Κλημεντία του Ανζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κλημεντία του Ανζού
Clemence.jpg
Γέννηση
Νάπολη
Θάνατος
Παρίσι
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας
Τέκνα Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας
Γονείς Κάρολος Μαρτέλος της Ουγγαρίας και Clemence of Austria
Αδέλφια Κάρολος Α΄ της Ουγγαρίας και Beatrice of Hungary, Dauphine of Viennois
Commons page Πολυμέσα

Η Κλημεντία του Ανζού ή Κλημεντία της Ουγγαρίας (Clémence de Hongrie, 8 Φεβρουαρίου 1293 - 12 Οκτωβρίου 1328) ήταν βασίλισσα της Γαλλίας και της Ναβάρρας ως δεύτερη σύζυγος του βασιλιά Λουδοβίκου Ι΄ της Γαλλίας

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Κάρολου Μαρτέλου του Ανζού, κατ' όνομα μόνο βασιλιά της Ουγγαρίας, και της Κλημεντίας των Αψβούργων κόρης του βασιλιά Ροδόλφου Ά της Γερμανίας. Ήταν ακόμα ανιψιά του Κάρολου του Βαλουά από την δεύτερη γυναίκα του, Μαργαρίτα του Ανζού.

Όταν πέθανε ο Φίλιππος Δ' της Γαλλίας, βασιλιάς της Γαλλίας έγινε ο μεγαλύτερος γιος του, Λουδοβίκος της Ναβάρρας. Η γυναίκα του Λουδοβίκου, Μαργαρίτα, ήταν φυλακισμένη στο Château-Gaillard καταδικασμένη για μοιχεία από τον βασιλιά, με βάσει μαρτυρίες μεταξύ άλλων και της κουνιάδας της, Ισαβέλλας. Καθώς δεν υπήρξε επίσημο διαζύγιο, η Μαργαρίτα έγινε τυπικά βασίλισσα της Γαλλίας, αλλά συνέχισε να είναι υπό κράτηση. Το 1315 πέθανε ή πιθανώς δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, Λουδοβίκο, με στραγγαλισμό ή κάποιο άλλο τρόπο ώστε να μπορεί να ξαναπαντρευτεί, πράγμα το οποίο έπραξε. Παντρεύτηκε την Κλημεντία στις 19 Αυγούστου 1315 η οποία στέφθηκε βασίλισσα στη Ρενς στις 24 Αυγούστου.

Ο Λουδοβίκος πέθανε τον Ιούνιο του 1316, ενώ η Κλημεντία ήταν πλέον αρκετών αρκετών μηνών έγκυος. Αντιβασιλέας ανέλαβε ο αδερφός του Λουδοβίκου, Φίλιππος, αρνούμενος το δικαίωμα στην προγονή της Κλημεντίας, Ιωάννα, η οποία ήταν πολύ νέα για το αξίωμα και αμφισβητούνταν ότι ήταν γνήσιο παιδί του Λουδοβίκου, αλλά και στην Κλημεντία που θεωρήθηκε ακατάλληλη για αντιβασίλισσα. Η Κλημεντία γέννησε τον Νοέμβριου του 1316, τον Ιωάννη. Ο Ιωάννης από την στιγμή της γέννησής του θεωρούνταν βασιλιάς, αλλά έζησε μόνο 4 μέρες και κατόπιν τούτου στον θρόνο ανέβηκε ο θείος του και αντιβασιλέας ως τότε, ως Φίλιππος Δ΄.

Η Κλημεντία εγκατέλειψε την αυλή και πήγε στην Αβινιόν. Το 1318 αποσύρθηκε στην Δομινικανή γυναικεία μονή του Αιξ-αν-Προβάνς. Επέστρεψε στο Παρίσι αρκετά χρόνια αργότερα, όπου και πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 1328 σε ηλικία 35 ετών.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Clementia of Hungary της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).