Νοτιοανατολική Ευρώπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεωγραφικά χαρακτηριστικά της ΝΑ Ευρώπης.
Oμαδοποιήσεις κρατών στη ΝΑ Ευρώπη σύμφωνα με το The World Factbook.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι γεωγραφικός όρος που αναφέρεται σε τμήμα της Ευρώπης, το οποίο που αποτελείται κυρίως από χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Κυρίαρχα κράτη τα οποία περιλαμβάνονται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι: η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Κόσοβο, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία και εν μέρει η Τουρκία, η Ιταλία και η Σλοβενία. Αυτά τα όρια ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας ιστορικών συγκυριών που οφείλονται στις πολιτικές, οικονομικές, ιστορικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές εκτιμήσεις του εκάστοτε παρατηρητή και ως τέτοιες αμφισβητούνται ενίοτε ευρέως.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη γνωστή χρήση του όρου "Νοτιοανατολική Ευρώπη" έγινε από τον Αυστριακό ερευνητή Γιόχαν Γκέοργκ φον Χαν (18111869) ως ευρύτερος όρος του παραδοσιακού "Βαλκάνια"[1].

Βαλκανικό μοντέλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Βαλκάνια
Τα φυσικά όρια της βαλκανικής περιοχής, όπως ορίζονται από τη γραμμή Δούναβης-Σάβα-Κούπα.

Το βαλκανικό μοντέλο βασίζεται στη φυσική οριοθέτηση της βαλκανικής χερσονήσου. Οι χώρες που ανήκουν βάσει αυτού του μοντέλου αποκλειστικά στα Βαλκάνια είναι: Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο[2].

Οι χώρες που ανήκουν τουλάχιστον τμηματικά σε αυτή τη γεωγραφικά προσδιορισμένη περιοχή είναι: Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hösch, Nehring, Sundhaussen (Hrsg.), Lexikon zur Geschichte Südosteuropas, σ. 663, ISBN 3-8252-8270-8
  2. Istituto Geografico De Agostini, L'Enciclopedia Geografica – Vol.I – Italia, 2004, Ed. De Agostini σ.78
  3. Jelavich, Barbara (1983). History of the Balkans: Eighteenth and nineteenth centuries. Cambridge University Press. σελ. 1. ISBN 978-0-521-27458-6. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]