Χρίστος Παπαδημητρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χρίστος Παπαδημητρίου
Christos Papadimitriou mg 7721-b.cr2.jpg
Ο Χρίστος Παπαδημητρίου την 30ή Ιουνίου 2009, όταν έδινε ομιλία στο Πολυτεχνικό Ίδρυμα της Λωζάνης, στην Ελβετία
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Χρίστος Χαριλάος Παπαδημητρίου (Ελληνικά)
Γέννηση16  Αυγούστου 1949[1][2]
Αθήνα[3]
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Νέα ελληνική γλώσσα
Εκπαίδευσηδιδάκτωρ φιλοσοφίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Πρίνστον
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
μαθηματικός
επιστήμονας υπολογιστών
διδάσκων πανεπιστημίου
μουσικός[4]
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλι
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο
Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
Αξιοσημείωτο έργοA simple algorithm for finding frequent elements in streams and bags
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςKnuth Prize (2002)
Gödel Prize (2012)
EATCS award (2015)
Μετάλλιο Τζον φον Νόιμαν (2016)[5]
ACM Fellow
Βραβείο Χάρβεϊ (2018)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χρίστος Χαρίλαος Παπαδημητρίου είναι θεωρητικός επιστήμονας των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και καθηγητής στο τμήμα «Επιστήμης Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ από το 2017.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ οι γονείς του κατάγονται από δυο κωμοπόλεις του νομού Αρκαδίας στο κέντρο του οροπεδίου της Τρίπολης, την Ασέα και την Τεγέα.[6]

Ο ίδιος σπούδασε μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε το 1972. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (ΗΠΑ, 1974) από όπου πήρε και το διδακτορικό δίπλωμά του πάνω στην ηλεκτρολογία και την πληροφορική το 1976.

Από το 1976 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ενώ έχει επίσης διδάξει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και ένας από τους συγγραφείς του κόμικ Logicomix (2006).

Ο Παπαδημητρίου είναι πολύ γνωστός για τα διδακτικά εγχειρίδια που έχει συγγράψει ενώ το 2002 τιμήθηκε με Βραβείο Κνουθ. Το 2012 εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Πατάκη τρία μυθιστορήματα του, με θέμα την Ανεξαρτησία.

Ακαδημαϊκή καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1976-1978 : Επίκουρος καθηγητής της "Επιστήμης Υπολογιστών" στο Πανεπιστήμιο Harvard, στην τιμητική Έδρα Gordon McKay.
 • Την ίδια περίοδο και στο ίδιο πανεπιστήμιο (1976-1978, Harvard) υπήρξε ακαδημαϊκός σύμβουλος και ερευνητικός επόπτης του μεγιστάνα της Microsoft Bill Gates. Η από το 1979 κοινή ερευνητική εργασία “Bounds for Sorting by Prefix Reversal” σημάδεψε την αρχή μιας διαρκούς προσωπικής φιλίας μεταξύ του Χρίστου Παπαδημητρίου και του Bill Gates.
 • Το 1978 και για ένα χρόνο επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, ως Εταίρος τουΚληροδοτήματος Miller.
 • 1979-1983 : Επίκουρος καθηγητής για τα δυο πρώτα χρόνια και Αναπληρωτής καθηγητής στην συνέχεια της "Επιστήμης Υπολογιστών" στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
 • Το 1981 εξελέγη Καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσoβίου Πολυτεχνείου, όπου δίδαξε μέχρι το 1988.
 • 1983-1988 : Καθηγητής της "Επιστήμης Υπολογιστών" και της "Επιχειρησιακής Έρευνας" στο Πανεπιστήμιο Stanford.
 • 1988-1995 : Καθηγητής της "Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών" στο Πανεπιστήμιο San Diego στην Καλιφόρνια, όπου κατείχε την τιμητική Έδρα Irwin Mark and Joan Klein Jacobs.
 • 1996-2017 : Eπέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, όπου δίδαξε ως Καθηγητής "Ηλεκτρολογικής Μηχανικής και Επιστήμης Υπολογιστών" και ήταν κάτοχος της τιμητικής Έδρας C. Lester Hogan.
 • 2017 μέχρι σήμερα : Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Στα 32 χρόνια της πλούσιας ακαδημαϊκής καριέρας του, ο Χρίστος Παπαδημητρίου έχει διδάξει μια πληθώρα μαθημάτων, σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σε μια ευρεία γκάμα αντικειμένων από την Επιστήμη Υπολογιστών όπως : Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα, Θεωρία Υπολογισμού, Θεωρία Πολυπλοκότητας, Προγραμματισμός, Γλώσσες Προγραμματισμού, Δομές Δεδομένων, Μεταγλωττιστές, Λειτουργικά Συστήματα, Βάσεις Δεδομένων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία Λογισμικού, Επιχειρησιακή Έρευνα, Συνδυαστική, Συνδυαστικοί Αλγόριθμοι, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση αλλά και Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων, Διαδίκτυο και Διαβάζοντας τους Κλασικούς.

Μερικά από αυτά τα μαθήματα εισήχθησαν και διδάχτηκαν για πρώτη φορά από τον ίδιο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο το 1982, τότε ως μαθήματα περιορισμένης επιλογής στο Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσoβίου Πολυτεχνείου.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διδακτικό έργο του Χρίστου Παπαδημητρίου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα 5 επιστημονικά βιβλία που έχει συγγράψει :

Βιβλίοαναφορά στη Θεωρία Υπολογισιμότητας

 • Elements of the Theory of Computation, μαζί με τον Harry Lewis. Πρώτη έκδοση το 1982 με την Prentice-Hall, και δεύτερη έκδοση το 1997.
 • Combinatorial Optimization: Algorithms and Complexity, μαζί με τον Ken Steiglitz. Πρώτη έκδοση το 1982 με την Prentice-Hall και δεύτερη έκδοση το 1998 με την Dover. Βιβλίο-αναφορά σε θέματα Συνδυαστικής Βελτιστοποίησης και Πολυπλοκότητας Αλγορίθμων.
 • The Theory of Database Concurrency Control, Computer Science Press, 1986.

Ερευνητική μονογραφία σε θέματα ελέγχου του ταυτοχρονισμού σε Βάσεις Δεδομένων.

 • Computational Complexity, Addison-Wesley, 1994. Βιβλίο-αναφορά σε θέματα Υπολογιστικής Πολυπλοκότητας.
 • Algorithms, μαζί με τους Sanjoy Dasgupta και Umesh Vazirani. Εκδόθηκε μόλις το 2006 από την McGraw-Hill. Βιβλίο-αναφορά σε θέματα σχεδίασης και ανάλυσης αλγορίθμων.

Τα βιβλία του Χρήστου Παπαδημητρίου είναι κλασικά στο είδος τους και ευρύτατα γνωστά ενώ μερικά από αυτά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πολυγραφέστερων και δημοφιλέστερων συγγραφέων διδακτικών εγχειριδίων στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Σχεδόν όλα τα προπτυχιακά και πάρα πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Επιστήμης Υπολογιστών ανά τον κόσμο έχουν τουλάχιστον ένα μάθημα με σύγγραμμα κάποιο από τα βιβλία του Χρήστου Παπαδημητρίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]