Λίρα Γιβραλτάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
1/2 kουάρτο, 1842. Βασίλισσα Βικτωρία

Η λίρα Γιβραλτάρ (σύμβολο νομίσματος: £· τραπεζικός κωδικός: GIP) είναι το νόμισμα του Γιβραλτάρ. Είναι συνδεδεμένο - και ανταλλάσσεται με - τη βρετανική λίρα στερλίνα στην ονομαστική αξία. Τα νομίσματα και τα τραπεζογραμμάτια της λίρας του Γιβραλτάρ κόβονται ή τυπώνονται από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ.

Μέχρι το 1872, η νομισματική κατάσταση στο Γιβραλτάρ ήταν περίπλοκη, με ένα σύστημα που βασιζόταν στο πραγματικό και περιλάμβανε βρετανικά, ισπανικά και νομίσματα του Γιβραλτάρ. Από το 1825, το ρεάλ (στην πραγματικότητα το ισπανικό real de plata) ήταν συνδεδεμένο με τη λίρα με ισοτιμία 1 ισπανικό δολάριο προς 4 σελίνια 4 πένες (που ισοδυναμεί με 21,67 πένες σήμερα). Το 1872, ωστόσο, το ισπανικό νόμισμα έγινε το μοναδικό νόμιμο χρήμα στο Γιβραλτάρ. Το 1898, ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος έκανε την ισπανική πεσέτα να πέσει ανησυχητικά και η λίρα εισήχθη ως το μοναδικό νόμισμα του Γιβραλτάρ, αρχικά με τη μορφή βρετανικών νομισμάτων και τραπεζογραμμάτια.

Το 1898, η βρετανική λίρα έγινε το μοναδικό νόμιμο χρήμα, αν και η ισπανική πεσέτα συνέχισε να κυκλοφορεί μέχρι τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Από το 1927, το Γιβραλτάρ έχει εκδώσει τα δικά του τραπεζογραμμάτια και, από το 1988, τα δικά του νομίσματα. Το Γιβραλτάρ δεκαδικοποιήθηκε το 1971 ταυτόχρονα με το ΗΒ, αντικαθιστώντας το σύστημα της 1 λίρας = 20 σελίνια = 240 πένες με ένα της 1 λίρας = 100 (νέες) πένες.