Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα
AEIPIRAEUS.jpg
Ίδρυση 1983
Πρόεδρος Λάζαρος Βρυζίδης
Φοιτητές 20000
Τοποθεσία Αττική
Έδρα Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Αττική
Διεύθυνση Θηβών 250, Άγιος Ιωάννης Ρέντης
Σχολές 2
Μασκότ Τριήρης
Ιστοσελίδα teipir.gr

Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.) ήταν τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής στον Πειραιά. Ιδρύθηκε το 1983 με τον Ν.1404/1983[1] ως Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ, μέχρι το 2013, ο τίτλος του ιδρύματος ήταν Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά (Τ.Ε.Ι. Πειραιά). Το 2018, με το ΦΕΚ 4521/18[2], το Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. συγχωνεύθηκε με το Τ.Ε.Ι. Αθήνας και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα παρέχει προγράμματα: Προπτυχιακών Σπουδών τετραετούς διάρκειας (8 εξαμήνων) απονέμοντας Πτυχία Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Επίσης, παρέχει προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας της Κύπρου και του εξωτερικού) απονέμοντας Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης. Έτσι, στα πλαίσια της αποστολής του, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις Εφαρμογές Επιστημών και Τεχνολογίας, στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. Στο πλαίσιο αυτό συνδυάζει την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών (Μαθήματα Θεωρίας) με υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση (Εργαστήρια και Πρακτική Άσκηση). Ένας σπουδαστής για να καταστεί πτυχιούχος πρέπει να εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα του τμήματός του, να ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και να πραγματοποιήσει εξάμηνη πρακτική άσκηση.

Το Διδακτικό, Ερευνητικό και Αναπτυξιακό Έργο του Ακαδημαϊκού προσωπικού του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. όπως και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Ιδρύματος, υπόκεινται σε διαρκή εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, σύμφωνα με τον Ν.3374/2005 και σχετικές τροποποιήσεις αυτού, με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας της έρευνας και διδασκαλίας των σπουδών και των λοιπών υπηρεσιών που παρέχονται από αυτό στο πλαίσιο της αποστολής του.

Οι εγκαταστάσεις και η έδρα του, βρίσκονται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη επί των οδών Πέτρου Ράλλη και Θηβών 250, στην ιστορική περιοχή του αρχαίου Ελαιώνα των Αθηνών σε συνολική έκταση 100.000τμ, ενώ ο δομημένος χώρος υπερβαίνει τα 50.000τμ., ενώ αποτελείται από κτίρια Ενεργειακά Αναβαθμισμένα[3]. Εκτός των διδακτηρίων, υπάρχει η Βιβλιοθήκη[4][5] με αναγνωστήριο 400 θέσεων, το Συνεδριακό Κέντρο με κύρια αίθουσα 500 θέσεων, το Εστιατόριο, Αναψυκτήρια κ.α. Από το 2004 λειτουργoύσε και παράρτημα στις Σπέτσες, στις βορειοδυτικές παρυφές της πόλης, στις εγκαταστάσεις της ιστορικής Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής.

Στο ΦΕΚ 3681/Β[6] γνωστοποιείται η αλλαγή της ονομασίας του Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά (Τ.Ε.Ι. Πειραιά) σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.). Από την 1.1.2018 το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ συγχωνεύεται με το ΤΕΙ Αθήνας και μαζί δημιουργούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής[7].

Σχολές και Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. αποτελείται από (α) την "Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών" και (β) την "Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας", σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.1404/1983 και το άρθρο 5 του Π.Δ.69/2013, οι οποίες συγκροτούνται από τα εξής τμήματα:

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.[8]
 • Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε.[9]
 • Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.[10]
 • Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Τ.Ε.[11]
 • Τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών Τ.Ε.[12]
 • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.[13]
 • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.[14]

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων[15]
 • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής [16]

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τ.E.Ι. Πειραιά προσφέρει επίσης περίπου 100 ανοικτά ψηφιακά ακαδημαϊκά μαθήματα προπτυχιακού & μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών, ελεύθερα προσβάσιμα και δωρεάν διαθέσιμα στο Διαδίκτυο[17] (στην πλατφόρμα opencourses.gr, βραβεβμένη με το «2016 Open Education Award for Excellence» στην κατηγορία Creative and Innovative Projects) με ανοικτές άδειες χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons (CC).

