Στερλίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Στερλίνα
Pound sterling
Britishcoins.png


Κέρματα στερλίνας

Χώρα:

Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο

Υποδιαίρεση:

100 πένες (pence)

ISO 4217:

GBP

Συντομογραφία:

£

Pound Sign.svg
Σύμβολο

Πληθωρισμός:
Πηγή:
Μέθοδος:
Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών|ΜΣΙ:
Αποσύρθηκε:
Σταθερή ισοτιμία από:

Η Στερλίνα (αγγλ. pound sterling), γνωστή και σαν λίρα Αγγλίας, είναι το επίσημο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποδιαιρείται σε 100 πένες (αγγλ. ενικός penny, πληθυντ. pence). Είναι το τέταρτο σε σειρά συναλλασσόμενο νόμισμα του κόσμου μετά από το δολλάριο, το ευρώ και το γιεν.

Στη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία κυκλοφορούν τοπικά χαρτονομίσματα της Στερλίνας, που εκδίδονται από συγκεκριμένες τοπικές τράπεζες. Τα χαρτονομίσματα αυτά γίνονται γενικά αποδεκτά στις εν λόγω περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και ενίοτε γίνονται αποδεκτά και στην Αγγλία και την Ουαλία αν και οι πολίτες στην Αγγλία και την Ουαλία δεν είναι εξοικειωμένοι με τα χαρτονομίσματα αυτά και μπορεί να είναι πιο διστακτικοί στην αποδοχή τους. Τα χαρτονομίσματα Στερλίνας που έχουν εκδοθεί από τράπεζες στη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία, ανταλάσσονται με χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας σε οποιαδήποτε τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα χαρτονομίσματα που εκδίδονται από την Τράπεζα της Αγγλίας είναι σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν και χαίρουν ευρείας αποδοχής σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, παγκοσμίως και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δύσκολη η ανταλλαγή χαρονομισμάτων που έχουν εκδοθεί στη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία ενώ αντιθέτως όλα τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος και οι ξένες τράπεζες αναγνωρίζουν τα χαρτονομίσματα που έχουν εκδοθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας. Γι'αυτό και συνίσταται στους τουρίστες να ξοδεύουν τυχόν χαρτονομίσματα Σκωτίας ή Βορείου Ιρλανδίας κατά την παραμονή τους στις περιοχές αυτές.


Τα κέρματα στα οποία χωρίζεται η στερλίνα είναι:

  • 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, 1£ και 2£.

Τα χαρτονομίσματα στα οποία χωρίζεται είναι:

  • 1£ (χρησιμοποιείται μόνο στη Σκωτία), 5£, 10£, 20£, 50£, 100£ (χρησιμοποιείται μόνο στη Σκωτία και στη Β. Ιρλανδία)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]