Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας
Είδοςπανεπιστήμιο
Διοικητική υπαγωγήΑγρίνιο
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής2009
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ήταν ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με έδρα το Αγρίνιο. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009[1] και περιλάμβανε τις σχολές του Αγρινίου που έως εκείνη τη στιγμή υπάγονταν προσωρινά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ καταργήθηκε το 2013.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ενέργειες των φορέων του Αγρινίου για τη δημιουργία πανεπιστημιακού ιδρύματος ξεκίνησαν κατά τη δεκαετία του '70, γεγονός που οδήγησε σε πρώτη φάση στη δημιουργία της Οικονομικής Σχολής στην πόλη το 1985. Η σχολή αυτή υπάγονταν διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο έως το 1996 όταν και μεταφέρθηκε πλήρως στην Πάτρα. Στη θέση αυτής της σχολής δημιουργήθηκαν το 1998 δύο νέα τμήματα, συνδεδεμένα αυτή τη φορά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ακολούθησε η ίδρυση και άλλων τμημάτων, μέχρι την απόφαση το 2009 για την δημιουργία ανεξάρτητου πανεπιστημίου στην πόλη, όπως προβλεπόταν ήδη από το προεδρικό διάταγμα του 1998. Στο νέο ΑΕΙ έχει παραχωρηθεί μέρος της έκτασης του παλιού πολιτικού αεροδρομίου για τη δημιουργία πανεπιστημιούπολης.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τμήματά του εντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Π.Δ. 110/2006 ΦΕΚ 109/5-6-2006 τεύχος Α΄) ιδρύθηκε το 1998 ως Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Π.Δ. 96/98). Μαζί με το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων αποτελούσαν τη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων η οποία καταργήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 144/13-08-2009. Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, θεσμοθετήθηκε το 1998 (Π.Δ. 96/98) και άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Αγρινίου το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999. Στο πρώτο έτος λειτουργίας του Τμήματος ενεγράφησαν 79 φοιτητές. Η ίδρυση του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έγινε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Π.Ε.ΑΕΚ) του Β΄ Κ.Π.Σ. Το 2004 και έπειτα από διαδοχικές αναμορφώσεις τού Προγράμματος Σπουδών, επιτεύχθηκε η αποδοχή των αποφοίτων τού Τμήματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Τον Ιούνιο τού 2006 το Τμήμα μετονομάστηκε σε «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» (Π.Δ. 110/2006, Φ.Ε.Κ. 109/5-6-2006), ώστε να αντικατοπτρίζεται η αποστολή του και το περιεχόμενο των σπουδών του - έως τότε στο «Μητρώο Φοιτητών» είχαν καταχωρηθεί 738 ονόματα και στο «Μητρώο Πτυχιούχων Φοιτητών» 130 πτυχιούχοι.
Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών
Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) ιδρύθηκε το 2004 (ΦΕΚ 138/22-7-2004) και άρχισε την εκπαιδευτική του λειτουργία, παίρνοντας τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Λειτουργεί στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Ανώτατης Παιδείας, έχει έδρα την πόλη του Αγρινίου και αποστολή την προαγωγή της γνώσης για τον πολιτισμό και την πολιτισμική κληρονομιά, την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής σε θέματα πολιτισμού και την κατάρτιση επιστημόνων ειδικευμένων στις σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού, παραγωγής, διάδοσης και διαχείρισης των πολιτισμικών προϊόντων και δράσεων. Σύμφωνα με το ΠΔ ίδρυσής του, το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών έχει σκοπό να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείρισή της και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια, που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία στο γνωστικό αντικείμενο που αφορά στον πολιτισμικό πλούτο της χώρας από την αρχαιότητα ως σήμερα, αλλά και σε σύγκριση με τους πολιτισμούς των μεσογειακών λαών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΦΕΚ Α 156/4-9-2009 (άρθρο 40)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]