Αναγνωρισιμότητα του Τ.Ε.Ι. Πειραιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Κατάταξη Ιδρύματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Το 2015, το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών "CSIC" στην παγκόσμια κατάταξή του "Webometrics Ranking of World Universities"[18], χρησιμοποιώντας ποσοτικές μεθόδους με δείκτες οι οποίοι σχετίζονται με το Διαδίκτυο και επιτρέπουν τη μέτρηση της επιστημονικής δραστηριότητας μέσα στον παγκόσμιο ιστό, κατέταξε το Τ.Ε.Ι. Πειραιά στην 1η θέση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, ενώ, ο ίδιος φορέας, στην Γενική Κατάταξη όλων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην χώρα, κατέταξε στην 18η θέση το εν λόγω Ίδρυμα.

2. Ομάδα «Ποσειδών»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Από τις πιο ενδιαφέρουσες διακρίσεις του Ιδρύματος, αποτελεί το έργο της ομάδας «Ποσειδώνας»[19] η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή ενός πρωτοτύπου, φιλικού στο περιβάλλον, ηλεκτροκίνητου οχήματος και αποτελείται από Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς φοιτητές του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Η ομάδα λαμβάνει μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό “Shell Eco Marathon” από το 2011, ενώ το 2014 κατέκτησε την 11η θέση ανάμεσα σε 49 ομάδες[20] στην κατηγορία Prototype Battery Electric με Τελική επίδοση 528Km/ΚWh (4.936,2Km ανά 1lt καυσίμου) πετυχαίνοντας Πανελλήνιο ρεκόρ. Το όχημα της ομάδας έχει την ονομασία "Trireme" (Τριήρης, που είναι και το λογότυπο του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ) με το μότο τους να είναι "Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω" (Αρχιμίδης).

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεντρική βιβλιοθήκη του ιδρύματος βρίσκεται στο Αιγάλεω Αττικής και είχε σκοπό την κάλυψη και την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των μελών της κοινότητας του ιδρύματος. Αποτελείται από 16.000 τίτλους βιβλίων (26.000 τόμους), 160 τίτλους περιοδικών και άλλο υλικό. Πλέον μετά την συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Περαία και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) ανήκει στο ΠΑ.Δ.Α. και βρίσκεται στη Πανεπιστημιούπολη 2 στο Αιγάλεω.[21][22]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Ν.1404/1983» (PDF). 
 2. «Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος "Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις"» (στα αγγλικά). https://www.eduguide.gr/nea/dhmosieythke-sto-fek-o-nomos-idrysh-panepisthmioy-dytikhs-attikh/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-09. 
 3. «Βίντεο-παρουσίαση Ενεργειακής Αναβάθμισης του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.». 
 4. «Βιβλιοθήκη Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.». 
 5. «Βίντεο-παρουσίαση Βιβλιοθήκης Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.». 
 6. «ΦΕΚ 3681/Β» (PDF). 
 7. «newsbeast». 
 8. «Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.)». 
 9. «Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.)». 
 10. «Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.)». 
 11. «Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Συστημάτων Τ.Ε. (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.)». 
 12. «Τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών Τ.Ε. (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.)». 
 13. «Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.)». 
 14. «Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.)». 
 15. «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.». 
 16. «Τμήμα Λογιστικής A.E.I. Πειραιά Τ.Τ.». 
 17. «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.». 
 18. «H παγκόσμια κατάταξη 79 ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». 
 19. «Ομάδα Ποσειδών». 
 20. «Διάκριση Ομάδας Ποσειδών, Shell Eco Marathon 2014». 
 21. «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | Βιβλιοθήκες». Ανακτήθηκε στις 2019-05-30. 
 22. «ΠΑ.Δ.Α. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημιούπολης 2». library2.uniwa.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-05-30.