Μαργαρίτα της Προβηγκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαργαρίτα της Προβηγκίας
MarketaProv.jpg
Γέννηση
Forcalquier ή Μπρινιόλ
Θάνατος
Παρίσι
Ιδιότητα βασιλική σύζυγος
Σύζυγος Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας
Τέκνα Λευκή της Γαλλίας, Ισαβέλλα της Γαλλίας, Λουδοβίκος της Γαλλίας, Φίλιππος Γ΄ της Γαλλίας, Ιωάννης της Γαλλίας, John Tristan, Count of Valois, Πιέρ Α΄ ντ'Αλανσόν, Λευκή της Γαλλίας, Μαργαρίτα της Γαλλίας, Ροβέρτος του Κλερμόν και Αγνή της Γαλλίας
Γονείς Ραϋμόνδος Βερεγκάριος Δ΄ και Βεατρίκη της Σαβοΐας
Αδέλφια Σάντσια της Προβηγκίας, Ελεονώρα της Προβηγκίας και Βεατρίκη της Προβηγκίας
Commons page Πολυμέσα

Η Μαργαρίτα της Προβηγκίας (1221 - 20 Δεκεμβρίου 1295) ήταν βασίλισσα της Γαλλίας, θυγατέρα του Ραϋμόνδου Βερεγκάριου Δ΄, κόμη της Προβηγκίας και της Βεατρίκης της Σαβοΐας. Οι αδελφές της ήταν:

Ήταν σύζυγος του Λουδοβίκου του Θ΄ του Αγίου, βασιλιά της Γαλλίας. Όπως και οι αδελφές της ήταν πολύ όμορφη στην νεανική της ηλικία, ενώ είχε πολύ θερμές σχέσεις με τον σύζυγο της, με τον οποίο έκανε συνολικά 11 παιδιά (μαζί με αυτά που πέθαναν πρόωρα). Στην παράδοση έμειναν πολλές ιστορίες σχετικά με την αφοσίωση που του είχε και την προσοχή της στην υγεία του. Στα τελευταία χρόνια του γάμου τους, ωστόσο, αποξενώθηκαν.

Τον συνόδεψε στην Α΄ Σταυροφορία που έλαβε μέλος και ήταν υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις και τη συγκέντρωση των λύτρων όταν πιάστηκε αιχμάλωτος. Έγινε έτσι για λίγο η μοναδική γυναίκα που ηγήθηκε Σταυροφορίας. Μετά το θάνατο του Λουδοβίκου στη δεύτερη Σταυροφορία του, γύρισε στην Προβηγκία όπου έζησε μέχρι το θάνατό της.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marguerite of Provence της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).