Ιωάννα Α΄ της Ναβάρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννα της Ναβάρρας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα της Ναβάρρας
JanaNavarra BNf.jpg
Γέννηση
Μπαρ-συρ-Σεν
Θάνατος
Βανσέν
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Βασίλειο της Ναβάρρας
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας
Τέκνα Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας, Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας, Κάρολος Δ΄ της Γαλλίας και Ισαβέλλα της Γαλλίας
Γονείς Ερρίκος Α΄ της Ναβάρρας και Λευκή του Αρτουά
Αδέλφια Τόμας, 2ος κόμης του Λάνκαστερ, Ερρίκος, 3ος κόμης του Λάνκαστερ, χωρίς ετικέτα και Tebaldo di Navarra
Commons page Πολυμέσα

Η Ιωάννα A' της Ναβάρρας (Jeanne Ire de Navarre, 14 Ιανουαρίου 1273 - 2 Απριλίου 1305) ήταν βασίλισσα της Γαλλίας (1284 - 1305) και διάδοχος του βασιλείου της Ναβάρρας, μοναδική κόρη του βασιλιά της Ναβάρρας Ερρίκου Α΄ του Παχύ και της Λευκής του Αρτουά.

Με τον θάνατο του πατέρα της, μόλις τριών ετών, έγινε βασίλισσα διάδοχος του στην Ναβάρρα υπό την κηδεμονία της μητέρας της. Διάφοροι τυχοδιώκτες ευγενείς εκμεταλλεύονταν την αδυναμία των δύο γυναικών, προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία. Τότε οι δύο γυναίκες κατέφυγαν στο Παρίσι, στην αυλή του βασιλιά Φιλίππου Γ΄, που τον Αύγουστο του 1284 πάντρεψε την μικρή Ιωάννα με τον διάδοχο Φίλιππο, που ανέβηκε την ίδια χρονιά στον Γαλλικό θρόνο ως Φίλιππος Δ΄.

Οι τρεις επιζήσαντες γιοί της διετέλεσαν όλοι βασιλείς της Γαλλίας (Λουδοβίκος Ι', Φίλιππος Ε', Κάρολος Δ'), ενώ η επιζήσασα κόρη της, Ισαβέλλα της Γαλλίας, διετέλεσε με τον γάμο της με τον Εδουάρδο Β΄ βασίλισσα της Αγγλίας.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan I of Navarre της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).