Ρουπία Ινδονησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινδονησιακή Ρουπία

Η ρουπία (Rp) είναι το επίσημο νόμισμα της Ινδονησίας. Εκδίδεται και ελέγχεται από την Τράπεζα της Ινδονησίας. Το όνομα «ρουπία» προέρχεται από την Ινδική λέξη rupiya (रुपीया) και αυτό με τη σειρά του από τη Σανσκριτική rupyakam (रूप्यकम्; ασήμι). Οι Ινδονήσιοι χρησιμοποιούν ανεπίσημα και τη λέξη "perak" ("ασήμι " στα Ινδονησιακά). Η ρουπία υποδιαιρείται σε 100 σεν, αν και ο πληθωρισμός έχει θέσει εκτός ουσιαστικής χρήσης όλες τις υποδιαιρέσεις της ρουπίας σε σεν.

Η ρουπία εισήχθη το 1946 από Ινδονήσιους εθνικιστές που έλαβαν μέρος στον αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία, αντικαθιστώντας το προηγούμενο νόμισμα που αποτελούσε εκδοχή του γκούλντεν των Ολλανδικών Ινδιών και το οποίο είχε εισηχθή στα πλαίσια της Ιαπωνικής κατοχής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της η ρουπία χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό με άλλες νομισματικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εκδοχής του φιορινιού που είχε εισαχθεί από τους Ολλανδούς.

Στο παρελθόν τα νησιά Ριάου και το Ινδονησιακό μισό της Νέας Γουινέας είχαν τις δικιές τους παραλλαγές ρουπίας, αλλά από το 1964 και το 1971 αντίστοιχα οι μονάδες αυτές συγχωνεύτηκαν και αντικαταστάθηκαν από την εθνική εκδοχή της ρουπίας.