Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
TEIKAV.png
Ίδρυση1983
ΠρύτανηςΑθανάσιος Μητρόπουλος
Φοιτητές13.500
ΤοποθεσίαΚαβάλα, Μακεδονία, Μακεδονία, Θράκη
ΠαραρτήματαΔράμα, Διδυμότειχο
Ιστότοποςteikav.edu.gr
Μέρος των φοιτητικών εστιών και σχολών του ΔΙΠΑΕ Καβάλας

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ.) ήταν δημόσιο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα το οποίο λειτουργούσε στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδος. Το ΤΕΙ είχε έδρα την Καβάλα και παραρτήματα στη Δράμα και το Διδυμότειχο.

Το ΤΕΙ ενσωματώθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή λειτουργία σχολών και τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών άρχισαν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας (πανοραμική λήψη)

Το ΤΕΙ Καβάλας ιδρύθηκε το 1976 ως Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Καβάλας. Η μορφή που έχει σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών θεσμικών μεταρρυθμίσεων και μεταβολών.[2][3][4][5] Πρώτα λειτούργησε ως Κέντρο Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕ).[6][7][8] Ένα χρόνο μετά ως Κέντρο Ανωτέρας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕΕ).[9] Μετέπειτα το 1983 ως Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ),[10] το 2001 ως Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ),[11] και από το 2007 ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ).[12] Ωστόσο οι όροι ΑΤΕΙ και ΑΕΙ δεν χρησιμοποιήθηκαν ευρέως αφενός διότι ο όρος ΤΕΙ ήταν ήδη γνωστότερος αφετέρου διότι δημιουργούσε σύγχυση στην ομοιογενή ονοματολογία των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ανά την Χώρα.

Αρχικά τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά (1976-1983) το ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ είχε 6 Τμήματα, γνωστότερα σήμερα ως τα αρχαία Τμήματα του ΤΕΙ Καβάλας:

 • Ηλεκτρολογίας[13]
 • Μηχανολογίας[14]
 • Χημικών Πετρελαίου (μετέπειτα Τεχνολογίας Πετρελαίου)[15][16]
 • Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών (ΓΤΘΕ)[17]
 • Λογιστικής[18]
 • Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής (ΚΞΓΦΑ).[19]

Τα τέσσερα πρώτα Τμήματα συνέθεταν τότε την Ανωτέρα Σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΤΕΜ) και τα υπόλοιπα δύο την Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων (ΑΣΣΕ). Για την ακρίβεια το ΚΞΓΦΑ προστέθηκε με το Τμήμα της Λογιστικής προκειμένου να διευκολυνθεί η ίδρυση της ΑΣΣΕ δεδομένου ότι ο νόμος απαιτούσε η κάθε Σχολή να έχει τουλάχιστον δύο Τμήματα. Το ΓΤΘΕ υποστήριζε μεν και υποστηρίζει ακόμη τα τμήματα ειδικοτήτων χωρίς όμως να έχει το ίδιο εγγεγραμμένους φοιτητές. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΞΓΦΑ. Το 1983 τα 6 αρχαία Τμήματα κατανεμήθηκαν στο ΤΕΙ, τα 4 πρώτα στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) και τα υπόλοιπα 2 στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ). Το 1985 ιδρύθηκε το 1ο Παράρτημα του ΤΕΙ στη Δράμα όπου εγκαταστάθηκε το Τμήμα Δασοπονίας το οποίο όμως ξεκίνησε να λειτουργεί το 1986.[20] Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων[21] το οποίο εντάχθηκε στη ΣΔΟ.

Τμήματα διεύρυνσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1999-2007 προστεθήκαν 4 ακόμη Τμήματα, στο ΤΕΙ Καβάλας, γνωστότερα ως Τμήματα Διεύρυνσης, τα οποία στην αρχή της λειτουργίας τους χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ). Κατά χρονολογική σειρά ίδρυσης τα Τμήματα αυτά είναι τα εξής:

 • Βιομηχανικής Πληροφορικής (1999) με έδρα την Καβάλα
 • Διαχείρισης Πληροφοριών (2000) με έδρα την Καβάλα[22][23]
 • Αρχιτεκτονικής Τοπίου (2003) με έδρα τη Δράμα[24]
 • Νοσηλευτικής (2007) με έδρα το Διδυμότειχο (2ο Παράρτημα)[25]

Με την λειτουργία του δευτέρου Τμήματος στη Δράμα, δηλαδή της Αρχιτεκτονικής Τοπίου (2003), θεσμοθετήθηκε και 3η Σχολή στο ΤΕΙ Καβάλας με την επωνυμία Σχολή Τεχνολογιών Γεωπονίας (ΣΤΕΓ).

Το 2009 ιδρύθηκε, αλλά δεν πρόλαβε να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα διεύρυνσης, και τρίτο Τμήμα στη Δράμα: το Οινολογίας. Το Τμήμα Οινολογίας δεν ανήκει στη ΣΤΕΓ και λειτουργεί ως ανεξάρτητο Τμήμα έως ότου θεσμοθετηθεί η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής όπου επιστημονικά ανήκει.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ΚΑΤΕΕ το ΤΕΙ Καβάλας φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις που ενοικίαζε η Μέση Δημόσια Τεχνική Σχολή (γνωστή και ως Σχολή Εργοδηγών) στο Καρά Ορμάν. Προσωρινά η Σχολή Εργοδηγών εγκαταστάθηκε στη Σχολή Πυθαγόρα, επί της οδού 7ης Μεραρχίας στο κέντρο της πόλεως, η οποία ήταν κληροδότημα της Παμμηχανικής. Αργότερα, η Σχολή Εργοδηγών ενσωματώθηκε στο Τεχνικό Λύκειο και έτσι απελευθέρωσε τον χώρο της Σχολής Πυθαγόρα στον οποίο εγκαταστάθηκαν τα εργαστήρια του Τμήματος Ηλεκτρολογίας: Ηλεκτρικών Μηχανών, Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, και Αυτοματισμού.

Εν τω μεταξύ το ΚΑΤΕΕ αρχικώς και ακολούθως το ΤΕΙ για τις ανάγκες του είχε επεκταθεί και σε άλλες ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα: Στο κτίριο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, στον Άγιο Σίλα, στεγάστηκε η κεντρική διοίκηση, η ΣΔΟ, και τα εργαστήρια Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως (ΜΕΚ), Ατμοστροβίλων και Φυσικής της ΣΤΕΦ. Στα κτίρια ιδιοκτησίας αδερφών Κατσόμαλου, Κοσσίδη, και Λιόγκα στο Καρά Ορμάν στεγάστηκαν αντίστοιχα τα εργαστήρια: Αντοχής Υλικών και Χημείας και Τεχνολογίας Πετρελαίου, τα εργαστήρια Φυσικής και το Ελασματουργείο, και τα εργαστήρια Μηχανικής Ρευστών και Θέρμανσης-Ψύξης-Κλιματισμού. Το κτίριο των αδερφών Κατσόμαλου λειτούργησε και ως διδακτήριο ενώ από το 1986 λειτούργησε στη περιοχή Καρνάγιο και η Φοιτητική Λέσχη. Το ΤΕΙ Καβάλας παρέμεινε κτιριακά διάσπαρτο μέχρι το 1992 οπότε και εγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα στον Άγιο Λουκά.

Πανεπιστημιούπολη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημερινό κτίριο του ΤΕΙ Καβάλας είναι αμφιθεατρικής δόμησης, έργο της Αθηναϊκής Μηχανικής Α.Ε., με απαράμιλλου θέας οπτικό πεδίο προς τον κόλπο της Καβάλας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1983 και παραδόθηκε οριστικά το 1995. Ένα χρόνο μετά εγκαταστάθηκε και η Κεντρική Διοίκηση του Ιδρύματος η οποία μέχρι τότε λειτουργούσε σε ενοικιαζόμενα γραφεία στην Παραλιακή Λεωφόρο της Καβάλας πάνω από τα γραφεία της Ολυμπιακής. Το συγκρότημα (campus) καταλαμβάνει έκταση 132.000 m2 με κάλυψη 36.000 m2 από τα οποία 11.000 m2 σε αίθουσες διδασκαλίας 11.000 m2 σε εργαστήρια (ΤΟΛ και Συνεργεία), 11.000 m2 σε 3 φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 450 κλινών, και 3.000 m2 στο κτίριο Βιβλιοθήκης.

Παραρτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκαταστάσεις του Παρατήματος στη Δράμα (είσοδος).

Το Παράρτημα του ΤΕΙ στη Δράμα βρίσκεται στην τοποθεσία Μικροχώρι που είναι γνωστό για την πολεοδομική του αρτιότητα, το δε Παράρτημα στο Διδυμότειχο φιλοξενείται στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο της πόλης έως ότου οριστικοποιηθούν οι νέες του εγκαταστάσεις. Στη Δράμα το κτιριακό συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 100.000 m2 με κάλυψη 6.000 m2. Στον χώρο λειτουργούν σήμερα τα Τμήματα Δασοπονίας και Οινολογίας, η Διοίκηση του Παρατήματος, Μουσείο Εντόμων, και Βοτανικός κήπος. Στο Τμήμα Οινολογίας έχει παραχωρηθεί και το Δημοτικό Σχολείο της Πετρούσας καθώς και αμπελώνας στο οποίο θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια ειδικότητας και το οινοποιείο. Το Τμήμα της Αρχιτεκτονικής Τοπίου λειτουργεί στην πόλη της Δράμας σε εγκαταστάσεις που παραχώρησε η Νομαρχία Δράμας.

Ακαδημαϊκή Δομή και Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών
 • Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Τ.Ε.
 • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
 • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
 • Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας
 • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
 • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Σχολή Τεχνολογιών Γεωπονίας
 • Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
 • Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας
 • Τμήμα Νοσηλευτικής

Επαγγελματικά δικαιώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με εξαίρεση τα νεότερα Τμήματα του ΤΕΙ Καβάλας, Οινολογίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, για τα οποία επίκειται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) όλα τα άλλα Τμήματα έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα. Σημειώνεται ότι οι αντιδικίες που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων επαγγελματικών φορέων (π.χ. ΕΕΤΕΜ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, κτλ) δεν πρέπει να οδηγεί στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι οι απόφοιτοι του ΤΕΙ Καβάλας στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι απόφοιτοι του Ιδρύματός μας, ιδιαίτερα οι Μηχανικοί, κάνουν ήδη χρήση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Υψηλή είναι και η ανταπόκριση των ειδικοτήτων του ΤΕΙ Καβάλας στην αγορά εργασίας.

Επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων ΤΕΙ Καβάλας:[26]

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΔ ΒΔ ΕΤΟΣ ΦΕΚ ΠΗΓΗ
1 Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου 360 1989 161 ΕΤ
2 Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 699 1971 233 ΕΤ
3 Μηχανολόγος Μηχανικός 657 1970 227 ΕΤ
4 Μηχανικός Πληροφορικής (Τεχνικής Εκπαίδευσης) 183 2008 246 ΕΤ
5 Λογιστής 349 1989 159 ΕΤ
6 Στέλεχος Διοίκησης Επιχειρήσεων 514 1989 218 ΕΤ
7 Στέλεχος Διαχείρισης Πληροφοριών 287 2002 257 ΕΤ
8 Δασοπόνος 109 1989 47 ΕΤ
9 Νοσηλευτής 351 1989 159 ΕΤ

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Καβάλας[27] λειτουργεί από το 1988 και έχει μία συλλογή από 32.000 τόμους (βιβλία, πολλαπλά συγγράμματα, συγγράμματα σπουδών, και τίτλους περιοδικών) εκ των οποίων οι 30.000 προσφέρονται για δανεισμό, είναι συνδρομητής σε 17 ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης (on-line βάσεις δεδομένων, ψηφιακές βιβλιοθήκες, βάσεις στατιστικών δεδομένων, κτλ) και παρέχει πρόσβαση σε 550 τίτλους επιστημονικών περιοδικών.

Το αναγνωστήριο έχει εμβαδόν 800 m2 και διαθέτει 200 θέσεις μελέτης και 22 θέσεις Η/Υ. Στο Παράρτημα της Δράμας λειτουργεί επίσης βιβλιοθήκη με εξειδικευμένους τίτλους και το ίδιο ισχύει για το Παράρτημα στο Διδυμότειχο. Συγκριτικά με τα άλλα ΤΕΙ η βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Καβάλας είναι 6η σε αριθμό βιβλίων.[28]

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΙ Καβάλας είναι το πρώτο ανάμεσα στα 16 ΤΕΙ και το δέκατο έκτο ανάμεσα στα 40 ΑΕΙ της χώρας.[29] Στην παγκόσμια κατάταξη είναι στο πρώτο τρίτο (2.079) των 12.000 καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο.[30] Η μέτρηση (μεθοδολογία) είναι σύμφωνα με τους δείκτες της Cybermetrics Lab[31] και ειδικότερα αυτών που σχετίζονται με την παραγωγή και ακαδημαϊκή δημοσίευση της επιστημονικής γνώσης.[32] Αναλυτικά η μέτρηση έχει 4 δείκτες:

 • size που είναι ο αριθμός των ανακτώμενων σελίδων από μηχανές αναζήτησης
 • visibility που είναι ο λαμβανόμενος αριθμός εξωτερικών δεσμών (inlinks)
 • rich files που είναι ο όγκος των αρχείου τύπου .pdf, .ps, .doc, και .ppt
 • scholar που είναι ο αριθμός των δημοσιεύσεων και αναφορών για κάθε ακαδημαϊκό πεδίο έρευνας

Οι δείκτες κανονικοποιούνται με άριστα το 1. Άλλες μετρήσεις δίνουν ανάλογα αποτελέσματα.[33][34]

Ακαδημαϊκό προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαιδευτική διαδικασία στο ΤΕΙ Καβάλας διενεργείται από τα μέλη του ΕΠ (μόνιμοι) τα οποία ιεραρχικά κατανέμονται σε 4 τάξεις: α) Καθηγητής, β) Αναπληρωτής Καθηγητής, γ) Επίκουρος Καθηγητής, και δ) Καθηγητής Εφαρμογών. Τα μέλη του ΕΠ συνεπικουρούνται στο έργο τους από Επιστημονικούς και Εργαστηριακούς Συνεργάτες (έκτακτοι), από Τεχνικούς Εργαστηρίων, και από Διοικητικούς Υπαλλήλους. Το μικτό σύστημα (δηλ. μόνιμο/έκτακτο ακαδημαϊκό προσωπικό) είναι σύνηθες στα ΤΕΙ και συνιστά στοιχείο επιρροής από το γαλλικό μοντέλο των grandes écoles.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας διενεργείται από τα ατομικά και συλλογικά όργανα των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων της υπηρεσίας ως ακολούθως:

Το Ίδρυμα διοικείται από την Συνέλευση του ΤΕΙ, το Συμβούλιο του ΤΕΙ, από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους. Το Συμβούλιο του ΤΕΙ είναι 9μελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τους 3 Αντιπροέδρους, τους 3 Διευθυντές των Σχολών, τον Γενικό Γραμματέα, και τον εκπρόσωπο των Φοιτητών. Οι Αντιπρόεδροι διακρίνονται σε Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, και Διεθνών Σχέσεων.

Οι Σχολές διοικούνται από τα Συμβούλια των Σχολών και τους Διευθυντές. Στο Συμβούλιο της Σχολής συμμετέχουν ως μέλη οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων που ανήκουν στη Σχολή και οι εκπρόσωποι των Φοιτητών. Διευθυντή έχει και το ΚΞΓΦΑ ο οποίος όμως δεν μετέχει στο Συμβούλιο ΤΕΙ.

Τα Τμήματα διοικούνται από την Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο, την Γενική Συνέλευση του Τομέα, τον Προϊστάμενο και τους Υπευθύνους Τομέων. Κάθε Τμήμα που λειτουργεί αυτόνομα έχει δύο ή περισσότερους Τομείς στους οποίους κατανέμονται τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) του Τμήματος.

Το Συμβούλιο του Τμήματος αποτελείται από τον Προϊστάμενο, τους Υπευθύνους Τομέων, και τον εκπρόσωπο των Φοιτητών.

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρέη αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στο ΚΑΤΕ εκτέλεσε ο Μ. Τσάμης (1976-1977). Ένα χρόνο μετά, στο ΚΑΤΕΕ Γενικός Διευθυντής διορίστηκε ο Ι. Πετράς (1977-1981). Ακολούθησε ο Α. Στεφιάδης (1981-1983) με Διευθυντές ΑΣΤΕΜ και ΑΣΣΕ τους Εμμ. Σωτηρόπουλο και Κ. Αρβανιτίδη. Η διοίκηση των ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ διενεργείτο από Επιτροπή επικεφαλής της οποίας ήταν ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής, οι Διευθυντές των Σχολών, και άλλα διακεκριμένα μέλη της Τεχνολογικής Κοινότητας. Το 1983 ο Α. Στεφιάδης συνέχισε ως Πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας με τον Γ. Βαλαβάνη ως Αντιπρόεδρο και Διευθυντές ΣΤΕΦ/ΣΔΟ τους Εμμ. Σωτηρόπουλο και Α. Θεοδωρίδη, αντίστοιχα.[35]

Εκλογές διοίκησης στο ΤΕΙ Καβάλας έγιναν για πρώτη φορά το 1986 οπότε και εξελέγη ο Κ. Μερτζανίδης με Αντιπρόεδρο τον Φ. Σωτηρόπουλο. Εντούτοις παρέμεινε Πρόεδρος ο Α. Στεφιάδης μέχρι και το 1988 όποτε δικαιώθηκε δικαστικά ο Κ. Μερτζανίδης (1988-1989, Πρόεδρος), κατά της εκλογής του οποίου είχε προσφύγει ο ανθυποψήφιός του Μ. Τριανταφυλλίδης. Την ίδια περίοδο Διευθυντής ΣΤΕΦ εξελέγη ο Δ. Παπαδόπουλος ενώ στη ΣΔΟ συνέχισε ο Α. Θεοδωρίδης.

Μέχρι το 2001 το ΤΕΙ Καβάλας είχε έναν αντιπρόεδρο, από το 2001 έως το 2008 δύο, και από το 2008 και μετά τρεις. Το 2001 με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ παρατάθηκε η θητεία των διοικήσεων για ένα ακόμη έτος, ενώ από το 2008 και μετά οι θητείες Προέδρων Αντιπροέδρων και Διευθυντών από 3ετείς έγιναν 4ετείς. Από το 1988 μέχρι σήμερα εξελέγησαν και υπηρέτησαν την Κοινότητα του ΤΕΙ καβάλας τα εξής μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού.

Πρόεδροι: Φ. Σωτηρόπουλος (1989, 1992, 1998), Δ. Παπαδόπουλος (1995), Α. Μπόγλου (2002, 2005) και Α. Μητρόπουλος (2008).

Αντιπρόεδροι: Α. Χριστοφορίδης (1989-92), Α. Πυραλεμίδου (1992-95), Φ. Σωτηρόπουλος (1995-98), Δ. Παπαδόπουλος (1998-2002), Α. Μπόγλου (2001-2002), Α. Μητρόπουλος (2002-2005, 2005-2008), Σ. Μητκίδου (2002-2005), Ε. Αποστολίδου (2005-2008), Δ. Μπαντέκας (2008-2012), Ν. Θερίου (2008-2012) και Δ. Εμμανουλούδης (2008-2012).

Διευθυντές Σχολών: Θ. Τριβέλλας (1988-91, ΣΤΕΦ), Δ. Παπαδόπουλος (1991-94, ΣΤΕΦ), Κ. Αρβανιτίδης (1988-91, 1991-94, 1997-00, ΣΔΟ), Δ. Πογαρίδης (1994-97, ΣΤΕΦ), Α. Πυραλεμίδου (1994-97, 2000-03), Α. Μπόγλου (1997-00, 2000-01, ΣΤΕΦ), Β. Τουρασής (2001-2002), Φ. Σωτηρόπουλος (2002-2003), Κ. Ταρχανίδης (2003-2006, 2006-2010, ΣΤΕΦ), Κ. Τερζίδης (2003-2006, 2006-2010, ΣΔΟ), Ν. Αβτζής (2003-2006, 2006-2010, ΣΤΕΓ), Ε. Καργιώτης (2010-2014, ΣΤΕΦ), Γ. Φλώρου (2010-2014, ΣΔΟ), και Ι. Τάκος (2010-2014, ΣΤΕΓ).

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από τη διάλεξη του Δημήτρη Νανόπουλου με θέμα ‘LHC-οlogy’.

Το ΤΕΙ Καβάλας είναι μέλος:

 • της Συνόδου των ΤΕΙ, η οποία διενεργείται 3 φορές το χρόνο στην έδρα του ΤΕΙ που είναι η σειρά του.
 • του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ).
 • στο forum των 4 της Μακεδονίας στην οποία συμμετέχουν τα ΤΕΙ Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Κοζάνης, και ασχολούνται με θέματα ποιότητας, αριστείας, βαλκανικής συνεργασίας, και διεθνοποίησης.
 • στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS όπου και διατηρεί αυτοτελές κεφάλαιο (chapter).

Οι απόφοιτοι του ΤΕΙ καβάλας είναι μέλη της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολόγων Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) και άλλων συναφών επιστημονικών οργανώσεων.

Έρευνα-καινοτομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποσοστά έρευνας ανά επιστημονικό πεδίο στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ΤΕΙ δίνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην έρευνα και την καινοτομία. Στόχος του Ιδρύματος είναι να εγκαταστήσει αυστηρές διαδικασίες ερευνητικής αριστείας σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής του λειτουργίας. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΤΕΙ Καβάλας εκδίδει δύο επιστημονικά περιοδικά στην αγγλική και συγκεκριμένα:

 • το Journal of Engineering Science and Technology Review[36] με εκδότη τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολογίας Δ. Μπαντέκα και διακεκριμένο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ των άλλων οι Καθηγητές Δ. Νανόπουλος και Ε. Γαζής. Το περιοδικό είναι εγγεγραμμένο σε έγκυρες βάσεις δεδομένων (π.χ. EBSCO Information Services, DOAJ[37]) και περιλαμβάνεται στα αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά του CERN[38]
 • το International Journal of Economics Science and Applied Research[39] με εκδότη τον Καθηγητή του Τμήματος Λογιστικής Α. Καρασαββόγλου.

Και τα δύο περιοδικά έχουν σύστημα κριτών, εκδίδονται ηλεκτρονικά και έντυπα, και η χρήση και διανομή τους είναι δωρεάν. Η έρευνα στο ΤΕΙ Καβάλας επικεντρώνεται σε 10 θεματικά πεδία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η βάση δεδομένων SCOPUS.[40] Μεταξύ αυτών, στις πρώτες σειρές, είναι η επιστήμη των υπολογιστών (22%), η χημεία και η χημική μηχανική (23%), και οι επιστήμες του μηχανικού και των υλικών (24%).

Εργαστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δομή του CISS (center of in-situ studies) και ο ΗΛΟΞ (ηλεκτρομαγνητικός και οπτικός εξοπλισμός)

Το ΤΕΙ Καβάλας έχει επενδύσει σε εργαστηριακό εξοπλισμό αριστείας και παραγωγής γνώσης. Μεταξύ αυτών ο ηλεκτρομαγνητικός και οπτικός εξοπλισμός (ΗΛΟΞ) επιτρέπει τον επί τόπου (in-situ) συνδυασμό διαφορετικών πειραματικών μεθόδων (π.χ. προσρόφηση και μικρογωνιακή σκέδαση των ακτίνων-Χ, ή προσρόφηση και διαπερατότητα) ώστε η μελέτη των υπό εξέταση νανοϋλικών για παράδειγμα να μην περιορίζεται μόνο στον χαρακτηρισμό της δομής τους, αλλά να επεκτείνεται και στις διεργασίες, στατικές και δυναμικές, που λαμβάνουν χώρα σε αυτά. Το CISS (Center for Intelligence and Security Studies) ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα και είναι από τα μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το εργαστήριο υδάτων είναι επίσης διάσημο για τις αναλύσεις που διενεργεί σε πολλούς Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας, ο δε εργαστηριακός εξοπλισμός που διαθέτει είναι τεχνολογικά σύγχρονος και ακριβής. Πειραματική ατμοηλεκτρική μονάδα 9 kW στο εργαστήριο ατμοστροβίλων, καθώς και εργαστήριο εργαλειομηχανών και ήπιων μορφών ενέργειας. Εργαστήριο συστημάτων μετρήσεων υψηλής ακρίβειας και ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρικών μηχανών.

