Ιωάννα Β΄ της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννα της Βουργουνδίας
Jeanne II, Countess of Burgundy, Queen of France and Navarre.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jeanne de Bourgogne (Γαλλικά)
Γέννηση 15  Ιανουαρίου 1292 (περίπου) ή 1288 (περίπου)[1]
Bracon[1]
Θάνατος 21  Ιανουαρίου 1330[2]
RoyeήΠαρίσι[2]
Τόπος ταφής Μοναστήρι των Κορδελιέρων του Παρισιού
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Θρησκεία Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα κυβερνώσα βασίλισσα
Οικογένεια
Σύζυγος Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας (1307–1322)
Τέκνα Ιωάννα της Γαλλίας
Μαργαρίτα της Γαλλίας
Λευκή της Γαλλίας
Ισαβέλλα της Γαλλίας
Γονείς Όθων Δ΄ της Βουργουνδίας και Ματθίλδη του Αρτουά
Αδέλφια Λευκή της Βουργουνδίας
Ροβέρτος της Βουργουνδίας
Οικογένεια Οίκος της Ιβρέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλική σύζυγος της Γαλλίας
βασιλική σύζυγος της Ναβάρρας
Κομητεία της Βουργουνδίας
Κομητεία του Αρτουά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιωάννα Β΄, κόμισσα της Βουργουνδίας (Γαλ.:Jeanne II de Bourgogne, 15 Ιανουαρίου 1292 - 21 Ιανουαρίου 1330), βασίλισσα της Γαλλίας μέσω του γάμου της με τον βασιλιά Φίλιππο Ε΄ τον Υψηλό, ήταν μεγαλύτερη κόρη και διάδοχος του Όθωνος Δ΄, κόμητος της Βουργουνδίας και της Μαώ του Αρτουά. Στις αρχές του 1314 η αδελφή της Ιωάννας Λευκή, που είχε παντρευτεί τον Κάρολο Δ΄ της Γαλλίας μικρότερο αδελφό του συζύγου της και η Μαργαρίτα της Βουργουνδίας, που είχε παντρευτεί τον Λουδοβίκο Ι΄ της Γαλλίας μεγαλύτερο αδελφό του συζύγου της κατηγορήθηκαν για μοιχεία με δυο ευγενείς. Η Ιωάννα κατηγορήθηκε ότι γνώρισε τα περιστατικά και τα συγκάλυψε· οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν στο Συμβούλιο του Πύργου του Νεσλέ από την κουνιάδα τους Ισαβέλλα της Γαλλίας και η Ιωάννα τιμωρήθηκε τιμωρήθηκε με περιορισμό στο Ντουρντάν. Η Ιωάννα άρχισε να αντιδρά έντονα για την αθωότητά της, το ίδιο και ο σύζυγός της, που αρνήθηκε να την χωρίσει. Το 1315 με την επίδραση του συζύγου της και της μητέρας της επετράπη στην Ιωάννα να επιστρέψει στην βασιλική αυλή. Ο σύζυγός της κληρονόμησε το Γαλλικό στέμμα, μετά τον θάνατο του βρέφους ανιψιού του Ιωάννη Α΄ της Γαλλίας, ως Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας· η στέψη του έγινε στις 9 Ιανουαρίου 1317 μαζί με την Ιωάννα στον Καθεδρικό ναό του Ρεμς.

Τελευταία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κληρονόμησε την κομητεία της Βουργουνδίας όταν ο ανήλικος αδελφός της Ροβέρτος, κόμης της Βουργουνδίας πέθανε πρόωρα (1315)· το 1329 κληρονόμησε και την κομητεία του Αρτουά από την μητέρα της. Μετά τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της αποσύρθηκε στα κτήματά της έντονα απελπισμένη και σε τραγική κατάσταση από την λύπη της. Ο θάνατος της αδελφής της στην συνέχεια μεγάλωσε περισσότερο την απελπισία της, κάτι που την οδήγησε στον θάνατο από μαρασμό. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1330 και τάφηκε στο Σαιν-Ντενί, δίπλα από τον σύζυγό της. Η μεγαλύτερη θυγατέρα της Ιωάννα Γ΄ κόμισσα της Βουργουνδίας παντρεύτηκε τον Εύδη Δ΄ της Βουργουνδίας (1318). Με τον γάμο αυτό ενώθηκαν η κομητεία και το δουκάτο της Βουργουνδίας. Η κομητεία της Βουργουνδίας ωστόσο και το Αρτουά θα κληρονομηθούν από την μικρότερη κόρη της Μαργαρίτα. Στην διαθήκη της η Ιωάννα εξέφρασε την επιθυμία της για την ίδρυση Πανεπιστημίου στο Παρίσι, το οποίο θα ονομαστεί "Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας". Η Ιωάννα Β΄ ήταν βασικός χαρακτήρας σε μια σειρά από έργα του σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα Μωρίς Ντρυόν (1918 - 2009) με τίτλο "Οι προκλητικοί βασιλείς". [3] [4]

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο τον Υψηλό απέκτησε :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος:
Ροβέρτος
Κόμης της Βουργουνδίας
Blason comte fr Nevers.svg
1315-1330
Διάδοχος:
Ιωάννα Γ΄
Προκάτοχος:
Μαώ του Αρτουά
Κόμης του Αρτουά
Artois flag.svg
13291330
Διάδοχος:
Ιωάννα Γ΄ της Βουργουνδίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan II, Countess of Burgundy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).