Πολυτεχνείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο όρος Πολυτεχνείο, προσδιορίζει ένα πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου το γνωστικό αντικείμενο κάθε τμήματός του σχετίζεται με την επιστήμη μηχανικού. Ο όρος πολυτεχνική σχολή προσδιορίζει το σύνολο των τμημάτων ενός πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο που εμπίπτει στην επιστήμη μηχανικού. Υπάρχουν ωστόσο πανεπιστήμια που διαθέτουν τέτοια τμήματα, χωρίς να τα εντάσσουν σε μία πολυτεχνική σχολή.

Από την άλλη, σε ορισμένες πολυτεχνικές σχολές είναι ενταγμένα και κάποια τμήματα που δεν εμπίπτουν τυπικά στα συνηθισμένα πεδία της επιστήμης μηχανικών, αλλά είναι προσανατολισμένα στην εφαρμοσμένη επιστήμη και τεχνολογία. Π.χ. τμήματα πληροφορικής με τίτλο «Μηχανικών Πληροφορικής» ή «Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής» (στη δεύτερη περίπτωση το τμήμα εστιάζει στην τομή της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής μηχανικής), τμήματα επιστήμης υλικών με τίτλο «Μηχανικών Επιστήμης Υλικών» κλπ. Στην Ελλάδα τα πολυτεχνικά τμήματα είναι πενταετούς φοίτησης, αλλά σε άλλες χώρες υπάρχουν και ομοειδή τμήματα τριών ή τεσσάρων ετών φοίτησης.

Κατάλογος πολυτεχνείων στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο αυτοτελή Πολυτεχνεία (το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης) και οι πολυτεχνικές σχολές των παρακάτω πανεπιστημίων: