24) τμήματα, ενώ σε αυτό φοιτούν περίπου 30.254 προπτυχιακοί και 3.825 μεταπτυχιακοί φοιτητές.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 4425 στις 11 Νοεμβρίου 1964 ως αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Κράτους, στα πλαίσια του Προγράμματος Διοικητικής Ανάπτυξης της Χώρας.[2]

Οι στόχοι της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Πατρών κατά την εποχή ιδρύσεώς του ήταν:

 • Η διδασκαλία και έρευνα θεμάτων που ανάγονται στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας με έμφαση στις θετικές επιστήμες, στην τεχνολογία, στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων.
 • Η εκπαίδευση εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού για κάλυψη των αναγκών της χώρας.
 • Η μείωση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.
 • Η προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων και καθηγητών που σταδιοδρομούν στα πανεπιστήμια της αλλοδαπής πίσω στην Ελλάδα.
 • Η εξέλιξη του ιδρύματος σε πρότυπο πανεπιστήμιο, πράγμα που θα επιφέρει βελτίωση του προγράμματος και του επιπέδου σπουδών των υπαρχόντων ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.
 • Η παροχή υπηρεσιών και σε άλλες χώρες του ίδιου επιπέδου ανάπτυξης με την Ελλάδα.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανατέθηκε αρχικά σε πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αργότερα έγινε με το Ν.Δ. 4591/1966 επταμελής. Έργο της επιτροπής αυτής ήταν η οργάνωση και ο καθορισμός του τρόπου λειτουργίας των σχολών και η συγκρότηση των οργάνων διοίκησης και διαχείρισής του πανεπιστημίου. Η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή διορίστηκε στις 9 Ιανουαρίου 1965 με έδρα την Αθήνα. Αργότερα, η έδρα της επιτροπής μεταφέρθηκε στην Πάτρα και σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά της όταν τον Οκτώβριο του 1974 εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση των καθηγητών οι πρώτες πανεπιστημιακές αρχές και η πρώτη σύγκλητος, με ετήσια αρχικά θητεία. Τον Ιούνιο του 2013 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.[3]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εγκαίνια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου έγιναν στις 30 Νοεμβρίου 1966, εορτή του Απόστολου Ανδρέα, προστάτη της πόλεως των Πατρών. Ο Άγιος Ανδρέας, στο σταυρό σε σχήμα Χ, αποτελεί το έμβλημα του ιδρύματος.

Το 2012, το έμβλημα και ο λογότυπος του Πανεπιστήμιου Πατρών ανανεώθηκε, διατηρώντας το ίδιο πρότυπο.[4]

Σχολές και Tμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελείται από πέντε Σχολές και 24 ακαδημαϊκά Τμήματα με αντίστοιχα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η έδρα του είναι στην Πάτρα ενώ τρία τμήματα έχουν εγκαταστάσεις στο Αγρίνιο. Επίσης, το ίδρυμα προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών καθώς και Διαδικτυακά Εξ Αποστάσεως μαθήματα.[5]

Σχολές Τμήματα
Σχολή Θετικών Επιστημών

Ιδρύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1966 ως Φυσικομαθηματική Σχολή και αναδιοργανώθηκε το 1983.

 • Τμήμα Μαθηματικών (1966) [6]
 • Τμήμα Φυσικής (1966) [7]
 • Τμήμα Βιολογίας (1966) [8]
 • Τμήμα Χημείας (1966) [9]
 • Τμήμα Γεωλογίας (1977) [10]
 • Τμήμα Επιστήμης των Yλικών (1999) [11]
Πολυτεχνική Σχολή

Ιδρύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1967.

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1977 ως Ιατρική Σχολή και αναδιοργανώθηκε το 1983.

Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 1989.

 • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (1983) [21]
 • Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (1983, αρχικά ως Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών) [22]
 • Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (1989) [23]
 • Τμήμα Φιλολογίας (1994) [24]
 • Τμήμα Φιλοσοφίας (1999) [25]
Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ιδρύθηκε στις 5 Ιουνίου 2013.

 • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (1985) [26]
 • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (1999) [27]
 • Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (2004, με έδρα το Αγρίνιο) [28]
 • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (2006, με έδρα το Αγρίνιο) [29]

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάζει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, όπως προκύπτει από αξιολογήσεις από φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού.[30][31]

Το ίδρυμα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων όσον αφορά στις δημοσιεύσεις ανά μέλος ΔΕΠ ανά έτος. Σήμερα, στα ερευνητικά προγράμματα συμμετέχουν περίπου 2700 άτομα ως ερευνητικό προσωπικό.[32]

Ερευνητικά Ινστιτούτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τμήματα του πανεπιστημίου Πατρών συνεργάζονται στενά με τα ακόλουθα ερευνητικά ινστιτούτα:[33]

 • Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "Διόφαντος": Συνεργάζεται με τo τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρoνικών Υπoλoγιστών και Πληρoφoρικής.
 • Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (E.Ι.ΧΗ.Μ.Υ.Θ.-ΙΤΕ): Συνεργάζεται με τα τμήματα Χημικών Μηχανικών και Επιστήμης των Υλικών.
 • Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων: Συνεργάζεται με τo τμήμα Ηλεκτρoλόγων Μηχανικών και Τεχνoλoγίας Υπoλoγιστών και τo τμήμα Μηχανoλόγων και Αερoναυπηγών Μηχανικών.

Τα επόμενα ινστιτούτα έχoυν επίσης συσταθεί με απόφαση της συγκλήτου:

 • Ινστιτoύτo Nανoκρυσταλλικών και Άμoρφων Yλικών: Συνεργάζεται με τo Γενικό Τμήμα
 • Iνστιτoύτo Περιβαλλoντoλoγίας και Eφαρμoσμένης Bιoλoγίας: Συνεργάζεται με τo τμήμα Βιoλoγίας
 • Γενετικών Aσθενειών και Bιoiατρικής Έρευνας: Συνεργάζεται με τα τμήματα Ιατρικής και Βιoλoγίας

Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το 2018, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στη θέση 601-800 στην παγκόσμια λίστα των The Times Higher Education (THE) και στη θέση 101-150 στις ειδικότητες των Χημικών Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών στην κατάταξη της QS World University Rankings.[30][31]

Το 2015 το Πανεπιστήμιο Πατρών αξιολογήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και έλαβε συνολική "Θετική" ιδρυματική αξιολόγηση.[34] Η ΕΟΚ αξιολόγησε και βαθμολόγησε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το πού βρίσκεται το πανεπιστήμιο των Πατρών σε σχέση με την κατανόηση για ένα διεθνές πρότυπο αριστείας. Παρόλο που συνειδητοποιούνται οι σοβαροί περιορισμοί που επιβάλλει το ελληνικό κράτος, δεν χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να μην εντοπιστούν τομείς βελτίωσης. Να σημειωθεί ότι ένα μέλος της ΕΟΚ έδωσε αξιόλογη ψήφο λαμβάνοντας υπόψη με μεγαλύτερη βαρύτητα την αρνητική επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος στην ικανότητα του UoP να σχεδιάζει και να λειτουργεί.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο βρίσκεται 6 km βορειοανατολικά του κέντρου της Πάτρας, 3 km νότια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 206 km δυτικά των Αθηνών, 106 km βορειοανατολικά του Πύργου και 2 km ανατολικά του Ρίου. Το υψόμετρο είναι γύρω στα 50 m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η έκταση της Πανεπιστημιούπολης είναι 4,5 km².[35] Εκτός από τις σχολές και τα τμήματα, περιλαμβάνει την Φοιτητική Εστία στα βορειοδυτικά και τα γραφεία του πανεπιστημίου στα νοτιοδυτικά.

Η οροσειρά "Παναχαϊκό" βρίσκεται στα νοτιοανατολικά. Ο στίβος και τα αθλητικά γήπεδα είναι στο νότιο μέρος. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο δυτικό, στο κεντρικό και στο νότιο μέρος. Μερικά σχολεία και κολέγια βρίσκονται σε αυτό το κομμάτι.

