Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Athens University of Economics and Business (logo).png
Ίδρυση 1920
Πρύτανης Εμμανουήλ Γιακουμάκης
Αντιπρυτάνεις Δημήτριος Μπουραντώνης
Δημήτριος Γκρίτζαλης
Γεώργιος Ξυλωμένος
Φοιτητές 3000 ανά έτος
Προπτυχιακοί 1800 ανά έτος
Μεταπτυχιακοί 1200 ανά έτος
Τοποθεσία Αθήνα, Ελλάδα
Παλαιότερες ονομασίες
  • 1920-1926 Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών
  • 1926-1989 ΑΣΟΕΕ (Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών)
Ιστοσελίδα aueb.gr
Athens University of Economics and Business (banner).png

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) είναι δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο θεραπεύει τα γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα των οικονομικών και της διοίκησης των επιχειρήσεων, με έδρα στην Αθήνα. Ενσωματώνοντας τρεις σχολές, Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιστημών της Τεχνολογίας και της Πληροφορίας, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων στατιστικής, λογιστικής και χρηματοοικονομικών, πληροφορικής και ευρωπαϊκών σπουδών, λειτουργώντας σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και προωθώντας παράλληλα την έρευνα.

Λειτουργώντας αρχικά το 1920 ως εμπορική ακαδημία (Εμπορική Ακαδημία Αθηνών), σήμερα συνιστά ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πανεπιστημιακά ιδρύματα στον χώρο των οικονομικών, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δέχεται κατά μέσο όρο 3.000 φοιτητές ανά έτος, εκ των οποίων οι 1.800 προπτυχιακοί και 1.200 μεταπτυχιακοί. Τα τελευταία χρόνια το ίδρυμα επεκτείνει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις περιμετρικά του campus στο Πεδίον του Άρεως και είναι άμεσα προσβάσιμο από την οδό Πατησίων και το Σταθμό Βικτώρια.[1]

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου αποτελούνται από τον Πρύτανη και τους Αναπληρωτές Πρύτανη.

Πρύτανης είναι ο Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης [2], Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού ο Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας ο Καθηγητής Δημήτριος Γκρίτζαλης, και Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Ξυλωμένος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτομή του Γρηγόριου Μαρασλή

Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάλεσε στην Ελλάδα τον Γεώργιο Παγιάρ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, με εντολή τη σύνταξη οργανισμού για τη ίδρυση και λειτουργία Ανώτατης Εμπορικής Σχολής, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης.[εκκρεμεί παραπομπή] Έτσι το 1920 ιδρύθηκε η Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών, υπαγόμενη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη συνέχεια (1926) μετονομάστηκε σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Το 1935 η Σχολή εγκαταστάθηκε στο κτίριο της οδού Πατησίων 76, το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα της δωρεάς του Γρηγορίου Μαρασλή. Το 1939 η Σχολή υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζεται ως ισότιμη με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τοποθετείται ιεραρχικά αμέσως μετά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. [3]

Το 1955 η φοίτηση στη Σχολή αυξάνεται από τα 3 στα 4 έτη και στο τέταρτο έτος οι σπουδές χωρίζονται σε δύο κατευθύνσεις (τμήματα): Οικονομικών Επιστημών και Εμπορικών Επιστημών. Το 1961 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Επιμορφώσεως εις την Διοικητικήν των Επιχειρήσεων, με στόχο την εξειδίκευση ανώτατων στελεχών στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Το Ινστιτούτο λειτούργησε μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 1974-75 (η υποβολή μελετών γινόταν δεκτή μέχρι το Σεπτέμβριο του 1984).

Το 1970 το Εμπορικό Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ ο διαχωρισμός των φοιτητών στα δύο τμήματα άρχισε να γίνεται από το δεύτερο έτος σπουδών. Το 1979 ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στις Οικονομικές Επιστήμες. Το 1984 η Α.Σ.Ο.Ε.Ε. διαχωρίστηκε σε 3 αυτοδύναμα τμήματα: α) Οικονομικών Επιστημών, β) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και γ) Στατιστικής και Πληροφορικής.