Άλλα εργαστήρια είναι το χημείας πετρελαίου που ειδικεύεται στον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων κατά τη μεταφορά από το πλοίο στις δεξαμενές εναποθήκευσης, τα εργαστήρια αντοχής υλικών, φωτοβολταϊκών, μικροϋπολογιστών, κ.ά.

Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιθεωρεί την R.OX.AN.E. (ρομποτικό όχημα ανεύρεσης επιζώντων). Στιγμιότυπο από το εκθετήριο του ΤΕΙ Καβάλας στη Διεθνή Έκθεση Θράκης (2010).

Ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο που συνδέει το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΤΕΙ Καβάλας με την έρευνα και την καινοτομία είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΚΤΕ-ΑΜΘ). Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2004,[41] είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (νπιδ), και δραστηριοποιείται σε 7 τομείς: α) Ακτινοβολιών, β) Καυσίμων, γ) Μαρμάρου, δ) Σχεδιασμού Νέων Προϊόντων, ε) Μάρκετινγκ, στ) Πληροφορικής, και ζ) Περιβάλλοντος. Η καινοτομία στο ΤΕΙ Καβάλας περιλαμβάνει πρωτότυπες κατασκευές και εκθέματα των φοιτητών και του ερευνητικού προσωπικού μερικά των οποίων, ως το Ρομποτικό Όχημα Ανεύρεσης Επιζώντων (R.OX.AN.E.), έχουν βραβευθεί σε πανελλαδικό επίπεδο (Athens Digital Week 2009).[42][43] Από το 2010 οργανώνεται Φεστιβάλ Καινοτομίας[44][45] με επικεφαλής των Καθηγητή του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής Δ. Πογαρίδη καθώς και συμμετοχή στις εκθέσεις Θεσσαλονίκης και Θράκης. Στην τελευταία, τα εκθέματα του ΤΕΙ Καβάλας επιθεώρησε ο Πρωθυπουργός (Γ.Α.Παπανδρέου).

Φοιτητική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΙ Καβάλας παρέχει πλούσια φοιτητική ζωή σε πολλά επίπεδα και δραστηριότητες. Στο Ίδρυμα λειτουργούν το θεατρικό εργαστήρι «Θεατοί εν δράσει...»,[46] μουσικές ομάδες,[47] και ατελιέ ζωγραφικής και αγιογραφίας. Στον αθλητικό τομέα υπάρχουν 3 ομάδες με διακεκριμένες συμμετοχές στην Πανεπιστημιάδα και συγκεκριμένα: ποδοσφαίρου, μπάσκετ, και βόλεϊ. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για τις ομάδες πολεμικών τεχνών, αεροβικής και παραδοσιακών χορών. Στους παραδοσιακούς χορούς δραστηριοποιούνται επίσης οι Σύλλογοι των αποφοίτων του Τμήματος Δασοπονίας, των Θεσσαλών Φοιτητών, Ποντίων,[48] Κυπρίων και Κρητών Φοιτητών.[49]

Φοιτητικές παρατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεσμικά σε κάθε Σχολή λειτουργεί ένας Φοιτητικός Σύλλογος που προκύπτει κάθε χρόνο μετά από εκλογές που προκηρύσσει η ΕΦΕΕ. Στους φοιτητικούς συλλόγους του ΤΕΙ Καβάλας δραστηριοποιούνται όλες οι γνωστές φοιτητικές παρατάξεις σκοπός των οποίων είναι να συνεισφέρουν στη δημόσια συζήτηση για την οργάνωση και δομή της ανώτατης εκπαίδευσης. Από τους Φοιτητικούς Συλλόγους ορίζονται και οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα συλλογικά όργανα διοίκησης του ΤΕΙ. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο ΤΕΙ της Καβάλας είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) και διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) σύμφωνα με το καταστατικό τους. Ανώτατο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση.

Προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΙ Καβάλας είναι μέλος σε ένα αριθμό δικτύων δια μέσου των οποίων διευκολύνεται η κινητικότητα των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού και ενισχύεται η διεθνοποίηση του Ιδρύματος. Ενδεικτικά αναφέρονται το SOCRATES, το ERASMUS MUNDUS, το LΕΟΝΑRDΟ DA VINCI, το Associations des Formations Europeennes a la Comptabilite et l’ Audit (AFECA), το Euroweek-Primenetworking, το European Taxation and Accounting in Practice (ETAP), η Διεθνής Φοιτητική Ολυμπιάδα Διοίκησης Επιχειρήσεων, κ.ά.[50] Ειδικά στο Euroweek το ΤΕΙ Καβάλας έχει συστηματική συμμετοχή, με ισχυρές ομάδες φοιτητών και έχει διακριθεί με πλήθος βραβείων για τις εργασίες τους οι οποίες επικεντρώνονται σε θέματα όπως: διοίκηση και οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, εξοικονόμηση ενέργεια, κ.ά.

