Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Logo University of West Attica.png
ΤύποςΔημόσιο
Ίδρυση2018
ΠρύτανηςΠαναγιώτης Καλδής
ΑντιπρυτάνειςΚλειώ Σγουροπούλου
Ευσταθία Παπαγεωργίου
Ιωάννης Καλδέλλης
Γραμματή Πάντζιου
Φοιτητές58.100+
Προπτυχιακοί54.800
Μεταπτυχιακοί3.300+
ΤοποθεσίαΑθήνα
Ιστοσελίδαwww.uniwa.gr

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) είναι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (Α.Ε.Ι) με έδρα την Αττική. Δημιουργήθηκε το 2018 ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, ενώ το 2019 εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν πανεπιστήμιο η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ).[1] Με στόχο την υψηλή γνώση και την ανάπτυξη της φιλο-”σοφίας”, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής λειτουργεί µε υψηλές προδιαγραφές (εκπαιδευτικές – ερευνητικές) και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας για δημιουργία στελεχών µε σοβαρή επιστημονική και τεχνοκρατική υποδομή.

Ειδικότερα, το πανεπιστήμιο προσφέρει:

 • Προπτυχιακές σπουδές που καταλήγουν στη λήψη 4ετούς πτυχίου (επιπέδου 6) ή 5ετούς διπλώματος μηχανικού
 • Μεταπτυχιακές σπουδές που καταλήγουν στη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (επιπέδου 7).
 • Διδακτορικές σπουδές (επιπέδου 8).
 • Μεταδιδακτορική έρευνα & σύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια

Σήμερα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και ένα από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ν/Α Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία της ίδρυσης του χαρακτηρίστηκε ως σημαντική ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και κοινωνικά από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς είχαν προηγηθεί τα θετικά σχόλια για το επίπεδο σπουδών τους από την εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ (νυν ΕΘΑΑΕ) για τα δύο τεχνολογικά ιδρύματα.[2][3][4][5]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) προέρχεται από το ΤΕΙ Αθήνας, το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Τα δυο πρώτα είχαν πορεία 45 χρόνων λειτουργίας από την ίδρυση τους, από τα οποία τα 20 σχεδόν χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ) ιδρύθηκε αρχικά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως Υγειονομική Σχολή Αθηνών το 1929 και το 1994 πήρε την τρέχουσα ονομασία της.

Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα
Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω
Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω

Σχολές και Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ίδρυμα αποτελείται από 6 Σχολές και 27 Τμήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών.

Σχολές Τμήματα
Σχολή Μηχανικών
 • Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
 • Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής
 • Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
 • Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
 • Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
 • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών
 • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας
 • Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
 • Τμήμα Εργοθεραπείας
 • Τμήμα Μαιευτικής
 • Τμήμα Νοσηλευτικής
 • Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
 • Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
 • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
 • Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
 • Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
 • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
 • Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία
Σχολή Δημόσιας Υγείας
 • Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (πρώην Ε.Σ.Δ.Υ)
 • Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
 • Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
 • Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού
 • Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας
 • Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής
 • Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
 • Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών

Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 το Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας αξιολογήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) ως Worthy of merit (άξιο μνείας), ενώ το 2016 το έλαβε επίσης Θετική Αξιολόγηση.[2][3] Πέραν των άριστων αξιολογήσεων από την ΑΔΙΠ (νυν ΕΘΑΑΕ) τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από τα οποία προήλθε το Πα.Δ.Α, (Τ.Ε.Ι Αθήνας, ) είχαν λάβει πλήθος διεθνών διακρίσεων και θετικών αξιολογήσεων (Webometrics Ranking of World Universities[6] κ.α), έχοντας όχι μόνο τις υψηλότερες αξιολογήσεις ανάμεσα σε άλλα τεχνολογικά ιδρύματα, αλλά και από πανεπιστημιακά, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ενδεικτικό ακόμη, του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων σπουδών είναι ότι αρκετά τμήματα του Πα.Δ.Α έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις από όλα τα αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων (π.χ τμήμα νοσηλευτικής[7]).

Εξωστρέφεια και Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συνεργάζεται με πλήθος πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, ενώ διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στο διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό γίγνεσθαι, τόσο με την διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και διαλέξεων, αλλά και πλήθους άλλων δράσεων (π.χ διοργάνωση TEDx event[8]), όσο και με την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και των καθηγητών στην έρευνα μέσω των 204 ερευνητικών προγραμμάτων και των 62 ερευνητικών εργαστηρίων που διαθέτουν τα τμήματα του πανεπιστημίου.

