Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
University of Western Macedonia Logo.svg
Ίδρυση2003
ΠρύτανηςΚαθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης
Ακαδημαϊκό προσωπικό375
Φοιτητές36.500 περίπου
Προπτυχιακοί34.000
Μεταπτυχιακοί2.400
ΤοποθεσίαΚοζάνη, Κοζάνη, Ελλάδα
Ιστότοποςuowm.gr

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2003 με το Προεδρικό Διάταγμα No. 92/11-4-2003, με έδρα την Κοζάνη. Με την απόφαση Φ.120.61/132/61865/Β2/25.6.2003 του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευτικών Ζητημάτων, κ. Πέτρου Ευθυμίου διορίστηκαν τα πρώτα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής.

Το 2015 διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη Πρύτανη, σηματοδοτώντας την αυτοδιοίκητη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στην αρχική του μορφή λειτουργούσε σε 2 πόλεις, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, με 3 Σχολές, την Παιδαγωγική, την Πολυτεχνική και τη Σχολή Καλών Τεχνών και 6 Τμήματα.

Με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύτηκε με το Τεχνολογικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας.

Στη νέα του μορφή, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί με 7 Σχολές και 22 Τμήματα, που βρίσκονται σε 5 πόλεις (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, Γρεβενά) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2003 με το Προεδρικό Διάταγμα No. 92/11-4-2003. Έδρα του Πανεπιστημίου ήταν η Κοζάνη. Με την απόφαση Φ.120.61/132/61865/Β2/25.6.2003 του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευτικών Ζητημάτων, κ. Πέτρου Ευθυμίου διορίστηκαν τα πρώτα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής.

Το 2015 διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη Πρύτανη, σηματοδοτώντας την αυτοδιοίκητη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στην αρχική του μορφή λειτουργούσε σε 2 πόλεις, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, με 3 Σχολές, την Παιδαγωγική, την Πολυτεχνική και τη Σχολή Καλών Τεχνών και 6 Τμήματα.

Με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύτηκε με το Τεχνολογικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας.

Το Τεχνολογικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας λειτούργησε αρχικά ως Κέντρο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕ). Το 1983 ιδρύθηκε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κοζάνης και το 1999 μετονομάστηκε σε Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας. Το Ίδρυμα αποτελούταν από 5 Σχολές και 11 Τμήματα, σε 5 πόλεις της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Έδρα του Ιδρύματος ήταν η Κοζάνη, στην περιοχή Κοίλα, όπου βρίσκεται και η κεντρική Πανεπιστημιούπολη.

Στη νέα του μορφή, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί με 7 Σχολές και 22 Τμήματα, που βρίσκονται σε 5 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το 2016 υπογράφηκε η σύμβαση ανέγερσης της νέας Πανεπιστημιούπολης στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) στην Κοζάνη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2022.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CAMPUS .jpg

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατανέμονται σε πέντε πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα).

Η κεντρική Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στην περιοχή Κοίλα Κοζάνης και στεγάζει την Πρυτανεία του Ιδρύματος, τις διοικητικές υπηρεσίες, τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, 2 από τα 5 τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, τη βιβλιοθήκη και το πανεπιστημιακό γυμναστήριο. Στον ίδιο χώρο  βρίσκεται η φοιτητική εστία και ένα από τα δύο φοιτητικά εστιατόρια της πόλης.

Έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής είναι η Κοζάνη. Τα Τμήματα των Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Χημικών Μηχανικών λειτουργούν μέσα στην πόλη της Κοζάνης σε εγκαταστάσεις παραχωρημένες από το Δήμο ή ενοικιαζόμενες. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στεγάζεται στην οδό Σιαλβέρα και Μπακόλα, όπου βρίσκονται η γραμματεία του Τμήματος, οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τα γραφεία του διδακτικού προσωπικού. Στο ίδιο κτήριο γίνονται και τα θεωρητικά μαθήματα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ενώ τα εργαστηριακά μαθήματα του Τμήματος διεξάγονται στο κτήριο στην Οδό Αργυροκάστρου 13. Οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια, η γραμματεία και τα γραφεία του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών βρίσκονται στην οδό Καραμανλή και Λυγερής, όπου στεγάζεται και η βιβλιοθήκη της Πολυτεχνικής Σχολής.

Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων λειτουργούν στην κεντρική Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Κοίλα Κοζάνης. Όλα τα Τμήματα διαθέτουν σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές  στις οποίες διεξάγεται έρευνα αιχμής.

UoWM (190).jpg

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών αποτελείται από 7 Τμήματα  από τα οποία τα 4, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξής και Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, λειτουργούν στην πόλη της Κοζάνης. Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς και το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης λειτουργούν στα Γρεβενά, στο 6ο χλμ Παλαιάς Ε.Ο. Γρεβενών Κοζάνης, ενώ το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στην Καστοριά (περιοχή Φούρκα). Φοιτητικά εστιατόρια λειτουργούν και στις 3 πόλεις στις οποίες υπάρχουν Τμήματα της Σχολής, ενώ οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται  στις πόλεις των Γρεβενών και της Κοζάνης.