Πιστοποιητικό Αγγλικής γλώσσας για Ειδικούς Επαγγελματικούς Σκοπούς (ΠΑΓΕΕΣ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοργάνωση των εξετάσεων ΠΑΓΕΕΣ αποτελεί μια καινοτόμο και πρωτοποριακή δραστηριότητα του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής (ΚΞΓΦΑ) του ΤΕΙ το εκπαιδευτικό προσωπικό του οποίου είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και την εποπτεία τους.

Σκοπός των εξετάσεων ΠΑΓΕΕΣ είναι η πιστοποίηση της ικανότητας του φοιτητή και αποφοίτου του ΤΕΙΚ να κατανοεί και να παράγει γραπτό λόγο στην Αγγλική Γλώσσα ώστε να μπορεί να επικοινωνεί στον μελλοντικό χώρο εργασίας του στα αντίστοιχα θεματικά πεδία των σπουδών τους σε «Επίπεδο Β2+ Καλή γνώση της ξένης γλώσσας» σύμφωνα με την κλίμακα επιπέδων γλωσσομάθειας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ένας γενικός βαθμός προκύπτει από την επίδοση των εξεταζόμενων και στους επιτυχόντες/ούσες απονέμεται πιστοποιητικό από το ΚΞΓΦΑ και την Διοίκηση του ΤΕΙΚ με τη γενική ένδειξη “PASS”.

Αποκλειστικό κίνητρο των εξετάσεων ΠΑΓΕΕΣ είναι η στήριξη των αποφοίτων του ΤΕΙΚ στην προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας στο νέο εργασιακό γίγνεσθαι που διαμορφώνει το διεθνές εργασιακό περιβάλλον.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ΤΕΙ έχουν δώσει διαλέξεις διακεκριμένοι επιστήμονες καθώς και παγκοσμίου κύρους προσωπικότητες. Ενδεικτικά την 2ετία 2009-2010 προσήλθαν ανάμεσα σε άλλους ο ακαδημαϊκός Δ. Νανόπουλος με θέμα ‘Large Hardon Collider’ (20-5-09), ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ με θέμα ‘Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η σημασία των Ιερών Προσκυνημάτων’ (2-7-09), ο ζωγράφος Γ. Κόρδης με θέμα ‘Η τέχνη της εικόνας ως εικαστική δημιουργία’ (10-11-09) κ.ά.[εκκρεμεί παραπομπή] Επίσης κάθε χρόνο οργανώνονται στο Ίδρυμα πλήθος εκδηλώσεων από φορείς της Καβάλας αλλά και διεθνή συνέδρια από τα οικεία Τμήματα.

Σφραγίδες και εμβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του ΤΕΙ ήταν ο Τρίποδας των Φιλίππων με πόδια λέοντος και τρεις λαβές οι δύο πλευρικές των οποίων διακοσμούνται με πλοκάμους (σιρίτι) από τρεις δέσμες. Πάνω από τον τρίποδα υπάρχει κλάδος από δάφνη και στο πεδίο δεξιά αυτού πέλεκυς με μακριά λαβή. Το έμβλημα απεικονίζεται στο τετράδραχμο, περιόδου 356-345 π.Χ., η άλλη όψη του οποίου έχει το κεφάλι του νεαρού Ηρακλή φέροντος λεοντή.[51] Όταν ο Φίλιππος Β΄ κατέστη το 358 π.Χ. κυρίαρχος των χρυσορυχείων του Παγγαίου[52][53][54] μετονόμασε τις αρχαίες Κρηνίδες σε Φιλίππους που διατήρησαν όμως το προνόμιο να κόβουν νομίσματα ‘σήμα-κατατεθέν’ των οποίων ήταν ο ως άνω Τρίποδας με διάφορες εκδοχές στο πεδίο δεξιά αυτού όπως ο πυρσός λαμπαδηδρομίας (δραχμή), το δελφίνι (ημίδραχμο), το τόξο (αργυρός στατήρ), και ο σκούφος Φρυγίας (χρυσός στατήρ).[55][56]

Η γραμμική απεικόνιση του Εμβλήματος ήταν και η Σφραγίδα του ΤΕΙ,[57] αν και στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ακόμη το Εθνόσημο. Το Εθνόσημο είναι το σύμβολο των δημοσίων υπηρεσιών και δεδομένου ότι το ΤΕΙ Καβάλας είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (νπδδ) έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί. Έχει όμως δικαίωμα, ως πλήρως αυτοδιοικούμενο,[58] να χρησιμοποιεί και δική του Σφραγίδα. Άλλα εμβλήματα του ΤΕΙ Καβάλας ήταν το Κάστρο και η Σφραγίδα επί κοίλου όνυχα. Το Κάστρο ήταν το πρώτο λογότυπο του ΤΕΙ. Φιλοτεχνήθηκε το 1996 από τους Φ. Σωτηρόπουλο και Ε. Ψωμιάδου συγκεντρώνει δε τα τρία βασικά αξιοθέατα της Καβάλας: Το Κάστρο της Καβάλας, τη Βασιλική Β΄ των Φιλίππων (ναοδιδασκαλείο), και τη θάλασσα. Η Σφραγίδα επί κοίλου όνυχα φιλοτεχνήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ.