Το 1989 το ίδρυμα πήρε τη σημερινή του ονομασία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και οργανώθηκε στα ακόλουθα τμήματα:

Το εσωτερικό του ιστορικού κτηρίου
  • Οικονομικής Επιστήμης,
  • Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων,
  • Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (μετονομάστηκε σε Τμήμα Πληροφορικής το 1995),
  • Στατιστικής,
  • Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (νέο τμήμα),
  • Διοικητικής των Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ (νέο τμήμα· μετονομάστηκε σε Τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ το 1992 [4]).

Το 1999 δημιουργήθηκαν δύο νέα τμήματα:

  • Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
  • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Παράλληλα το Τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ μετονομάστηκε σε Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.

Το 2003 ήταν μία άλλη σημαντική χρονιά στην ιστορία του ιδρύματος, καθώς για πρώτη φορά λειτουργούν τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Την πρώτη αυτή χρονιά υπήρξαν τέσσερα προγράμματα που αφορούσαν τις Ευρωπαϊκές Σπουδές, τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, την Επιστήμη των Υπολογιστών και τη Διοίκηση των Υπηρεσιών.

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενσωματώνει τρεις σχολές, Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας. Στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών περιλαμβάνονται τα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και Οικονομικής Επιστήμης, στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων τα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας τα Τμήματα Πληροφορικής και Στατιστικής. Στα τμήματα λειτουργούν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών πλήρους φοίτησης για νέους αποφοίτους και μερικής φοίτησης για εργαζόμενους. Η πρόσβαση στα προπτυχιακά τμήματα γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και η φοίτηση είναι τετραετής, με κρατική χρηματοδότηση.

Μέχρι και το 2015 τα μεταπτυχιακά προγράμματα πλήρους φοίτησης ήταν Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικής Επιστήμης, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Επιχειρηματικής Αναλυτικής, Διοικητικής των Επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό, Διοίκησης Υπηρεσιών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας με διεθνή προσανατολισμό, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Πληροφοριακών Συστημάτων, Επιστήμης των Υπολογιστών και Στατιστικής.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα μερικής φοίτησης αντίστοιχα ήταν Ευρωπαϊκών Σπουδών για Στελέχη Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών με έμφαση στις Στρατηγικές Αποφάσεις, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής για Στελέχη Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Επιχειρηματικής Αναλυτικής, Διοικητικής των Επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό, Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης, Διοίκησης Υπηρεσιών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Πληροφοριακών Συστημάτων και Στατιστικής.

Στα πλαίσια της συνεργασίας του πανεπιστημίου με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, μέχρι και το 2015 λειτουργούσαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα MA in Heritage Management σε συνεργασία με το University of Kent, στο Ηνωμένο Βασίλειο, Διοίκησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με ΕΜΠ, Μαθηματικών της Αγοράς και Παραγωγής σε συνεργασία με ΕΚΠΑ και Βασικής και Εφαρμοσμένης Γνωσιακής Επιστήμης σε συνεργασία με ΕΚΠΑ.

Η πρόσβαση στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι εφικτή με την αποφοίτηση από κάποιο συναφές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και με κριτήρια ακαδημαϊκών επιδόσεων, παρέχοντας με τη σειρά τους πρόσβαση σε κύκλο διδακτορικών σπουδών και πανεπιστημιακής έρευνας. Η χρηματοδότηση του δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών γίνεται εκ μέρους των φοιτητών και με ενδεχόμενη οικονομική υποστήριξη από διάφορα ιδρύματα υποτροφιών.

Διακρίσεις και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι από τα πιο διεθνοποιημένα ελληνικά Α.Ε.Ι., με βάση τους ξένους επισκέπτες καθηγητές και φοιτητές και τις διεθνείς συνεργασίες. Σύμφωνα με κατάταξη του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel [5], το Ο.Π.Α. είναι στην 25η θέση ανάμεσα στα οικονομικά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Αντιθέτως, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ο.Π.Α. (International MBA), σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό, βρίσκεται στην 15η θέση πανευρωπαϊκά και στην 30η παγκοσμίως.