Στην πόλη της Φλώρινας εδρεύουν οι Σχολές Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,  Καλών Τεχνών καθώς και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

Η Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (3ο χιλιόμετρο Φλώρινας-Νικης) αποτελείται από 4 Τμήματα εκ των οποίων το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσής, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Ψυχολογίας λειτουργούν στη Φλώρινα ενώ το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά (περιοχή Φούρκα). Εντός του κτηρίου της Σχολής, υπάρχει το φοιτητικό εστιατόριο και η βιβλιοθήκη.

UoWM (1).jpg

Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών εδρεύει στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα. Στο χώρο αυτό βρίσκονται το νεοκλασικό κτήριο της διοίκησης της Σχολής, το κεντρικό κτήριο, η φοιτητική εστία και το φοιτητικό εστιατόριο, η βιβλιοθήκη και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών βρίσκονται στο 3ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Νίκης. Η Σχολή διαθέτει επίσης εργαστηριακούς και εκθεσιακούς χώρους στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών. Το νέο κτηριακό συγκρότημα της Σχολής πρόκειται να ανεγερθεί στο χώρο της υφιστάμενης Πανεπιστημιούπολης στη Φλώρινα και βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού.

Η Σχολή Θετικών Επιστημών εδρεύει στην Καστοριά (περιοχή Φούρκα) και αποτελείται από 2 Τμήματα, το Τμήμα Μαθηματικών και το Τμήμα Πληροφορικής. Εντός του χώρου του Πανεπιστημίου λειτουργεί και το φοιτητικό εστιατόριο.

UoWM (183).jpg

Έδρα της  Σχολής Επιστημών Υγείας είναι η Πτολεμαΐδα. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή ΚΕΠΤΣΕ όπου λειτουργούν το Τμήμα Μαιευτικής και το Τμήμα Εργοθεραπείας.

Φοιτητικά εστιατόρια λειτουργούν σε όλες τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν 2 στην Κοζάνη (Πανεπιστημιούπολη και στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 20), 2 στη Φλώρινα (κτήριο Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών επιστημών και στις εγκαταστάσεις της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών), εντός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Καστοριά και στα Γρεβενά  και στην Πτολεμαΐδα.

Φοιτητικές εστίες λειτουργούν στην Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης, στα Γρεβενά και στη Φλώρινα.

Σχολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολές Τμήματα
Πολυτεχνική Σχολή (Κοζάνη)
 • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ
 • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
 • Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
 • Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Σχολή Οικονομικών Επιστημών
 • Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Κοζάνη)
 • Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Κοζάνη)
 • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
 • Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
 • Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Γρεβενά)
 • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Καστοριά)
 • Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (Κοζάνη)
Σχολή Θετικών Επιστημών (Καστοριά)
 • Τμήμα Μαθηματικών
 • Τμήμα Πληροφορικής
Σχολή Επιστημών Υγείας (Πτολεμαΐδα)
 • Τμήμα Εργοθεραπείας
 • Τμήμα Μαιευτικής
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (Φλώρινα)
 • Τμήμα Γεωπονίας
Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών
 • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα)
 • Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (Φλώρινα)
 • Τμήμα Ψυχολογίας (Φλώρινα)
 • Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων (Καστοριά)
Σχολή Καλών Τεχνών (Φλώρινα)
 • Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών [http://www.edu.uowm.gr/site/] (3ο χιλιόμετρο Φλώρινας-Νικης) αποτελείται από 4 Τμήματα εκ των οποίων το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Ψυχολογίας λειτουργούν στη Φλώρινα ενώ το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά (περιοχή Φούρκα).

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης [https://eled.uowm.gr/] ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 544/1989 και άρχισε να λειτουργεί ως παράρτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το ακαδημαϊκό έτος 1990-91.[1] Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 544/1989, το άρθρο 5 του Π.Δ. 99/1993[2] και στα πλαίσια της αποστολής του Πανεπιστημίου (άρθρο 1 του Ν. 1268/1982)[3] το Τμήμα έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει τις Επιστήμες της Αγωγής με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα, να παρέχει στους πτυχιούχους του την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη, να συμβάλλει στην εξύψωση του επιπέδου της εκπαίδευσης και στην κάλυψη των αναγκών σε ζητήματα Παιδαγωγικής, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και επίλυση παιδαγωγικών εν γένει προβλημάτων, και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανάγκης για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και διαρκή επιμόρφωση του λαού.

