Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής
Κράτη μέλη της UEMOA
ΧώρεςΑκτή Ελεφαντοστού, Γουινέα-Μπισσάου, Μάλι, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Σενεγάλη, Τόγκο
Υποδιαίρεση100 σαντίμ (centimes)
Κωδικός ISO 4217XOF
ΣυντομογραφίαFr

Το Φράγκο Δυτικής Αφρικής (XOF) είναι νόμισμα, γνωστό απλώς με τη γαλλική του ονομασία Franc CFA, όπου το αρκτικόλεξο CFA σημαίνει Communauté financière d'Afrique («Οικονομική Κοινότητα της Αφρικής»). Τυπώνεται από την BCEAO (Banque Centrale des États de l'Afrique de l'Ouest, δηλαδή την «Κεντρική Τράπεζα των Χωρών της Δυτικής Αφρικής»), με έδρα το Ντακάρ στη Σενεγάλη για τις 8 χώρες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Δυτικής Αφρικής (UEMOA, Union Économique et Monétaire Ouest Africaine):

Χαρτονομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα χαρτονόμισμα των 10000 φράγκων CFA.

Η σειρά χαρτονομισμάτων του 1994 αντικαταστάθηκε το 2004. Η νέα σειρά περιλαμβάνει τραπεζογραμμάτια με ειδικά χαρακτηριστικά ασφαλείας και έχουν πιο σύγχρονο σχεδιασμό. Τα νέα χαρτονομίσματα προκάλεσαν την ανακούφιση των Αφρικανών και για το λόγο ότι φημολογούνταν πως τα παλιά ήταν βρόμικα και μπορούσαν να μεταφέρουν ασθένειες(1). Το χρώμα του χαρτονομίσματος των 5.000 CFA άλλαξε από το γαλαζωπό σε πράσινο.

Μελλοντικά σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αγγλόφωνες χώρες Γκάμπια, Γκάνα, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε και η γαλλόφωνη Γουινέα, έχουν ιδρύσει τη Νομισματική Ζώνη της Δυτικής Αφρικής (WAMZ) και συμφώνησαν να εισαγάγουν ένα κοινό νόμισμα- στα πρότυπα του ευρώ- το έκο (Eco) τo 2015. Η Λιβερία επίσης θα ενταχθεί σε αυτήν την οικονομική ζώνη και ο τελικός στόχος είναι η συγχώνευση της UEMOA και της WAMZ σε μια κοινή Δυτικοαφρικανική νομισματική ζώνη. Τελικά, η ημερομηνία για την εισαγωγή του νέου νομίσματος μεταφέρθηκε στο 2020. [1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]