Σύμφωνα με άλλη κατάταξη (χρηματοδοτημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Οικονομολόγων - ΕSA) των καθηγητών Καλαϊτζιδάκη, Μαμουνέα και Στένγκου,[6], το Ο.Π.Α. με βάση τις ερευνητικές του επιδόσεις είναι στην 72η θέση στην Ευρώπη και 189η στον κόσμο. Ως σύγκριση, είναι κάτω από τα Πανεπιστήμια του Tilburg, LSE, UCL, Τελ Αβίβ, Μονάχου, το Καθολικό Πανεπιστήμιο Πορτογαλίας αλλά ακόμα και το μικρό σε ηλικία Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το 2014, το Ο.Π.Α κατέλαβε την 47η θέση ανάμεσα σε 241 πανεπιστήμια του εξωτερικού σύμφωνα με μια από τις εγκυρότερες πανεπιστημιακές κατατάξεις παγκοσμίως, την Eduniversal Business Schools Ranking Results. [7]

Τον Δεκέμβριο του 2014, το Ο.Π.Α. έλαβε τη διάκριση Award for Outstanding International Student Satisfaction 2014 από την πλατφόρμα StudyPortals, τα οποία βασίζονται σε χιλιάδες αξιολογήσεις των φοιτητών από Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια διαφορετικά από τη χώρα προέλευσής τους (πρόγραμμα Erasmus). [8]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου αναπτύσσονται περιμετρικά του Πεδίου του Άρεως

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 1η δημοτική ενότητα του Δήμου Αθηναίων και οι εγκαταστάσεις του αναπτύσσονται περιμετρικά του Πεδίου του Άρεως. Το κεντρικό κτήριο βρίσκεται στην οδό Πατησίων 76 στην Αθήνα, στο δυτικό τμήμα του Πεδίου, κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου. Το σημείο αυτό ήταν γνωστό στις αρχές του 20ου αιώνα ως "οικόπεδο Καραπάνου" και αποτέλεσε την πρώτη έδρα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού από το 1908 έως και το 1922 οπότε και μετακόμισε στη σημερινή του έδρα, το γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης. Εκτός του κεντρικού κτηρίου λειτουργούν ακόμη τέσσερα κτήρια που εξυπηρετούν τις ανάγκες για γραφεία των καθηγητών και του προσωπικού.

Το Κέντρο Ερευνών του πανεπιστημίου βρίσκεται μερικά τετράγωνα πιο μακριά, στην οδό Κεφαλληνίας 46. Τα δύο κτήρια των γραφείων των καθηγητών βρίσκονται στις οδούς Κοδριγκτώνος 12 και Δεριγνύ 12.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα πραγματοποιούνται σε κτιριακές εγκαταστάσεις βόρεια του Πεδίου του Άρεως, άνωθεν της Οδού Ευελπίδων, κοντά στα Δικαστήρια της πρώην Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ενώ το 2015 ξεκίνησε η ανέγερση νέου ιδιόκτητου κτηρίου σε κοντινό τετράγωνο.

Τα μαθήματα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών πραγματοποιούνται σε γειτονικά γραφεία περιμετρικά της Πλατείας Βικτορίας.

