Αντίπαπας Κλήμης Η΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αντιπάπας Κλήμης Η΄
Palma Antipapa Clemens VIII.JPG
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Clemens VIII (Λατινικά)
Γέννηση1370
Τερουέλ
Θάνατος28  Δεκεμβρίου 1447
Μαγιόρκα
Χώρα πολιτογράφησηςΣτέμμα της Αραγωνίας
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος
Αντιπάπας (Μαρτίνος Ε΄ και Antipope Benedict XIV (Bernard Garnier))
Bishop of Mallorca and Menorca
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κλήμης Η΄ (Clemente VIII, 1370 - 28 Δεκεμβρίου 1447) ήταν ένας από τους αντίπαπες της Αβινιόν, και βασίλευσε από τις 10 Ιουνίου 1423 έως τις 26 Ιουλίου 1429. Γεννήθηκε ως Gil Sanchez Muñoz y Carbón.

Ήταν φίλος και σύμβουλος του μελλοντικού πάπα Βενέδικτου ΙΓ΄ της Αβινιόν, και μέλος της αυλής της Αβινιόν. Το 1396 ήταν απεσταλμένος στον επίσκοπο της Βαλένθια για να λάβει Ισπανική υποστήριξη. Ο Βενέδικτος ΙΓ΄ είχε διορίσει τέσσερις καρδινάλιους και μετά το θάνατο του τρεις από αυτούς, στις 10 Ιουνίου 1423, εξέλεξαν τον Sanchez Muñoz πάπα με το όνομα Κλήμης Η΄. Ο τέταρτος, Jean Carrier, απών εκείνη την ώρα, κήρυξε την εκλογή άκυρη και εξέλεξε τον δικό του αντίπαπα, ο οποίος πήρε το όνομα Βενέδικτος ΙΔ΄. Στη συνέχεια ο Jean Carrier αφορίσθηκε από τον Κλήμεντα Η΄.

Η μοίρα του Κλήμεντα Η΄ συνδέθηκε με τις φιλοδοξίες του Αλφόνσου Ε' της Αραγωνίας. Ο Αλφόνσος Ε΄ ήθελε να διαπραγματευθεί για την Νάπολη και έτσι έδωσε υποστήριξη στον Κλήμεντα Η΄, ενώ η σύζυγός του Μαρία της Καστίλης και οι Αραγονέζοι επίσκοποι υποστήριξαν τον νόμιμο πάπα Μαρτίνο Ε΄. Το καλοκαίρι του 1423 ο Αλφόνσος Ε΄ έπεισε την Δημοκρατία της Σιένα να αναγνωρίσει τον Κλήμεντα Η΄, εξασφαλίζοντας έτσι αναγνώριση για τον Πάπα της διαδοχής της Αβινιόν στην πόλη της Παβίας, η οποία ήταν μέρος της Δημοκρατίας της Σιένα, όπου ο Ρωμαίος πάπας Μαρτίνος Ε΄ είχε συγκαλέσει μια Σύνοδο της Εκκλησίας.

Όμως, όταν ο Βασιλιάς Αλφόνσος είχε πετύχει τους πολιτικούς στόχους του, έστειλε μία αντιπροσωπεία το 1428 (με επικεφαλής τον Alfonso de Borgia, μελλοντικό Κάλλιστο Γ΄), να πείσει τον Κλήμη Η΄ να αναγνωρίσει τον Μαρτίνο Ε΄. Η παραίτηση του Κλήμη Η΄ στις 26 Ιουλίου 1429 επιβεβαιώθηκε στα μέσα Αυγούστου. Ο Κλήμης Η΄ έπρεπε να κάνει μία επίσημη δήλωση μετανοίας στον Μαρτίνο Ε΄ και όταν αυτό έγινε, ο Μαρτίνος Ε΄ έδωσε στον Sanchez Muñoz την επισκοπή της Πάλμα[1]. Ο Sanchez Muñoz πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου του 1447.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]