Κρασνοντάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°2′0″N 38°59′0″E / 45.03333°N 38.98333°E / 45.03333; 38.98333

Κρασνοντάρ


Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κρασνοντάρ
<maplink>: Δεν ήταν δυνατή η ανάλυση του JSON: Σφάλμα χαρακτήρα ελέγχου, πιθανόν είναι εσφαλμένα κωδικοποιημένος.
Χώρα Ρωσία
ΠεριφέρειαΚρασνοντάρ
Διοικητική υπαγωγήKrasnodar Municipality[2]
Ίδρυση1793
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςEvgeniy Pervyshov (2016–2021)
Έκταση341
Υψόμετρο25-30
Πληθυσμός1,300,000[1]
Ταχ. κωδ.350000, 350090
Τηλ. κωδ.861
Ζώνη ώραςώρα Μόσχας
UTC+03:00
Ιστότοποςhttp://www.krd.ru/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κρασνοντάρ ή Κρασναντάρ (ρωσικά: Краснода́р), παλαιότερα Αικατερινοντάρ (έως το 1920), είναι μια πόλη με πληθυσμό 1,3 εκατομμύρια στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας , που βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Kuban , σε απόσταση 105 km από τη Μαύρη Θάλασσα, 140 χλμ από την Αζοφική Θάλασσα, 1300 χλμ νότια της Μόσχας (κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου M-4 Don ) και 274 χλμ από το Rostov-on-Don.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κρασνοντάρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα στη Ρωσία και είναι ένατο στην κατάταξη των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πόλεων στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων πόλεων, η οικονομία του Κρασνοντάρ χαρακτηρίζεται ως μεταβιομηχανική. Με βάση κυρίως τον τομέα των υπηρεσιών, Βιομηχανίας & Γεωργίας.

Το Κρασνοντάρ είναι μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες πόλεις στη Ρωσία. έχει αναγνωριστεί τέσσερις φορές (συμπεριλαμβανομένων τρεις φορές στη σειρά) ως «Η καλύτερη πόλη στη Ρωσία για επιχειρηματική δραστηριότητα» από το περιοδικό Forbes . Η οικονομολόγος Natalya Zubarevich επεσήμανε ότι το 2017, το Krasnodar συμπεριλήφθηκε σε μια μικρή λίστα ρωσικών πόλεων που έχουν πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη: σημείωσε υψηλή πληθυσμιακή αύξηση, τον μεγαλύτερο εμπορικό κύκλο εργασιών κατά κεφαλήν, τη μέγιστη κατά κεφαλήν επένδυση και τον όγκο των κατοικιών που ανατέθηκαν για το 2013 -2015, ο οικισμός της πόλης είχε το πιο σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό . Το Krasnodar, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Expert RA, έχει υψηλή πιστοληπτική ικανότητα για 3 συνεχόμενα χρόνια (2021 – 2023). Διατηρήθηκε στο επίπεδο ruA+ . Στη διαβάθμιση πρακτορείου, το επίπεδο 3 είναι το ανώτερο επίπεδο.


Ο μέσος μισθός της πόλης ανέρχεται για το 2023 στα 59,000 ρούβλια που αντιστοιχεί με την ισοτιμία περίπου στα 610€. Αλλά λόγων των τιμών στα καύσιμα, όπως η βενζίνη στα 55 ρούβλια ή 0,6€ το φυσικό αέριο, ρεύμα και νερό που είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη, π.χ για ένα διαμέρισμα 85τμ θα πρέπει να πληρώσετε για την θέρμανση, νερό, ρεύμα το ποσό των 6-7,000 ρούβλια ή 57-67€ το μήνα, και αυτό εκτός από το κλίμα, κάνει το Κρασνοντάρ ελκυστική πόλη για όλους.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αικατερινοντάρ στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ιδρύθηκε το 1793 και η ανάπτυξη της πόλης ξεκίνησε με την κατασκευή του σιδηροδρόμου τον δέκατο ένατο αιώνα. Έως το 1920 ονομαζόταν Γιεκατερινοντάρ, προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνηςτάτιδας της πόλης.

Η καταγωγή της πόλης ξεκινά με το χτίσιμο ενός κάστρου από τους Κοζάκους, προκειμένου να υπερασπιστούν τα αυτοκρατορικά σύνορα και να διεκδικήσουν εδαφικές αξιώσεις της Ρωσίας επάνω στην Κιρκασία ή Τσερκεσία, η οποία διεκδικούνταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα το Γιεκατερινοντάρ μετατράπηκε σε μεγάλο κέντρο από τους Κοζάκους του Κουμπάν. Γύρω στο 1888 πτους 45.000 κάτοικοι ζούσαν στην πόλη, η οποία έγινε ζωτικό εμπορικό κτια Ρωσία. Το 1897, ένας οβελίσκος που μαρτυρούσε τα 200 χρόνια ιστορίας των Κο του Κουμπάν κτίστηκε στο Γιεκατερινοντάρ.

Στη διάρκεια του Ρωσικο.ίου Πολέμου η πόλη άλλαξε χέρια πολλές φορές ανάμεσα στον Κόκκινο Στρατό και τον Στρατό των Εθελοντών, καθώς πολλοί Κοζάκοι του Κουμπάν ήταν αφοσιωμένοι αντιμπολσεβίκοι που υποστήριζαν τον Λευκό Στρατό.

Στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου καταλήφθηκε από τους Γερμανούς. Από τον Αύγουστο του 1942 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943 η πόλη ήταν υπό κατοχή της Βέρμαχτ. Η πόλη υπέστη μεγάλες ζημιές στη διάρκεια των μαχών, αλλά ανοικοδομήθηκε και ανακαινίστηκε μετά τον πόλεμο.

Κύρια αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κρασνονταρ φημίζεται για τα συντριβάνια της και τα πάρκα της. Η πόλη έχει από τα πιο όμορφα και μεγάλα συντριβάνια της Ρωσίας.

Νέο αξιοθέατο θεωρείται το γήπεδο της Κρασνονταρ και το πάρκο Γκαλιτσκιι το οποίο θεωρείται και από τα πιο όμορφα στο κόσμο και κάθε 2 χρόνια το πάρκο αναβαθμίζεται και μεγαλώνει. Στο συγκεκριμένο πάρκο άνοιξε το μεγαλύτερο ιαπωνικό κέντρο(πάρκο) εκτός της Ιαπωνίας.

Το Κρασνοντάρ είναι έδρα του ατσάλινου καφασωτού υπερβολοειδούς (hyperboloid) Πύργου που χτίστηκε από τον Ρώσο μηχανικό και επιστήμονα Βλαντίμιρ Σούχοφ (Vladimir Shukhov) το 1928. Βρίσκεται κοντά στο τσίρκο του Κρασνοντάρ.

Άλλα αξιοθέατα είναι ο Καθεδρικός Ναό της Αγίας Αικατερίνης, του κρατικό Μουσείο Τεχνών, ένα πάρκο και ένα θέατρο που πήρε το όνομα του Μαξίμ Γκόρκι, η όμορφη αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Ένωσης του Κρασνοντάρ, που θεωρείται ότι έχει την καλύτερη ακουστική στη νότια Ρωσία, και τέλος το Τσίρκο του Κρασνοντάρ.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του Κρανοντάρ είναι η οδός Κράσναγια, που είναι και η κύρια οδός στην πόλη μήκους περίπου 5χλμ. Εκεί βρίσκονται πολλά από τα αξιοθέατα του Κρασνοντάρ. Στην αρχή αυτού του δρόμου μπορεί κανείς να δει την Κεντρική Αίθουσα Συναυλιών, και στο τέλος μπορούμε να δούμε το κινηματογραφικό κέντρο Αβρόρα με το μοντέρνο συντριβάνι. Εκεί βρίσκεται και η αψίδα του Θριάμβου κάπου στη μέση της οδού Κράσναγια. Επίσης θα βρείτε και το νέο Food Court με αρκετά καταστήματα φαγητού από όλο τον κόσμο και όμορφη διακόσμηση.

Στην πόλη υπάρχουν λίμνες, ποτάμια, πάρκα και σε απόσταση 100χλμ ειναι η μαύρη θάλασσα & 120χλμ η Αζοφική θάλασσα. Σε απόσταση 70χλμ ξεκινάνε τα βουνά του Καυκάσου και εκεί υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες και ομορφιές της φυσης.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κρασνοντάρ είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών στη νότια Ρωσία. Το έδαφος της πόλης διασχίζεται από τέσσερις σιδηροδρομικές γραμμές , δύο ομοσπονδιακούς δρόμους, υπάρχει ένα αεροδρόμιο και ένα λιμάνι φορτίου ποταμού. Από το αεροδρόμιο υπάρχουν πτήσεις προς πολλές πόλεις της Ρωσίας , πόλεις του εξωτερικού. Στο Κρασνοντάρ λειτουργούν τα ακόλουθα είδη μεταφορών: Ηλεκτρικά λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ.


Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Κρασνοντάρ εδρεύουν και από τα καλύτερα πανεπιστήμια στη Ρωσία. Με κορυφαία το κρατικό ιατρικό πανεπιστημίου του Κουμπάν και κρατικό πανεπιστήμιο του Κουμπάν. Το Κρασνοντάρ θεωρείται φοιτητική πόλη με περίπου 110.000 φοιτητές.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 90% στην πόλη είναι Ρώσοι. Οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί, Αρμένιοι, Γεωργιανοί, και υπάρχουν αρκετοί Έλληνες στην πόλη, περίπου 3.000.

Ο Θυρεός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θυρεός του Γιεκατερινοντάρ εισήχθη το 1841 από τον Κοζάκο γιεσάουλ Ιβάν Τσέρνικ (Ivan Chernik). Το βασιλικό γράμμα «E» στη μέση είναι για την Αικατερίνη Β΄ (τη Μεγάλη). Απεικονίζει επίσης την ημερομηνία της ίδρυσης της πόλης, και τον αυτοκρατορικό δικέφαλο αετό (που συμβολίζει την προστασία του Τσάρου στους Κοζάκους της Μαύρης Θάλασσας), μια μπουλαβά του Κοζάκου αταμάνου, το κάστρο του Γιεκατερινοντάρ, και σημαίες με τα γράμματα «E», «P», «A» και «N» που αντιπροσώπευαν την τσαρίνα Αικατερίνη Β΄, τον τσάρο Παύλο Α΄, τον τσάρο Αλέξανδρο Α΄ και τον Νικόλαο Α΄. Τα κίτρινα αστέρια γύρω από την ασπίδα συμβόλιζαν τις 59 μονάδες του στρατού των Κοζάκων της Μαύρης Θάλασσας γύρω από την πόλη.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Krasnodar βρίσκεται στα νότια σύνορα του εύκρατου γεωγραφικού πλάτους και έχει μεταβατικό κλίμα από εύκρατο ηπειρωτικό σε υποτροπικό ( Cfa σύμφωνα με την κλιματική ταξινόμηση Köppen ) Το καθεστώς θερμοκρασίας είναι παρόμοιο με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια, με ήπιους χειμώνες χωρίς σταθερή χιονοκάλυψη και ζεστά έως πολύ ζεστά καλοκαίρια. Το καλοκαίρι στο Κρασνοντάρ είναι η μεγαλύτερη περίοδος και διαρκεί 5,5 μήνες (Μάιος-Σεπτέμβριος). Ο χειμώνας στο Κρασνοντάρ είναι σύντομος, η μέση διάρκεια είναι 40 ημέρες, από περίπου τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι πιο ασταθείς εποχές είναι το φθινόπωρο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Russian Federal State Statistics Service (2011). «Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1» [2010 All-Russian Population Census, vol. 1]. Всероссийская перепись населения 2010 года (2010 All-Russia Population Census) (στα Ρωσικά). Federal State Statistics Service. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2012. 
  2. ОКТМО. 185/2016. Southern FD. www.gks.ru/free_doc/2016/oktmo/tom3_oktmo.rar. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2016.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]