Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δηνάριο Λιβύης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δηνάριο Λιβύηςدينار ليبي
χαρτονόμισμα ενός λιβυκού δηναρίου
ΧώραΛιβύη Λιβύη
Υποδιαίρεση100 ντιρχάμ (dirham)
ISO 4217LYD
Συντομογραφίαل.د (LD στα λατινικά)


Το δηνάριο (αραβικά: دينار) είναι το νόμισμα της Λιβύης. Ο κωδικός του ISO 4217 είναι «LYD» και υποδιαιρείται σε 1000 ντιρχάμ (dirham) (درهم). Εισήχθη το 1971 και αντικατέστησε τη Λίρα Λιβύης, με την οποία είχε ίδια αξία. Εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, η οποία συντονίζει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα στη χώρα. Το 1972 η Διεθνής Αραβική Τράπεζα της Λιβύης για να ασχοληθεί με τις υπερπόντιες επενδύσεις.

Κέρματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως το 1975 τα παλιά νομίσματα είχαν αξίες σε μιλέμ (milliemes), ίδια με τα ντιρχάμ. Τη χρονιά εκείνη εισήχθησαν κέρματα σε ονομαστική αξία των 1, 5, 10, 20, 50 και 100 ντιρχάμ, που έφεραν το εθνόσημο της Ομοσπονδίας Αραβικών Δημοκρατιών. Αυτά ακολουθήθηκαν από δεύτερη σειρά κερμάτων σε ίδιες αξίες, με έναν καβαλάρη σε άλογο. Το 2004 κυκλοφόρησαν κέρματα του ¼ και του ½ δηναρίου.

Τα κέρματα των 1, 5, 10 και 20 χρησιμοποιούνται σπάνια αλλά παραμένουν νόμιμα στις συναλλαγές.

Τραπεζογραμμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τραπεζογραμμάτια αξίας ¼, ½, 1, 5 και 10 δηναρίων κυκλοφόρησαν το 1971. Το 2002 προστέθηκαν τα χαρτονομίσματα των 20 δηναρίων. Ανάμεσα στα θέματα των χαρτονομισμάτων είναι και το πορτρέτο του Μουαμάρ Καντάφι, που απεικονίζεται στην εμπρόσθια όψη του χαρτονομίσματος 1 δηναρίου της 4ης σειράς.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης