Φράγκο Λίχτενσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Φράγκο (Frank, στον πληθυντικό: Franken) αποτελεί το νόμισμα του Λίχτενσταϊν από το 1920. Για τις συναλλαγές χρησιμοποιείται νόμιμα το ελβετικό φράγκο, καθώς το κρατίδιο βρίσκεται σε τελωνειακή και νομισματική ένωση με την Ελβετία. Με βάση τη συμφωνία του 1980 ανάμεσα στην Ελβετία και στο Λίχτενσταϊν επιτρέπεται στο δεύτερο να παράγει ελβετικά φράγκα σε κέρματα, όχι όμως και να εκδίδει τραπεζογραμμάτια.[1].

Προηγούμενα νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λιχτενστάιν χρησιμοποιούσε την αυστριακή κορόνα (Krone και Heller ως το 1920 [2]. Λόγω του γεγονότος ότι η κορόνα δεν ήταν σταθερή, άλλαξε νόμισμα και υιοθέτησε το ελβετικό φράγκο.

Τα κέρματα του Λίχτενσταϊν είναι τόσο σπάνια, ώστε στην πραγματικότητα δεν κυκλοφορούν και δεν έχουν εκδοθεί καθόλου τραπεζογραμμάτια, με εξαίρεση των 3 έκτακτων εκδόσεων των "Heller" το 1920 [3]. Τα περισσότερα από τα κέρματα του φράγκου Λίχτενσταϊν έχουν ίση ποσότητα πολύτιμου μετάλλου με το ελβετικό φράγκο, με εξαίρεση αυτά που παρήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στη δεκαετία του 1990.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κερμάτων που παρήχθησαν ήταν το 1 φράγκο του 1924. Το 1988 παρήχθησαν φράγκα για την επέτειο συμπλήρωσης των 50 ετών της βασιλείας του Πρίγκιπα Φραντς Γιόζεφ Β΄. Επίσης, νομίσματα των 10 φράγκων κόπηκαν το 1990 με αφορμή την ανάρρηση στο θρόνο του Πρίγκιπα Χανς Άνταμ Β΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Währungsvertrag vom 19. Juni 1980 zwischen der Schweizerischen Eidgenossenschaft und dem Fürstentum Liechtenstein (Γερμανικά) (Γαλλικά) (Ιταλικά)
  2. «Επέτειος του ελβετικού φράγκου στο Λιχτενστάιν». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2009. 
  3. Βλέπε για εικόνες www.BanknoteWorld.com Αρχειοθετήθηκε 2008-11-20 στο Wayback Machine.