Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φίλιππος Ε' της Γαλλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας

Ο Φίλιππος Ε΄ ο Ψηλός (Philippe V le Long, 1293 - 3 Ιανουαρίου 1322) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1316 - 1322), δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου και της Ιωάννας της Ναβάρρας.

Διαδέχθηκε τον πρόωρα θανόντα αδελφό του Λουδοβίκο Ι΄ τον Ισχυρογνώμονα, ενώ ανέμενε και τον θάνατο του διαδόχου - βρέφους από την νύφη του Κλημεντία του Ανζού, που βασίλευσε για μόλις πέντε μέρες από τη γέννησή του ως Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας. Μερικοί εικάζουν, χωρίς αποδείξεις, ότι ο Φίλιππος δηλητηρίασε το βρέφος.

Παντρεύτηκε το 1307 την Ιωάννα, κόμισσα της Βουργουνδίας, με την οποία δεν έκανε γιο, παρά μόνο τις παρακάτω κόρες :

Ακολούθησε την τακτική του πατέρα του, ενώ όπως και ο αδελφός του ήταν επηρεασμένος από τον θείο τους, Κάρολο του Βαλουά. Ο ίδιος επανέφερε τους αξιωματούχους και συνεργάτες του πατέρα του που είχαν αποπεμφθεί από τον μεγάλο του αδελφό. Πέθανε επίσης πρόωρα χωρίς γιο και τον διαδέχθηκε ο μικρός του αδελφός Κάρολος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προκάτοχος:
Ιωάννης Α΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
20 Νοεμβρίου 13163 Ιανουαρίου 1322
Διάδοχος:
Κάρολος Δ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip V of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).