Κατά καιρούς έχει προταθεί η μετεγκατάσταση του πανεπιστημιακού ιδρύματος για σκοπούς αποκέντρωσης της περιοχής και ενιαιοποίησης των εγκαταστάσεων, διατηρώντας το ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων, όπως έγινε αντίστοιχα με τη μετεγκατάσταση των σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Περιοδικών και Έρευνας της Βιβλιοθήκης

Η βιβλιοθήκη του Ο.Π.Α ιδρύθηκε το 1928 ενώ το 1990 έγινε σε αυτή μια μεγάλη ανακαίνιση. Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη που παρέχει βιβλία σχετικά με τα οικονομικά και στην διοίκηση επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

Η βιβλιοθήκη περιέχει πάνω από 100.000 διαφορετικά βιβλία και 1000 διαφορετικά ακαδημαϊκά συγγράματα καλύπτοντας θέματα σχετικά με τα Οικονομικά, τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές, την Διοίκηση Επιχειρήσεων, το Μάρκετινγκ, την Πληροφορική, την Στατιστική, τα Λογιστικά και τα Χρηματοοικονομικά.

Η βιβλιοθήκη συμμετέχει σε Εθνικά και διεθνή προγράμματα συνεργασίας βιβλιοθηκών για δανεισμούς βιβλίων. Δηλαδή, τα μελη της βιβλιοθήκης έχουν πρόσβαση στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης όπως και σε αρκετές βιβλιοθήκες της Ευρώπης.[9]

Φοιτητική Λέσχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια του Πανεπιστημίου λειτουργεί φοιτητική λέσχη η οποία υποβοηθά σε θέματα στέγασης φοιτητών από άλλες πόλεις και σίτισης στο εστιατόριο του πανεπιστημίου, ενώ τα τελευταία χρόνια διοργανώνει μαθήματα ξένων γλωσσών και χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών με προσιτά δίδακτρα. Μέχρι και το 2015 οι γλώσσες στις οποίες διοργανώνονταν μαθήματα ήταν Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρώσικα, Τούρκικα, Γερμανικά και Νέα Ελληνικά, ενώ λειτουργούσε και λογοτεχνικό εργαστήρι.

Εικόνες της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διατελέσαντες Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διατελέσαντες κατά ημερομηνία Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1935 έως το 2015 είναι οι ακόλουθοι:[10]

2011-2015:

Πρύτανης: Κωνσταντίνος Γάτσιος

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Εμμανουήλ Γιακουμάκης

Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης: Γεώργιος Γιαγλής

2007-2011:

Πρύτανης: Γρηγόριος Πραστάκος

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Ιωάννης Κατσουλάκος

Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης: Ιωάννης Χαλικιάς

2004-2007:

Πρύτανης: Γεώργιος Βενιέρης

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Νάνσυ Παπαλεξανδρή

Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης: Θεόδωρος Καλαμπούκης

2001-2004:

Πρύτανης: Γεώργιος Βενιέρης

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Νάνσυ Παπαλεξανδρή

Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης: Θεόδωρος Καλαμπούκης

1998-2001:

Πρύτανης: Ανδρέας Κιντής

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Θεόδωρος Αποστολόπουλος

Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης: Γεώργιος Βενιέρης

1995-1998:

Πρύτανης: Ανδρέας Κιντής

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Παναγιώτης Μηλιώτης

Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης: Ιωάννης Λεβεντάκης

1992-1995:

Πρύτανης: Γεώργιος Χρήστου

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Νικόλαος Χριστοδουλάκης

Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης: Ιωάννης Λεβεντάκης

1989-1992:

Πρύτανης: Ανδρέας Κιντής

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Παναγιώτης Μηλιώτης

Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης: Αθανάσιος Σκούρας

1988-1989:

Πρύτανης: Δημήτριος Λαμπράκης & Ανδρέας Κιντής

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Γεώργιος Κώττης

Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης: Μαρία Κωνσταντοπούλου

1984-1988:

Πρύτανης: Θεόδωρος Λιανός

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Ανδρέας Κιντής

Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης: Γεώργιος Χρήστου

1/12/82-18/12/84: Πρύτανης: Παναγιώτης Τζωρτζόπουλος

1/9/82-30/11/82: Πρύτανης: Δημήτριος Λαμπράκης

1981-1982: Πρύτανης: Δημοσθένης Κριμπάς

1980-1981: Πρύτανης: Θεόδωρος Γεωργακόπουλος

1979-1980: Πρύτανης: Γεώργιος Χιώτης

1978-1979: Πρύτανης: Αθανάσιος Σταθόπουλος

1977-1978: Πρύτανης: Εμμανουήλ Δρανδάκης

1976-1977: Πρύτανης: Αντώνιος Δανόπουλος

1975-1976: Πρύτανης: Πέτρος Στεριώτης

1974-1975: Πρύτανης: Γεώργιος Χαλκιόπουλος

1973-1974: Πρύτανης: Μάριος Μεϊμάρογλου

1970-1973: Πρύτανης: Ιωάννης Χρυσοκέρης

1969-1970: Πρύτανης: Πέτρος Στεριώτης

1968-1969: Πρύτανης: Στρ. Ανδρεάδης & Αντ. Δανόπουλος

1967-1968: Πρύτανης: Στρατής Ανδρεάδης

1966-1967: Πρύτανης: Πέτρος Στεριώτης

1965-1966: Πρύτανης: Μάριος Τσιμάρας & Στρ. Ανδρεάδης

1964-1965: Πρύτανης: Στρατής Ανδρεάδης

1963-1964 Πρύτανης: Σπυρίδων Καλογερόπουλος - Στρατής

1962-1963: Πρύτανης: Κυριάκος Σπηλιόπουλος

1961-1962: Πρύτανης: Γεώργιος Χαλκιόπουλος

1960-1961: Πρύτανης: Στρατής Ανδρεάδης

1959-1960: Πρύτανης: Τριαντάφυλλος Κεραμίδας

1958-1959: Πρύτανης: Δημήτρης Καλιτσουνάκης

1957-1958: Πρύτανης: Ανδρέας Νέζος

1956-1957: Πρύτανης: Στρατής Ανδρεάδης

1955-1956: Πρύτανης: Κυριάκος Σπηλιόπουλος

1954-1955: Πρύτανης: Σπυρίδων Καλογερόπουλος - Στρατής

1953-1954: Πρύτανης: Πίνδαρος Χριστοδουλόπουλος

1952-1953: Πρύτανης: Νικόλαος Φωτιάς

1951-1952: Πρύτανης: Δημήτριος Καλιτσουνάκης

1950-1951: Πρύτανης: Αριστοτέλης Σιδέρης

1949-1950: Πρύτανης: Κωνσταντίνος Ασκητόπουλος

1948-1949: Πρύτανης: Ανδρέας Νέζος

1947-1948: Πρύτανης: Ιούλιος Δαλιέτος

1946-1947: Πρύτανης: Τριαντάφυλλος Κεραμίδας

1945-1946: Πρύτανης: Δημήτριος Καλιτσουνάκης

1944-1945: Πρύτανης: Ηλίας Αναστασιάδης

1943-1944: Πρύτανης: Στρατής Ανδρεάδης

1942-1943: Πρύτανης: Τριαντάφυλλος Κεραμίδας & Νικόλαος Φωτιάς & Αν. Νέζος

1940-1942: Πρύτανης: Ιούλιος Δαλιέτος

1939-1940: Πρύτανης: Σόλων Συρμόπουλος

1937-1939: Πρύτανης: Εμμανουήλ Εμμανουήλ

1935-1937: Πρύτανης: Αναστάσιος Σπουργίτης

Καθηγητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί από τους διακεκριμένους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι οι εξής:

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του ιδρύματος απεικονίζει τον Ερμή, αγγελιοφόρο των θεών κατά την ελληνική μυθολογία. Η πρώτη εκδοχή του εμβλήματος χρησιμοποιήθηκε από το 1920, κατά τη σύσταση του ιδρύματος. Το 1938 παρουσιάστηκε μία διαφορετική εκδοχή. Το 1956 χρησιμοποιήθηκε ένα έμβλημα το οποίο παρέμεινε για μεγάλο διάστημα ως διακριτικό του ιδρύματος. Το 2014, το έμβλημα και ο λογότυπος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελίχθηκαν.[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]