Βλαντ Γ΄ Τσέπες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βλαντ Γ' Τσέπες
Vlad Tepes 002.jpg
Βοεβόδας της Βλαχίας
Περίοδος
εξουσίας
Αύγουστος 1448 - Οκτώβριος 1448
Αύγουστος 1456 - Δεκέμβριος 1462
Δεκέμβριος 1476
Προκάτοχος Βλάντισλαβ Β'
Διάδοχος Βλάντισλαβ Β'
Ραντού
Πατέρας Βλαντ Β΄ Ντρακούλ
Μητέρα Τσένια της Μολδαβίας
Γέννηση Νοέμβριος 1431
Σιγκισοάρα, Βασίλειο της Ουγγαρίας (σήμερα στη Ρουμανία)
Θάνατος Ιανουάριος 1477 (46 ετών)
Βλαχία
Υπογραφή Wladislaus Dragwlya.JPG

Ο Βλάντ Γ΄ (Vlad, Νοέμβριος 1431 – Ιανουάριος 1477) ήταν ηγεμόνας της Βλαχίας, μέλος του οίκου των Βασάραβα, γνωστός και με το πατρώνυμό του ως (Βλαντ) Δράκουλα. Μετά θάνατον ονομάστηκε Βλαντ ο Ανασκολοπιστής (Vlad Țepeș). Ήταν τρεις φορές βοεβόδας της Βλαχίας, κυβερνώντας κυρίως από το 1456 έως το 1462, την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης των Βαλκανίων.

Γεννήθηκε το 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα (Sighişoara) της Τρανσυλβανίας (η γενέτειρά του είναι γνωστή και με το όνομα Σάσμπουργκ (Schassburg) από την εποχή της Αυστροουγγρικής κυριαρχίας). Καταγόταν από τον ευγενή οίκο του Μπασαράμπ (Basarab), θεμελιωτή του Βλαχικού κράτους, και ήταν γιος του προηγούμενου βοεβόδα Βλαντ Β΄ Ντρακούλ και της πριγκίπισσας Τσένια. Κληρονόμησε τον τίτλο του Τάγματος του Δράκου που παραχωρήθηκε στον πατέρα του από τον βασιλέα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Σιγισμούνδο (Sigismund). Το όνομα του Βλαντ έγινε θρύλος και τροφοδότησε την πένα του Μπραμ Στόκερ (Bram Stoker), ο οποίος δημιούργησε τον αιμοδιψή χαρακτήρα «Δράκουλα».

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βλάντ Τσέπες γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας. Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό τον Μίρτσεα Β΄ (Mircea II) (1427-1447) και έναν μικρότερο, τον Ραντού (1437/14391475). Ο πατέρας του ήταν ο Βλαντ Β΄ Ντρακούλ, νόθος γιος του Μίρτσεα Α΄, και η μητέρα του η πριγκίπισσα Τσένια, κόρη του Αλέξανδρου του Kαλού (Alexandru cel Bun) της Μολδαβίας. Τις πρώτες του γνώσεις τις πήρε από τη μητέρα του και την οικογένειά της, όμως οι πραγματικές του σπουδές ξεκίνησαν το 1436, οπότε και διδάχτηκε την τέχνη του πολέμου και της ειρήνης, που ήταν απαραίτητη για έναν χριστιανό ιππότη. Το 1438 ο πατέρας του συνόδευσε τον Σουλτάνο Μουράτ Β΄ στην εκστρατεία του στην Τρανσυλβανία, όπου προσπάθησε να προστατέψει τον τοπικό πληθυσμό από τις λεηλασίες των επιδρομέων, κάτι που προκάλεσε την καχυποψία του σουλτάνου. Ο τελευταίος τον φυλάκισε για το λόγο αυτό στην Καλλίπολη. Απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα την ομηρία των γιων του Βλαντ και Ραντού το 1444, οι οποίοι φυλακίστηκαν για τέσσερα χρόνια στην πόλη Εγκριγκόζ της Ανατολίας. Ο νεαρός Βλαντ, δώδεκα ετών τότε, παρέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως το 1448. Κατά τη διάρκεια της ομηρίας του έμαθε την τουρκική γλώσσα και απέκτησε εξαιρετική στρατιωτική εκπαίδευση.

Κατα πάσα πιθανότητα το γεγονός αυτό επηρέασε τη ψυχική υγεία του Βλαντ. Αναφέρεται ως μια εξαιρετικά ανισόρροπη, με διάφορες περίεργες ιδέες και συνήθειες, προσωπικότητα. Επίσης η φυλάκισή του τον ώθησε να μισήσει τους Οθωμανούς Τούρκους. Σε ηλικία 17 ετών έμαθε για τη δολοφονία του πατέρα και του μεγαλύτερου αδερφού του. Τούρκοι τον απελευθέρωσαν και του επέστρεψαν τον θρόνο της Βλαχίας, τον οποίο είχαν καταλάβει ο Βλάντισλαβ Β΄ και οι Βογιάροι.

Το 1456, ανεβαίνει στο θρόνο της Βλαχίας με τη βοήθεια της Ουγγαρίας και Βλάχων βογιάρων και σκοτώνει σε μονομαχία το προηγούμενο βασιλιά Βλάντισλαβ Β΄. Κατά την έναρξη της βασιλείας του ο λαός του αριθμουσε περίπου 500 χιλιάδες άτομα, ενώ το κράτος της Βλαχίας βρισκόταν σε κατάσταση μαρασμού ύστερα από χρόνια πολέμου. Ο Βλαντ προώθησε το εμπόριο και ενδυνάμωσε το στρατό. Αγωνίστηκε με τους βογιάρους για τη συγκέντρωση της κρατικής εξουσίας. Όπλισε του ελεύθερους αγρότες και κάτοικους για την καταπολέμηση της εσωτερικής και εξωτερικής απειλής (την απειλή της κατάκτησης των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ότι η Βλαχία ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1461, ο Βλαντ αρνήθηκε να δηλώσει υποτελεία στον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή. Στη συνέχεια διέσχισε τον Δούναβη και λεηλάτησε τα εδαφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Βουλγαρία. Ο Μωάμεθ Β΄ συγκέντρωσε ένα στρατό 200.000 στρατιωτών και 30.000 ατάκτων. Ο Βλαντ αν και είχε μόλις 25.000 στρατιώτες οργάνωσε ενέδρες και σε μία από αυτές, τη «Νύχτα της επίθεσης» (17 Ιούνιου 1462) σκότωσε 42.000 Τούρκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ο Μωάμεθ Β΄ έπεισε τον αδελφό τού Βλαντ, Ράντου Τσέπες, να οδηγήσει τους γενίτσαρους στην κατάκτηση της Βλαχίας, όπως και έκαναν.Ωστόσο ο Βλάντ αντιλήφθηκε την προδοσία, παλούκωσε τον αδελφό του και συνέχισε την μάχη με τους Τούρκους προκαλώντας τους τρομακτικές απώλειες και αναγκάζοντας τους να υποχωρήσουν σύντομα.Λέγεται ότι όταν ο Μωάμεθ δοκίμασε να τον δολοφονήσει βάζωντας 10 δήμιους στο κάστρο του για να τον στραγγαλίσουν στο δωμάτιο του τα πτώματα των δήμιων βρέθηκαν το πρωί με σημάδια στο λαιμό τους που φανέρωναν ότι τους είχε πιει το αίμα.Έτσι γεννήθηκε ο θρύλος του Κόμη Δράκουλα.

Έμβλημά του υπήρξε ο δράκος κρεμασμένος από έναν σταυρό. Ο Βλαντ Γ΄ επονομάστηκε Δράκουλας (Draculea), που σημαίνει γιος του Δράκου και κατά άλλη εκδοχή συνεργάτης του διαβόλου γιατί οι γενίτσαροι που πολέμησαν εναντίον του έλεγαν ότι ο διάβολος τον συμβούλευε στη διάρκεια του πολέμου.Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πως κατανίκησε τον αήττητο ως τότε Οθωμανικό στρατό με ελάχιστες έως και σχεδόν ανύπαρκτες δυνάμεις. Μία εκδοχή λέει ότι ο διάβολος του παρουσιάστηκε όταν απειλούνταν από τον οθωμανικό στρατό και τον συμβούλεψε να πιεί αίμα που του πρόσφερε ο ίδιος και για να διατηρεί τις υπερδυνάμεις που απέκτησε έπρεπε να σκοτώνει και να πίνει το αίμα 5 δήμιων μία φορά το μήνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προκάτοχος
Βλάντισλαβ Β΄
Πρίγκιπας της Βλαχίας
Coat of arms of Wallachia, 1700.svg

1448
Διάδοχος
Βλάντισλαβ Β΄
Προκάτοχος
Βλάντισλαβ Β΄
Πρίγκιπας της Βλαχίας
Coat of arms of Wallachia, 1700.svg

1456 - 1462
Διάδοχος
Ραντού