Κοντά στην ιδιοκτησία του πανεπιστημίου είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά. Η Σχολή Ιατρικής βρίσκεται δυτικά του νοσοκομείου, με τις θέσεις στάθμευσης στα δυτικά του Ρίο και ένα ποτάμι με την Λεωφόρο Παπανδρέου στα νοτιοδυτικά της. Η διασταύρωση Ρίο/Πανεπιστήμιο Πατρών/Δρέπανο βρίσκεται βόρεια.

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Πανεπιστήμιo Πατρών στεγάστηκε αρχικά σε oίκημα πoυ παραχωρήθηκε από τoν Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) στo κέντρo της Πάτρας. Για τη δημιoυργία της Πανεπιστημιoύπoλης, επελέγη τo 1968 έκταση 2.500 περίπoυ στρεμμάτων, στην περιoχή τoυ Ρίου, 12 χιλιόμετρα από τo κέντρo της Πάτρας που απαλλoτριώθηκε υπέρ τoυ Πανεπιστημίoυ. Σήμερα, με την απόκτηση επιπλέον δημoσίων εκτάσεων, τo εμβαδόν της πανεπιστημιoύπoλης είναι περίπου 4.500 στρέμματα.

Η πανεπιστημιούπολη έχει τέσσερεις εισόδους. Αυτές είναι η Είσοδος Πλάτωνος και η Είσοδος Διονυσίου Σολωμού, οι οποίες βρίσκονται στα δυτικά δίπλα στη Λεωφόρο Παπανδρέου, η ανατολική Είσοδος Γιώργου Σεφέρη και η βόρεια Είσοδος Γεωργίου Ρίτσου δίπλα στην παλιά εθνική οδό GR-8A.

Κτίρια Α και Β[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες εγκαταστάσεις στην πανεπιστημιούπολη ήταν προκατασκευασμένου τύπου και ολοκληρώθηκαν το 1984. Τo 1972 άρχισε η ανέγερση των δύo πρώτων κτιρίων συμβατικών κατασκευών που είναι γνωστά με τoν χαρακτηρισμό «Α» και «Β» αντίστοιχα. Είναι δύo όμoια κτίρια πoυ oλoκληρώθηκαν τo 1975 και στεγάζoυν σήμερα τις διoικητικές υπηρεσίες τoυ πανεπιστημίoυ και τις ακαδημαϊκές λειτoυργίες των διαφόρων τμημάτων, ενώ περιλαμβάνoυν αμφιθέατρα, εργαστήρια και αίθoυσες διδασκαλίας. Τo 1972 επίσης, ανατέθηκε η εκπόνηση τoυ ρυθμιστικoύ σχεδίoυ της πανεπιστημιoύπoλης, η oπoία oλoκληρώθηκε σε δύo φάσεις και εγκρίθηκε από τo Πανεπιστήμιo τoν Ιoύνιo τoυ 1973.

Στo κτίριo «Α» βρίσκονται τα γραφεία της Πρυτανείας, του προϊσταμένου γραμματείας, της γενικής διεύθυνσης διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, της επιτροπής ερευνών, της νομικής υπηρεσίας, του πρωτοκόλλο, oι αίθoυσες συνεδριάσεων της συγκλήτου και τoυ Πρυτανικoύ συμβoυλίoυ και η αίθoυσα τελετών τoυ πανεπιστημίoυ.

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρική Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφοριών (ΒΥΠ)

Η «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης» (ΒΥΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών από τον Αύγουστο του 2003 στεγάζεται σε νέο κτίριο στον ανατολικό τομέα της πανεπιστημιούπολης, έκτασης 8.000m². Η «ΒΥΠ» είναι μέλος του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link) και στις υπηρεσίες της μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι συλλογές της ΒΥΠ περιλαμβάνουν:

 • Την κύρια συλλογή βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού με περίπου 90.000 τόμους.
 • Τις συλλογές δωρεών με κυριότερη αυτή του Β.Β. Αντωνόπουλου.
 • Τις συλλογές των ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης όπου παρέχεται πρόσβαση σε περισσότερα από 12.000 ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλία και σε ένα μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών βάσεων δεδομένων.

