Ερρίκος Α΄ της Ναβάρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Α΄ της Ναβάρρας
Henry 1 of Navarre.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Παμπλόνα
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ισπανία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Λευκή του Αρτουά
Τέκνα Ιωάννα της Ναβάρρας, χωρίς ετικέτα και Tebaldo di Navarra
Γονείς Θεοβάλδος Α΄ της Ναβάρρας και Margaret of Bourbon, Queen of Navarre
Αδέλφια Θεοβάλδος Β΄ της Ναβάρρας, Beatrice of Navarre, Μαργαρίτα της Ναβάρρας, Δούκισσα της Λωρραίνης, Λευκή της Ναβάρρας, δούκισσα της Βρεττάνης και Gil de Rada
Commons page Πολυμέσα

Ο Ερρίκος Α' της Ναβάρρας (Enrique I de Navarra, 1244 - 22 Ιουλίου 1274), γνωστός και ως Ερρίκος Α΄ ο Παχύς ήταν κόμης της Καμπανίας και του Μπρι και βασιλιάς της Ναβάρρας (1270-1274).

Μικρότερος γιος του Θεοβάλδου Α΄ της Ναβάρας και της Μαργαρίτας των Βουρβόνων, διαδέχθηκε το 1270 τον άτεκνο μεγαλύτερο αδελφό του Θεοβάλδο Β΄ από όλους τους κληρονομικούς του τίτλους. Η στέψη του καθυστέρησε ως το 1273 και μετά από μια σύντομη ετήσια βασιλεία πέθανε, αφού έσκασε από το υπερβολικό του πάχος.

Δεν είχε γιο και έτσι εδώ σταματάει η αρσενική γραμμή των βασιλέων της Ναβάρας.

Το 1269 παντρεύτηκε την Λευκή του Αρτουά, κόρη του Ροβέρτου Α΄ του Αρτουά και ανιψιά του βασιλέως Λουδοβίκου Θ΄ του Άγιου.

Η μοναδική του κόρη, Ιωάννα της Ναβάρρας, παντρεύτηκε το 1284 τον Γάλλο πρίγκηπα Φίλιππο, που έγινε την ίδια χρονιά βασιλιάς της Γαλλίας ως Φίλιππος Δ΄. Έτσι τα στέμματα της Γαλλίας και της Ναβάρας ενώθηκαν κάτω από το Γαλλικό.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry I of Navarre της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).