Νοτιοανατολική Ευρώπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γεωγραφικά χαρακτηριστικά της ΝΑ Ευρώπης
Oμαδοποιήσεις κρατών στη ΝΑ Ευρώπη σύμφωνα με το The World Factbook

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μια γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, που αποτελείται κυρίως από τη βαλκανική χερσόνησο. Κυρίαρχα κράτη τα οποία περιλαμβάνονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ελλάδα, το Κόσοβο, η Μολδαβία, η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία και εν μέρει η Τουρκία, η Ιταλία και η Σλοβενία. Αυτά τα όρια που μπορούν να ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας ιστορικών συγκυριών οφείλοται στις πολιτικές, οικονομικές, ιστορικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές εκτιμήσεις του εκάστοτε παρατηρητή και ως τέτοιες αμφισβητούται ενίοτε ευρέως.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη γνωστή χρήση του ορου "Νοτιοανατολική Ευρώπη" έγινε από τον Αυστριακό ερευνητή Γιόχαν Γκέοργκ φον Χαν (1811–1869) ως ευρύτερος όρος του παραδοσιακού "Βαλκάνια"[1].

Βαλκανικό μοντέλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Βαλκάνια
Τα φυσικά όρια της βαλκανικής περιοχής, όπως ορίζονται από τη γραμμή Δούναβης-Σάβα-Κούπα

Το βαλκανικό μοντέλο βασίζεται στη φυσική οριοθέτηση της βαλκανικής χερσονήσου. Οι χώρες που ανήκουν βάσει αυτού του μοντέλου αποκλειστικά στα Βαλκάνια είναι: Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, πΓΔΜ και Μαυροβούνιο[2].

Οι χώρες που ανήκουν τουλάχιστον τμηματικά σε αυτή τη γεωγραφικά προσδιορισμένηη περιοχή είναι: Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία[3]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hösch, Nehring, Sundhaussen (Hrsg.), Lexikon zur Geschichte Südosteuropas, σ. 663, ISBN 3-8252-8270-8
  2. Istituto Geografico De Agostini, L'Enciclopedia Geografica – Vol.I – Italia, 2004, Ed. De Agostini σ.78
  3. Jelavich, Barbara (1983). History of the Balkans: Eighteenth and nineteenth centuries. Cambridge University Press, σελ. 1. ISBN 978-0-521-27458-6. https://books.google.com/?id=qR4EeOrTm-0C&printsec=frontcover. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]