Το σύγχρονο έμβλημα του ΤΕΙ δημιουργήθηκε λόγω της μετονομασίας του στις 5 Ιουλίου 2013 σε ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ένα νέο ΑΕΙ - μεγαθήριο στη Βόρεια Ελλάδα - Εφημερίδα Έθνος - 14.02.2019
 2. Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών
 3. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
 4. Τεχνολογική Εκπαίδευση 1950-1998 (Θεοδόσης Παπαθεοδοσίου)
 5. Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ (Τεύχος 1937 - 13/1/1997)
 6. «ΦΕΚ A 180/1970». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 29 Αυγούστου 1970. 
 7. «ΦΕΚ A 223/1970». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 19 Οκτωβρίου 1970. 
 8. «ΦΕΚ A 272/1976». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 14 Οκτωβρίου 1976. 
 9. «ΦΕΚ A 102/1977». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 13 Απριλίου 1977. 
 10. «ΦΕΚ A 173/1983». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 24 Νοεμβρίου 1983. 
 11. «ΦΕΚ A 114/2001». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 11 Ιουνίου 2001. 
 12. «ΦΕΚ A 69/2007». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 20 Μαρτίου 2007. 
 13. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
 14. Τμήμα Μηχανολογίας
 15. Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
 16. «Petroleum Engineering & Technology Schools». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2007. 
 17. Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών
 18. «Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2015. 
 19. Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής
 20. «ΤΕΙ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. 
 21. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
 22. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής
 23. «Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2004. 
 24. «Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2010. 
 25. Τμήμα Νοσηλευτικής
 26. Δ. Σταυρογιάννη και Α. Μητρόπουλος, Έχουν τα ΤΕΙ επαγγελματικά δικαιώματα; Παρουσιάστηκε στη 3η Σύνοδο Προέδρων-Αντιπροέδρων ΤΕΙ 1-3 Ιουλίου 2009 στην Καβάλα.
 27. «Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Καβάλας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2010. 
 28. A. Sitas, A. Elissaiou, and K. Sioki, The Technological Education Institutes in Greece and Their Libraries, Libri 49, 51–58 (1999)
 29. Ranking Web of Universities - Greece
 30. Ranking Web of Universities - World
 31. Laboratorio de Cibermetría
 32. «Ranking Web of Universities - Methodology». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. 
 33. Technological Educational Institute of Eastern Macedonia and Thrace - University Overview
 34. 4icu.org Unirank
 35. Φ. Σωτηρόπουλος, Προσωπική Επικοινωνία (2010)
 36. Journal of Engineering Science and Technology Review
 37. «Directory of Open Access Journals». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2007. 
 38. Journal of engineering science and technology review
 39. International Journal of Economics Science and Applied Research - The Money Experts
 40. «Scopus». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. 
 41. «ΦΕΚ A 30/2004». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 6 Φεβρουαρίου 2004. 
 42. «Δημήτρης Πογαρίδης - Όμικρον Περιοδικό Κοζάνης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2009. 
 43. «Η... "Ρωξάνη" χάρισε πανελλήνια πρωτιά στο ΤΕΙ Καβάλας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2009. 
 44. «Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής - Επίσημη σελίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2010. 
 45. «Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής - Μάιος 2010» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2011. 
 46. «Θεατοί ...εν δράσει σε μια τραπεζαρία και κέρδισαν τη βραδιά και τις καρδιές του κοινού!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2009. 
 47. «Πολιτιστικό Δεκαήμερο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2012. 
 48. Ένωση Ποντίων Φοιτητών
 49. Σύλλογος Κρητών Φοιτητών
 50. Γραφείο Erasmus+
 51. Bellinger, A.R.: Philippi in Macedonia. ANS - MN 11 (1964) 29-52.
 52. Philippi, Macedonia
 53. C.S.Bement, A descriptive catalogue of Greek coins, the American Numismatic Society, New York, pp. 37-38 (1921).
 54. «A contribution to Cassander's bronze coinage» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2016. 
 55. Sylloge Nummorum Graecorum - Project
 56. B.V.Head, Catalogue of Greek coins Macedonia etc, edited by R.S.Poole, London (1879).
 57. Πάπυρος, Επίτομον Εγκυκλοπαιδικόν και Γλωσσικόν Λεξικόν, Διευθυντής Συντάξεως Σ.Γ.Κορρές, Λήμμα Φίλιππος, τόμος Β΄ σελ. 9145-9146, Αθήνα (1961).
 58. Φίλιππος, τόμος Β΄ σελ. 9145-9146, Αθήνα (1961). Σύνταγμα Ελλάδος, άρθρο 16 παράγραφος 5

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]