Κατάλογος νομισμάτων των χωρών του κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί ένας αλφαβητικός κατάλογος με τα νομίσματα που είναι σε κυκλοφορία ανά τον κόσμο.

Χώρα Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων
Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
Flag of Sao Tome and Principe.svg Άγιος Θωμάς και Πρίγκιπας Ντόμπρα Db STN Céntimo 100
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
Flag of Angola.svg Ανγκόλα Κουάνζα Kz AOA σεντίμο (cêntimo) 100
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Μανάτ του Αζερμπαϊτζάν man. και ман. AZN καπίκι (Qəpik) 100
Flag of Egypt.svg Αίγυπτος Λίρα Αιγύπτου £ και ج.م EGP πιάστρα (piastre) 100
Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία Μπιρ Br ETB λεπτό (cent) 100
Flag of Haiti.svg Αϊτή Γκουρντ G HTG λεπτό (cent) 100
Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Fr XOF λεπτό (cent) 100
Flag of Albania.svg Αλβανία Λεκ L ALL κιντάρ 100
Flag of Algeria.svg Αλγερία Δηνάριο της Αλγερίας د.ج DZD σαντίμ (santeem) 100
Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ Δολάριο ΗΠΑ[1][2] $ USD λεπτό (cent) 100
Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Πέσο Αργεντινής $ ARS σεντάβο (centavo) 100
Flag of Armenia.svg Αρμενία Ντραμ դր. AMD λούμα 100
Flag of Australia.svg Αυστραλία Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό (cent) 100
Flag of Austria.svg Αυστρία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν Αφγάνι ؋ AFN πουλ 100
Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου Βάτου VT VUV λεπτό (cent) 100
Flag of the Vatican City.svg Βατικανό Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Belgium (civil).svg Βέλγιο Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα Μπολίβαρ Σομπεράνο Bs VES σέντιμο 100
Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ Ντονγκ VND Χάο[3] 10
Flag of Bolivia.svg Βολιβία Μπολιβιάνο b$ BOB λεπτό (cent) 100
Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα Γουόν Βόρειας Κορέας KPW Jeon 100
Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία Δηνάριο Βόρειας Μακεδονίας ден MKD Deni 100
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη Μετατρέψιμο μάρκο Βοσνίας και Ερζεγοβίνης KM και КМ BAM Feninga 100
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Λεβ лв BGN Stotinki 100
Flag of Brazil.svg Βραζιλία Ρεάλ Βραζιλίας R$ BRL σεντάβο (centavo) 100
Flag of France.svg Γαλλία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Germany.svg Γερμανία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Georgia.svg Γεωργία Λάρι GEL Τέτρι 100
Flag of The Gambia.svg Γκάμπια Νταλάζι (Dalasi) D GMD μπούτουτ (butut) 100
Flag of Gabon.svg Γκαμπόν Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Ghana.svg Γκάνα Σέντι της Γκάνας GHC Pesewa 100
Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα Κετσάλ Q GTQ σεντάβο (centavo) 100
Flag of Guyana.svg Γουιάνα Δολάριο Γουιάνας $ GYD λεπτό (cent) 100
Flag of Guinea.svg Γουινέα Φράγκο Γουινέας Fr GNF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισσάου Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Grenada.svg Γρενάδα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
Flag of Denmark.svg Δανία Κορόνα Δανίας kr DKK Øre 100
Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Dominica.svg Δομινίκα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία Πέσο Δομινικανής Δημοκρατίας $ DOP σεντάβο (centavo) 100
Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ Δολάριο ΗΠΑ USD σεντ (cent) 100
Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ελβετικό Φράγκο S₣ CHF Rappen[4] 100
Flag of Greece.svg Ελλάδα Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Eritrea.svg Ερυθραία Νάκφα Nfk ERN λεπτό (cent) 100
Flag of Estonia.svg Εσθονία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Eswatini.svg Εσουατίνι Λιλανγκένι L SZL λεπτό (cent) 100
Flag of Zambia.svg Ζάμπια Κουάτσα της Ζάμπιας ZK ZMK Ngwee 100
Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε RTGS Dollar $ ZWD λεπτό (cent) 100
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων د.إ AED Fils 100
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent)[5] 100
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Στερλίνα £ GBP Πένα (penny) 100
Flag of Japan.svg Ιαπωνία Γιέν ¥ JPY Sen 100
Flag of India.svg Ινδία Ρουπία Ινδίας[6] INR Paisa 100
Flag of Indonesia.svg Ινδονησία Ρουπία Ινδονησίας IDR Sen 100
Flag of Jordan.svg Ιορδανία Ιορδανικό δηνάριο د.ا JOD Piaster[7] 100
Flag of Iraq.svg Ιράκ Δηνάριο του Ιράκ ع.د IQD Fils 1,000
Flag of Iran.svg Ιράν Ριάλ του Ιράν ريال IRR Dinar 100
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Ecuador.svg Ισημερινός Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
Flag of Iceland.svg Ισλανδία Κορόνα Ισλανδίας (króna) kr ISK Aur 100
Flag of Spain.svg Ισπανία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Israel.svg Ισραήλ νέο σέκελ ILS νέο agora 100
Flag of Italy.svg Ιταλία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Τένγκε T KZT Tiyin 100
Flag of Cameroon.svg Καμερούν Φράγκο CFA Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Cambodia.svg Καμπότζη Ριέλ Καμπότζης KHR Sen 100
Flag of Canada.svg Καναδάς Δολάριο Καναδά $ CAD λεπτό (cent) 100
Flag of Qatar.svg Κατάρ Ριγιάλ του Κατάρ ر.ق QAR Dirham 100
Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Kenya.svg Κένυα Σελίνι Κένυας S KES λεπτό (cent) 100
Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Γουάν 元 και 圆 CNY Jiao[8] 10
Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν Σομ της Κιργιζίας сом KGS Tyyn 100
Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό (cent) 100
Flag of Colombia.svg Κολομβία Πέσο Κολομβίας $ COP σεντάβο (centavo) 100
Flag of the Comoros.svg Κομόρες Φράγκο Κομόρων Fr KMF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Κολόν CRC Céntimo 100
Flag of Cuba.svg Κούβα Μετατρέψιμο πέσο Κούβας $ CUC σεντάβο (centavo) 100
Πέσος Κούβας $ CUP σεντάβο (centavo) 100
Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ Δηνάριο του Κουβέιτ د.ك KWD Fils 1,000
Flag of Croatia.svg Κροατία Κούνα kn HRK Lipa 100
Flag of Cyprus.svg Κύπρος Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Φράγκο του Κονγκό Fr CDF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Laos.svg Λάος Κιπ LAK At 100
Flag of Lesotho.svg Λεσότο Λότι[9] L LSL Lisente 100
Flag of Latvia.svg Λετονία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία Ρούβλι Λευκορωσίας р. BYΝ καπίκι (Kapiejka) 100
Flag of Lebanon.svg Λίβανος Λίρα Λιβάνου £ και ل.ل LBP Πιάστρες 100
Flag of Liberia.svg Λιβερία Δολάριο Λιβερίας $ LRD λεπτό (cent) 100
Flag of Libya.svg Λιβύη Δηνάριο Λιβύης ل.د LYD Ντιρχάμ 1000
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Liechtenstein.svg Λίχτενσταϊν Ελβετικό Φράγκο S₣ CHF Rappen 100
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη Αριάρι[10] MGA Iraimbilanja 5
Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Ρινγκίτ RM MYR Σεν (Sen) 100
Flag of Malawi.svg Μαλάουι Κουάτσα του Μαλάουι MK MWK Tambala 100
Flag of Maldives.svg Μαλδίβες Ρουφίγια ރ. MVR Laari 100
Flag of Mali.svg Μάλι Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Malta.svg Μάλτα Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Morocco.svg Μαρόκο Ντιρχάμ Μαρόκου د.م. MAD Σαντιμά (santimat) 100
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Ρουπία Μαυρίκιου MUR λεπτό (cent) 100
Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία Ουγκίγια[10] UM MRU Khoums 5
Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Mexico.svg Μεξικό Πέσο Μεξικού $ MXN σεντάβο (centavo) 100
Flag of Mongolia.svg Μογγολία Τουγκρίκ MNT Mongo 100
Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη Μετικάλ MTn MZN σεντάβο (centavo) 100
Flag of Moldova.svg Μολδαβία Μολδαβικό Λέου L MDL μπάνι (Ban) 100
Flag of Monaco.svg Μονακό Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές Τάκα ৲ και ৳ BDT Paisa 100
Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος Δολάριο των Μπαρμπάντος $ BBD λεπτό (cent) 100
Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες Δολάριο Μπαχάμας $ BSD λεπτό (cent) 100
Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν Δηνάριο του Μπαχρέιν ب.د BHD Fils 1.000
Flag of Belize.svg Μπελίζ Δολάριο Μπελίζ $ BZD λεπτό (cent) 100
Flag of Benin.svg Μπενίν Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα Πούλα P BWP Thebe 100
Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Burundi.svg Μπουρούντι Φράγκο του Μπουρούντι Fr BIF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Bhutan.svg Μπουτάν Νγκούλντρουμ Nu BTN Chertrum 100
Flag of Brunei.svg Μπρουνέι Δολάριο του Μπρουνέι $ BND λεπτό (cent) 100
Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ Κυάτ Μιανμάρ K MMK Pya 100
Flag of Namibia.svg Ναμίμπια Δολάριο Ναμίμπιας $ NAD λεπτό (cent) 100
Flag of Nauru.svg Ναούρου Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό (cent) 100
Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Δολάριο Νέας Ζηλανδίας $ NZD λεπτό (cent) 100
Flag of Nepal.svg Νεπάλ Ρουπία του Νεπάλ (rupee) NPR Paisa 100
Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα Δολάριο των Νήσων του Σολομώντα $ SBD λεπτό (cent) 100
Flag of Niger.svg Νίγηρας Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Νάιρα NGN Kobo 100
Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα Χρυσό κόρντομπα της Νικαράγουας $ NIO σεντάβο (centavo) 100
Flag of Norway.svg Νορβηγία Κορόνα Νορβηγίας (krone) kr NOK Øre 100
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική Ραντ Νότιας Αφρικής R ZAR λεπτό (cent) 100
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Γουόν Νότιας Κορέας KRW Jeon 100
Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν Λίρα Νοτίου Σουδάν £ SSP πιάστρα 20 100
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Oman.svg Ομάν Ριάλ του Ομάν ر.ع. OMR Baiza 1,000
Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
Flag of Honduras.svg Ονδούρα Λεμπίρα L HNL σεντάβο (centavo) 100
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Φιορίνι Ουγγαρίας Ft HUF Fillér 100
Flag of Uganda.svg Ουγκάντα Σελίνι Ουγκάντας Ush UGX λεπτό (cent) 100
Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν Σομ του Ουζμπεκιστάν su’m και сўм UZS Tiyin 100
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Γρίβνα Ουκρανίας UAH καπίκι (Kopiyka) 100
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Πέσο Ουρουγουάης $ UYU Centésimo 100
Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Ρουπία του Πακιστάν (rupee) PKR Paisa 100
Flag of Palau.svg Παλάου Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
Flag of Panama.svg Παναμάς Μπαλμπόα Παναμά B/. PAB Centesimo 100
Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα Κίνα Παπούα-Νέας Γουινέας K PGK Toea 100
Flag of Paraguay.svg Παραγουάη Γκουαρανί PYG Centesimo 100
Flag of Peru (state).svg Περού Σολ Περού (sol) S/. PEN Céntimo 100
Flag of Poland.svg Πολωνία Ζλότι PLN γρόσι (Grosz) 100
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο Εσκούδο Πρασίνου Ακρωτηρίου Esc CVE σεντάβο (centavo) 100
Flag of Rwanda.svg Ρουάντα Φράγκο της Ρουάντα Fr RWF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Romania.svg Ρουμανία Λέου Ρουμανίας RON μπάνι (ban) 100
Flag of Russia.svg Ρωσία Ρούβλι Ρωσίας р. RUB Kopek (καπίκι) 100
Flag of Samoa.svg Σαμόα Τάλα Σαμόα S$ WST Sene 100
Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία Ριάλ Σαουδικής Αραβίας (riyal) ر.س SAR Halalat 100
Flag of Senegal.svg Σενεγάλη Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Serbia.svg Σερβία Δηνάριο Σερβίας Din. και ДИН CSD Para 100
Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες Ρουπία των Σεϋχελλών (Seychellois rupee) SCR λεπτό (cent) 100
Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη Δολάριο Σιγκαπούρης $ SGD λεπτό (cent) 100
Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε Λεόνε της Σιέρα Λεόνε Le SLL λεπτό (cent) 100
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of Somalia.svg Σομαλία Σελίνι Σομαλίας Sh. SOS Centesimo 100
Flag of Sudan.svg Σουδάν Λίρα του Σουδάν SDG Piaster 100
Flag of Sweden.svg Σουηδία Κορόνα Σουηδίας (krona) kr SEK Öre 100
Flag of Suriname.svg Σουρινάμ Δολάριο του Σουρινάμ $ SRD λεπτό (cent) 100
Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα Ρουπία της Σρι Λάνκας (rupee) ரூ LKR λεπτό (cent) 100
Flag of Syria.svg Συρία Λίρα Συρίας £ και ل.س SYP Piaster 100
Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη Μπαχτ ฿ THB Stang 100
Flag of Tanzania.svg Τανζανία Σελίνι Τανζανίας (shilling) Tsh TZS λεπτό (cent) 100
Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν Σομόνι ЅМ TJS Diram 100
Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα Δολάριο Τζαμάικας $ JMD λεπτό (cent) 100
Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί Φράγκο του Τζιμπουτί Fr DJF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Togo.svg Τόγκο Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
Flag of Tonga.svg Τόνγκα Παάνγκα T$ TOP Seniti 100
Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού Δολάριο του Τουβαλού $ Δεν υπάρχει λεπτό (cent) 100
Flag of Turkey.svg Τουρκία Τουρκική Λίρα TRY κουρούς 100
Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν Μανάτ του Τουρκμενιστάν m TMM τένεσι (tennesi) 100
Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο Δολάριο Τρινιντάντ και Τομπάγκο $ TTD λεπτό (cent) 100
Flag of Chad.svg Τσαντ Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Κορόνα Τσεχίας (koruna) CZK Heller 100
Flag of Tunisia.svg Τυνησία Δηνάριο Τυνησίας د.ت TND Millime 1.000
Flag of Yemen.svg Υεμένη Ριάλ Υεμένης ريال YER Fils 100
Flag of Finland.svg Φινλανδία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες Πέσο Φιλιππίνων PHP σεντάβο (centavo) 100
Flag of Fiji.svg Φίτζι Δολάριο Νησιών Φίτζι $ FJD λεπτό (cent) 100
Flag of Chile.svg Χιλή Πέσο Χιλής $ CLP σεντάβο (centavo) 100

Χώρες με περιορισμένη αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων
Flag of the Republic of Abkhazia.svg Αμπχαζία Ρούβλι Ρωσίας[11] р. RUB Kopek (καπίκι) 100
Flag of Artsakh.svg Αρτσάχ Ντραμ Αρμενίας[12] դր. AMD λούμα 100
Flag of Kosovo.svg Κοσσυφοπέδιο Ευρώ EUR λεπτό 100
Flag of South Ossetia.svg Νότια Οσσετία Ρούβλι Ρωσίας[11] р. RUB Kopek (καπίκι) 100
Flag of Palestine.svg Παλαιστίνη Νέο ισραηλινό σέκελ ILS νέο αγκόρα 100
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Σαχάρα Ντιρχάμ Μαρόκου[13] د.م. MAD λεπτό 100
Flag of Somaliland.svg Σομαλιλάνδη Σελλίνι της Σομαλιλάνδης So. Sh. λεπτό 100
Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν Νέο Δολάριο της Ταϊβάν 元, 圓 και $ TWD λεπτό (cent) 100
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου Τουρκική Λίρα TRY κουρούς 100
Flag of Transnistria (state).svg Υπερδνειστερία Ρούβλι Τρανσνίστριας р. καπίκι 100

Εξαρτημένα εδάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαρτημένα εδάφη Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων
Flag of Saint Helena.svg Αγία Ελένη Λίρα Αγίας Ελένης £ SHP Νέα Πένα (penny) 100
Flag of Sint Maarten.svg Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) Γκούλντεν ƒ ANG λεπτό 100
Flag of Sint Eustatius.svg Άγιος Ευστάθιος Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
Flag of Anguilla.svg Ανγκουίλα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό 100
Flag of Aruba.svg Αρούμπα Φλορίνι της Αρούμπα ƒ AWG λεπτό 100
Flag of Bermuda.svg Βερμούδες Δολάριο των Βερμούδων $ BMD λεπτό 100
Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού Βρετανική Λίρα £ GBP Πένα 100
Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία Φράγκο CFP XPF λεπτό 100
Flag of Gibraltar.svg Γιβραλτάρ Λίρα του Γιβραλτάρ £ GIP Πένα (penny) 100
Flag of Guernsey.svg Γκέρνσεϋ Λίρα του Γκέρνσι £ Δεν υπάρχει Πένα (penny) 100
Flag of Greenland.svg Γροιλανδία Κορόνα Δανίας kr DKK Øre 100
Κέιμαν Νήσοι Δολάριο Νησιών Κέιμαν $ KYD λεπτό 100
Flag of Curaçao.svg Κουρασάο Γκούλντεν ƒ ANG λεπτό 100
Flag of Macau.svg Μακάου Πατάκα P MOP άβος 100
Flag of Montserrat.svg Μοντσερράτ Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό 100
Flag of Bonaire.svg Μποναίρ Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
Flag of France.svg Νέα Καληδονία Φράγκο CFP XPF λεπτό 100
Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg Νησιά Κόκος Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό 100
Flag of the Cook Islands.svg Νήσοι Κουκ Δολάριο Νέας Ζηλανδίας $ NZD λεπτό 100
Flag of the Isle of Man.svg Νήσος Μαν Λίρα της Νήσου Μαν £ Δεν υπάρχει Πένα (penny) 100
Flag of the Pitcairn Islands.svg Νήσοι Πίτκαιρν Δολάριο Νέας Ζηλανδίας $ NZD λεπτό 100
Flag of the Faroe Islands.svg Νήσοι Φερόες Κορόνα των Φερόε (króna) kr Δεν υπάρχει όιρα 100
Flag of the Falkland Islands.svg Νήσοι Φώκλαντ Λίρα των Φώκλαντ £ FKP Πένα (penny) 100
Flag of Wallis and Futuna.svg Ουαλίς και Φουτουνά Φράγκο CFP XPF λεπτό 100
Flag of Saba.svg Σάμπα Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Τερκς και Κέικος Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
Flag of Jersey.svg Τζέρσεϋ Λίρα του Τζέρσι £ Δεν υπάρχει Πένα (penny) 100
Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ Δολάριο του Χονγκ Κονγκ $ και 圓 HKD λεπτό 100

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Ανατολικό Τιμόρ κόβει επίσης το δικό του τοπικό κέρμα, το σεντάβο, το οποίο χρησιμοποιείται παράλληλα μαζί με τα Αμερικανικά Σέντς.
  2. 1 cent ισοδυναμεί με 10 mills (mill : ενικός, γράφεται επίσης mil).
  3. 1 hào ισοδυναμεί με 10 xu (τσου).
  4. Rappen είναι στα γερμανικά, στα γαλλικά λέγεται centime, και στα ιταλικά centesimo.
  5. 1 cent ισοδυναμεί με 10 mills (mill: ενικός, γράφεται επίσης mil).
  6. Η Ινδική ρουπία (₨, INR, paisa, 100) είναι επίσης νόμιμη για συναλλαγές και στο Νεπάλ.
  7. 1 piaster ισοδυναμεί με 10 fils.
  8. 1 jiao ισοδυναμεί με 10 fen.
  9. Το νοτιαφρικανικό rand (R, ZAR, cent, 100) είναι επίσης νόμιμο για τις συναλλαγές, στο Λεσότο.
  10. 10,0 10,1 Το Αριάρι (της Μαδαγασκάρης) και η Ουγκίγια (της Μαυριτανίας), είναι τα δύο μοναδικά νομίσματα στον κόσμο που κυκλοφορούν στις μέρες μας και δεν υποδιαιρούνται σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης (δηλαδή το 100). Υποδιαιρούνται σε 5 ιραϊμπιλάντζα και Khoums αντίστοιχα.
  11. 11,0 11,1 Tο Ρούβλι της Ρωσίας (р., RUB, kopek, 100) είναι το μόνο νόμιμο για τις χρηματικές συναλλαγές στην Αμπχαζία και επιπρόσθετο νόμιμο για συναλλαγές στη Νότια Οσσετία.
  12. Η Δημοκρατία του Αρτσάχ χρησιμοποιεί το Ντράμ Αρμενίας ως επίσημο νόμισμά της.
  13. Το Ντιρχάμ του Μαρόκου, αποτελεί επίσης ντε φάκτο νόμισμα της Δημοκρατίας της Σαχάρας. Παρά το γεγονός ότι το ντιρχάμ είναι πλήρως μετατρέψιμο νόμισμα, απαγορεύεται η εξαγωγή του τοπικού νομίσματος διά νόμου

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]