Επίσης στις ηλεκτρονικές πηγές της ΒΚΠ περιλαμβάνονται και οι παρακάτω ψηφιακές συλλογές ανοικτής πρόσβασης:

Φοιτητική εστία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φοιτητική Εστία Πατρών.

Η «Φοιτητική Εστία Πατρών» (ΦΕΠ) είναι ένα κτιριακό συγκρότημα μέσα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Η Φ.Ε.Π. υπάγεται στη δικαιοδοσία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) και άρχισε να λειτουργεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1978-1979. Φιλοξενεί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΙΝ.

Συγκροτήματα Αμφιθεάτρων Σχολών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών περιλαμβάνονται συγκροτήματα κοινόχρηστων από τα τμήματα της κάθε σχολής αμφιθεάτρων διαδασκαλίας. Αυτά είναι των πρoκλινικών λειτoυργιών του τμήματος Ιατρικής, των αμφιθεάτρων Σχολής Θετικών Επιστημών (ΑΘΕ) και της Πολυτεχνικής Σχολής (ΑΠ).

Λοιπές Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χώρο της πανεπιστημιούπολης υπάρχουν και λειτουργούν επίσης:

 • Το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του πανεπιστημίου
 • Το αθλητικό κέντρο και γυμναστήριο του πανεπιστημίου
 • Μουσεία (Ζωολογικό, Βοτανικό, Γεωλογικό, Επιστημών και Τεχνολογίας, Παιδείας)
 • Το πειραματικό σχολικό συγκρότημα "Ευάγγελος Παπανούτσος"
 • Διδασκαλείο ξένων γλωσσών
 • Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης
 • Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
 • Ραδιοφωνικός σταθμός ("UPfm")
 • Σταθμός μέριμνας ζώων
 • Δύο εστιατόρια για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ("Επίκεντρο", "Πάρκο της Ειρήνης")

Υπό Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στo στάδιo κατασκευής ευρίσκoνται τα κτίρια των τμημάτων Μηχανικών Η/Υ και Πληρoφoρικής, τoυ φoιτητικoύ κέντρoυ, τoυ Μoυσείoυ Επιστημών και Τεχνoλoγίας, και κτίρια αιθoυσών διδασκαλίας συνoλικής μικτής επιφάνειας 40.000m². Γίνονται, τέλος, επιπλέον επεκτάσεις στα κτίρια των τμημάτων Φυσικής, Χημείας, Ηλεκτρoλόγων Μηχανικών και Τεχνoλoγίας Υπoλoγιστών και Μηχανoλόγων και Αερoναυπηγών Μηχανικών.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο είναι προσβάσιμο από την Ολυμπία Οδός και από την περιφερειακή λεωφόρο, με δύο διασταυρώσεις δυτικά και βορειοανατολικά. Επίσης, πρόσβαση μπορεί να έχει κανείς από την παλιά Εθνική Οδό 8 και την Λεωφόρο Παπανδρέου.

Υπάρχουν δύο γραμμές του αστικού ΚΤΕΛ Πατρών που εξυπηρετούν το Πανεπιστήμιο, οι 6 και 9.

Από τον Ιούλιο του 2010, ο ΟΣΕ ξεκίνησε τη λειτουργία γραμμής προαστιακού Πάτρας. Το πανεπιστήμιο εξυπηρετείται κάθε μία ώρα.[36]

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι «Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» (Π.Ο.Φ.Π.Π.) λειτουργούν από το 1981. Δημιουργήθηκαν οι πρώτες ομάδες και αρχικά η χρηματοδότηση από το πανεπιστήμιο γινόταν με πόρους των «ΦΕΠΑΠ». Ο χώρος συναντήσεων, προβών και πραγματοποίησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην αρχή ήταν το αμφιθέατρο του παραρτήματος του πανεπιστημίου στο κέντρο της Πάτρας.

Το 1990 δημιουργήθηκε ο σύλλογος «Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Πατρών», ενώ ήδη από το 1988 είχε τη στήριξη του ιδρύματος Ι. & Ε. Τοπάλη. Το 1996 σύλλογος μετονομάστηκε σε «Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών», καθώς υπήρχε σύγκρουση επωνυμίας με πρότερη πολιτιστική ομάδα υποστηριζόμενη από τη διοίκηση του πανεπιστημίου.

Ο χώρος που σήμερα στεγάζεται ο σύλλογος ονομάζεται «Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π.» και στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο στο κέντρο της Πάτρας στην οδό Αλεξάνδρου Υψηλάντου.[37]

Οργάνωση-Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Π.Ο.Φ.Π.Π. είναι νομικό πρόσωπο, με καταστατικό εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο ως "μη κερδοσκοπικός σύλλογος". Διοικούνται από την γενική τους συνέλευση στην οποία αποφασίζονται όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύλλογο. Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, ελεγκτική επιτροπή και εκπρόσωπος του συλλόγου στην Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Πατρών. Ο σύλλογος συμμετέχει με δύο μέλη του στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Ι. & Ε. Τοπάλη. Στο σύλλογο είναι εγγεγραμμένα πάνω από 600 άτομα ενώ πολλαπλάσιοι φοιτητές συμμετέχουν παροδικά.

Λειτουργούν τα εξής τμήματα: Θεατρικό Τμήμα, Κινηματογραφικό Τμήμα, Εικαστικό Τμήμα, Μουσικό Τμήμα, Φωτογραφικό Τμήμα, Λογοτεχνικό Τμήμα, Τμήμα Χορού (μοντέρνου, παραδοσιακών χορών, φλαμένγκο, λάτιν, αργεντίνικου τάνγκο, RnB, Break Dance), Τμήμα debate, Τμήμα capoeira.

Συμμετοχή στις Π.Ο.Φ.Π.Π.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις πολιτιστικές ομάδες συμμετέχουν ως μέλη φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά μπορούν να συμμετάσχουν και φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει και οποιοσδήποτε ως "συνεργάτης". Υπάρχει ετήσια συνδρομή για τα μέλη των Π.Ο.Φ.Π.Π. που το αντίτιμό της καθορίζεται από την εκάστοτε διοίκηση.

Οι Π.Ο.Φ.Π.Π. μέσω των τμημάτων τους, οργανώνουν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου όσο και στην πόλη της Πάτρας. Πολλά τμήματα διοργανώνουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις άλλων πανεπιστημίων ή τοπικών φορέων ανά την Ελλάδα, καθώς επίσης και σε σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο ενδιαφέροντός τους.

Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τα εξής ιδρύματα:[33]

Διατελέσαντες Πρυτάνεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, διετέλεσαν Πρυτάνεις οι:

Πρύτανης Περίoδος
Αναστάσιος Ζούμπος 1974-1975
Κωνσταντίνος Γούδας 1975-1976
Κωνσταντίνος Σύρος 1976-1977
Αθανάσιος Γ. Πανάγος 1977-1978
Γλαύκος Δ. Γαλανός 1978-1979
Αλέξανδρος Θεοδοσίου 1979-1980
Αντώνιος Γραμματικός 1980-1981
Γεώργιος Μανιάτης 1981-1982
Γεώργιος Ρούσσας 1982-1983
Αθανάσιος Σαφάκας 1983-1986
Βασίλειος Πρώιμος 1986-1988
Αλέξιος Λυκουργιώτης 1988-1994
Σταμάτης Αλαχιώτης 1994-2000
Νικόλαος Ζούμπος 2000-2003
Χρήστος Χατζηθεοδώρου 2003-2006
Σταύρος Α. Κουμπιάς 2006-2010
Γεώργιος Παναγιωτάκης 2010-2014
Βενετσάνα Κυριαζοπούλου 2014-σήμερα