Το Τμήμα χορηγεί πτυχίο, το οποίο παρέχει στον κάτοχό του τη δυνατότητα να διορίζεται ως εκπαιδευτικός λειτουργός σε σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιοθήκη Κοζάνη.jpg

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών [https://nured.uowm.gr/] και ταυτόχρονα η Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας ιδρύθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 99/1993.[2] Η αποστολή του Τμήματος είναι:

 • να καλλιεργεί και να προάγει τις Επιστήμες της Αγωγής με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα,
 • να παρέχει στους/στις πτυχιούχους την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη,
 • να συμβάλλει στην εξύψωση του επιπέδου της εκπαίδευσης και στην κάλυψη των αναγκών σε ζητήματα Παιδαγωγικής,
 • να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και επίλυση παιδαγωγικών εν γένει προβλημάτων, και
 • να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανάγκης για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και διαρκή επιμόρφωση.
 • να χορηγεί πτυχίο, το οποίο παρέχει στους/στις κατόχους τη δυνατότητα να διορίζονται ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί σε νηπιαγωγεία.

Τμήμα Ψυχολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Ψυχολογίας [https://psy.uowm.gr/] ιδρύθηκε το 2019 με τον Νόμο 4610/07.05.2019, που αφορά τις Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΦΕΚ υπ’ Αριθμ. 4610/07.05.2019, Τεύχ. 70, Άρθρο 14, Παράγρ 1, ι).

Το Τμήμα οδηγεί σε Πτυχία Ψυχολογίας (χωρίς ειδικεύσεις και κατευθύνσεις) και σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων οριοθετείται στο 6ο Επίπεδο (αντίστοιχο του Bachelor’s Degree).

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ψυχολογίας του Π.Δ.Μ. έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Ψυχολόγου (χωρίς ειδικότητα) κατόπιν αιτήσεώς τους στις Διευθύνσεις Υγείας των κατά τόπους περιφερειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 991/1979 (ΦΕΚ 278/20. 12. 1979 τ. Α’).

Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων [https://cdm.uowm.gr/] της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2019 (ΦΕΚ 70/2019) και λειτουργεί στην Καστοριά. Αν και νεοσύστατο, η ακαδημαϊκή του ταυτότητα μπορεί να αναζητηθεί σε μια μακρόχρονη πορεία που ξεκινά από την ίδρυση του πρώτου Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στην Ελλάδα στην Καστοριά και άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Με εδραιωμένη θέση στον τομέα της Επικοινωνίας, το Τμήμα εξελίσσονταν θεραπεύοντας την πολυπλοκότητα και τις συνεχείς προκλήσεις της Επικοινωνίας.

Εντάσσοντας το 2013 στην ονομασία του το αντικείμενο των Ψηφιακών Μέσων, χωρίς αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, ενίσχυσε τις σπουδές στο Τμήμα με την διάσταση των Ψηφιακών Μέσων αναδεικνύοντας την σημασία των εξελίξεων των νέων μέσων και του ρόλου τους στην επιστήμη της Επικοινωνίας.

Σχολή Οικονομικών Επιστημών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

UoWM (52).jpg

Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών [https://iees.uowm.gr/] ιδρύθηκε ως νέο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019). Θεωρείται ως ένα από τα ανερχόμενα τμήματα οικονομικών επιστήμων συνδυάζοντας και προφέροντας όχι μόνο τα βασικά μαθήματα της επιστήμης αλλά υιοθετώντας τις σύγχρονες τάσεις της, προσφέροντας μαθήματα που άπτονται των συγχρόνων προβληματισμών έτσι ώστε οι απόφοιτοι να εφοδιάζονται όχι μόνο με την ακαδημαϊκή θεωρία αλλά και με την εφαρμοσμένη πρακτική της.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει το πεδίο των οικονομικών επιστημών με επίκεντρο την Διεθνοποίηση και διεθνή επιχειρηματικότητα, την παγκοσμιοποίηση και την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση, τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της ΕΕ και της Ελλάδας καθώς και την υιοθέτηση διοικητικών μαθημάτων στο πεδίο της Διεθνούς Διοίκησης επιχειρήσεων, της Λογιστικής των επιχειρήσεων και των διεθνών χρηματοοικονομικών προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στους αποφοίτους με ένα ελκυστικό, σύγχρονο και εφαρμοσμένο πρόγραμμα.

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Διοκητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας [https://mst.uowm.gr/] ιδρύθηκε με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) και λειτουργεί στην Κοζάνη. Αποστολή του είναι η δημιουργία ενός Διεθνούς Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό που στηρίζει την εξωστρέφεια της περιφέρειας και της εθνικής οικονομίας. Στόχος είναι η εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών με εξωστρεφή προσανατολισμό, που θα είναι πλήρως προετοιμασμένα να εργαστούν σε ένα δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, τόσο στην εθνική αγορά και οικονομία όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής [https://accfin.uowm.gr/] ιδρύθηκε το 2019 σύμφωνα με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) και λειτουργεί στην Κοζάνη. Οι σπουδές στο Τμήμα αποσκοπούν στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση των φοιτητών σε σύγχρονα θέματα των πεδίων της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Λογιστικής  και Χρηματοοικονομικής είναι εφάμιλλο των αντίστοιχων προγραμμάτων των πανεπιστημίων του εξωτερικού, είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα και αποβλέπει στην κάλυψη των επαγγελματικών αναγκών του λογιστικού και χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας.

