Himni i Flamurit

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Himni i Flamurit
Ύμνος της Σημαίας
Εθνικός ύμνος Αλβανία
Μουσική Ciprian Porumbescu
Στίχοι Αλεξάντερ Σταύρι Ντρενόβα

Το Himni i Flamurit (Ύμνος της Σημαίας) είναι ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας. Τον έχει γράψει ο Αλεξάντερ Σταύρι Ντρενόβα (1872-1947) ή αλλιώς Ασντρένι (Asdreni)[1][2], έχει τέσσερις στροφές και οι στίχοι του είναι:

Rreth flamurit të përbashkuar
Me një dëshir’ e një qëllim,
Të gjith’ atij duk’ iu betuar
Të lidhim besën për shpëtim.
Prej lufte veç ai largohet
Që është lindur tradhëtar,
Kush është burrë nuk friksohet,
Po vdes, po vdes si një dëshmor!

Në dorë armët do t’i mbajmë
Të mprojmë atdheun më çdo kënt,
Të drejtat tona ne s’i ndajmë;
Këtu armiqtë s’kanë vënd.
Se Zoti vetë e tha me gojë
Që kombe shuhen përmi dhe,
Po Shqipëria do të rrojë;
Për të, për të luftojmë ne!

Ο flamur, flamur, shenj’ e shenjtë,
Te ty betohemi këtu,
Për Shqipërin’ atdhen’ e shtrenjtë,
Për nder’ edhe lavdimn’ e tu.

Trim, burrë quhet dhe nderohet
Atdheut kush iu bë theror;
Për jet’ ai do të kujtohet
Mi dhet, mi dhet si një shenjtor!!!

Σε ελληνική μετάφραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω απτή σημαία ενωμένοι
Με μια επιθυμία κι ένα σκοπό,
Όλοι σ’ εκείνη να ορκιστούμε
Να δώσουμε την μπέσα για την σωτηρία
Απ’ τον πόλεμο μονάχα εκείνος λιποτακτεί,
Που έχει γεννηθεί προδότης,
Οποίος είναι άνδρας δεν φοβάται,
Άλλα πεθαίνει, πεθαίνει ως μάρτυρας!

Στα χεριά τα όπλα θα κρατήσουμε
Να υπερασπαστούμε την πατρίδα σε κάθε γωνιά,
Τα δικαία μας δεν τ’ αποχωριζόμαστε
Εδώ οι εχθροί δεν έχουν θέση.
Διότι δια του στόματος του Ύψιστου έχει ειπωθεί
Ότι τα έθνη κείτονται καταγής,
Άλλα η Αλβανία θα ζήσει
Για ‘κείνη, για ‘κείνη πολεμάμε εμείς!

Ω σημαία, σύμβολο ιερό,
Σ’ εσένα ορκιζόμαστε εδώ,
Για την Αλβανία, την πατρίδα, την ιερή ,
Για την τιμή και την δοξασία σου.

Λεβέντης, άνδρας αποκαλείται και τιμάται
Εκείνος που στο βωμό της Πατρίδας θυσιάστηκε
Αιώνια αξέχαστος θα ‘ναι
Πάνω στη γη, πάνω στη γη ως ένας Άγιος!

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Himni kombëtar». www.vasiltole.com. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021. 
  2. «Himni kombëtar». archive.wikiwix.com. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]