Μητρόπολη (αρχιερατική περιφέρεια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μητρόπολη ή μητροπολιτική περιφέρεια στον Χριστιανισμό είναι η επαρχία ή διευρυμένη περιφέρεια με επικεφαλής έναν μητροπολίτη ή έναν επίσκοπο, ο οποίος έχει έδρα στην πρωτεύουσα πόλη μιας εκκλησιαστικής περιφέρειας. Στην δικαιοδοσία της μητρόπολης μπορεί να βρίσκονται άλλες μικρότερες επισκοπές, που αποτελούν μικρότερες διοικητικές μονάδες της τοπικής εκκλησίας. Η μητρόπολη ουσιαστικά μπορεί να αποτελεί την αρχιεπισκοπή και την περιφέρεια ενός αρχιεπισκόπου.[1] Οι μητροπόλεις μπορεί να βρίσκονται κάτω από την δικαιοδοσία μίας εξαρχίας, μίας αρχιεπισκοπής μιας αυτόνομης ή ημιαυτόνομης χριστιανικής εκκλησίας, ή ενός πατριαρχείου.

Ο καθεδρικός ναός στην πόλη-έδρα μιας μητρόπολης, ονομάζεται μητροπολιτικός ναός ή μητρόπολη. Το διοικητικό κέντρο του μητροπολίτη και συχνά ο τόπος κατοικίας του, ονομάζεται μητροπολιτικό μέγαρο, όπως αντίστοιχα για έναν επίσκοπο το επισκοπείο. Η μητρόπολη ως αρχιερατική περιφέρεια που συναντάται κυρίως στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες και τις επισκοπές της Αγγλικανικής Κοινωνίας, ενώ στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, συνηθίζονται περισσότερο οι όροι επισκοπή και αρχιεπισκοπή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γαλλικά) Jean-François Féraud (1787–1788). Mossy, επιμ. Dictionaire critique de la langue française. Μασσαλία. σελ. B652a. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2012. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]