Σκοπός του προγράμματος σπουδών είναι να προσφέρει στους φοιτητές:

 • Γνώση για τις πλέον σύγχρονες τάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον επιστημονικό χώρο της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής.
 • Εξοικείωση με τα εργαλεία της πληροφορικής για τη διαρκή ενημέρωσή τους και παρακολούθηση των ταχύτατα μεταβαλλόμενων χώρων της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής.
 • Καλλιέργεια της σφαιρικής γνώσης του χώρου της Εφαρμοσμένης Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης τόσο στην Ελληνική όσο και στη Διεθνή πραγματικότητα.

Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος διακρίνονται σε μαθήματα υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής. Τα υποχρεωτικά μαθήματα του προγράμματος στο 1ο και 2ο  έτος περιλαμβάνουν γνωστικά αντικείμενα όπως: Μάρκετινγκ, Μάνατζμεντ, Μαθηματικά – Στατιστική, Επιστήμη των Υπολογιστών κ.α. Τα μαθήματα αυτά παρέχουν τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές εφαρμογές για την πληρέστερη κατανόηση του περιβάλλοντος που λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Τα μαθήματα στο 3ο και 4ο έτος σπουδών προσφέρουν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις στα γνωστικά αντικείμενα της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής όπως: Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, Διοικητική Λογιστική, Λογιστική Κόστους-Κοστολόγηση, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Χρηματοοικονομική Οικονομετρία κ.α.

Επιπλέον, οι πτυχιούχοι μέσω όλων των ανωτέρω μαθημάτων αποκτούν όλες εκείνες τις γνώσεις που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν με επιτυχία σε προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N.33.2.jpg

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ιδρύθηκε το 2019 με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019), με έδρα την Καστοριά [https://econ.uowm.gr/]. Αποστολή του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της Οικονομικής Επιστήμης με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία, έρευνα και αναζήτηση. Το Τμήμα παρέχει οικονομικές σπουδές υψηλού επιπέδου με σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Εθνικής Οικονομίας αλλά και τις ανάγκες της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Αποστολή του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της Οικονομικής Επιστήμης με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία, έρευνα και αναζήτηση. Το Τμήμα παρέχει οικονομική εκπαίδευση μέσω δύο κατευθύνσεων: α) Οικονομική Ανάλυση και  β) Οικονομική των Επιχειρήσεων.

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναπτύσσει έντονη ερευνητική δραστηριότητα στα κυριότερα σύγχρονα γνωστικά πεδία της Οικονομικής Επιστήμης και έχει ουσιαστική συνεισφορά στην οικονομική έρευνα που διεξάγεται στη χώρα. Παίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή οικονομικής γνώσης, κριτικής ανάλυσης των οικονομικών σχέσεων και θεσμών καθώς και ερευνητικού έργου το οποίο ενδυναμώνει την ελληνική και την διεθνή βιβλιογραφία επί όλων των θεμάτων που άπτονται των οικονομικών επιστημών.

Ως το μοναδικό τμήμα οικονομικών επιστημών στη Δυτική Μακεδονία, η ερευνητική του δράση είναι στενά συνδεδεμένη και με την περιφερειακή / τοπική αναπτυξιακή διαδικασία. Στα πλαίσια αυτής της δράσης, το τμήμα συνεργάζεται στενά με δημόσιους φορείς, δήμους αλλά και επιχειρήσεις, καθώς μελετά σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο αλλά και κλαδικά την παραγωγή, την ζήτηση, την καινοτομία, την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση, την εξωστρέφεια, τους θεσμούς, το εμπόριο, τις οικονομικές σχέσεις, τις υπηρεσίες, και τις αντίστοιχες στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αριστεία.

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων [https://ba.uowm.gr/] στεγάζεται στη Μυρσίνα Γρεβενών, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2010 (η οριστική παράδοση έγινε τον Δεκέμβριο του 2012). Τα κτήρια έχουν ανεγερθεί σε ένα χώρο 120 στρεμμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει και υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Συνδέονται μεταξύ τους με οπτική ίνα και έχουν πλήρη εξοπλισμό δικτύωσης και ελέγχου των παραμέτρων λειτουργίας του κτιρίου (τα κτίρια ελέγχονται από κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή).

Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης [https://rdcbs.uowm.gr/] ιδρύθηκε με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) με έδρα την Κοζάνη. Οι σπουδές στο Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είναι εστιασμένες στο αντικείμενο της επιστήμης της περιφερειακής ανάπτυξης με έμφαση στα ζητήματα της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, των περιφερειακών πολιτικών και της οικονομικής του χώρου. Παράλληλα δε, είναι το μόνο Τμήμα στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στη μελέτη του συνόρου μέσα από την οπτική ενός δυναμικού οικονομικού και κοινωνικού φαινομένου.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος οδηγεί σε πτυχίο «Επιστήμης Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης» και επικεντρώνεται στη μελέτη της Κοινωνικο-Οικονομικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης των Περιφερειών και των Διασυνοριακών Αναπτυξιακών τους Πολιτικών, με σκοπό την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των φοιτητών στο να αναλαμβάνουν θέσεις ειδικευμένου προσωπικού και ευθύνης καθώς και εμπειρογνωμόνων στους αντίστοιχους τομείς.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος αποκτούν μια εκτενή γνώση του τοπικού, περιφερειακού, εθνικού και παγκόσμιου περιβάλλοντος ανάπτυξης και συνεργασίας δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Οι δε σημαντικές δεξιότητες ποσοτικής περιφερειακής ανάλυσης μέσα από τα γνωστικά αντικείμενα της στατιστικής, της οικονομετρίας, της χαρτογραφίας και των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, τους επιτρέπουν την αποτελεσματική τους εφαρμογή σε δημόσιο και ιδιωτικό-επιχειρηματικό τομέα.

Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμφιθέατρο Καστοριά.jpg

Το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης [https://stat.uowm.gr/], με έδρα τα Γρεβενά, ιδρύθηκε με τον νόμο 4610/ 7-5- 2019 και εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Έχει δύο κατευθύνσεις, Στατιστικής και Ασφαλιστικής, οι οποίες αποδεικνύονται ιδιαιτέρως χρήσιμες στη σημερινή εποχή, στο βαθμό που παρακολουθούν τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, καθώς παρέχουν περισσότερες δυνατότητες για επαγγελματική απορρόφηση, βασική προτεραιότητα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και παρατεινόμενης ανεργίας των νέων. Το τμήμα στεγάζεται στη Μυρσίνα Γρεβενών.

Πολυτεχνική Σχολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών [https://mech.uowm.gr/] ιδρύθηκε το 1999, αρχικά με την ονομασία «Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2004 μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αποτελώντας το πρώτο Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας. Ως έδρα του τμήματος ορίσθηκε η πόλη της Κοζάνης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αντικείμενο της ενέργειας μια και στην περιοχή παράγεται το 70% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Ελλάδα. Η ίδρυση του Τμήματος και ο τρόπος λειτουργίας του καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 179/Α/6.9.1999.[4] Το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 το Τμήμα υποδέχθηκε τους πρώτους 120 φοιτητές ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των εισακτέων είναι περίπου 100 φοιτητές ετησίως. Το φετινό ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός των εισακτέων επανήλθε στους 120.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα που ιδρύθηκε αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε με την Κ.Υ.Α. 134881 α/Β1/23.12.2003 (Φ.Ε.Κ. 1975/31.12.2003), από 01/01/2004 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αποτελώντας το πρώτο Τμήμα Πολυτεχνικής Κατεύθυνσης του Πανεπιστημίου.[5]

Το Τμήμα μετονομάστηκε από Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών το 2009, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 47 (ΦΕΚ 61/27-04-2009, τ. Α).[6]

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα ιδρύθηκε με το Φ.Ε.Κ. Α΄ 192/2005 με τον τίτλο "Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών" (πρόταση του αείμνηστου καθ. Σ. Ορφανουδάκη στη συνάντηση της Δ.Ε με την ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Νυμφαίο), με έδρα την πόλη της Κοζάνης. Η εκπαιδευτική λειτουργία και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών άρχισε από το ακαδημαϊκό έτος 2005 – 2006. Τον Μάιο του 2019 μετονομάστηκε σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) [https://ece.uowm.gr/].

Τμήμα Χημικών Μηχανικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χημικών.jpg

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών [https://chemeng.uowm.gr/] της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθυκε με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) και είναι το τέταρτο τμήμα χημικών μηχανικών της Ελλάδας. Στόχος του είναι να καλύψει σε επάρκεια όλα τα βασικά αντικείμενα της χημικής μηχανικής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Έχει έδρα την Κοζάνη, έναν νομό με πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της ύπαρξης και λειτουργίας των μεγάλων μονάδων παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Συνάμα υπάρχει η ανάγκη και πρόκληση της άμεσης μεταστροφής του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής στην μεταλιγνιτική περίοδο που έχει ήδη φθάσει. Υπό αυτό το πρίσμα το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχει να παίξει ένα πολύ ιδιαίτερο ρόλο στις γρήγορα μεταβαλλόμενες τοπικές αλλά και διεθνείς συνθήκες ενώ παράλληλα πρέπει να εκπαιδεύσει και να εφοδιάσει τους μελλοντικούς μηχανικούς με τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ακολουθήσουν μια επιτυχή καριέρα.

Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιφανειακή Εκμετάλλευση-Ευστάθεια Πρανών

Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων [https://mre.uowm.gr/] ιδρύθηκε με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) και ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη. Η ερευνητική δραστηριότητα που συντελείται στο Τμήμα είναι καινοτόμου και υψηλού επιπέδου σε θέματα σχετικά με τις ενεργειακές και μη ενεργειακές Ορυκτές Πρώτες Ύλες (ΟΠΥ), την έρευνα, τον εντο­πισμός και την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων, αλλά και στα γνωστικά αντικείμενα της μεταλλευτικής, γεωτεχνικής και περιβαλλοντικής μηχανικής. Με το πέρας των σπουδών τους οι απόφοιτοι του τμήματος αποκτούν τον τίτλο του Διπλωματούχου Μηχανικού Ορυκτών Πόρων, με επαγγελματικά δικαιώματα που ρυθμίζονται από το άρθρο 14, του Π.Δ. 99/ΦΕΚ.187 τ.Α/5.11.2018.

Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων [https://ide.uowm.gr/] ιδρύθηκε με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) και εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Το αντικείμενο σπουδών του τμήματος είναι ο ολιστικός σχεδιασμός προϊόντων και συστημάτων, που ξεκινάει με τη σύλληψη της ιδέας και καταλήγει στην ολοκλήρωση του τελικού προϊόντος και η μεθοδική, πολυεπιστημονική προσέγγιση για το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την τεχνική διαχείριση και τη λειτουργία ενός παραγωγικού συστήματος.

Συνδέεται έτσι άμεσα με την έννοια του Βιομηχανικού Σχεδιασμού και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αποτύπωση και το σχεδιασμό της γεωμετρίας (CAD), την επιλογή των υλικών, την οργάνωση της παραγωγής, την ψηφιακή καθοδήγηση των εργαλειομηχανών (CNC), την τεχνική μελέτη αντοχής, θέματα διαδραστικότητας και διεπαφής σε περίπτωση ψηφιακών συστημάτων καθώς και διαδικασίες έρευνας αγοράς και προϊοντικής ταυτότητας.

Σχολή Καλών Τεχνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλών Τεχνών.jpg

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών [https://eetf.uowm.gr/] με έδρα τη Φλώρινα ιδρύθηκε με το Π.Δ. 169/2006.[7] Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών/τριών ορίζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 και έχει ως αποστολή

 1. Να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στα επιστημονικά αντικείμενα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των εφαρμοσμένων τεχνών, όπως ιδίως της φωτογραφίας και βίντεο, των ψηφιακών μορφών τέχνης (κινούμενο σχέδιο, τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα, animation), της εικονογράφησης εντύπων, της μελέτης και σχεδίασης σύγχρονων αντικειμένων βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής (design) και της διακόσμησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και των επιρροών της από τα μεγάλα εικαστικά ευρωπαϊκά ρεύματα.
 2. Να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.
 3. Να παρέχει ειδική μόρφωση και κατάρτιση των φοιτητών/τριών για τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχολή Θετικών Επιστημών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Πληροφορικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

UoWM (43).jpg

Το Τμήμα Πληροφορικής [https://cs.uowm.gr/] ιδρύθηκε με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/752019) με έρα την Καστοριά. Η αποστολή του είναι η προαγωγή του επιστημονικού πεδίου της Πληροφορικής και η κατάρτιση νέων επιστημόνων Πληροφορικής ικανών να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των διαφόρων εταιρειών Πληροφορικής καθώς και στη μέση εκπαίδευση ή στον Πανεπιστημιακό χώρο . Αυτό το επιτυγχάνει διεξάγοντας έρευνα στους τομείς της Πληροφορικής και προσφέροντας στους φοιτητές του σύγχρονες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών προσφέρει στους φοιτητές του τις βασικές γνώσεις στην επιστήμη της Πληροφορικής καθώς και μια πρώτη εξειδίκευση μέσω διαφόρων μαθημάτων επιλογής.

Τμήμα Μαθηματικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Μαθηματικών [https://math.uowm.gr/] ιδρύθηκε το 2019, με έδρα την Καστορια, σύμφωνα με τον Νόμο 4610/07.05.2019, που αφορά τις Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΦΕΚ υπ’ αριθμ. 4610/07.05.2019, τεύχος 70). Το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 είναι η πρώτη φορά που υποδέχθηκε φοιτητές.

Το Τμήμα οδηγεί σε Πτυχία Μαθηματικών (χωρίς ειδικεύσεις και κατευθύνσεις) και σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων οριοθετείται στο 6ο Επίπεδο (αντίστοιχο του Bachelor’s Degree).

Σχολή Γεωπονικών Επιστημών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Γεωπονίας.jpg

Τμήμα Γεωπονίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Uowm.jpg

Το Τμήμα Γεωπονίας [https://agro.uowm.gr/] ιδρύθηκε το 2019 με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/752019). Το Τμήμα Γεωπονίας έχει έδρα τη Φλώρινα και εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών για την οποία ο νόμος προβλέπει και δεύτερο τμήμα με τίτλο ‘Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής’ και έναρξη λειτουργίας μετά από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Ο σκοπός του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας είναι να προσφέρει στους φοιτητές τις εξειδικευμένες γνώσεις που χρειάζονται, ώστε ως επιστήμονες να συμβάλλουν:

 1. στη διαρκή τεχνολογική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου.
 2. στην ανάπτυξη και υιοθέτηση καινοτομιών σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής, οργάνωσης και διάθεσης, οι οποίες θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
 3. στο προσανατολισμό του αγροτικού τομέα προς την κατεύθυνση της αειφόρου αξιοποίησης των φυσικών πόρων, της ελαχιστοποίησης των δυσμενών επιπτώσεων στο κλίμα και στη βιοποικιλότητα, της ευζωίας των παραγωγικών ζώων και της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
 4. στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των εργαλείων της αγροτικής και περιφερειακής πολιτικής.

Το πρόγραμμα σπουδών διαρκεί πέντε έτη, εκ των οποίων τα τρία πρώτα περιλαμβάνουν μαθήματα γενικού αλλά και ειδικού υποβάθρου στη γεωπονική επιστήμη, είναι κοινά για όλους τους φοιτητές και αποτελούν τον κορμό του προγράμματος σπουδών. Στο τέλος του 6ου εξαμήνου οι φοιτητές επιλέγουν μία από τις κατευθύνσεις σπουδών, διάρκειας 4 εξαμήνων στην οποία διδάσκονται μαθήματα ειδικότητας, ανάλογα με το συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο της κάθε κατεύθυνσης.

Οι προσφερόμενες κατευθύνσεις είναι: 1) Φυτικής Παραγωγής 2) Ζωικής Παραγωγής και 3) Αγροτικής Οικονομίας.

Σχολή Επιστημών Υγείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Εργοθεραπείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Εργοθεραπείας [https://ot.uowm.gr/] του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη διάχυση των γνώσεων της επιστήμης της Εργοθεραπείας μέσα από τη διδασκαλία και την έρευνα, και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που διασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Το Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είναι το δεύτερο Τμήμα στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα, και δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές, να εκπαιδευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην επιστήμη και την πρακτική της Εργοθεραπείας και να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δραστηριοποιηθούν επάξια στις κλινικές και ερευνητικές προκλήσεις, σε αυτόν τον τομέα.

Το Τμήμα ιδρύθηκε με το Νόμο 4610/2019 ( ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019) με έδρα την Πτολεμαϊδα.

Τμήμα Μαιευτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Μαιευτικής [https://mw.uowm.gr/] της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Πτολεμαΐδα ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2009 στις νέες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση του τμήματος. Καλύπτει πλήρως την επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση των πτυχιούχων του τμήματος σε θέματα μαιευτικής, γυναικολογίας, νεογνολογίας, επαγγελματικής δεοντολογίας, οικογενειακού προγραμματισμού, γενετήσιας αγωγής, έρευνας, πρόληψης και αγωγής υγείας.

Το Τμήμα έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη της Μαιευτικής και τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Μεταπτυχιακές Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκαν/επανιδρύθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4485/2017 και του Ν.4610/2019.

Στο β' κύκλο σπουδών γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων καθορίζεται από τον οικείο Εσωτερικό Κανονισμό κάθε προγράμματος, στον οποίο αναφέρονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και πληροφορίες για το αντίστοιχο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Ειδικά Πρωτόκολλα Συνεργασία με ΑΕΙ της Αλλοδαπής

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τα ιδρύματα της ημεδαπής μπορούν να οργανώνουν και να προσφέρουν από κοινού ή σε συνεργασία, προγράμματα σπουδών με ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής, που οδηγούν στην απονομή αντίστοιχων τίτλων σπουδών.

Για τα προγράμματα αυτά καταρτίζεται Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των συνεργαζόμενων Α.Ε.Ι., στο οποίο καθορίζονται οι σχετικές λεπτομέρειες.

Κατάλογος Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών

Διδακτορικές Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών το οποίο παρέχει εξειδίκευση στα κύρια γνωστικά αντικείμενα αλλά και σε συγγενή πεδία των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Οι Διδακτορικές Σπουδές αποβλέπουν στην παραγωγή υψηλού επιπέδου επιστημονικής έρευνας δίνοντας έμφαση στη δημοσίευση της επιστημονικής εργασίας που συντελείται στο πλαίσιό τους και στη δημιουργία επιστημόνων ικανών να συμβάλουν στην πρόοδο της εκπαίδευσης και της επιστήμης. Η διαδικασία απονομής Διδακτορικών Τίτλων διέπεται από τις κείμενες διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν. 4485/2017, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος καταρτίζεται ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος, ο οποίος εγκρίνεται από τη Σύγκλητο, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος και κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε εφαρμογή του ως άνω άρθρου έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο των Τμημάτων του Ιδρύματος οι Κανονισμοί Διδακτορικών Σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Εισαγωγή σε Προγράμματα Διδακτορικών Διατριβών

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στον γ΄ κύκλο σπουδών, ως υποψήφιοι/ες διδάκτορες γίνονται δεκτοί κάτοχοι Μεταπτχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών του οικείου Τμήματος.

Η χρονική διάρκεια για την εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Κατάλογος Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών των Τμημάτων

Πρόσβαση και Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δυτική Μακεδονίας διαθέτει 2 αεροδρόμια που τη συνδέουν με την Αθήνα. Το αεροδρόμιο «Φίλιππος» στην Κοζάνη (http://www.ypa.gr/our-airports/kratikos-aerolimenas-kozanhs-filippos-kakzf) και το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» στην Καστοριά. (https://web.archive.org/web/20180331141720/http://www.ypa.gr/our-airports/kratikos-aerolimenas-kastorias-aristotelhs-kakta)

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού (http://www.egnatia.eu/page/ Αρχειοθετήθηκε 2018-08-03 στο Wayback Machine.), καθιστά εύκολη, γρήγορη και ασφαλή την οδική σύνδεση όλων των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους κάθετους εθνικούς οδικούς άξονες.

Η Κοζάνη εκτός από το αεροδρόμιο διαθέτει σύγχρονο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ (https://www.ktelkozanis.gr/) που συνδέουν την πόλη με τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, καθώς και με τις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Η συγκοινωνία μέσα στην πόλη πραγματοποιείται μέσω δημοτικών minibus (https://cityofkozani.gov.gr/diadromes-mini-bus) με τα οποία εκτελούνται και τα δρομολόγιο από και προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου που λειτουργούν στην Κοζάνη.

Καθημερινά δρομολόγια των ΚΤΕΛ εξυπηρετούν τη Φλώρινα συνδέοντάς τη με την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα (https://www.dromologiaktel.gr/loc_dk/yperastika-ktel/60/yperastika-ktel-flwrinas.htm ). Από και προς τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων κάθε μέρα (μέσω Έδεσσας ή μέσω Εγνατίας Οδού) ενώ υπάρχει και  σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο πόλεις (https://tickets.trainose.gr/dromologia/). Οι εσωτερικές μετακινήσεις της πόλης, από και προς το Πανεπιστήμιο, γίνονται με σύγχρονα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ Φλώρινας (Καπετάν Βαγγέλη 26 και 25ης Μαρτίου).

Η πρόσβαση στην Καστοριά είναι δυνατή είτε μέσω του εθνικού αεροδρομίου «Αριστοτέλης», που βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό είτε με καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων (Θεσσαλονίκη – Καστοριά : 1.40λ, Αθήνα – Καστοριά : 5.30λ, Ιωάννινα – Καστοριά : 1.30λ.) (https://www.ktel-kastorias.gr/ ).

Τα Γρεβενά απέχουν από  Αθήνα 484χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 170χλμ, από τα Ιωάννινα 100χλμ και από τη Λάρισα 140χλμ. Από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών διέρχεται η Εγνατία Οδός, η οποία συνδέει όλη τη βόρεια Ελλάδα. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Γρεβενών (www.ktelgrevenon.gr) είτε με ιδιωτικό μέσο. Η μετακίνησή εντός της πόλης και τη μετάβαση στο χώρο του Πανεπιστημίου, γίνεται με αστικά λεωφορεία ( https://www.ktelgrevenon.gr/dromologia[νεκρός σύνδεσμος].).

Η Πτολεμαϊδα βρίσκεται στο κέντρο των τεσσάρων νομών Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών. Η πρόσβαση στην πόλη γίνεται μέσω σύγχρονου οδικού δικτύου με αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας.  Καθημερινά δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ συνδέουν την πόλη με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρο ης χώρας (τηλέφωνο εκδοτηρίου εισιτηρίων 2463024417) ενώ ο διευρυμένος Δήμος Εορδαίας εξυπηρετείται με σύγχρονα αστικά λεωφορεία (http://www.astikoktelptolemaidas.gr/  ).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]