Ειρήνη Λασκαρίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ειρήνη Λασκαρίνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1200
Θάνατος 1241 και 1239
Οικογένεια
Σύζυγος Ιωάννης Γ´ Δούκας Βατάτζης
Τέκνα Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης
Γονείς Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρης και Άννα Κομνηνή Αγγελίνα
Αδέλφια Μαρία Λασκαρίνα
Σοφία Ευδοκία Λασκαρίνα
Οικογένεια Δυναστεία των Λασκαριδών

Η Ειρήνη Λασκαρίνα (; - 1239 ή 1241) ήταν κόρη του αυτοκράτορα της Νικαίας Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη[1] και της Άννας Αγγελίνας και εγγονή, από την μεριά της μητέρας της, του Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου. Η αδελφή της, Μαρία, νυμφεύτηκε τον βασιλιά της Ουγγαρίας Μπέλα Δ' Άρπαντ.

Η Ειρήνη έλαβε σε πρώτο γάμο ως σύζυγο τον στρατηγό Ανδρόνικο Παλαιολόγο και μετά τον θάνατο αυτού, τον προοριζόμενο διάδοχο του Θεοδώρου Α΄, Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη το 1212[1]. Με τον Ιωάννη απέκτησε ένα γιο, τον μετέπειτα αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Β΄ Λάσκαρη Βατάτζη. Η Ειρήνη κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, έπεσε από το άλογό της και τραυματίστηκε άσχημα με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να τεκνοποιήσει έκτοτε. Πέθανε το 1239 αφού πρώτα είχε αποσυρθεί σε ιερά μονή με το όνομα Ευγενία.

Οι περισσότερες πηγές εγκωμιάζουν την Ειρήνη για τη σεμνότητα και τη σύνεσή της και λέγεται ότι με το παράδειγμά της συνετέλεσε στην ηθική πρόοδο του λαού της. Σύμφωνα με την παράδοση αναφέρεται περνώντας ως αυτοκράτειρα από τη Ζάκυνθο, σταμάτησε στη νήσο των Στροφάδων και προσευχήθηκε στην Παναγία για να θεραπεύσει την αδελφή της. Η Παναγία έκανε το θαύμα της και η αυτοκράτειρα ως ανταπόδοση έκτισε μοναστήρι σε μορφή φρουρίου για να προστατεύει τους μοναχούς από τις επιδρομές των πειρατών. Το μαναστήρι αυτό ονομάστηκε "Η Πάντων Χαρά"[2].

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία Ρωμαίων Αυτοκρατόρων 717 - 1453

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Irene Lascarina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996, σελ. 49, τομ. 11. 
  2. Diakonia, Apostoliki. «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος». www.apostoliki-diakonia.gr. http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp?contents=selides_katixisis/contents_mitir.asp&main=kat006&file=panagia_h_panton_xara_zakynthou.html. Ανακτήθηκε στις 2017-01-09.