Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΤύποςΔημόσιο
Ίδρυση2018
ΠρύτανηςΠαναγιώτης Καλδής
Φοιτητές63.000
Προπτυχιακοί56.700
Μεταπτυχιακοί5.500
Διδακτορικοί780
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΠαραρτήματαΆγιος Ιωάννης Ρέντη, Ίλιον, Μοσχάτο
Ιστότοποςwww.uniwa.gr

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (A.E.I.) της Ελλάδας με εγκαταστάσεις σε όλη την Αττική. Ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου του 2018 ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας και του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, ενώ το 2019 εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν πανεπιστήμιο η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.)[1]

Σήμερα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας (μετά το Α.Π.Θ. και το Ε.Κ.Π.Α.), ενώ θεωρείται το πλέον ταχέως αναπτυσσόμενο Πανεπιστήμιο στη χώρα και ένα από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με στόχο την υψηλή γνώση και την ανάπτυξη της φιλοσοφίας, το πανεπιστήμιο λειτουργεί µε υψηλές εκπαιδευτικές και ερευνητικές προδιαγραφές και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας για δημιουργία στελεχών µε σοβαρή επιστημονική και τεχνοκρατική υποδομή. Αποστολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι η παροχή άριστης ποιότητας εκπαίδευσης στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, η παραγωγή ερευνητικών επιτευγμάτων διεθνούς απήχησης, με ταυτόχρονη διάχυσή τους στην κοινωνία, αλλά και η καλλιέργεια των τεχνών και του πολιτισμού.

Ειδικότερα, το πανεπιστήμιο προσφέρει:

  • Προπτυχιακές σπουδές τετραετούς διάρκειας που καταλήγουν στη λήψη Πτυχίου (επιπέδου 6) Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) ή πενταετούς που καταλήγουν στη λήψη Διπλώματος Μηχανικού με ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέ­δου (integrated master)[2] (επιπέδου 7).
  • Μεταπτυχιακές σπουδές που καταλήγουν στη λήψη Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (επιπέδου 7).
  • Διδακτορικές σπουδές που καταλήγουν στη εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και λήψης διδακτορικού διπλώματος (επιπέδου 8).
  • Μεταδιδακτορική έρευνα & σύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια.
  • Σύγχρονα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδίκευσης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο προέρχεται από το ΑΤΕΙ Αθήνας, το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.). Τα δυο πρώτα είχαν εξαιρετικά επιτυχή πορεία 45 χρόνων λειτουργίας από την ίδρυση τους, από τα οποία τα 20 σχεδόν χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) ιδρύθηκε αρχικά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως Υγειονομική Σχολή Αθηνών το 1929 και το 1994 πήρε την τρέχουσα ονομασία της. Η πρωτοβουλία της ίδρυσης του πανεπιστημίου χαρακτηρίστηκε ως σημαντική ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και κοινωνικά από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς είχαν προηγηθεί τα θετικά σχόλια για το επίπεδο σπουδών τους από την εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ (νυν ΕΘΑΑΕ) για τα δύο τεχνολογικά ιδρύματα.[3][4][5][6]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδριάντας Πλάτωνα στη Ακαδημία Αθηνών, έργο του Λεωνίδα Δρόση
Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα
Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω

Έμβλημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ο αρχαίος Αθηναίος φιλόσοφος Πλάτωνας, μαθητής του Σωκράτη, δάσκαλος του Αριστοτέλη και ιδρυτής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μάλιστα, ο αρχαιολογικός χώρος της εν λόγω Ακαδημίας, η οποία θεωρείται και ως το πρώτο γνωστό αρχαίο πανεπιστήμιο με αντικείμενα μελέτης τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, τις φυσικές και τις πολιτικές επιστήμες, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από πανεπιστημιουπόλεις του ιδρύματος. Η κεφαλή του Πλάτωνος είναι αυτή όπως απεικονίζεται στον ομώνυμο γλυπτό Ανδριάντα που είναι τοποθετημένος στο περίβολο της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Λεωνίδα Δρόση (1836-1884) καθηγητή στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κυριότερο εκπρόσωπο της νεοκλασικής γλυπτικής στην Αθήνα του 19ου αιώνα.

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ίδρυμα αποτελείται από 6 Σχολές και 27 Τμήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών.

Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω
Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα
Σχολές Τμήματα
Πολυτεχνική Σχολή (5ετούς διάρκειας)
  • Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών[7]
  • Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής[8]
  • Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής[9]
  • Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών[10]
  • Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής[11]
  • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών[12]
  • Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών[13]
  • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών[14]
Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας
  • Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών[15]
  • Τμήμα Εργοθεραπείας[16]
  • Τμήμα Μαιευτικής[17]
  • Τμήμα Νοσηλευτικής[18]
  • Τμήμα Φυσικοθεραπείας[19]
Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
  • Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης[20]
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων[21]
  • Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού[22]
  • Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας[23]
  • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής[24]
  • Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία[25]
Σχολή Δημόσιας Υγείας
  • Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (πρώην Ε.Σ.Δ.Υ.)[26]
  • Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας[27]
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
  • Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων[28]
  • Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών[29]
Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού
  • Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας[30]
  • Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής[31]
  • Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης[32]
  • Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών[33]

Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 το Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας αξιολογήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) ως Worthy of merit (άξιο μνείας), ενώ το 2016 το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. έλαβε Θετική Αξιολόγηση.[3][4] Πέραν των άριστων αξιολογήσεων από την ΑΔΙΠ (νυν ΕΘΑΑΕ) τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από τα οποία προήλθε το ΠΑ.Δ.Α. είχαν λάβει πλήθος διεθνών διακρίσεων και θετικών αξιολογήσεων (Webometrics Ranking of World Universities[34] κ.ά.), έχοντας όχι μόνο τις υψηλότερες αξιολογήσεις ανάμεσα σε άλλα τεχνολογικά ιδρύματα, αλλά και από πολλά πανεπιστημιακά, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Το 2021 η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) πιστοποίησε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) συμμορφώνεται πλήρως με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ την περίοδο 2022-2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εξωτερική αξιολόγηση του συνόλου των τμημάτων του πανεπιστημίου.[35] Ενδεικτικό ακόμη, του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων σπουδών είναι ότι αρκετά τμήματα του ΠΑ.Δ.Α. έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις από όλα τα αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων (π.χ. τμήμα Νοσηλευτικής).[36][18]

Εξωστρέφεια, καινοτομία και έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με πλήθος πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, ενώ διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στο διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό γίγνεσθαι, τόσο με την διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και διαλέξεων, αλλά και πλήθους άλλων δράσεων (π.χ. διοργάνωση TEDx event),[37] όσο και με την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και των καθηγητών στην έρευνα μέσω των άνω των 321 ερευνητικών προγραμμάτων και των 80 και πλέον ερευνητικών εργαστηρίων που διαθέτουν τα τμήματα του πανεπιστημίου, καθώς και κορυφαίων επιστημονικών εκδόσεων.[38]

Στο ΠΑ.Δ.Α. επιπλέον από το 2019 ιδρύθηκε και λειτουργεί Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.), καθώς επίσης και το Ινστιτούτο Διοίκησης και Ανάπτυξης Λιμένων με εξειδίκευση στο σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση καινοτόμων στρατηγικών ερευνητικών έργων με πεδίο εφαρμογής τα λιμάνια της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών ζωνών, καθώς και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτά.

Επίσης το πανεπιστήμιο αποτελεί ενεργό μέλος πολλών διεθνών οργανισμών μεταξύ άλλων του International Association of Universities (ΙΑU),[39] European University Association (EUA),[40] Community of Mediterranean Universities[40] και του United Nations Academic Impact,[41] που τελεί υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.

Το ΠΑΔΑ αποτελεί επίσης τον Εθνικό Συντονιστή υλοποίησης της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας Youth WiKi. To Youth Wiki είναι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, που δημιούργησε η Ε.Ε., με στόχο την καλύτερη γνώση και κατανόηση των εθνικών πολιτικών για τη νεολαία που εφαρμόζονται στις Ευρωπαϊκές χώρες. Η πλατφόρμα παρέχει πληροφόρηση για τις αποφάσεις, τις δράσεις, τον τρόπο λειτουργίας των εθνικών δομών και τις πολιτικές συζητήσεις που αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή των νέων. Το Youth Wiki αποτελεί επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο για φορείς χάραξης πολιτικής, εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας, ερευνητές και εν γένει την κοινωνία των πολιτών. Το ΠΑΔΑ, αναλαμβάνει τη συλλογή, επεξεργασία και παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης για τις πολιτικές που ακολουθούνται σε όλη την Ελλάδα στον τομέα της νεολαίας.[42]

Ακόμη το ΠΑ.Δ.Α. αποτελεί το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο»[43] στην Ελλάδα κατέχοντας όχι μόνο υψηλότερη θέση από όλα τα ελληνικά πανεπιστημία, αλλά και την 487η παγκόσμια θέση των πανεπιστημίων σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης με βάση την αξιολόγησή τους σε 39 δείκτες σύμφωνα με το UI GreenMetric World University Rankings.[44] καθώς χρησιμοποιεί, αποκλειστικά, ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ είναι και το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανώτατης Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη “COPERNICUS Alliance”.[45]

Μερικές αξιοσημείωτες καινοτόμες δράσεις «πράσινης ανάπτυξης» είναι:

  • Η λειτουργία ιδιόκτητου Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ισχύος 600 kWe υπό την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχόλης Μηχανικών.
  • Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
  • Η χρήση ιδιόκτητου ηλεκτρικού λεωφορείου για μετακινήσεις μεταξύ των πανεπιστημιουπόλεων.
  • Η δραστηριοποίηση στον χώρο των ενεργειακών κοινοτήτων.

Τέλος, το πανεπιστήμιο διαθέτει την σύγχρονη διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη ονόματι "Πανεπιστημιακοί Διάλογοι"[46] η οποία και αποτελεί πρωτοποριακό εγχείρημα για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδησεογραφία.

Η ζωή στο ΠΑΔΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα με την παροχή υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκών σπουδών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προσφέρει στους φοιτητές του όλες εκείνες τις δυνατότητες ώστε τα φοιτητικά χρόνια να είναι δημιουργικά και ευχάριστα.

Η φοιτητική ζωή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο της πανεπιστημιακής εμπειρίας, προσφέροντας στους φοιτητές του μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια οργανωμένη κοινότητα, η οποία επικεντρώνεται στην πνευματική, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των φοιτητών της.

Γνωριμίες, συναντήσεις, ανταλλαγή απόψεων, προώθηση ιδεών, νέοι τόποι, νέοι άνθρωποι αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της φοιτητικής ζωής, η οποία αναπτύσσεται τόσο εντός όσο και εκτός των Πανεπιστημιουπόλεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο στο πανεπιστήμιο έχουν αναπτυχθεί φοιτητικές λέσχες και ομάδες, όπως: εθελοντικές και αθλητικές ομάδες, θεατρική ομάδα[47], μουσικά σύνολα, ομάδα υποστήριξης φοιτητών καθώς πλήθος άλλων ομάδων.

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεδριακό Κέντρο "Περικλής Λύτρας" Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω
Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα

Οι χώροι του Πανεπιστημίου αναπτύσσονται σε τρεις υπερσύγχρονες πανεπιστημιουπόλεις, που φυλάσσονται από εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ενώ είναι πλήρως προσβάσιμες για ΑμΕΑ:

Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω: Βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγάλεω στον Δυτικό Τομέα Αθηνών περιστοιχιζόμενη από τις οδούς Μήλου, Αγίου Σπυρίδωνος, Δημητσάνης και Εδέσσης. Καταλαμβάνει συνολικά μια έκταση 60 περίπου στρεμμάτων. Η Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω περιλαμβάνει κτήρια συνολικής μικτής επιφάνειας 60.000 m2 στα οποία στεγάζονται κάποια από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και οι διοικητικές υπηρεσίες. Εντός της Πανεπιστημιούπολης έχουν αναπτυχθεί συνολικά 16 κτήρια τα οποία καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες υλοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας της Πανεπιστημιούπολης. Το σύνολο των αιθουσών είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα έπιπλα, κατάλληλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό (video projector, Η/Υ, Internet). Επίσης, είναι επαρκώς φωτιζόμενες, αεριζόμενες και διαθέτουν σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού. Στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω υπάρχει μεγάλος αριθμός θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων για το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές και τους επισκέπτες. Τόσο η έκταση όσο και η διάταξη της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω εγγυάται την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και διευκολύνσεων προς τους φοιτητές και δημιουργεί, παράλληλα, μια φιλική ατμόσφαιρα προάγοντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας. Η Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω, εκτός από τους χώρους διδασκαλίας και έρευνας, διαθέτει εστιατόριο, υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, χώρους υγειονομικής περίθαλψης (με ολοήμερη κάλυψη από ιατρό και νοσηλευτή), κυλικεία και χώρους αναψυχής για τους φοιτητές. Τέλος, στη νότια πλευρά της πανεπιστημιούπολης (είσοδος επί της οδού Εδέσσης) βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανέγερσης νέου τριώροφου κτηρίου εμβαδού 5.737,50 m2 με υπόγειο πάρκινγ. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2024 και να προσφέρει επιπρόσθετες σύγχρονες εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές.[48]

Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα: Βρίσκεται στον Δυτικό Τομέα Αθηνών στον Δήμο Αιγάλεω, επί των οδών Πέτρου Ράλλη και Θηβών στην περιοχή του Αρχαίου Ελαιώνα, όπου κατά παράδοση λειτουργούσε η περίφημη “Περιπατητική Σχολή” του φιλόσοφου Πλάτωνα, αλλά και στην περιοχή όπου τον 11ο αιώνα μ.Χ. κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε το εφαλτήριο του Κρυφού Σχολείου. Η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα εκτείνεται σε συνολική έκταση 100.000 m2, ενώ ο δομημένος χώρος υπερβαίνει τα 50.000 m2. Εντός της Πανεπιστημιούπολης έχουν αναπτυχθεί συνολικά 8 κτήρια τα οποία καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες υλοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας της Πανεπιστημιούπολης. Το σύνολο των αιθουσών είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα έπιπλα, κατάλληλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό (video projector, Η/Υ, Internet). Επίσης, είναι επαρκώς φωτιζόμενες, αεριζόμενες και διαθέτουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού. Εντός της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, συνολικής επιφάνειας 5.000 m2, με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 1.500 συνέδρων ταυτόχρονα. Πρόκειται για έναν χώρο σχεδιασμένο με διεθνείς προδιαγραφές, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική και τη σύγχρονη τεχνολογία, με σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων υψηλών απαιτήσεων. Στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα υπάρχει μεγάλος αριθμός θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων για το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές και τους επισκέπτες. Τόσο η έκταση όσο και η διάταξη της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα εγγυάται την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και διευκολύνσεων προς τους φοιτητές και δημιουργεί, παράλληλα, μια φιλική ατμόσφαιρα προάγοντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας. Η Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα, εκτός από τους χώρους διδασκαλίας και έρευνας, διαθέτει εστιατόριο, γήπεδο μπάσκετ, βόλλευ, γυμναστήριο, χώρους υγειονομικής περίθαλψης(με ολοήμερη κάλυψη από ιατρό και νοσηλευτή), κυλικεία και χώρους αναψυχής για τους φοιτητές.

Πανεπιστημιούπολη Αθηνών: Βρίσκεται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών στους Αμπελόκηπους στον Δήμο Αθηναίων, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 196. Η Πανεπιστημιούπολη Αθηνών στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), σε ένα κτήριο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας το οποίο έχει κριθεί πριν από λίγα χρόνια διατηρητέο. Τα επίσημα εγκαίνια του διατηρητέου κτηρίου έλαβαν χώρα στις 16 Μαρτίου 1931. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες υλοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας της Πανεπιστημιούπολης. Το σύνολο των αιθουσών είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα έπιπλα, κατάλληλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό (video projector, Η/Υ, Internet). Εντός της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο μικρό συνεδριακό κέντρο, το οποίο συνδυάζει την υψηλή αισθητική και τη σύγχρονη τεχνολογία, με σκοπό τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Η κάλυψη των γνωστικών, διδακτικών και ερευνητικών αναγκών τόσο του ακαδημαϊκού προσωπικού όσο και των φοιτητών καλύπτονται από τη βιβλιοθήκη η οποία έχει αναπτυχθεί εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Επιπλέον, στις πανεπιστημιουπόλεις Άλσους Αιγάλεω και Αρχαίου Ελαιώνα είναι εγκατεστημένοι δύο μόνιμοι, πλήρως εξοπλισμένοι σταθμοί του ΕΚΑΒ. Κατ΄αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η 24ωρη παρουσία διασωστών του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και μηχανές άμεσης επέμβασης στο ΠΑΔΑ προκειμένου να εξυπηρετείται η προνοσοκομειακή φροντίδα, καθώς και η άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος, όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, υπάρχει σε φάση ολοκλήρωσης εντός του 2024 και 4η πανεπιστημιούπολη στο Μοσχάτο Αττικής επί της λεωφόρου Πειραιώς 52 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, εμβαδού 7.600 m2 στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, ενώ σύντομα αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή σύγχρονων Φοιτητικών Εστιών του πανεπιστημίου στο Πάρκο Πόλης στα Άνω Λιόσια μέσω ΣΔΙΤ. Το ίδρυμα επίσης διαθέτει παραρτήματα όπως το κέντρο βρεφών "Η ΜΗΤΕΡΑ" στο Ίλιον,[49] όπου στεγάζεται το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.[50]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βίντεο παρουσίασης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  2. «Τα 80 προπτυχιακά τμήματα των 15 ΑΕΙ που αποδίδουν κατευθείαν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος τους». 
  3. 3,0 3,1 «Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης» (στα Αγγλικά). www.adip.gr. 2015.  "The EEC has reached the conclusion that TEI-A is operating at a level of excellence that transcends expectations, with great enthusiasm and commitment. However, there are specific points of criticism that have been specifically addressed in this report. The EEC believes that by considering our suggestions TEI-A has an opportunity to set a national or even European standard in the field of higher technological education."
  4. 4,0 4,1 «Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης» (στα Αγγλικά). www.adip.gr. 2016.  "PUAS is a modern, forwarding-looking institution with a clear vision, committed to a process of continuous improvement. Recent successes in developing research culture and running a wide range of MSc programs have paved the way for the potential introduction of third-cycle degree programs."
  5. «Έκθεση Αυτοαξιολόγησης του ΤΕΙ Αθήνας 2009-2013» (PDF). modip.teiath.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2018. 
  6. «Νέα εποχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση». TO BHMA. www.tovima.gr. 12 Μαρτίου 2018. 
  7. «Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών». 
  8. «Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής». 
  9. «Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής». 
  10. «Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών». 
  11. «Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής». 
  12. «Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών». 
  13. «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών». 
  14. «Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών». 
  15. «Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών». 
  16. «Τμήμα Εργοθεραπείας». 
  17. «Τμήμα Μαιευτικής». 
  18. 18,0 18,1 «Τμήμα Νοσηλευτικής». 
  19. «Τμήμα Φυσικοθεραπείας». 
  20. «Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης». 
  21. «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων». 
  22. «Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού». 
  23. «Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας». 
  24. «Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής». 
  25. «Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία». 
  26. «Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας». 
  27. «Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας». 
  28. «Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων». 
  29. «Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών». 
  30. «Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας». 
  31. «Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής». 
  32. «Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης». 
  33. «Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών». 
  34. «Παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων». 
  35. «ΜΟΔΙΠ ΠΑΔΑ». 
  36. «Εξωτερική αξιολόγηση τμήματος νοσηλευτικής ΠΑΔΑ» (PDF). 
  37. «TEDxUniWA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
  38. «Το Βήμα του Ασκληπιού». 
  39. «International Association of Universities». 
  40. 40,0 40,1 «European University Association (EUA)». 
  41. «ACADEMIC IMPACT - U.N.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2020. 
  42. «To ΠΑΔΑ Εθνικός Συντονιστής υλοποίησης της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας Youth WiKi». 
  43. «Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής:Το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» της Ελλάδας». 
  44. «Διεθνής ανάδειξη του ΠΑΔΑ σε «πράσινες» πρακτικές». 
  45. «Copernicus Alliance». 
  46. Πανεπιστημιακοί Διάλογοι
  47. «Η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής - Το Τρίτο Κουδούνι». 
  48. «Νέο Κτίριο στην Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω». Πανεπιστημιακοί Διάλογοι. 
  49. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
  50. Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία