Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
ΤύποςΔημόσιο
Ίδρυση27 Ιουλίου 1973, πριν 50 έτη (1973--7-27)
ΠρύτανηςΑλέξανδρος Πολυχρονίδης
ΑντιπρύτανηςΦώτιος Μάρης,
Ζωή Γαβριηλίδου,
Μαρία Μιχαλοπούλου,
Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος
ΚοσμήτορεςΑλεξάνδρα Γιατρομανωλάκη,
Θεόδωρος Κεβρεκίδης,
Σπυρίδων Γαλατσίδας,
Χρήστος Καραγιάννης,
Μιχαήλ Χρυσομάλλης,
Ελένη Δούδα,
Εμμανουήλ Βαρβούνης,
Ευάγγελος Δρυμπέτας
Ακαδημαϊκό προσωπικό529
Διοικητικό προσωπικό222
Φοιτητές32.391
Προπτυχιακοί26.201
Μεταπτυχιακοί4.482
Διδακτορικοί1.708
ΤοποθεσίαΚομοτηνή, Ελλάδα
Χρώματα         Μωβ & Μπλε
Ιστότοποςduth.gr

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (συντομογραφία: ΔΠΘ) είναι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα την Κομοτηνή, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 (ΝΔ 87/27-7-1973) και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974 - 1975. Ονομάστηκε Δημοκρίτειο προς τιμή του αρχαίου Έλληνα φυσικού φιλοσόφου Δημοκρίτου, ο οποίος καταγόταν από τα Άβδηρα της Θράκης.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα του ΔΠΘ είναι η Κομοτηνή. Ακαδημαϊκά και διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου είναι η Σύγκλητος, το Πρυτανικό Συμβούλιο και ο Πρύτανης. Στο ΔΠΘ λειτουργούν οκτώ σχολές και 20 τμήματα σε τέσσερεις πόλεις της Θράκης - εννιά στην Κομοτηνή, πέντε στην Ξάνθη, τέσσερα στην Αλεξανδρούπολη και δύο στην Ορεστιάδα του Έβρου.

Eνας πλούσιος σε περιεχόμενο εκπαιδευτικό, δικτυακός τόπος με την ονομασία "Διοκλής", δημιουργήθηκε από φοιτητές και καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σε αυτόν περιλαμβάνεται ψηφιακό περιεχόμενο σχετικό με το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος (εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονικά λεξικά και γλωσσάρια για Τεχνικούς Όρους, Μαθηματικά και Πληροφορική, βάσεις δεδομένων κ.λπ.), καθώς και το Ηλεκτρονικό Μουσείο Πολιτικού Μηχανικού και το Ηλεκτρονικό Περιοδικό "Ανάξαρχος".

Το Ηλεκτρονικό Μουσείο Πολιτικού Μηχανικού συγκεντρώνει ιστορικές πληροφορίες για το αντικείμενο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα δικτυακό τόπο, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους εξειδικευμένους επισκέπτες, όσο και για το ευρύτερο κοινό.

Το Ηλεκτρονικό Περιοδικό "Ανάξαρχος" δημοσιοποιεί τις πολιτιστικές και επιστημονικές δραστηριότητες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, και κατ' επέκταση όλου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της Ξάνθης και της Θράκης, αλλά και θέματα γενικού ενδιαφέροντος από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το περιεχόμενο του τρέχοντος αλλά και των παλαιότερων τευχών είναι ελεύθερα προσβάσιμο από τους επισκέπτες του δικτυακού τόπου.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κομοτηνή λειτουργούν τα εξής τμήματα:


Σχολή Νομικής

Η Νομική Σχολή της Κομοτηνής αποτελεί ιδρυτική ακαδημαϊκή μονάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ιδρύθηκε με το ΠΔ 374/22-6-1974 και λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1974-75 ως Σχολή. Στη συνέχεια, από το 1982, λειτούργησε ως τμήμα Νομικής, ενώ με το ΠΔ 85/2013 εξελίχθηκε σε αυτόνομη μονοτμηματική Σχολή. Από το 2002 έχει μεταφερθεί στο δικό της κτήριο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής.

Ο απολογισμός των σαράντα χρόνων λειτουργίας, που εορτάσθηκαν το 2014, κατέγραψε μια εργώδη και δυναμική πορεία, μέσα από την οποία η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις και κέρδισε το στοίχημα της καταξίωσης σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Με το ποιοτικό διδακτικό και ερευνητικό έργο του επιστημονικού της προσωπικού και την διαρκή εξέλιξη των υποδομών της, η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά πρότυπα και απέκτησε κύρος και διεθνή ακτινοβολία, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη επιτυχία στο αίτημα για ακαδημαϊκή αριστεία.

Με ευαισθησία στις απαιτήσεις της εποχής, το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις με στόχο την παροχή ακαδημαϊκής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου. Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών προσφέρουν επιστημονική ειδίκευση σε όλους του κλάδους του δικαίου, ενώ εμπλουτίζονται διαρκώς με διατμηματικά και διακλαδικά προγράμματα. Οι διδακτορικές διατριβές που εκπονούνται, καθώς και η μεταδιδακτορική έρευνα που διεξάγεται στη Νομική Σχολή, αποτελούν αξιόλογη συμβολή στην έρευνα, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Προσηλωμένη στο στόχο της παροχής υψηλής ποιότητας διδακτικού έργου από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες με σημαντική παρουσία τόσο στην έρευνα όσο και στη νομική πράξη, η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. είναι υπερήφανη για τις επιτυχημένες σταδιοδρομίες των χιλιάδων αποφοίτων της.

Η συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς, εικονικές δίκες και άλλες διοργανώσεις, στις οποίες η Σχολή συνεχίζει να αποσπά πολυάριθμες διακρίσεις, η διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα, οι διεθνείς συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, οι ομιλίες και τα σεμινάρια από καταξιωμένους νομικούς, η συμμετοχή στα προγράμματα κινητικότητας Erasmus και η  συνεργασία με φοιτητικές οργανώσεις είναι ανάμεσα στις δυνατότητες για προσωπική εξέλιξη και ανάπτυξη της νομικής σκέψης που παρέχονται στους φοιτητές.


