Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολυτεχνείο Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολυτεχνείο Κρήτης
Ίδρυση1984
ΠρύτανηςΜιχαήλ Ζερβάκης
ΑντιπρυτάνειςΑριστομένης Αντωνιάδης
Δανάη Βενιέρη
Φώτιος Κανέλλος
Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης
Φοιτητές3385
ΤοποθεσίαΧανιά, Κρήτη
Ιστότοπος[1]

Το Πολυτεχνείο Κρήτης (ΠΟΛ.Κ.) είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων, στο Νομό Χανίων, 7 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης. Ιδρύθηκε το 1977 και αποτελείται από πέντε ενεργές σχολές.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1977 και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το 1984. Η πρώτη σχολή που λειτούργησε ήταν αυτή των Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης.

Η Πολυτεχνειούπολη καταλαμβάνει έκταση 2900 στρεμμάτων. Εκτός από την έκταση αυτή, το ίδρυμα έχει στην κατοχή του και άλλα παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια, όπως τη Γαλλική Σχολή, το Ενετικό Συγκρότημα, το Μέγαρο Παπαδοπέτρου κ.ά.

Η Γαλλική Σχολή βρίσκεται στην περιοχή της Χαλέπας. Η περιοχή αυτή βρίσκεται ανάμεσα στην Πολυτεχνειούπολη (Ακρωτήρι) και στην πόλη των Χανίων (απέχει περίπου 3 χλμ. από την κάθε περιοχή). Το κτίριο της Γαλλικής Σχολής πρόκειται σύντομα να ανακαινιστεί ώστε να λειτουργεί ως Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος.

Το Ενετικό Συγκρότημα απαρτίζεται από τα κτίρια των Παλαιών Φυλακών και των Στρατώνων και στέγαζε μέχρι πρότινος την Πρυτανεία και τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος πριν την μεταφορά τους στην Πολυτεχνειούπολη.

Το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, επίσης τμήμα του Ενετικού συγκροτήματος και ιδιοκτησία του Ιδρύματος πρόκειται σύντομα να ανακαινιστεί.

Η διεθνής λίστα κατάταξης THE World University Rankings (Times Higher Education), κατέταξε το Πολυτεχνείο Κρήτης μεταξύ των θέσεων 801-1000 παγκοσμίως, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μεταξύ των θέσεων 1001-1200 για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Στο πεδίο «Engineering & Technology», το Πολυτεχνείο Κρήτης κατατάσσεται ανάμεσα στα 800 καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2023. Η παραπάνω κατάταξη καταγράφει σημαντική βελτίωση στα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης: έρευνα, ερευνητική απήχηση (citations), προσέλκυση διδακτικού προσωπικού και φοιτητών από το εξωτερικό, καθώς και άντληση ερευνητικών πόρων από ιδιωτικούς φορείς.

Ακαδημαϊκή οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης λειτουργούν 5 σχολές μηχανικών πενταετούς φοίτησης, καθώς και εργαστήρια του πρώην Γενικού Τμήματος πάνω στους τομείς των Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Μηχανικής και Κοινωνικών Επιστημών, τα οποία προσφέρουν επικουρικό έργο στις σχολές του Ιδρύματος. Οι σχολές με τα αρχικά τους, κατά σειρά έναρξης λειτουργίας είναι οι εξής:

Σχολές
Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ), (Ιδρύθηκε το 1984)
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ), (Ιδρύθηκε το 1987)
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)[1], (Ιδρύθηκε το 1990)
Σχολή Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ), (Ιδρύθηκε το 1997)
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΑΡΧΜΗΧ), (Ιδρύθηκε το 2004)

Στις παραπάνω σχολές φοιτούν περίπου 2600 προπτυχιακοί και 700 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Το προσωπικό του ιδρύματος ανέρχεται σε 120 μόνιμους καθηγητές, περίπου 50 συμβασιούχους καθηγητές, 250 συμβασιούχους ερευνητές, 85 εργαστηριακούς υπαλλήλους, 40 τεχνικούς και 110 διοικητικούς υπαλλήλους.

Φοιτητική Μέριμνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σίτιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης λειτουργεί εσωτερικά ιδιωτική λέσχη, στην οποία οι φοιτητές μπορούν να σιτίζονται. Όλοι οι φοιτητές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για δικαίωμα δωρεάν σίτισης, στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους. Υπόψιν για παροχή δωρεάν σίτισης λαμβάνονται το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας του φοιτητή, καθώς και διάφορα άλλα κριτήρια (όπως ο αριθμός των παιδιών της οικογενείας του φοιτητή, διαζευγμένοι ή θανόντες γονείς κ.ά.)

Στέγαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερικά στην Πολυτεχνειόπολη λειτουργεί φοιτητική εστία, στην οποία οι επιλαχόντες φοιτητές μπορούν να διαμένουν δωρεάν. Αιτήσεις για δωρεάν στέγαση στη φοιτική εστία γίνονται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους και η επιλογή γίνεται με κριτήρια παρόμοια με αυτά για την παροχή δωρεάν σίτισης. Η εστία μπορεί να στεγάσει 73 φοιτητές από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μέχρι και την περίοδο 2005-2006, οι φοιτητές μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση επιδότησης ενοικίου, με την οποία το Πολυτεχνείο τους κάλυπτε εν μέρει τα έξοδα ενοικίου τους. Από την έναρξη της περιόδου 2006-2007 ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία η διακοπή παροχής επιδοτήσεων ενοικίου από το Πολυτεχνείο. Η χορήγηση επιδότησης ενοικίου ξεκίνησε πάλι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Υποτροφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο 2006-2007 θεσπίστηκε η απονομή υποτροφιών επίδοσης και αριστείας στους πρωτεύσαντες φοιτητές κάθε τμήματος. Αφορά περίπου το 10% των φοιτητών κάθε έτους για τα 4 πρώτα έτη. Οι υποτροφίες αριστείας απονέμονται στον πρώτο φοιτητή κάθε τμήματος και κάθε έτους, δηλαδή συνολικά απονέμονται 25 υποτροφίες αριστείας. Η επιλογή γίνεται με βάση τα μόρια που συγκεντρώνει ο κάθε φοιτητής, τα οποία υπολογίζονται με μια μέθοδο που λαμβάνει υπ'όψιν τόσο τον αριθμό μαθημάτων στα οποία εξετάστηκε επιτυχώς ο φοιτητής, όσο και την βαθμολογία του σε αυτά. Οι υποτροφίες είναι οικονομικής φύσεως και ανέρχονται σε 1000€ για τις υποτροφίες επίδοσης και σε 1500€ για τις υποτροφίες αριστείας.

Από την περίοδο 2009-2010 απονέμονται πλέον βραβεία αριστείας, βραβεία επίδοσης και υποτροφίες αποπεράτωσης σπουδών, με βάση την ακαδημαϊκή επίδοση και την οικογενειακή κατάσταση.[2] Τα βραβεία αριστείας απονέμονται στον πρώτο φοιτητή κάθε τμήματος και κάθε έτους και περιλαμβάνουν έπαινο αριστείας και χρηματικό βραβείο 500€. Τα βραβεία επίδοσης περιλαμβάνουν έπαινο επίδοσης και χρηματικό βραβείο 100€. Οι υποτροφίες αποπεράτωσης σπουδών περιλαμβάνουν χρηματική υποστήριξη ύψους 1000€.

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (Βι.Κε.Π.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης (Βι.Κε.Π.) του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε το 1977, ωστόσο, όμως, η επίσημη λειτουργία της ξεκίνησε κατά το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985, ακαδημαϊκό έτος κατά το οποίο εισήχθησαν και οι πρώτοι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα πρώτα χρόνια, η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε σε ένα διατηρητέο κτήριο στην παλιά πόλη των Χανίων και στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 1993 μεταφέρθηκε σε ένα σύγχρονο κτήριο (κτήριο Ε1) στην Πολυτεχνειούπολη. Από το Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2013, λειτούργησε Παράρτημα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής Χανίων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής το οποίο στεγαζόταν εκεί. Το Σεπτέμβριο του 2007, η Κεντρική Βιβλιοθήκη απέκτησε ένα ακόμη σύγχρονο κτήριο στην Πολυτεχνειούπολη, όπου μεταφέρθηκε η συλλογή των περιοδικών και του οπτικοακουστικού υλικού, ενώ στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2015, πραγματοποιήθηκε η μεταστέγαση όλου του υλικού της Βιβλιοθήκης στο κτήριο Δ1. Στη συλλογή της περιλαμβάνεται έντυπο, μη έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.

Μηχανογραφικό Κέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπό την αιγίδα του Τμήματος Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής, λειτουργεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης το Μηχανογραφικό Κέντρο, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε κάθε μέλος της κοινότητας του Πολυτεχνείου σε 141 σταθμούς εργασίας. Παράλληλα οι αίθουσες του Μηχανογραφικού Κέντρου είναι εξοπλισμένες με συσκευές σάρωσης, εκτύπωσης όπως επίσης και με σύστημα παρουσιάσεων με χρήση βιντεοπροβολέα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]