Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ionio logo.png
Ίδρυση 1984
Πρύτανης Βασίλειος Χρυσικόπουλος
Αντιπρυτάνεις Θεόδωρος Παππάς, Κωνσταντίνος Αγγελάκος, Ιωσήφ Παπαδάτος
Τοποθεσία Ιόνιος Ακαδημία
Έδρα Κέρκυρα
Ιστοσελίδα ionio.gr

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με έδρα την Κέρκυρα. Ιδρύθηκε το 1984.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία, ιδρύθηκε στην Kέρκυρα το 1824 και ήταν η πρώτη πανεπιστημιακού επιπέδου ελληνική σχολή της νεωτέρας εποχής και η ακαδημία του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων. Aπό τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα και μέχρι την ένταξη της Eπτανήσου στο Νέο Ελληνικό Κράτος το 1864, αναπτύχθηκε εκεί ένα αξιόλογο λογοτεχνικό ρεύμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που πολλά πρόσφερε στις πνευματικές ζυμώσεις του σύγχρονου ελληνισμού. Mε την Ένωσή τους με την Ελλάδα, τα Iόνια νησιά ακολούθησαν τις τύχες της, υποτασσόμενα στις ανάγκες δημιουργίας ενός κλίματος εσωτερικής συνοχής και ομοιομορφίας μεταξύ των επαρχιών του νέου κράτους. Συνέπεια αυτού του κλίματος ήταν η σταδιακή απώλεια των ιδιαιτεροτήτων, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο της Iονίου Aκαδημίας.

Τα τελευταία χρόνια, με την εντεινόμενη αναβάθμιση της περιφέρειας, το ελληνικό κράτος ίδρυσε νέα Πανεπιστήμια με στόχο την προώθηση επιστημών ή επιστημονικών μεθόδων και αναζητήσεων που δεν περιλαμβάνονταν στα παλιότερα AEI. Μέσα σε μία τέτοια πολιτική εντάσσεται και η ίδρυση του Iονίου Πανεπιστημίου.

Πρυτανεία Ιονίου Πανεπιστημίου. Παλιά Ιόνιος Ακαδημία.

Σχολές και Tμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aπαρτίζεται από 3 Σχολές και από τα ακόλουθα έξι τμήματα σπουδών (σε παρένθεση δηλώνεται το έτος έναρξης λειτουργίας):

Σχολή Ιστορίας & Μετάφρασης - Διερμηνείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή Ιστορίας και Μετάφρασης-Διερμηνείας ιδρύθηκε τον Μάιο του 2013. Κοσμήτορας της Σχολής είναι ο καθηγητής Γιώργος Κεντρωτής από το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

 • To Tμήμα Iστορίας (1985) ( http://history.ionio.gr/ ) παρέχει σπουδές στην ιστορία και στις σύγχρονες μεθόδους για την επιστημονική και τεκμηριωμένη παρουσίαση του ιστορικού γίγνεσθαι από την αρχαία ως τη σύγχρονη εποχή. Υπήρξε το πρώτο τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1985-1986. Η ίδρυσή του ήρθε να αξιοποιήσει την εξαιρετικά σημαντική και μακραίωνη πολιτισμική κληρονομιά του νησιού καθώς προσφέρει μια σπουδαία παραγωγή στην λογοτεχνία, την ιστορία, την μουσική και την πολιτική θεωρία και τη γενικότερη λόγια παράδοση. Σήμερα είναι το μόνο αμιγώς ιστορικό τμήμα ελληνικού ΑΕΙ και ο συνολικός αριθμός ενεργών φοιτητών ανέρχεται περίπου στους 600.
 • To Tμήμα Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας (1986) ( http://dflti.ionio.gr/ ) έχει στόχο την κατάρτιση ελληνόφωνων μεταφραστών και διερμηνέων. Είναι το μοναδικό τμήμα μετάφρασης και διερμηνείας στην Ελλάδα και προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Στελεχωμένο από έμπειρο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, προάγει την έρευνα και εξειδικεύεται στην κατάρτιση μεταφραστών και διερμηνέων με δυο ξένες γλώσσες εργασίας μεταξύ της Αγγλικής, της Γαλλικής και της Γερμανικής.

Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής ιδρύθηκε τον Μάιο του 2013. Κοσμήτορας της Σχολής είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Οικονόμου από το Τμήμα Πληροφορικής.

 • Τμήμα Μουσικών Σπουδών
  To Tμήμα Aρχειονομίας, Bιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (1993) ( http://tab.ionio.gr/ ) είναι το μόνο πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα που καλύπτει τις αναφερόμενες στην ονομασία του γνωστικές περιοχές καθώς εξειδικεύεται σε ζητήματα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας και γενικότερα της επιστήμης της Πληροφορίας. Άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1993-1994 και σκοπό έχει την άρτια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών του σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την θεωρία του βιβλίου, των αρχειακών τεκμηρίων, των αντικειμένων μουσειακής αξίας και γενικά της πληροφορίας και των πληροφοριακών συνόλων σε ψηφιακή ή συμβατική μορφή καθώς και με την δημιουργία, οργάνωση, ταξινόμηση, διαχείριση και αξιοποίηση συλλογών βιβλιακού, αρχειακού ή άλλης μορφής υλικού και πληροφοριών. Απώτερος σκοπός είναι η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που είναι απαραίτητο για την στελέχωση των πάσης φύσεως, δημόσιων και ιδιωτικών, βιβλιοθηκών, αρχειακών υπηρεσιών, μουσείων, κέντρων τεκμηρίωσης και υπηρεσιών πληροφόρησης. Πέραν των ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων το Τμήμα παρέχει στους φοιτητές του γνώσεις γενικής παιδείας και γνώσεις πληροφορικής, που θεωρούνται απαραίτητες για την συγκρότηση επιστημόνων ικανών να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν σωστά τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, τόσο ως επαγγελματίες, όσο και ως ερευνητές σε σχετικούς επιστημονικούς τομείς.
 • To Τμήμα Πληροφορικής (2004) ( http://di.ionio.gr/ ) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05. Το Τμήμα δέχεται φοιτητές/τριες από το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο και έχει ως αντικείμενο τόσο τη θεωρητική όσο και την εφαρμοσμένη Πληροφορική. Το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει ως αποστολή και σκοπό:
  • Να καλλιεργεί και να προάγει την Πληροφορική Επιστήμη, με ιδιαίτερη έμφαση στη θεωρία και τις εφαρμογές της Πληροφορικής στους τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς επίσης και στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων.
  • Να παρέχει στους φοιτητές εξειδικευμένες γνώσεις που θα τους επιτρέπουν να απασχοληθούν, πέραν των βασικών τομέων της Πληροφορικής, με την μελέτη, την έρευνα, κατανόηση και εφαρμογή, καθώς και με τις επιπτώσεις της εισαγωγής και χρήσης της Πληροφορικής Επιστήμης στην υποστήριξη των ποικίλων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Η δράση συνεπώς του Τμήματος μας είναι συμπληρωματική στη δράση των αντίστοιχων τμημάτων στον ελλαδικό χώρο και σαφώς προσανατολισμένη σε καινοτόμες εφαρμογές στις κατευθύνσεις των Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και των Ανθρωπιστικών-Κοινωνικών Επιστημών. Η κατεύθυνση των Πληροφοριακών Συστημάτων αφενός, έχει καταστεί σήμερα, ένας κρίσιμος παράγοντας της παραγωγής, των υπηρεσιών και της διοίκησης των οργανισμών και αφετέρου η κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών ανταποκρίνεται τόσο στη διεθνή πραγματικότητα και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του χώρου της Πληροφορικής, όσο και στη φυσιογνωμία του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σχολή Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών ιδρύθηκε τον Μάιο του 2013. Κοσμήτορας της Σχολής είναι ο καθηγητής Ανδρέας Φλώρος από το Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Είναι το μόνο μουσικοεκπαιδευτικό ίδρυμα στην Eλλάδα που προσφέρει πλήρη κατάρτιση σε σπάνιους και μοναδικούς κλάδους όπως η Παλαιά Mουσική, το Εκκλησιαστικό Όργανο, η Tζάζ και η Hλεκτροακουστική Mουσική.

Eίναι το μόνο ελληνικό ίδρυμα που διαθέτει πλήρες πρόγραμμα και υποδομή Mουσικής Aκαδημίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

H υιοθέτηση του Eυρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Mονάδων (E.C.T.S.) επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση φοιτητών από και προς τα κυριότερα μουσικοεκπαιδευτικά ιδρύματα της Eυρώπης και την πλήρη ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων του Tμήματος με τα ευρωπαϊκά, και κατ' επέκταση τα αμερικανικά ανώτατα πτυχία Κονσερβατόριων, Mουσικών Aκαδημιών και Mουσικών Πανεπιστημιακών Σχολών.

 1. Είναι το μόνο Τμήμα Μουσικών Σπουδών που ανήκει σε Πανεπιστημιακή Σχολή (Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών), η οποία περιέχει τη «Μουσική» στον τίτλο της. Συνεπώς, αποφοιτώντας θα έχω δίπλωμα και από Πανεπιστημιακή Μουσικό Τμήμα και από Πανεπιστημιακή Μουσική Σχολή.
 2. Είναι το μόνο Μουσικό Τμήμα Ελληνικού Πανεπιστημίου που προσφέρει σπουδές σε τρεις θεσμοθετημένες κατευθύνσεις: Μουσική Σύνθεση, Μουσική Εκτέλεση και Μουσικές Επιστήμες. Συνεπώς αποτελεί τον ιδεώδη συνδυασμό ανάμεσα σε ένα Πανεπιστήμιο και μια Μουσική Ακαδημία.
 3. Είναι το μοναδικό Τμήμα, στο οποίο η διδασκαλία των οργάνων προσφέρεται ως επίσημη κατεύθυνση που αναγράφεται στο πτυχίο, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα.
 4. Είναι το μοναδικό Τμήμα που διαθέτει ολοκληρωμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο).
 5. Στις τρεις κατευθύνσεις του Τμήματος περιλαμβάνονται σπάνια διδακτικά αντικείμενα: Τζαζ, Παλαιά Μουσική, Εκκλησιαστικό Όργανο, Μουσική για φιλμ, τηλεόραση, χορό, κλπ, Μουσική Τεχνολογία και Ηλεκτρονική Μουσική, Μουσικοθεραπεία, Ακουστική Οικολογία, κ.α.
 6. Είναι το μόνο από τα τέσσερα Μουσικά Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων που έχει αξιολογηθεί και μάλιστα με εξαιρετικά επαινετικές κρίσεις (σημειωτέον ότι οι αμερικανοί αξιολογητές το έχουν συγκρίνει με τα Μουσικά Τμήματα του Ηarvard και Yale – http://music.ionio.gr/gr/news/3150)
 7. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προβλέπει δωρεάν σίτιση και στέγαση φοιτητών.
 8. Είναι ένα Τμήμα που στεγάζεται στο επιβλητικό Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, σε ένα νησί γεμάτο ζωντάνια και εκδηλώσεις, που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την ιστορική και υψηλής αισθητικής πόλη του λίκνου της Νεοελληνικής Μουσικής.
 9. Πολλοί απόφοιτοι του Τμήματος διδάσκουν ήδη σε Α.Ε.Ι. της Ελλάδας, της υπόλοιπης Ευρώπης και των Η.Π.Α.
 10. Είναι το Τμήμα με τη μεγαλύτερη και πιο δυναμική καλλιτεχνική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι το μόνο Ελληνικό Πανεπιστημιακό Τμήμα που διαθέτει μόνιμη Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, σύνολο Τζαζ, σύνολο Παλαιάς Μουσικής και σύνολο Μουσικής Δωματίου, μέσω των οποίων οι φοιτητές μας συμμετείχαν επανειλημμένα σε κορυφαίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (φεστιβάλ Αθηνών, Παξών, φεστιβάλ Οτικοακουστικών τεχνών, φεστιβάλ Δημητρίων, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, κ.α.) και στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Βενετία, κ.α.).
 11. Είναι το Τμήμα που βρίσκεται στην πρωτοπορία της Μουσικολογικής έρευνας, με πολυάριθμες εκδόσεις (μεταξύ άλλων των περιοδικών Μουσικός Λόγος και Μουσικός Ελληνομνήμων) και δισκογραφήσεις.
 • To Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (2004) ( http://avarts.ionio.gr/ ) ιδρύθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ με σκοπό να καλύψει για πρώτη φορά την έλλειψη σε θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που απαιτούνται για την διαμόρφωση κατάλληλα εκπαιδευμένων ατόμων, ειδικών στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της οπτικοακουστικής τέχνης. Είναι ένα υβριδικό τμήμα το οποίο έχει συνενώσει όλες τις γνώσεις που παρέχονται σήμερα μεμονωμένα και σε ελλιπή βαθμό από διάσπαρτες και ξένες μεταξύ τους εκπαιδευτικές μονάδες του συστήματος της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης και το οποίο στοχεύει στην συστηματική εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών και καλλιτεχνών. Δίνεται έμφαση στην σύγκλιση της τέχνης με την τεχνολογία στο πεδίο της έρευνας και της διδασκαλίας. Με πενταετές πρόγραμμα και συνδυασμό σύγχρονων μορφών Εικόνας, Πολυμέσων και Θεωρίας και την συνέργεια καλλιτεχνικής και επιστημονικής διάστασης, παρέχει στους αποφοίτους του τα εφόδια για ένα επαγγελματικό μέλλον σε σημερινούς και μελλοντικούς τομείς.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας έχει ως αποστολή : να καλλιεργεί και να προάγει την οπτικοακουστική έκφραση μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας γύρω από τις εφαρμογές της σύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας στον ευρύτερο χώρο της τέχνης και της μαζικής επικοινωνίας. Οι τακτικοί στόχοι του τμήματος ορίζονται ως : διδασκαλία νέων μορφών οπτικοακουστικής έκφρασης, επιστημονική έρευνα γύρω από τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγή, επεξεργασία του ήχου και της εικόνας και οι νέες καλλιτεχνικές μορφές που προκύπτουν από αυτές, εφαρμογή των παραπάνω στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της επικοινωνίας.

Eίναι εμφανές από τον αριθμό των τμημάτων και το αντικείμενο το οποίο θεραπεύεται στο καθένα από αυτά, ότι το Iόνιο Πανεπιστήμιο έχει επιλέξει να κινηθεί σε μικρά και επομένως ελέγξιμα μεγέθη. H αναλογία διδασκόντων - διδασκομένων (1 : 10 περίπου) εικονογραφεί αυτή τη διαπίστωση. Παράλληλα, η διασπορά των κτιριακών εγκαταστάσεων των έξι τμημάτων σε διαφορετικά σημεία του αστικού ιστού της πόλης της Kέρκυρας, της οποίας ο πληθυσμός ανέρχεται σε 40.000 κατοίκους, εντάσσει το Πανεπιστήμιο στις χωροταξικές δομές μιας πόλης με πλούσιο ιστορικό, πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό παρελθόν.

Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Ιστορίας

 1. Ιστορική Δημογραφία[2]
 2. Ιστορία και Τεκμηρίωση[3]
 3. Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης Ιστορικών και Αρχειακών Πηγών[4]
 4. Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες (σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής)[5]

Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας

 1. Επιστήμη της Μετάφρασης[6]

Τμήμα Μουσικών Σπουδών[7]

 • Κατεύθυνση Μουσικής Δημιουργίας, με ειδικεύσεις:
 1. «Σύνθεση Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής»
 2. «Σύνθεση για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τις Τέχνες της Παράστασης»
 3. «Σύνθεση Ηλεκτροακουστικής Μουσικής»
 • Κατεύθυνση Μουσικής Ερμηνείας, με ειδικεύσεις:
 1. Όργανα ορχήστρας (στο εκάστοτε όργανο)
 2. Πληκτροφόρα όργανα (στο εκάστοτε όργανο)
 3. Νυκτά έγχορδα (στο εκάστοτε όργανο)
 4. Παιδαγωγική μουσικού οργάνου (στο εκάστοτε όργανο)
 5. «Παλαιά Μουσική» (είναι δυνατή η ειδίκευση σε συγκεκριμένο όργανο)
 6. «Μονωδία»
 7. «Διεύθυνση Χορωδίας Παλαιάς Μουσικής»
 8. «Διεύθυνση Ορχήστρας»
 • Κατεύθυνση Μουσικολογίας, με ειδικεύσεις:
 1. «Μουσικολογία: Νεοελληνική Μουσική»
 2. «Μουσικολογία: Βυζαντινή Μουσική»
 3. «Μουσικολογία: Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική»
 4. «Μουσικολογία: Αρχαία Ελληνική Μουσική»
 • Κατεύθυνση Μουσικής Τζαζ, με ειδικεύσεις:
 1. «Πρακτική και Διδασκαλία της Τζαζ»
 2. Εκτέλεση Τζαζ (στο εκάστοτε όργανο ή στο τραγούδι).

Τμήμα Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας

 1. Διαχείριση Τεκμηρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Νέες Τεχνολογίες[8]

Τμήμα Πληροφορικής[9]

 1. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα
 2. Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες
 3. Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική.

Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας

 1. Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή[10]

Διδακτορικές Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών μπορούν να πραγματοποιήσουν την διδακτορική διατριβή τους σε κάποιο από τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τμήμα Ιστορίας[11]

Στο Τμήμα Ιστορίας εκπονεί διδακτορική διατριβή ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων διδακτόρων, που προέρχονται από διάφορα ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Παρατηρείται μία ενδιαφέρουσα ποικιλία στο βασικό πτυχίο σπουδών τους (απόφοιτοι Νομικών, Οικονομικών, Ιστορικών, Αρχαιολογικών, Πολυτεχνικών Τμημάτων).

Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας[12]

Στο τμήμα Μετάφρασης & Διερμηνείας εκπονούνται διδακτορικές διατριβές σε θέματα που αφορούν την Επιστήμη της Μετάφρασης αλλά και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα που αναπτύσσονται στο τμήμα. Βασική προϋπόθεση για την αποδοχή αίτησης εκπόνησης διδακτορικής διατριβής είναι η ιδιαίτερη ενασχόληση των υποψηφίων με την επιστημονική περιοχή στην οποία εντάσσεται η ευρύτερη θεματική της υπό εκπόνηση διατριβής.

Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας[13][14][15]

Ο 2ος κύκλος Μεταπτυχιακών Σπουδών οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος. Το Διδακτορικό Δίπλωμα χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες του νόμου και έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις που κατά περίπτωση έχει προσδιορίσει η Γενική Συνέλευση Τμήματος.

Κάθε υποψήφιος διδάκτωρ είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει διδακτορική διατριβή, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ενός Επόπτη, μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος, με ερευνητικά ενδιαφέρονται συναφή προς το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής και της Συμβουλευτικής Επιτροπής, που παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της διατριβής του και υποστηρίζουν την ερευνητική του προσπάθεια. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής επιλέγεται από τον υποψήφιο διδάκτορα σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή.

Η διδακτορική διατριβή πρέπει να είναι πρωτότυπη ερευνητική εργασία, να περιέχει στοιχεία που προάγουν την Επιστήμη και να παράγει νέα επιστημονική γνώση, πράγμα που εκτιμάται με διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια. Η διδακτορική διατριβή ολοκληρώνεται επιτυχώς σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12, παράγραφος 5 του Ν.2083/92.

Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας[16]

Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας παρέχει εξειδίκευση στα κύρια γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος, δηλαδή σε νέες μορφές οπτικοακουστικής έκφρασης που στηρίζονται στην χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και των τεχνολογιών παραγωγής και επεξεργασίας του ήχου και της εικόνας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή τους στους τομείς της τέχνης, της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης. Ενδεικτικές ερευνητικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

 • την ανάπτυξη οπτικοακουστικού καλλιτεχνικού έργου με την χρήση ψηφιακών μεθόδων και τεχνικών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλει πειραματικά στην έρευνα στον χώρο της τέχνης.
 • την ανάπτυξη ψηφιακών οπτικοακουστικών τεχνολογιών που θα προάγουν την επιστημονική έρευνα και θα συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστήμης ή και της τέχνης, μέσα από την σύμπραξη Τέχνης και Επιστήμης.
 • την θεωρητική - ιστορική έρευνα και ανάλυση στον τομέα των Τεχνών Νέων Μέσων (New Media Arts), αλλά και της τέχνης ευρύτερα.

Τμήμα Μουσικών Σπουδών[17]

Διδακτορικά προσφέρονται σε δυο κατευθύνσεις σπουδών :

 • Μουσική Ερμηνεία
 • Σύνθεση και Μουσικές Επιστήμες

Διοίκηση Ιονίου Πανεπιστημίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πρύτανης: Βασίλειος Χρυσικόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής
 • Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Κωνσταντίνος Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας
 • Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης: Θεόδωρος Παππάς, Καθηγητής Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας
 • Αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος : Ιωσήφ Παπαδάτος, Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Η θητεία της πρυτανικής αρχής ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Συμβούλιο Ιονίου Πανεπιστημίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου συγκροτήθηκε σε σώμα με το ΦΕΚ 29 - 27/1/2014 και αποτελείται από 11 μέλη. Επτά μέλη του εντεκαμελούς Συμβουλίου είναι εσωτερικά μέλη, εκ των οποίων έξι είναι καθηγητές πρώτης βαθμίδας και ένα μέλος είναι εκπρόσωπος των φοιτητών. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη είναι εξωτερικά. Στις Συνεδριάσεις του Συμβουλίου μετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Πρύτανης του Ιδρύματος καθώς και ένας εκπρόσωπος κάθε κατηγορίας προσωπικού του Ιδρύματος, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν την οικεία κατηγορία προσωπικού.

Η σύνθεση του Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει ως εξής :

Πρόεδρος : Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Montpellier III της Γαλλίας

Αναπληρωτής Πρόεδρος : Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Εξωτερικά Μέλη :

Νικόλαος Αλεξανδρής, Ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ιωάννης Γραμματικός, Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας

Βύρων Φιδετζής, Αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Εξωτερικά Μέλη :

Χρυσούλα - Μιράντα Καλδή : Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Νικόλαος - Γρηγόριος Κανελλόπουλος : Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Μιχάλης Πολίτης : Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Σύγκλητος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σύγκλητος αποτελείται από τον Πρύτανη, τους Κοσμήτορες, τους Προέδρους των Τμημάτων (μέχρι δύο ανά Σχολή), με διετή θητεία, έναν εκπρόσωπο κάθε κατηγορίας φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων) με ετήσια θητεία και έναν εκπρόσωπο κάθε κατηγορίας προσωπικού με διετή θητεία. Ρυθμίζει την εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική του Ιδρύματος, τη πολιτική για τη διασφάλιση της ποιότητας, εγκρίνει χρηματοδοτούμενα έργα και έργα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης. Εγκρίνει τα μητρώα εκλεκτόρων, τα προγράμματα σπουδών και διατυπώνει γνώμη προς τον Πρύτανη για την κατανομή του συνόλου των πιστώσεων. Η ακριβής σύνθεση και ο αριθμός της Συγκλήτου με δικαίωμα ψήφου καθώς και οι προϋποθέσεις και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των ανωτέρω, προβλέπονται από το Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος, αντίστοιχα. Στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου παρίστανται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι Αντιπρυτάνεις, οι Αναπληρωτές Πρυτάνεις και ο Γραμματέας του Ιδρύματος. 

Γραμματεία Συγκλήτου: κ. Σπυριδούλα Σπόζιτου

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιονίου[18] λειτουργεί ως αυτοτελής και αποκεντρωμένη υπηρεσία σε επίπεδο Διεύθυνσης. Αποτελείται από περισσότερους από 80.000 τόμους βιβλίων, 700 τίτλους περιοδικών, περισσότερα από 3.500 οπτικοακουστικά τεκμήρια (CDs, δίσκους βινυλίου, μικροφόρμες κ.ά.), μια συλλογή χαρτών, καθώς και χιλιάδες ψηφιακά τεκμήρια.

Φοιτητικές Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο
 • Θεατρικές Ομάδες
 • Κινηματογραφική Λέσχη

Εργαστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας

 • Εργαστήριο "Γλώσσα και Πολιτική"
 • Geolab - Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων
 • ΕΜΕΓ - Εργαστήριο Μετάφρασης της Ελληνικής Γραμματείας
 • ΕΝΟΠΟΤΕΜ - Εργαστήριο Νομικής, Οικονομικής, Πολιτικής και Τεχνικής Μετάφρασης

Τμήμα Ιστορίας

 • Εργαστήριο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου
 • Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Ιστορικής Έρευνας του Μεσογειακού Κόσμου
 • Εργαστήριο Τεκμηρίωσης της Σύγχρονης Ιστορίας

Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας

 • Εργαστήριο Μουσειολογίας
 • Εργαστήριο Τεχνολογιών της Πληροφορίας
 • Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς
 • Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης

Τμήμα Πληροφορικής

 • Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας BiHELab
 • Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων και Βάσεων Δεδομένων (ISDLab)
 • Εργαστήριο Δικτύων, Πολυμέσων και Ασφάλειας Συστημάτων (NMSLab)
 • Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στις Ανθρωπιστικές – Κοινωνικές Επιστήμες (HILab)
 • Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (CMODLab)

Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας

 • Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών In.Arts
 • Εργαστήριο Επεξεργασίας Οπτικοακουστικών Σημάτων ΕΠ.ΟΑ.ΣΗ
 • Εργαστήριο Παραστατικών Περιβαλλόντων στις Τέχνες Pearl

Τμήμα Μουσικών Σπουδών

 • Εργαστήριο Παλαιάς Μουσικής
 • Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής
 • Εργαστήριο Hλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Eφαρμογών [EPHMEE]

Εκδηλώσεις-Συνέδρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Συνέδριο SimUnesco
 • Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών
 • Πρόγραμμα Erasmus+ (κινητικότητα διδακτικού προσωπικού και φοιτητών)
 • Θερινά Σχολεία
  • Corfu Summer School : Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμός
  • Θερινό Σχολείο στις Υβριδικές Τέχνες

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Παρουσίαση Πανεπιστημίου». www.ionio.gr. http://www.ionio.gr/central/gr/presentation/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 2. «Ιστορική Δημογραφία - Αρχική». history.ionio.gr. http://history.ionio.gr/postgraduate/demography/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 3. «Ιστορία και Τεκμηρίωση - Αρχική». history.ionio.gr. http://history.ionio.gr/postgraduate/documentation/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 4. «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης Ιστορικών και Αρχειακών Πηγών - Αρχική». history.ionio.gr. http://history.ionio.gr/postgraduate/methodology/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 5. lefterisk.com, lefteris kokkonas,. «Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες». history.ionio.gr. http://history.ionio.gr/postgraduate/hdnt/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 6. «Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη της Μετάφρασης» | Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας». dflti.ionio.gr. http://dflti.ionio.gr/pgp. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 7. «ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - Μεταπτυχιακά Προγράμματα». music.ionio.gr. http://music.ionio.gr/gr/studies/postgraduate/postgraduate-programs/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 8. «Αναλυτική περιγραφή νέου ΠΜΣ | Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας». tab.ionio.gr. http://tab.ionio.gr/?q=node/197. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 9. User, Super. «Μεταπτυχιακές Σπουδές - Τμήμα Πληροφορικής - Ιόνιο Πανεπιστήμιο». di.ionio.gr. http://di.ionio.gr/el/studies/postgraduate-studies.html. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 10. «ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ - ΠΜΣ: Οπτικοακουστικές Τέχνες». avarts.ionio.gr. http://avarts.ionio.gr/gr/studies/postgraduate/ada/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 11. «Τμήμα Ιστορίας - Διδακτορικές Διατριβές». history.ionio.gr. http://history.ionio.gr/gr/postgraduate/phd-dissertations/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 12. «Διδακτορικές διατριβές | Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας». dflti.ionio.gr. http://dflti.ionio.gr/el/node/18. Ανακτήθηκε στις 2017-03-02. 
 13. «Διδακτορικό Δίπλωμα | Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας». tab.ionio.gr. http://tab.ionio.gr/?q=node/41. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 14. «Προϋποθέσεις | Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας». tab.ionio.gr. http://tab.ionio.gr/?q=node/42. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 15. «Κανονισμός | Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας». tab.ionio.gr. http://tab.ionio.gr/?q=node/43. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 16. «ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ - Διδακτορικές Σπουδές». avarts.ionio.gr. http://avarts.ionio.gr/gr/studies/postgraduate/phd/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 17. «ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - Διδακτορικά». music.ionio.gr. http://music.ionio.gr/gr/studies/postgraduate/doctorates/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-08. 
 18. Πανεπιστήμιο Ιονίου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]