Ειρήνη Λασκαρίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ειρήνη Λασκαρίνα ήταν κόρη του αυτοκράτορα της Νικαίας Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη και της Άννας Αγγελίνας και εγγονή, από την μεριά της μητέρας της, του Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου. Η αδελφή της, Μαρία, νυμφεύτηκε τον βασιλιά της Ουγγαρίας Μπέλα Δ' Άρπαντ.

Η Ειρήνη έλαβε σε πρώτο γάμο ως σύζυγο τον στρατηγό Ανδρόνικο Παλαιολόγο και μετά τον θάνατο αυτού, τον προοριζόμενο διάδοχο του Θεοδώρου Α΄, Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη το 1212. Με τον Ιωάννη απέκτησε ένα γιο, τον μετέπειτα αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Β΄ Λάσκαρη Βατάτζη. Η Ειρήνη κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, έπεσε από το άλογό της και τραυματίστηκε άσχημα με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να τεκνοποιήσει έκτοτε. Πέθανε το 1239 αφού πρώτα είχε αποσυρθεί σε ιερά μονή με το όνομα Ευγενία.

Οι περισσότερες πηγές εγκωμιάζουν την Ειρήνη για τη σεμνότητα και τη σύνεσή της και λέγεται ότι με το παράδειγμά της συνετέλεσε στην ηθική πρόοδο του λαού της.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Irene Lascarina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).