Αίμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°15′N 25°00′E / 43.250°N 25.000°E / 43.250; 25.000

Αίμος
Χάρτης
Ύψος2.376 μέτρα
Οροσειράd:Q11036790
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΣερβία και Βουλγαρία[1]
Η υψηλότερη κορυφή του Αίμου: Βράχος Μπότεφ ή Γιουμρούκ

Η Οροσειρά του Αίμου ή Αίμος (συνηθισμένη αναφορά), λεγόμενη και Βαλκάνια όρη (τουρκικά: Balkan Dağları), είναι ορεινό σύστημα που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου, στη νότια Ευρώπη. Είναι επίσης γνωστή ως Στάρα Πλάνινα (βουλγαρικά και σερβικά), δηλαδή Παλαιό Όρος. Εκτείνεται σε μήκος περίπου 600 χιλιομέτρων, με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, σχεδόν παράλληλα προς τη ροή του Δούναβη. Η κύρια κορυφογραμμή της βρίσκεται στη Βουλγαρία και το υψηλότερο σημείο της είναι η κορυφή Μπότεφ (2.376 μ.). Αποτελεί μέρος του αλπικού ορεινού συστήματος (Αλπική Ορογένεση).

Η ονομασία Αἵμος (θρακικά και αρχαία ελληνικά) αναφέρεται σε δύο γνωστές μυθολογικές παραδόσεις. Κατά τον Απολλόδωρο, «πάνω στο βουνό κύλησε πολύ αίμα» όταν πολέμησε εκεί ο Τυφώνας εκσφενδονίζοντας ολόκληρα βουνά αλλά τα κατακεραύνωνε ο Δίας και έπεφταν πάλι επάνω του.[2] Σύμφωνα με άλλη παράδοση, η ονομασία αναφέρεται στον μυθικό βασιλιά Αίμο της αρχαίας Θράκης, που οι θεοί μεταμόρφωσαν σε βουνό.

Αυτό το όνομα χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ονομασία του Όρους Αίμος (λατινική και διεθνής επιστημονική ονομασία: Montes Haemus), το οποίο είναι μια σεληνιακή οροσειρά που εκτείνεται για σχεδόν 400 χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά και νότια άκρα της Θάλασσας της Ηρεμίας στη Σελήνη.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι σύμπλεγμα βουνών, με υψηλότερη κορυφή τα 2.376 μέτρα (κορυφή Γιουμρούκ ή Βράχος Μπότεφ), που αρχίζει από τις Σιδηρές Πύλες (Ντεμίρ Καπού) του ποταμού Δούναβη και φτάνει μέχρι την κοίτη του ποταμού Τίμοκ (Τίμακου), παραπόταμου του Δούναβη, κατευθύνεται ανατολικά και καταλήγει στον Εύξεινο Πόντο.

Διακρίνεται σε:

  1. Δυτικός Αίμος (Στάρα Πλάνινα: Παλαιό Όρος) με ψηλότερη κορυφή το Μιντζόρ στα 2.186 μέτρα.
  2. Κεντρικός Αίμος με υψηλότερη κορυφή το Γιουμρούκ ή Βράχος Μπότεφ στα 2.376 μέτρα.
  3. Ανατολικός Αίμος με ψηλότερη κορυφή την Κουτλέγκα στα 1.046 μέτρα.

Το μήκος της φτάνει τα 600 χλμ., ενώ το μέσο πλάτος κυμαίνεται μεταξύ 21-45 χιλιόμετρα και αποτελεί τη φυσική προέκταση των Καρπαθίων και των Τρανσυλβανικών Άλπεων ενώ οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι έχει γεωλογική σχέση με τον Καύκασο και τα Κριμαϊκά όρη. Τα πετρώματα του αντιπροσωπεύουν όλες τις γεωλογικές εποχές και το κλίμα στα νότια τμήματά της είναι εύκρατο και στα βόρεια ψυχρό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις διαβάσεις του Αίμου χρησιμοποίησαν από την αρχαιότητα διάφοροι λαοί για τις μεταναστεύσεις τους και τις επιδρομές τους στη Βαλκανική. Την εξερεύνησαν οι Έλληνες από τη Μυκηναϊκή εποχή ενώ στην ιστορική εποχή έφτασαν στην περιοχή οι περιηγητές και γεωγράφοι Ελλάνικος, Εκαταίος, Διονύσιος και Φερεκύδης, από τα έργα των οποίων σώθηκαν μονάχα αποσπάσματα, όμως συστηματική περιγραφή μας έδωσε ο Ηρόδοτος, που συγκέντρωσε όλες τις μελέτες των προγενέστερων.

Η εξερεύνηση του συνεχίστηκε κατά την εκστρατεία του Φιλίππου Β΄ εναντίον των Σκυθών, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος ανέβηκε στα φαράγγια και τις κορυφές του, στον πόλεμό του εναντίον των Θρακών.

Πανίδα και Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι οροσειρά απότομη με πυκνά δάση και άγρια πανίδα που την αποτελούν λύκοι, αρκούδες, αγριόχοιροι και άλλα ζώα, ενώ βελανιδιές, οξιές και έλατα είναι τα δέντρα των δασών της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -74312.
  2. «Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2023. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Stara planina στο Wikimedia Commons