Βύρων Φιδετζής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βύρων Φιδετζής
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βύρων Φιδετζής (Ελληνικά)
Γέννηση1945[1]
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΚρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιευθυντής ορχήστρας
συνθέτης
βιολοντσελίστας

Ο Βύρων Φιδετζής είναι Έλληνας τσελίστας και μαέστρος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βύρων Φιδετζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε βιολοντσέλο με τον Μανώλη Καζαμπάκα και ανώτερα θεωρητικά με τον Σόλωνα Μιχαηλίδη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία του ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, μετακόμισε στη Βιέννη, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο τσέλο στο Hochschule für Musik υπό την καθοδήγηση των ειδικών Βλαντιμίρ Ορλόφ, Αντρέ Ναβάρα και Σ. Μπένες, λαμβάνοντας το δίπλωμά του το 1975.

Παράλληλα με τις σπουδές του στο βιολοντσέλο, παρακολούθησε μαθήματα του Χανς Σβαρόφσκι στη διεύθυνση ορχήστρας από το 1973 έως το 1977, οπότε και απέκτησε το δίπλωμα διεθυντή ορχήστρας. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια από τους μαέστρους Μιλτιάδη Καρίδη (Βιέννη) και Ότμαρ Σουίτνερ (Βαϊμάρη).

Είναι παντρεμένος με τη Μιρέλα Σιμοτα και πατέρας δυο παιδιών του Νικηφόρου και του Αλέξιου.

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιδετζής έχει συνεργαστεί ως σολίστ και μαέστρος με όλες τις ελληνικές και πολλές ξένες ορχήστρες σε διάφορες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα (φεστιβάλ Αθηνών, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Δημήτρια Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης Σάμου) καθώς και στο εξωτερικό ( Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ιαπωνία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Μεξικό, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Τουρκία, Τσεχία).

Συνεργάζεται επί σειρά ετών με την Εθνική Λυρική Σκηνή και από το 1985 έως το 1992 διετέλεσε μόνιμος μαέστρος της ορχήστρας του φορέα.

Από τον Σεπτέμβριο του 1990 έως το 1992 διετέλεσε επικεφαλής μαέστρος της Κρατικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Γεκατερινμπούργκ της Ρωσίας και από το 1992 είναι Προσκεκλημένος Μαέστρος της Cappella Russia Orchestra στη Μόσχα (η επίσημη ορχήστρα του Ρωσικού Υπουργείου Πολιτισμού).

Διετέλεσε επίσης επίτιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ στη Βουλγαρία μέχρι το 1999. Την περίοδο μεταξύ 1999-2001 διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής στην ίδια ορχήστρα.

Από το 1987 είναι μόνιμος μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και από το 2000 είναι αρχιμέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιδετζής έχει ηχογραφήσει: [2]

Έχει ηχογραφήσει επίσης έργα αξιοσημείωτων συνθετών όπως Γιώργος Σισιλιάνος, Δημήτρης Δραγατάκης, Αντίοχος Ευαγγελάτος, Δημήτρης Λιάλιος, Διονύσιος Λαυράγκας, Μάριος Βάρβογλης, Πέτρος Πετρίδης, Αιμίλιος Ριάδης, Θεόδωρος Αντωνίου, Μίκης Θεοδωράκης, Χάρης Ξανθουδάκης, Περικλής Κούκος, Θοδωρής Ζάννας, και πολλοί άλλοι.

Όσον αφορά το ορχηστρικό έργο του Σκαλκώτα, ο Φιδετζής έχει διευθύνει την παγκόσμια πρεμιέρα της Μικρής συμφωνίας σε σι μείζονα, τέσσερις από τους 36 ελληνικούς χορούς σε μεταγραφή για έγχορδα και τον ανεξάρτητο Ελληνικό χορό για ορχήστρα σε ντο ελάσσονα.

Βραβεία και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1975, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στον Φιδετζή το Μουσικό Βραβείο Σπύρος Μοτσενίγος. Έχει επίσης βραβευτεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μουσουργών αναγνώρισε δεόντως την προσφορά του στην ελληνική μουσική, εκλέγοντάς τον ομόφωνα επίτιμο μέλος το 1986. Ο Βύρων Φιδετζής έχει λάβει επίσης διακρίσεις από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για τη δισκογραφική του παραγωγή.

Το 2010, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei.
  2. Ζακυθηνός, Αλέξης (1993). Δισκογραφία ελληνικής κλασικής μουσικής. Αθήνα-Ιωάννινα: Δωδώνη. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]