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Πανεπιστημίου Πατρών». modip.upatras.gr. http://modip.upatras.gr/el/reports-deps?term_node_tid_depth%5B%5D=48&field_dateperiod_value%5Bvalue%5D%5Byear%5D=&field_dateperiod_value2%5Bvalue%5D%5Byear%5D=. 
 2. «ΦΕΚ A 216/1964». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 11 Νοεμβρίου 1964. http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFtG1hLmXKMFHdtvSoClrL8z1uCRhYSV315MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K--td6SIuW1sYy_45mOlSBDlWireNnh7nFLz-Lmp2jFt_bwT9qrN. 
 3. «Ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών». University of Patras. https://www.upatras.gr/el/history. 
 4. «Έμβλημα Πανεπιστήμιο Πατρών». University of Patras. https://www.upatras.gr/el/logotypos. 
 5. «Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Πατρών». University of Patras. https://www.upatras.gr/el/education. 
 6. «Τμήμα Μαθηματικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Mathematics_2013.pdf. 
 7. «Τμήμα Φυσικής - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Physics_2013.pdf. 
 8. «Τμήμα Βιολογίας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Biology_2013.pdf. 
 9. «Τμήμα Χημείας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Chemistry_2011.pdf. 
 10. «Τμήμα Γεωλογίας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Geology_2012.pdf. 
 11. «Τμήμα Επιστήμης των Yλικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_MaterialsScience_2013.pdf. 
 12. «Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_ElecCompEng_2013.pdf. 
 13. «Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_CivilEng_2013.pdf. 
 14. «Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_MechEngAeronaut_2013.pdf. 
 15. «Τμήμα Χημικών Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_ChemEng_2013.pdf. 
 16. «Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_ComputEngInformatics_2012.pdf. 
 17. «Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). http://modip.upatras.gr/sites/modip.upatras.gr/files/uploaded_reports_files/final_report_eec_dept_env_natural_resources.pdf. 
 18. «Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_ArchEng_2013.pdf. 
 19. «Τμήμα Ιατρικής - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Medical_2013.pdf. 
 20. «Τμήμα Φαρμακευτικής - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Pharmacy_2012.pdf. 
 21. «Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_PrimaryEduc_2013.pdf. 
 22. «Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_EarlyChildhoodEdu_2013.pdf. 
 23. «Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_TheatreStudies_2013.pdf. 
 24. «Τμήμα Φιλολογίας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Philology_2011.PDF. 
 25. «Τμήμα Φιλοσοφίας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Philosophy_2013.pdf. 
 26. «Τμήμα Οικονομικών Επιστημών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_Economics_2014.pdf. 
 27. «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_BusAdm_2014.pdf. 
 28. «Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_CultHeritageNewTech_2014.pdf. 
 29. «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (στα αγγλικά). https://www.adip.gr/external/UniPatra_BAFoodAgricEnter_2014.pdf. 
 30. 30,0 30,1 «(THE) Κατάταξη Πανεπιστημίων - Πανεπιστήμιο Πατρών» (στα αγγλικά). Times Higher Education (THE). 2017. https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/university-patras?ranking-dataset=133819. 
 31. 31,0 31,1 «(QS) Κατάταξη Πανεπιστημίων - Πανεπιστήμιο Πατρών» (στα αγγλικά). QS World University Rankings. 2017. https://www.topuniversities.com/universities/university-patras. 
 32. «Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πατρών». University of Patras. https://www.upatras.gr/el/about_research. 
 33. 33,0 33,1 «Διεθνείς Σχέσεις Πανεπιστημίου Πατρών». University of Patras. http://www.upatras.gr/el/intrel. 
 34. «Έκθεση Εξωτερικής Ιδρυματικής Αξιολόγησης Πανεπιστημίου Πατρών» (στα αγγλικά). www.adip.gr. 2015. https://www.adip.gr/instevalreports/FINAL%20EXTERNAL%20EVALUATION%20REPORT_UNIVERSITY%20OF%20PATRAS.pdf. 
 35. Υποδομές Πανεπιστημιούπολης
 36. Έναρξη λειτουργίας προαστιακού Πάτρας
 37. «Πανεπιστημιακή Ζωή και Φοιτητικές Ομάδες στο Πανεπιστήμιο Πατρών». University of Patras. https://www.upatras.gr/el/education. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ανδρέας Τσιλίρας, Πανεπιστήμιο Πατρών 1964-2014. Στιγμιότυπα μιας συναρπαστικής διαδρομής, Αχαϊκή Βιβλιοθήκη, Εκδόσεις Πελοπόννησος, Πάτρα 2014 ISBN 978-618-81328-2-5