Τμήμα Νομικής (1974)

Το Tμήμα Νομικής ιδρύθηκε το 1974 και άρχισε να λειτουργεί την ίδια χρονιά. Δέχεται κατ' έτος 600 περίπου φοιτητές. Σκοπός του Τμήματος είναι η καλλιέργεια της Νομικής Επιστήμης. Η νομική Επιστήμη, αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών επιστημών, δεν περιορίζεται στον άχαρο ρόλο ενός συστήματος έρευνας του κρατούντος ή του προϊσχύσαντος θετικού δικαίου, αλλά αναζητεί τους κοινωνικούς όρους που διέπουν την εξέλιξη του δικαίου.

Η Νομική Παιδεία, όπως και κάθε μορφής παιδεία, έχει ως στόχο τη μετάδοση μέσα από ένα σύστημα μεθοδικής αναζήτησης αξιών και την υιοθέτηση αντίστοιχων τύπων συμπεριφοράς.

Μολονότι ο σύγχρονος κόσμος διακρίνεται από μια σύγκρουση ανάμεσα στις προτεινόμενες από την Πολιτεία αξίες και τα αναγκαία μέσα τα οποία αντικειμενικά παρέχονται στον πολίτη για να πετύχει τους στόχους αυτούς, με επακόλουθο την αμφισβήτηση των αξιών ή την προσφυγή σε παράνομα μέσα, η Νομική Παιδεία δεν έχει χάσει την ειδοποιό διαφορά της από κάθε άλλη Παιδεία. Διότι στόχος της Νομικής Παιδείας παραμένει πάντα η απόκτηση από το άτομο συνείδησης σχετικής με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, δηλ. η μετατροπή του ανθρώπου σε πολίτη.

Ο κανόνας «άγνοια νόμου δεν συγχωρείται» δεν έχει μόνο στενά νομικό περιεχόμενο. Αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή δράσης κάθε πολίτη, ο οποίος αν δε γνωρίζει ποια δικαιώματα έχει, γιατί περιορίζονται, πότε γίνεται καταχρηστική η άσκησή τους και πως τα υπερασπίζεται, δεν καθίσταται μόνον ο ίδιος αντικείμενο αυθαιρεσιών, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς δεν είναι ο νόμος που πρυτανεύει, αλλά το δίκαιο στο σύνολό του. Αυτό ακριβώς το πέρασμα από την ερμηνεία του νόμου στη συνολική θεώρηση του δικαίου, δηλαδή την αντικατάσταση ενός πολιτικού τρόπου ρύθμισης της κοινωνίας (με χαρακτηριστικό την εξωτερική επιβολή) από έναν κοινωνικό τρόπο (με χαρακτηριστικό την εσωτερική συνοχή), προσπαθεί να πετύχει ένα σύγχρονο σύστημα νομικών σπουδών.

Η Νομική Επιστήμη δεν μπορεί να αποβάλει τη διάσταση του κοινωνικού προβληματισμού και των πολιτιστικών παραδόσεων, ούτε να παραγνωρίσει την ευρωπαϊκή συνεργασία και την οικουμενική προστασία των δικαιωμάτων των λαών και των ανθρώπων.

Το Πανεπιστήμιο, ως τμήμα της κοινωνίας, αντανακλά τις αντιθέσεις της και δανείζεται τους σκοπούς της, αλλά ως κριτική συνείδηση στην πορεία του μετασχηματισμού της, οφείλει, με φαντασία και τόλμη, να προετοιμάσει το νέο κόσμο, να διαπλάσσει τη νέα ελπίδα, να ξαναζωντανέψει το λησμονημένο άνθρωπο.

Το Τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, ανυψούμενη σε φορέα αφύπνισης της εθνικής μας συνείδησης για το παρόν και το μέλλον.


Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

H Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού αποτελείται από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού.


Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αρχειοθετήθηκε 2022-10-06 στο Wayback Machine. (1983)

Σκοπός του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού είναι η ανάπτυξη, προώθηση, διάδοση και εφαρμογή γνώσεων σχετικών με την άθληση, τον αγωνιστικό αθλητισμό, τη φυσική δραστηριότητα και την υγεία. Στο εκπαιδευτικό περιβάλλον του Τμήματος ευδοκιμούν αλληλεπιδράσεις μεταξύ της μαθησιακής διαδικασίας, της έρευνας, και της παροχής ερεθισμάτων και προκλήσεων, όπου οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες ηγετικής δράσης, επικοινωνίας και ομαδικότητας. Μέσα από το πρόγραμμα σπουδών επίσης το Τμήμα στοχεύει στη δημιουργία αποφοίτων ικανών να ανταποκριθούν με επαγγελματική ωριμότητα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται στον Ελλαδικό χώρο.

Επιμέρους σκοπό αποτελεί η προώθηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής όπου υιοθετούνται συνθήκες και συνήθειες υγιούς διαβίωσης καθώς ο φοιτητής έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις δικές του φυσικές ικανότητες και αθλητικές δεξιότητες.

 1. Η διδασκαλία της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στα αθλητικά σωματεία και στους χώρους δουλειάς και κοινωνικής δραστηριότητας.
 2. Η διδασκαλία μαθημάτων συναφών με την Επιστήμη Φυσικής Αγωγής.
 3. Η εφαρμογή της άσκησης με στόχο την προαγωγή της φυσικής κατάστασης και της υγείας σε όλες τις ηλικίες και όλο το φάσμα του πληθυσμού, σε υγιή άτομα αλλά και με ειδικές ικανότητες, καρδιαγγειακά νοσήματα και χρόνιες παθήσεις.


Σχολή Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών

Η Σχολή Κασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών αποτελείται από τρία (3) Τμήματα εκ των οποίων, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη ενώ τα άλλα δύο Τμήματα της Σχολής στεγάζονται σε κτηριακό συγκρότημα κοντά στο κέντρο της Κομοτηνής.


Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (1990)

Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ιδρύθηκε το 1990 και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992. Δέχεται κατ' έτος 200 περίπου φοιτητές.

Σκοπός του Τμήματος είναι:

 • Να ερευνά την ιστορική πορεία των λαών της ανθρωπότητας από την καταγωγή τους ως σήμερα, καθώς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.
 • Να μελετά τους χαρακτηριστικούς τρόπους συγκρότησης σε ομάδες του ανθρωπίνου είδους, ιδιαίτερα δε των λαών χωρίς γραφή.
 • Να μελετά τη συμπεριφορά και τις εκδηλώσεις του πνευματικού, κοινωνικού και ηθικού βίου των λαών, καθώς και το λαϊκό πολιτισμό.
 • Να παρέχει στους πτυχιούχους του την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τρέχουσα δομή του πτυχίου που χορηγεί το Τμήμα βρίσκονται στον οδηγό σπουδών.

Το Τμήμα χορηγεί ενιαίο πτυχίο με επιμέρους ειδίκευση στην Ιστορία ή στην Εθνολογία.

Στο Τμήμα λειτουργεί Βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει 117 τίτλους ελληνικών και 138 τίτλους ξένων περιοδικών, 14.800 τόμους βιβλίων και Συλλογή σπανίων βιβλίων που αριθμεί 1.000 και πλέον τόμους.


Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας (1995)

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή ιδρύθηκε το 1993 (Π.Δ. 365/93, Φ.Ε.Κ. 156/13-09-1993) και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το ακαδημαϊκό έτος 1995-1996. Το Τμήμα αυτονομήθηκε διοικητικά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008. Εντάχθηκε στη νεοσυσταθείσα τότε «Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών» του Δ.Π.Θ. το 2013.

Σκοπός του Tμήματος είναι:

 1. Να μελετά και να ερευνά τον αρχαίο ελληνικό, λατινικό, βυζαντινό και νεοελληνικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα φιλολογικά, λογοτεχνικά και εν γένει γραπτά μνημεία.
 2. Να μελετά και να ερευνά την ελληνική γλώσσα στη συγχρονία και διαχρονία της.
 3. Να μελετά και να ερευνά τις εκδηλώσεις του πνευματικού και άλλου βίου του Ελληνισμού διαχρονικά.
 4. Να παρέχει στους πτυχιούχους του τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας υπηρετούν σήμερα 24 μέλη Δ.Ε.Π., 2 μέλη Ε.ΔΙ.Π., 1 μέλος Ε.Ε.Π., 3 μέλη Ε.Τ.Ε.Π. και 2 μόνιμες διοικητικοί υπάλληλοι. Το Τμήμα δέχεται κατ’ έτος περίπου 230 φοιτητές και φοιτούν σε αυτό περισσότεροι από 1080 φοιτητές Α΄ κύκλου σπουδών (προπτυχιακοί) και περίπου 140 φοιτητές Β΄ και Γ΄ κύκλου σπουδών (συγκεκριμένα 64 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 68 υποψήφιοι διδάκτορες και 9 μεταδιδακτορικοί ερευνητές).

Το Τμήμα προσφέρει τρεις ειδικεύσεις:

 1. Κλασική Φιλολογία (Αρχαία Ελληνική και Λατινική Φιλολογία)
 2. Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία
 3. Γλωσσολογία

και οργανώνει τα ακόλουθα Προγράμματα Σπουδών:

 • Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (Πτυχίο, 4ετής φοίτηση).
 • Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κείμενα και Πολιτισμός» (Δ.Μ.Σ., φοίτηση τριών εξαμήνων).
 • Διατμηματικό-Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή, Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης» σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» - Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (διετής φοίτηση).
 • Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής.
 • Εκπόνηση Μεταδιδακτορικής Έρευνας.


Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών (2000)

Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών είναι ένα διεπιστημονικό Τμήμα και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το Σεπτέμβριο του 2000.

Ιδρύθηκε με το π.δ. 90/2000, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) για τη Διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ).

Σύμφωνα με το Ιδρυτικό του Διάταγμα, έχει ως κύρια αποστολή την «καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση, με τη διδασκαλία και την έρευνα της γλώσσας, της γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού των λαών των Παρευξείνιων Χωρών, ιδίως των ελληνικής καταγωγής και την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, ερευνούν, κατανοούν και διαδίδουν τις γλώσσες, την λογοτεχνία και τον πολιτισμό των λαών των προαναφερομένων χωρών, όπως Ελλήνων, Ρώσων, Τούρκων και λοιπών. Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται ως στελέχη σε κρατικές ελληνικές υπηρεσίες, προξενικά γραφεία ή ιδιωτικές επιχειρήσεις στις Παρευξείνιες Χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία) ή ως εκπαιδευτές της οικείας κατά περίπτωση γλώσσας ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως εμπειρογνώμονες ή ως σύμβουλοι διπλωματικών αποστολών στις προαναφερθείσες χώρες ή ως ειδικοί επιστήμονες σε ερευνητικά ιδρύματα ή ως μεταφραστές κειμένων».

Στεγάζεται στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής, στο παλαιό κτηριακό συγκρότημα του Τμήματος της Νομικής. Διαθέτει άρτια τεχνολογική υποδομή (αίθουσες με δυνατότητα χρήσης πολυμέσων, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αίθουσα εκμάθησης γλωσσών, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.ά.).

Σήμερα υπηρετούν σε αυτό 14 μέλη ως ακαδημαϊκό προσωπικό και τέσσερα μέλη ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Δέχεται κατ’ έτος περίπου 125 προπτυχιακούς φοιτητές και 20 μεταπτυχιακούς που παρακολουθούν το ΜΠΣ «Σπουδές στον Παρευξείνιο Χώρο». Οι επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων του κατοχυρώνονται βάσει του σχετικού π.δ. 78 / 15 Ιουνίου 2009 (ΦΕΚ τεύχ. Α΄, αρ. φύλ. 95, 22 Ιουνίου 2009, σελ. 5159-5160).

Από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 υλοποιεί ετήσιους κύκλους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικους αλλοδαπούς, νεοπρόσφυγες και μουσουλμάνους, δραστηριότητα που χρηματοδοτείται από κονδύλια της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΔΠΘ. Από το ίδιο έτος υλοποιεί Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής, διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας. Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 διεξάγονται σε αυτό οι εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ).

Εκδίδει το διεθνές εξαμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mare Ponticum που περιλαμβάνει επιστημονικές εργασίες σχετικά με τις παρευξείνιες χώρες.


Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών

Η Σχολή ιδρύθηκε το 2013 και σύμφωνα με το άρθ. 64 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ Α 70 - 7.5.2019) αποτελείται από τέσσερα (4) Τμήματα.

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήμης σε κτηριακό συγκρότημα κοντά στο κέντρο της πόλης.


Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (2019)

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ιδρύθηκε μετά την τριχοτόμηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης (νόμος 4610/2019), το οποίο προσέφερε πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στην κοινωνική εργασία, ήδη από το 1996 για τους φοιτητές της αντίστοιχης κατεύθυνσης.

Το πρόγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα σπουδών κοινωνικής εργασίας. Η κοινωνική εργασία αποτελεί μια εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη, που εστιάζει στην πρόληψη, στη μελέτη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινωνική ανάπτυξη. Συνδυάζει τη θεωρία, την έρευνα και την πρακτική άσκηση για την πρόληψη, τη διερεύνηση και αντιμετώπιση κινδύνων και ζητημάτων που αφορούν  σε ένα εύρος πεδίων άσκησης της κοινωνικής εργασίας, όπως στην παιδική προστασία και την πρόληψη και αντιμετώπιση βίας και κακοποίησης, τη φροντίδα της οικογένειας, την υγεία, την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, την κοινοτική ανάπτυξη, την παραβατικότητα κ.α

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών επιστημών, όπως η κοινωνική εργασία, η κοινωνική πολιτική, η κοινωνιολογία, το δίκαιο, και οι διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές. Ως εκ τούτου, έχει έναν ισχυρό διεπιστημονικό προσανατολισμό, που υποστηρίζει τις σπουδές της κοινωνικής εργασίας, εμβαθύνοντας περαιτέρω στη θεωρία, τη μεθοδολογία και το πλαίσιο (context) άσκησης της, σε διαφορετικούς τομείς όπως η κλινική ΚΕ, η κοινωνική εργασία στην εκπαίδευση, η κοινωνική εργασία με μειονότητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η Κοινωνική εργασία με αναπηρία και με Τρίτη ηλικία και άλλα.

Η καλλιέργεια κριτικής σκέψης, αποτελεί έναν βασικό στόχο του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την ανάπτυξη  γνώσης, ικανοτήτων ανάλυσης και σύνθεσης και την εξοικείωση στα γνωστικά πεδία που διδάσκονται στο Τμήμα, κρίσιμα εφόδια τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση, όσο και για την επιστημονική, ερευνητική ή/και ακαδημαϊκή εξέλιξη των αποφοίτων του Τμήματος. Δίδεται επίσης έμφαση στην σύνδεση της θεωρίας με την πράξη δια μέσου της πρακτικής άσκησης, στην ενθάρρυνση και την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα, την προώθηση ίσων ευκαιριών και την αντιμετώπιση διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας.


Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής (2019)

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί ένα σύγχρονο και δυναμικό τμήμα που προσφέρει πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο αντικείμενο της Κοινωνικής Πολιτικής. Έχει έναν ισχυρό διεπιστημονικό χαρακτήρα και οι φοιτήτριες/τές του αποκτούν ένα επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας που τους επιτρέπει να αξιοποιούν γνώσεις, δεξιότητες και μεθόδους από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών επιστημών, όπως η Κοινωνική Πολιτική, η Κοινωνιολογία, η Οικονομία, το Δίκαιο, η Εγκληματολογία, η Πολιτική Επιστήμη κοκ. Επιπλέον, καθίσταται δυνατό οι φοιτήτριες/τές να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμες αυτές διαρκώς αλλάζουν και αναδιαρθρώνονται και να ερμηνεύουν τις διαφορετικές αντιλήψεις και αξίες των ατόμων που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές ομάδες.Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ανταποκρίνεται σε  ευρωπαϊκά και διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα σπουδών και στις ανάγκες των φοιτητών που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο της Κοινωνικής Πολιτικής, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής.

Επιπλέον, το Τμήμα παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής επιστημονικής και συγκριτικής έρευνας, μέσα από την παροχή διδακτορικών τίτλων σπουδών, σε θέματα που εντάσσονται στον ευρύτερο τομέα της άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν σε κοινωνικούς φορείς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού και του τρίτου τομέα, που ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και με την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Ενδεικτικά, οι απόφοιτες/οι του τμήματος μπορούν να απασχοληθούν σε υπουργεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, νοσοκομεία και δομές υγείας, σωφρονιστικά ιδρύματα, κοινωνικές δομές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μεγάλες επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις κοινωνικού σκοπού και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ, στον ΟΟΣΑ, σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις με κοινωνικούς σκοπούς.


Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (1999)

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με τις Κατευθύνσεις Οικονομικής Ανάλυσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κατέχει έναν ηγετικό ρόλο στη διδασκαλία της Οικονομικής Επιστήμης, και στην έρευνα.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος απονέμει τον τίτλο Μ.Β.Α. και μετά το Master τον διδακτορικό τίτλο Ph.D.

Το Τμήμα προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και συμμετοχή στην ανεξάρτητη και πρωτότυπη ερευνητική του δραστηριότητα. Με το Εργαστήριο «Ανάλυσης, Μεθοδολογίας και Εφαρμογών: Διοίκησης, Οικονομίας, Οργάνωσης και Στρατηγικής» συμμετέχει σε ευρύ αριθμό εξειδικευμένων ερευνητικών προγραμμάτων με σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα και διεθνώς. Το πρόγραμμα του Τμήματος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απαραίτητη επιστημονική μεθοδολογία και τις σύγχρονες τεχνικές που απαιτούνται για την εμβάθυνση, έρευνα και εξάσκηση στην Οικονομία και Διοίκηση. Αποτελεί σήμερα μια ζωντανή κυψέλη διδασκόντων, ερευνητών και φοιτητών όπου οι νέες ιδέες και καινοτόμες κατευθύνσεις στην οικονομική έρευνα επιδιώκονται με σθένος και με στόχο την αριστεία. Οι απόφοιτοι του Τμήματος εκπροσωπούνται σε όλες σχεδόν τις κορυφαίες  υπηρεσίες της οικονομίας και διοίκησης. Πολλά μέλη ΔΕΠ έχουν διακριθεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Το Τμήμα έχει αποστολή του το τρίπτυχο Αριστεία - Επιστήμη - Καινοτομία στη διδασκαλία και την  υψηλής ποιότητας έρευνα.


Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης (2019)

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε το 2009 (Π.Δ. 21/2009, ΦΕΚ, Α’ 42). To 2013 συγχωνεύθηκε με το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης σε ένα νέο Τμήμα στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά» που αφορούσε την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Χώρας, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης. (Π.Δ. 86/2013, ΦΕΚ, Α’124 της 3ης Ιουνίου 2013). Το 2019, σύμφωνα με το Αρθ. 64 ν. 4610/2019, το ανωτέρω Τμήμα καταμήθηκε σε τρία αυτοτελή τμήματα, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας & το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής.

Έτσι, κατ’ουσίαν, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης επανιδρύθηκε, προκειμένου να επιτελέσει τον σκοπό της αρχικής του ίδρυσης το 2009. Η αφετηρία αυτή του επιτρέπει να αναδείξει τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί διεθνώς, όσο και να συνεργαστεί με άλλους επιστημονικούς κλάδους στη βάση κοινών στοχοθεσιών για την προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας.

Βασικό αντικείμενο του Τμήματος είναι το φαινόμενο της εξουσίας σε όλες τις διαστάσεις του: τόσο ιστορικά, με συγκριτική αναδρομή σε κοινωνικούς σχηματισμούς που προηγούνται του νεωτερικού ορίζοντα, όσο και γεωγραφικά, μέσα από την επίσης συγκριτική εξέταση διαφορετικών πολιτικών και εξουσιαστικών συστημάτων, όσο επίσης και μέσα από την εξέταση του λόγου περί της εξουσίας, ο οποίος καταλαμβάνει το πεδίο της πολιτικής φιλοσοφίας και θεωρίας. Μέσα από την άρθρωση του προγράμματος σπουδών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους φορείς και τη δυναμική του σύγχρονου πολιτικού συστήματος, εξετάζοντας όλο το φάσμα των αντίστοιχων δυνατοτήτων, από την εκλογική συμπεριφορά μέχρι τις ταξικές δομές των κοινωνικών συμφερόντων, και από την τοπική πολιτική μέχρι τους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης. Η κριτική σκέψη, το ζήτημα των πολιτικών αξιών και της κανονιστικής διάστασης της πολιτικής καλλιεργούνται σε συνδυασμό με την συστηματική εξέταση διαδικασιών λειτουργίας και μεταβολής των δομών εξουσίας.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει πολιτικούς επιστήμονες, ικανούς να αντεπεξέλθουν στις σύνθετες απαιτήσεις γνώσης και πραγμάτευσης των πολιτικών φαινομένων και της σύγχρονης πολιτικής σε εθνικό, υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο. Προσφέρει μαθήματα και ερευνητική επίβλεψη στα βασικά πεδία του αντικειμένου (πολιτική φιλοσοφία και πολιτική θεωρία, συγκριτική και ευρωπαϊκή πολιτική, πολιτικό σύστημα – με έμφαση στην Ελλάδα – διεθνείς σχέσεις & διεθνές δίκαιο).


Στην Ξάνθη:


Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (1974)

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών είναι ένα από τα δύο πρώτα Τμήματα που λειτούργησαν στο Δ.Π.Θ., μαζί με το Τμήμα Νομικής.

Δέχεται κατ’ έτος 190 περίπου φοιτητές.

Σκοπός του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και προαγωγή της επιστήμης και τεχνολογίας του Πολιτικού Μηχανικού μέσα από την παραγωγή και μετάδοση γνώσης, τη διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας για την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να αναλάβουν τον υπολογισμό, τη μελέτη, τη συντήρηση και κατασκευή συνήθων αλλά και εξειδικευμένων, μικρών ή μεγάλων τεχνικών έργων απαραίτητων για την ανάπτυξη της χώρας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού της, την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου κλπ. σε συνδυασμό πάντοτε με την καλλιέργεια αισθήματος υψηλής κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης, την παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο και τους ιδιώτες, και γενικότερα τη συμμετοχή στην παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν πέντε (5) χρόνια και χωρίζονται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο φοιτητής υποχρεούται να εξεταστεί επιτυχώς σε 59 υποχρεωτικά, σε 11 επιλεγόμενα μαθήματα και στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών του να εκπονήσει διπλωματική εργασία.


Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (1975)

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ιδρύθηκε το 1975 ως δεύτερο Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής στην Ξάνθη, οπότε και εισήχθησαν οι πρώτοι 40 στον αριθμό, φοιτητές του.

Στους τέσσερις Τομείς που δημιουργήθηκαν στο Τμήμα με το νόμο 1268/82, όπου εντάχθηκε το προσωπικό και τα υπάρχοντα εργαστήρια, προστέθηκε τελευταία (2003) και πέμπτος τομέας με δύο νέα εργαστήρια. Οι Τομείς του Τμήματος είναι, 1) ο Τομέας των Ενεργειακών Συστημάτων, 2) ο Τομέας Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής, 3) ο Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής 4) ο Τομέας Φυσικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και 5) Ο Τομέας Λογισμικού και Ανάπτυξης Εφαρμογών.

Η συνεχής και αλματώδης διεύρυνση της επιστήμης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού είχε ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη εξέλιξη στην εξειδίκευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Έτσι, από το 1989 στο Τμήμα λειτουργούν δύο κύκλοι σπουδών, του Ενεργειακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και του Ηλεκτρονικού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, με επιμέρους κατευθύνσεις. Από το 1999 προστέθηκε και τρίτος κύκλος σπουδών, του Τηλεπικοινωνιακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.

Το 1993, με το προεδρικό διάταγμα 266 έγινε η μετονομασία του Τμήματος, από Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), αναγνωρίζοντας και τυπικά την κατεύθυνση Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, την οποία το Τμήμα κάλυπτε και συνεχίζει να καλύπτει με τη διαρκή ενημέρωση και εξέλιξη του Προγράμματος Σπουδών του.

Στο Τμήμα ΗΜΜΥ από το 1994-95 λειτουργεί οργανωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος. Από το 2000-2001 με νέα υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης και Μεταπτυχιακού Διπλώματος.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 η πλειοψηφία των λειτουργιών του Τμήματος πραγματοποιούνται στα δύο νέα κτίρια, το Κτίριο Αμφιθεάτρων / Αιθουσών / Γραμματείας (Κτίριο Α) και το Κτίριο Γραφείων / Εργαστηρίων (Κτίριο Β). Στο συγκρότημα προκατασκευασμένων κτιρίων στους χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής μέσα στην πόλη της Ξάνθης χρησιμοποιείται μόνο ένα κτίριο (το με αριθμό ΧΙΙΙ), όπου στεγάζεται σχεδόν το σύνολο του εργαστηριακού εξοπλισμού.

Οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν πέντε (5) χρόνια και χωρίζονται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.


Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (1995)

Είναι το πρώτο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος που λειτούργησε στην Ελλάδα. Η ακαδημαϊκή κατάρτιση του Μηχανικού Περιβάλλοντος, όπως έχει σχεδιαστεί με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών, χαρακτηρίζεται από μια διεπιστημονική προσέγγιση ως προς την κατανόηση, μελέτη και αντιμετώπιση προβλημάτων αειφόρου ανάπτυξης στο ανθρωπογενές περιβάλλον, όπου εμπλέκονται πλήθος τεχνικών, κοινωνικών, οικολογικών και οικονομικών παραμέτρων.

Σύμφωνα με το ιδρυτικό Π.Δ, 365/93, αποστολή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, του πρώτου τέτοιου Τμήματος στην Ελλάδα, είναι:

1. Να καλλιεργεί και να προάγει με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα, την επιστήμη του Μηχανικού, που αναφέρεται στη διαχείριση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

2. Να παρέχει στους πτυχιούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτιση τους για την επιστημονική, ερευνητική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

3. Να συμβάλει ουσιαστικά στην εμπέδωση και ενεργοποίηση του αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης για το περιβάλλον και στην ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών προστασίας του περιβάλλοντος, βελτίωση της ποιότητας ζωής και προφύλαξης της δημόσιας υγείας.

4. Να παράγει τεχνικά στελέχη υψηλής στάθμης ικανά για τη Διοίκηση, το Σχεδιασμό και τη Διαχείριση προγραμμάτων, έργων και πολιτικών σε θέματα περιβάλλοντος.

5. Να εκπαιδεύει και επιμορφώνει στελέχη της Εκπαίδευσης, του Δημοσίου Τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών ομάδων και φορέων σε περιβαλλοντικά θέματα που αναφέρονται στο χώρο ευθύνης και αρμοδιότητας των πιο πάνω φορέων και οργανισμών, Να προσφέρει υπηρεσίες Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης σε πτυχιούχους Μηχανικούς.

Το Τμήμα απονέμει το Δίπλωμα του Μηχανικού Περιβάλλοντος. Για την απόκτηση του Διπλώματος του Μηχανικού Περιβάλλοντος απαιτούνται 10 εξάμηνα Σπουδών, εκ των οποίων τα 9 είναι αφιερωμένα στη διδασκαλία των μαθημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια του 10ου εξαμήνου εκπονείται η Διπλωματική Εργασία.


Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (1999)

Σκοπός του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είναι η καλλιέργεια και ιεραρχημένη προαγωγή όλων των πτυχών της Αρχιτε­κτονικής και, αντιστοίχως, η σταδιακά εξελισσόμενη εκπαίδευση και εξάσκηση των φοιτητών και φοι­τητριών του, ενόψει της επίτευξης συγκροτημένων αρχιτεκτόνων, ικανών να αντιμετωπίσουν ποικιλία προκλήσεων (επαγγελματικών, ερευνητικών, περαιτέρω σπουδών). Η αρχιτεκτονική εκπαίδευση στο ΔΠΘ, βάσει θεωρητικής διδασκαλίας αλλά, κυρίως, προτάσσοντας την εμπράγματη έρευνα σε ποικιλία θεματικών εφαρμογών εργαστηριακού χαρακτήρα, καλύπτει την γνωστική περιοχή του αρχιτεκτονι­κού σχεδιασμού (σύνθεσης), καθώς επίσης και του αστικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας, της χωρο­ταξίας, της συντήρησης και αποκατάστασης.

Από την άποψη της μεθοδολογικής και εκπαιδευτικής προσέγγισης, ουσιώδη προτεραιότητα του Τμήματος αποτελεί η ισορροπημένη ερμηνεία και κριτική διαμόρφωση των παραπάνω μέσα στα αντικειμενικά πλαίσια που ορίζουν πιο εξειδικευμένες θεωρή­σεις των ζητημάτων του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, όπως η τεχνολογική (δομική, κατασκευα­στική, περιβαλλοντική, οικονομική) αλλά και η πολιτισμική (ιστορική, κοινωνική, καλλιτεχνική). Αυτή η πολυσχιδής διαλεκτική σχέση της αρχιτεκτονικής -κατ' εξοχήν συνθετικής και ανθρωποκεντρικής επιστήμης- με πληθώρα υποστηρικτικών γνώσεων, αποτυπώνεται στο οικείο πρόγραμμα σπουδών.

Σήμερα το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αποτελείται από τέσσερις Τομείς. Αυτοί είναι:

- Τομέας Δομικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

- Τομέας Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών

- Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Κατασκευών

- Τομέας Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν πέντε (5) χρόνια και χωρίζονται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.


Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (2000)

Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης έχει ως αποστολή την καλλιέργεια και προαγωγή της επιστήμης του Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και αναζήτηση και την παροχή στους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Ειδικότερα, το Τμήμα ΜΠ&Δ εκπληρεί την αποστολή του με τη διδασκαλία, έρευνα και εφαρμογή συστηματικών τρόπων βελτίωσης της παραγωγικότητας (αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση των διατιθέμενων πόρων) και την κατάρτιση επιστημόνων μηχανικών ικανών να μελετούν, ερευνούν και ασχολούνται με το σχεδιασμό της δομής και της λειτουργίας σύγχρονων τεχνολογικών και διοικητικών συστημάτων. Ο διπλωματούχος μηχανικός του Τμήματος ΜΠ&Δ μπορεί να στελεχώσει τμήματα οργάνωσης, διοίκησης, μεθόδων προγραμματισμού και σχεδιασμού επιχειρήσεων. Επίσης, μπορεί να αναπτύξει κριτικές ικανότητες απαραίτητες για να οργανώνει ανθρώπινους, υλικούς και οικονομικούς πόρους. Μέσα από τις σπουδές του θα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για να διοικεί και να επικοινωνεί με τους συνεργάτες του.

Η τάση εμβάθυνσης και εξειδίκευσης των μηχανικών παραδοσιακών ειδικοτήτων σε ολοένα και στενότερα γνωστικά αντικείμενα, λόγω της ραγδαίας αύξησης της γνώσης, απαιτεί να υπάρχουν μηχανικοί που συνδυάζουν γνώσεις, οι οποίες τους καθιστούν ικανούς να συντονίζουν την όλη παραγωγική διαδικασία, να σχεδιάζουν το όλο σύστημα, να διοικούν και να λαμβάνουν αποφάσεις.

Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης μπορούν να εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών, για τα αντίστοιχα έργα.


Τα πέντε τμήματα της Ξάνθης, αποτελούν την Πολυτεχνική Σχολή.

Στεγασμένη κατά ένα μέρος στο κέντρο της πόλης αλλά και με συνεχή ανάπτυξη κτηρίων και υποδομών της στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων, στα βορει­οανατολικά της Ξάνθης, η Πολυτεχνική Σχολή αποτελείται από πέντε Τμήματα, από τα οποία απονέμεται Δίπλωμα Μηχανικού μετά από δετή φοίτηση, αλλά και μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι μετά από φοίτηση στα αντίστοιχα μεταπτυ­χιακά προγράμματα σπουδών.

Η Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης αποτελείται απο τα παρακάτω τμήματα:

 1. Πολιτικών Μηχανικών
 2. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
 3. Μηχανικών Περιβάλλοντος
 4. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
 5. Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης.

Λόγω των έργων που γίνονται τα τελευταία χρόνια, για την δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης Κιμμερίων που δεν έχει ολοκληρωθεί, κάποια τμήματα βρίσκονται εντός της Πόλης, και κάποια εκτός στην νεά Πανεπιστημιούπολη σε απόσταση 2,33km μεταξύ τους, και 2,8km απο το κέντρο της Ξάνθης.

Στην Πανεπιστημιούπολη που βρίσκεται εντός της πόλης βρίσκονται:

 • Η Κοσμητεία
 • Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης (Αίθουσες διδασκαλίας, Εργαστήρια, Γραμματεία, Διοίκηση)
 • Εργαστήρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
 • Τα Εργαστήρια του Τμήματος ΗΜ&ΜΥ
 • Η Γραμματείας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Αίθουσες διδασκαλίας.
 • Η Βιβλιοθήκη
 • Το Αναγνωστήριο

Στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων βρίσκονται:

 • Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Αίθουσες διδασκαλίας, Εργαστήρια, Γραμματεία, Διοίκηση)
 • Το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (Αίθουσες Διδασκαλίας, Γραμματεία, Διοίκηση)
 • Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (εκτός της Γραμματείας)
 • Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
 • Το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος των Πολιτικών Μηχανικών
 • Το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας Ξάνθης
 • Το Τμήμα Εκδόσεων του Δ.Π.Θ.

Τέλος στις εστίες Κιμμερίων βρίσκονται:

 • Οι Φοιτητικές Εστίες
 • Η Φοιτητική Λέσχη
 • Το Αμφιθέατρο Καραθεοδωρής
 • Τα Εργαστήρια των Μηχ. Περιβάλλοντος


Στην Αλεξανδρούπολη:


Τμήμα Ιατρικής (1984)

Το Τμήμα Ιατρικής του ΔΠΘ ιδρύθηκε το 1977 (Νόμος 641/1977) και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985 (ΠΔ 573/1982) στην Αλεξανδρούπολη της Θράκης. Αντιμετωπίζοντας στο μέγιστο τις αντιξοότητες του ακριτικού Πανεπιστημίου, έχει σήμερα να επιδείξει μια εντυπωσιακή πορεία, με διδακτικό έργο που αντεπεξέρχεται πλήρως στις σημερινές απαιτήσεις προπτυχιακής εκπαίδευσης και μεταπτυχιακής ειδίκευσης υψηλού επιπέδου, ερευνητικό έργο καταξιωμένο διεθνώς με σημαντική παρουσία στον επιστημονικό τύπο, και παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλών προδιαγραφών στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής.

Με συνεχείς προσπάθειες επιστημονικής και τεχνολογικής αναβάθμισης, το Τμήμα έχει γίνει πόλος έλξης για επιστήμονες κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα οι συνεργασίες με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού αυξάνονται συνεχώς, όπως και η συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Το Τμήμα επίσης διοργανώνει σημαντικό αριθμό συνεδρίων και ημερίδων με συμβολή στην επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση, αλλά και στην πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Με έντονο προσανατολισμό στις νέες εξελίξεις και τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έχει να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών για την πλήρη κατάρτιση και άσκηση των φοιτητών σε όλους τους τομείς της ιατρικής επιστήμης, ενώ οργανώνει και μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης.

Το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που παρέχει έχει συγκρατήσει τον πληθυσμό της ευρύτερης ακριτικής περιοχής παρέχοντας για πρώτη φορά ένα σημαντικό αίσθημα ασφάλειας, ενώ έχει κατορθώσει να προσελκύει ασθενείς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτό συμβάλλει και η άριστη υποδομή του νέου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη, που δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για προσφορά υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί η συμβολή του Τμήματος στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου, με έντονη και ενεργό συμμετοχή των μελών του σε πολιτιστικούς συλλόγους και δρώμενα, που χαίρει της αποδοχής και κερδίζει την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.


Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (2000)

Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής αποτελεί το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα που εστι­άζει στο συγκεκριμένο πεδίο των Βιοεπιστημών. Έχει θέσει ως στόχο του τη δημιουργία ενός κόμβου Αριστείας στην Εκπαίδευση και στην Έρευνα. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών έχει σχεδιαστεί βάσει διεθνών προτύ­πων και εστιάζει στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής.

Κατά τα δύο πρώτα έτη των σπουδών οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες και αρχές των Μοριακών Βιοεπιστημών καθώς και με τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές. Κατά το τρίτο και τέταρτο έτος εμβαθύνουν στη μελέτη της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και των εφαρμογών τους, ενώ έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις σύγχρονες και αναδυόμενες τάσεις σε εξειδικευμένα πεδία μέσα από τα μαθήματα επιλογής. Η πτυχιακή ερ­γασία κατά το τελευταίο εξάμηνο αποτελεί πρωτότυπη ερευνητική εργασία και εκπονείται στο Πανεπιστήμιο ή σε Ερευνητικούς φορείς.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος απασχολούνται σε Ερευνητικά Ιδρύματα, σε νοσοκομεία και άλλους φορείς του τομέα της Υγείας, στη βιομηχανία (φαρμακοβιομηχανία, βιομηχανία τροφίμων κ.ά) και στην εκπαίδευση. Πολλοί απόφοιτοι συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με χρηματοδότηση από ανταγωνιστικές υποτροφίες. Το Τμήμα ΜΒΓ προσφέρει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη “Μετα­φραστική Έρευνα στη Μοριακή Βιολογία & Γενετική".


Τα δύο τμήματα αποτελούν την Σχολή Επιστημών Υγείας.

Στην Πανεπιστημιούπολη της Δραγάνας, σε νέα, σύγχρονα και λειτουργικά κτήρια δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.


Παιδαγωγική Σχολή:


Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (1986)

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει ως κύρια αποστολή να προωθήσει την εκπαίδευ­ση για όλους, ιδιαίτερα στην πρώτη βαθμίδα, καθώς και την αριστεία στην εκπαίδευση και σε συναφείς τομείς της επαγγελματικής πρακτικής και της έρευνας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το έργο που παρέ­χεται από το Τμήμα στοχεύει: α) στην παροχή υψηλής ποιότητας μάθησης και διδασκαλίας, που βασίζε­ται στην έρευνα και συνδέεται με την επαγγελματική πρακτική και β) στην ερευνητική δραστηριοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σήμερα, το Τμήμα υποστηρίζει περισσότερους από 1.300 προπτυχια­κούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους ως εκπαιδευτικοί ή/και ως ερευνητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διεξάγουν σημαντική έρευνα σε ζωτικούς τομείς της εκπαίδευσης.

Το Τμήμα προσφέρει τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών® "Στελέχη Εκπαίδευσης στις Επιστήμες της Αγωγής" και «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση στα Μαθηματικά & Φυσικές Επιστήμες».


Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (1987)

Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του αναπτύχθηκε ως ένα επιστημονικά αξιόπιστο Πανεπιστημιακό Τμήμα εκπαίδευ­σης εκπαιδευτικών παιδιών προσχολικής ηλικίας, με σαφή προσανατολισμό στις σύγχρονες θεωρητικές και διδακτικές προσεγγίσεις των Επιστημών της Εκπαίδευσης.

Σκοπός του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος είναι να διαμορφώσει εκπαιδευτικούς-ερευνητές που να είναι σε θέση να ερμηνεύουν, να αναλύουν την εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα και να αναπροσαρμόζουν ως επαγγελματίες εκπαιδευτικοί τις επιλογές τους κατά τη διάρκεια της εκ­παιδευτικής πράξης.

Το Τμήμα προσφέρει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα».


Τα δύο παιδαγωγικά τμήματα της Αλεξανδρουπολής αποτελούν την Σχολή Επιστημών της Αγωγής.

Η Σχολή Επιστημών Αγωγής στεγάζεται σε κτηριακό συγκρότημα στη Νέα Χηλή, στη δυτική είσοδο της Αλεξανδρούπολης.


Στην Ορεστιάδα:


Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (1999)

Η επιστήμη της Δασολογίας ξεκίνησε από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης σαν αποτέλεσμα των σύγχρονων ολοένα αυξανόμενων αναγκών σε ξύλο, σαν πρώτη ύλη και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την εκτεταμένη καταστροφή των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.

Αυτές οι αρχικές ανησυχίες οδήγησαν στην δημιουργία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη Μεσευρώπη και αργότερα στην υπόλοιπη ήπειρο, φυσικά και στη χώρα μας. Έτσι, στην Ελλάδα η πρώτη Ανώτατη Δασολογική Σχολή ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1917 στην Αθήνα απ' όπου και μεταφέρθηκε το 1927 στην Θεσσαλονίκη για να αποτελέσει μια από τις πρώτες εκπαιδευτικές μονάδες του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Ορεστιάδα άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 με την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών. Στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα δεχθεί περίπου 105 φοιτητές.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 203/99, ο σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του νέου τμήματος είναι η καλλιέργεια και προαγωγή της Δασολογικής επιστήμης, και της επιστήμης του περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση, στην κατεύθυνση της διαχείρισης των φυσικών πόρων και την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, ερευνούν, κατανοούν και εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους για την ανάπτυξη, βελτίωση, προστασία και διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Δασολογία αποτελεί μία επιστήμη που βασίζεται στις αρχές των θετικών επιστημών όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Βοτανική, η Ζωολογία, η Ορυκτολογία, η Μετεωρολογία και η Χημεία. Όμως χρειάζεται και την υποστήριξη από θεωρητικές επιστήμες όπως η Οικονομική αλλά και εφαρμοσμένες όπως η Τοπογραφία. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί το δικό της οικοδόμημα από παρεμφερείς επιστημονικούς κλάδους. Σε ορισμένους από αυτούς συνεργάζεται με επιστήμονες άλλων κλάδων κυρίως μηχανικούς, χημικούς και βιολόγους.

Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλόντος και Φυσικών Πόρων ευελπιστεί ότι με την εκπαίδευση, την έρευνα, τα συγγράμματα και άλλα δημοσιεύματα καθώς και την γενικότερη δραστηριότητα του προσωπικού και των αποφοίτων του να συντελέσει σημαντικά στην ανάπτυξη της Δασολογικής Επιστήμης, στη βελτίωση της διαχείρισης και αξιοποίησης των ελληνικών δασών και γενικότερα των φυσικών πόρων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Ειδικότερα η παρουσία του Δ.Π.Θ. , στον ακριτικό νομό Έβρου και στην πόλη της Ορεστιάδας, του δίνει μία επιπρόσθετα σοβαρή αποστολή που είναι να αποτελέσει τον Πολιτιστικό Φάρο της ευρύτερης περιοχής με την ουσιαστική συμβολή του στην ανάπτυξη της τοπικής πολιτιστικής και πνευματικής κίνησης.


Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (1999)

Αποστολή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή περιγράφεται στο ιδρυτικό ΦΕΚ (179/6-9-1999 Π.Δ. 208 άρθρο 1), είναι "... να καλλιεργεί και να προάγει την επιστήμη της Γεωπονίας με προσανατολισμό τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στην επιστήμη αυτή, τις εξελίξεις στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και τις τεχνικές και κοινωνικές διαδικασίες ανάπτυξης του αγροτικού χώρου...".

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει τυπικά και ουσιαστικά προσόντα υψηλής ποιότητας και βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών ώστε να επιτυγχάνεται η άρτια εκπαίδευσή τους. Πολλοί από τους αποφοίτους του Τμήματος διακρίνονται στον επαγγελματικό στίβο, ενώ αρκετοί συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 λειτουργεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος με στόχο την παραγωγή ικανών και εξειδικευμένων στελεχών σε αντικείμενα σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη.

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στεγάζεται σε ένα συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων, τα οποία βρίσκονται στον πολεοδομικό ιστό της Ορεστιάδας, περίπου 500 μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης. Οι ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση) καλύπτονται από καινούργιες φοιτητικές εστίες με εστιατόρια, οι οποίες πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και εξασφαλίζουν την άνετη διαμονή των φοιτητών.


Τα δύο τμήματα της Ορεστιάδας αποτελούν την Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας.

Η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας αποτελείται από δύο Τμήματα που στεγάζονται σε κτηριακό συγκρότημα κοντά στο κέντρο της Ορεστιάδας και χορη­γούν πτυχίο μετά από φοίτηση 10 εξαμήνων, προσφέροντας παράλληλα σπουδές σε μεταπτυχιακό και διδακτο­ρικό επίπεδο.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]