Πέτρος Β΄ της Αραγωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πέτρος Β΄
Peter II of Aragon.jpg
η σφραγίδα του Πέτρου Β': PETRUS DEI GRATIA REGIS ARAGONENSIS, DOMINUS MONTPISPESSULANI
βασιλιάς της Αραγωνίας και κόμης της Βαρκελώνης
thum
Περίοδος 1196 - 1213
Προκάτοχος Αλόνσος Β'
Διάδοχος Ιάκωβος Α'
Γέννηση Ιούλιος 1178
Ουέσκα
Θάνατος 12 Σεπτεμβρίου 1213 (ετών 35)
Μυρέ
Τόπος ταφής μονή Αγ. Χουάν ντε Σιγιένα
Σύζυγος Μαρία του Μονπελιέ
Επίγονοι Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας
Οίκος Οίκος της Αραγωνίας - Οίκος της Βαρκελώνης
Πατέρας Αλφόνσος Β'
Μητέρα Σάντσα Ιβρέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Πέτρος Β' (Pedro II de Aragón, Ιούλιος 1178 - 12 Σεπτεμβρίου 1213) ήταν βασιλιάς της Αραγωνίας και κόμης της Βαρκελώνης (1196-1213). Ήταν υιός του Αλφόνσου Β´ βασιλιά της Αραγωνίας και της Σάντσας Ιβρέας, κόρης του Αλφόνσου Ζ´ βασιλιά της Καστίλης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ουέσκα. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του το 1196, τον διαδέχθηκε. Το 1205, αφού δήλωσε φεουδαλική υποτέλεια στον πάπα ορκιζόμενος να υπερασπίσει την Καθολική πίστη, στέφθηκε από τον Ιννοκέντιο Γ'. Από τότε οι βασιλείς της Αραγωνίας έφεραν το επίθετο Καθολικοί. Την πρώτη δεκαετία του 13ου αι. ανέθεσε την καταγραφή ιδιοκτησιών και προνομίων των περιοχών Σερδάνια, Κονφλέν, Ρουσιγιόν· είναι ο εικονογραφημένος κώδικας (χάρτα) Liber Feudorum Ceritaniae. Νυμφεύτηκε τη Μαρία Μονπελιέ, κόρη της Ευδοκίας Κομνηνής, κόρης του Αλεξίου πρωτοσεβαστού, εγγονού του Ιωάννου Β΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Αν και του έδωσε έναν υιό, ο Πέτρος Β' την αποστρεφόταν· η Μαρία για την ευσέβεια και τη φιλανθρωπία της λατρευόταν ευρέως ως αγία, αν και δεν αγιοποιήθηκε επίσημα. Απεβίωσε στη Ρώμη το 1213. Συμμετείχε το 1212 στην -κρίσιμη για τη Μαυριτανική κυριαρχία στην Ιβηρική- μάχη της Λας Νάβας δε Τολόσα.

Στο βασίλειο της Αραγωνίας υπαγόταν φεουδαλικά η κομητεία της Τουλούζης, όπου εκεί οι Καθαροί αποκήρυξαν την αυθεντία του πάπα και τις διδασκαλίες της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Ιννοκέντιος Γ' κάλεσε τον Λουδοβίκο Η' Καπέτων να καταστείλει τους αιρετικούς. Υπό την ηγεσία του Σιμόν ντε Μονφόρ ξεκίνησε το 1209 η Αλβιγηνή Σταυροφορία, που οδήγησε στη σφαγή 20.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, Καθαρούς και Καθολικούς. Όταν ο Πέτρος Β' επέστρεψε από το Λας Νάβας το 1212, διαπίστωσε πως η Τουλούζη είχε καταληφθεί και ο Μονφόρ είχε εξορίσει τον Ραϊμόνδο ΣΤ' κόμη της Τουλούζης, υποτελή του και σύζυγο της αδελφής του Ελεονώρας. Διέσχισε τα Πυρηναία και έφθασε το 1213 στο Μυρέ. Μαζί του είχε τον Ραϊμόνδο ΣΤ', που προσπάθησε να τον πείσει να αποφύγει τη μάχη και να κάνει τις δυνάμεις του Μονφόρ να λιμοκτονήσουν. Ο Πέτρος απέρριψε την πρόταση και έδωσε μάχη, αλλά ο στρατός του ήταν αποδιοργανωμένος και αποσυντέθηκε από την επίθεση των ταγμάτων του Μονφόρ. Ο ίδιος ο Πέτρος Β', μετά από μία παράτολμη πράξη έπαρσης, αιχμαλωτίσθηκε και πέφτοντας στο έδαφος σκοτώθηκε. Μετά από αυτό ο στρατός του πανικοβλήθηκε και ο Μονφόρ κέρδισε συντριπτική νίκη. Οι ευγενείς της Τουλούζης, υποτελείς της Αραγωνίας, νικήθηκαν και το 1229 στη συνθήκη του Μω στο Παρίσι υπέγραψαν την προσάρτηση της Οσσιτανίας στο στέμμα της Γαλλίας. Κατά την 20ετή εκστρατεία ουσιαστικά καταστράφηκε ο ανθηρός πολιτισμός των Οσσιτανών και η περιοχή έμεινε κάτω από τον έλεγχο των βασιλέων της Γαλλίας.

Τον Πέτρο Β' διαδέχθηκε ο υιός του Ιωάκωβος Α'.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1204 τη Μαρία κυρία του Μονπελιέ, κόρη του Γουλιέλμου Β' κυρίου του Μονπελιέ. Είχαν τρεις κόρες και τον

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sumption, Jonathan. The Albigensian Crusade. 2000.
  • Martín Alvira-Cabrer, 12 de Septiembre de 1213: El Jueves de Muret, Universitat de Barcelona, Barcelona, 2002.
  • Martín Alvira-Cabrer, Muret 1213. La batalla decisiva de la Cruzada contra los Cátaros, Ariel, Barcelona, 2008 and 2013.
  • Martín Alvira-Cabrer, Pedro el Católico, Rey de Aragón y Conde de Barcelona (1196-1213). Documentos, Testimonios y Memoria Histórica, 6 vols., Zaragoza, Institución Fernando el Católico (CSIC), 2010 (on line).
Προκάτοχος:
Αλφόνσος Β΄
Βασιλιάς της Αραγωνίας
Armas del soberano de Aragón.svg
1196-1213
Διάδοχος:
Ιάκωβος Α΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peter II of Aragon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).