Στο Πα.Δ.Α επιπλέον από το 2019 ιδρύθηκε και λειτουργεί Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ), καθώς επίσης και το Ινστιτούτο Διοίκησης και Ανάπτυξης Λιμένων με εξειδίκευση στο σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση καινοτόμων στρατηγικών ερευνητικών έργων με πεδίο εφαρμογής τα λιμάνια της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών ζωνών, καθώς και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτά.

Επίσης το πανεπιστήμιο αποτελεί ενεργό μέλος πολλών διεθνών οργανισμών μεταξύ άλλων του International Association of Universities[9] (ΙΑU) και του United Nations Academic Impact[10], που τελεί υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.

Τέλος, το πανεπιστήμιο διαθέτει την σύγχρονη διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη με τίτλο : Πανεπιστημιακοί Διάλογοι, η οποία και αποτελεί πρωτοποριακό εγχείρημα για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδησεογραφία.

Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεδριακό Κέντρο "Περικλής Λύτρας" Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω

Οι χώροι του Πανεπιστημίου αναπτύσσονται σε τρεις υπερσύγχρονες πανεπιστημιουπόλεις:

 • Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω: Η Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγάλεω στην Δυτική Αθήνα, περιστοιχιζόμενη από τις οδούς Μήλου, Αγ. Σπυρίδωνος, Δημητσάνης και Εδέσσης. Καταλαμβάνει συνολικά μια έκταση 60 περίπου στρεμμάτων. Η Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω περιλαμβάνει κτήρια συνολικής μικτής επιφάνειας 60.000 m2 στα οποία στεγάζονται κάποια από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και οι διοικητικές υπηρεσίες. Εντός της Πανεπιστημιούπολης έχουν αναπτυχθεί συνολικά 16 κτήρια τα οποία καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες υλοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας της Πανεπιστημιούπολης. Το σύνολο των αιθουσών είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα έπιπλα, κατάλληλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό (video projector, Η/Υ, Internet). Επίσης, είναι επαρκώς φωτιζόμενες, αεριζόμενες και διαθέτουν σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού. Στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω υπάρχει μεγάλος αριθμός θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων για το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές και τους επισκέπτες. Τόσο η έκταση όσο και η διάταξη της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω εγγυάται την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και διευκολύνσεων προς τους φοιτητές και δημιουργεί, παράλληλα, μια φιλική ατμόσφαιρα προάγοντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας. Η Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω, εκτός από τους χώρους διδασκαλίας και έρευνας, διαθέτει εστιατόριο, υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, χώρους υγειονομικής περίθαλψης, κυλικεία και χώρους αναψυχής για τους φοιτητές. Το σύνολο των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης φυλάσσεται από προσωπικό ασφαλείας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
 • Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα: Η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα βρίσκεται στην Δυτική Αθήνα στον Δήμο Αιγάλεω, επί των οδών Π. Ράλλη και Θηβών στην περιοχή του Αρχαίου Ελαιώνα, όπου κατά παράδοση λειτουργούσε η περίφημη “Περιπατητική Σχολή” του φιλόσοφου Πλάτωνα, αλλά και στην περιοχή όπου τον 11ο αιώνα μ.Χ. κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως αποτέλεσε το εφαλτήριο του Κρυφού Σχολείου. Η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα εκτείνεται σε συνολική έκταση 100.000 m2, ενώ ο δομημένος χώρος υπερβαίνει τα 50.000 m2. Εντός της Πανεπιστημιούπολης έχουν αναπτυχθεί συνολικά 8 κτήρια τα οποία καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες υλοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας της Πανεπιστημιούπολης. Το σύνολο των αιθουσών είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα έπιπλα, κατάλληλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό (video projector, Η/Υ, Internet). Επίσης, είναι επαρκώς φωτιζόμενες, αεριζόμενες και διαθέτουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού. Εντός της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, συνολικής επιφάνειας 5.000 m2 , με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 1.500 συνέδρων ταυτόχρονα. Πρόκειται για έναν χώρο σχεδιασμένο με διεθνείς προδιαγραφές, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική και τη σύγχρονη τεχνολογία, με σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων υψηλών απαιτήσεων. Στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα υπάρχει μεγάλος αριθμός θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων για το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές και τους επισκέπτες. Τόσο η έκταση όσο και η διάταξη της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα εγγυάται την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και διευκολύνσεων προς τους φοιτητές και δημιουργεί, παράλληλα, μια φιλική ατμόσφαιρα προάγοντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας. Η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα, εκτός από τους χώρους διδασκαλίας και έρευνας, διαθέτει εστιατόριο, γυμναστήριο, χώρους υγειονομικής περίθαλψης, κυλικεία και χώρους αναψυχής για τους φοιτητές. Το σύνολο των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης φυλάσσεται από προσωπικό ασφαλείας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
 • Πανεπιστημιούπολη Αθηνών: Η Πανεπιστημιούπολη Αθηνών βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στους Αμπελόκηπους στον Δήμο Αθηναίων, επί της οδού Λεωφόρου Αλεξάνδρας 196. Η Πανεπιστημιούπολη Αθηνών στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε ένα κτήριο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας το οποίο έχει κριθεί πριν από λίγα χρόνια διατηρητέο. Τα επίσημα εγκαίνια του διατηρητέου κτηρίου έλαβαν χώρα στις 16 Μαρτίου 1931. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες υλοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας της Πανεπιστημιούπολης. Το σύνολο των αιθουσών είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα έπιπλα, κατάλληλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό (video projector, Η/Υ, Internet). Επίσης, είναι επαρκώς φωτιζόμενες, αεριζόμενες και διαθέτουν σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού. Εντός της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο μικρό συνεδριακό κέντρο, το οποίο συνδυάζει την υψηλή αισθητική και τη σύγχρονη τεχνολογία, με σκοπό τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Η κάλυψη των γνωστικών, διδακτικών και ερευνητικών αναγκών τόσο του ακαδημαϊκού προσωπικού όσο και των φοιτητών καλύπτονται από τη βιβλιοθήκη η οποία έχει αναπτυχθεί εντός της Πανεπιστημιούπολης. Η Πανεπιστημιούπολη Αθηνών, εκτός από τους χώρους διδασκαλίας και έρευνας, διαθέτει εστιατόριο, γυμναστήριο, χώρους υγειονομικής περίθαλψης, κυλικεία και χώρους αναψυχής για τους φοιτητές. Το σύνολο των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης φυλάσσεται από προσωπικό ασφαλείας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Τέλος, υπάρχει σε φάση ολοκλήρωσης πανεπιστημιούπολη στο Μοσχάτο στον Νότιο τομέα Αθηνών. Το ίδρυμα επίσης διαθέτει παραρτήματα όπως το κέντρο βρεφών "Η ΜΗΤΕΡΑ" στο Ίλιον[11] , όπου στεγάζεται το τμήμα ''Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία''. Η πλειοψηφία των χώρων του πανεπιστημίου είναι πλήρως προσβάσιμη για ΑμΕΑ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
 2. 2,0 2,1 «Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης» (στα Αγγλικά). www.adip.gr. 2015.  "The EEC has reached the conclusion that TEI-A is operating at a level of excellence that transcends expectations, with great enthusiasm and commitment. However, there are specific points of criticism that have been specifically addressed in this report. The EEC believes that by considering our suggestions TEI-A has an opportunity to set a national or even European standard in the field of higher technological education."
 3. 3,0 3,1 «Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης» (στα Αγγλικά). www.adip.gr. 2016.  "PUAS is a modern, forwarding-looking institution with a clear vision, committed to a process of continuous improvement. Recent successes in developing research culture and running a wide range of MSc programs have paved the way for the potential introduction of third-cycle degree programs."
 4. «Έκθεση Αυτοαξιολόγησης του ΤΕΙ Αθήνας 2009-2013» (PDF). modip.teiath.gr. 
 5. «Νέα εποχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση». TO BHMA. www.tovima.gr. 12 Μαρτίου 2018. 
 6. «Παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων». 
 7. «Εξωτερική αξιολόγηση τμήματος νοσηλευτικής ΠΑΔΑ». 
 8. «TEDxUniWA». 
 9. «International Association of Universities». 
 10. «ACADEMIC IMPACT - U.N». 
 11. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΜΗΤΕΡΑ»

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]