Νότιοι Σλάβοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νότιοι Σλάβοι
Јужни Словени (mk. / sr.)
Južni Slaveni (sh. / hr. / bs.)
Южни славяни (bg.)
Južni Slovani (sl.)
South Slavic Europe.svg
     Νότιες σλαβικές χώρες
     Δυτικές και Ανατολικές σλαβικές χώρες
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Πλειονότητα: Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Σλοβενία. Μειονότητα: Αλβανία, Ελλάδα, Κόσοβο, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία.
Γλώσσες
Νοτιοσλαβικές γλώσσες:
Βοσνιακά, Βουλγάρικα, Κροάτικα, Μαυροβουνιακά, Σερβοκροάτικα, Σέρβικα, Σλαβομακεδονικά, Σλοβένικα
Θρησκεία
Ορθόδοξος Χριστιανισμός, Καθολική Εκκλησία, Ισλάμ
Σχετιζόμενες εθνικές ομάδες
Σλάβοι

Οι Νότιοι Σλάβοι είναι ένα υποσύνολο σλαβικών λαών που μιλούν νότιες σλαβικές γλώσσες. Κατοικούν μία συνεχόμενη περιοχή στη Βαλκανική χερσόνησο, τη νότια Παννονική πεδιάδα και τις ανατολικές Άλπεις, και χωρίζονται γεωγραφικά από το σώμα των Δυτικών Σλάβων και Ανατολικών Σλάβων από τους Ρουμάνους, τους Ούγγρους και τους Αυστριακούς. Συμπεριλαμβάνουν τους Βόσνιους, τους Βούλγαρους, τους Κροάτες, τους Μαυροβούνιους, τους Σέρβους, τους Σλαβομακεδόνες και τους Σλοβένους. Αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στις κεντροευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες Βουλγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Σλοβενία. Η περιοχή τους χωρίζεται από τα υπόλοιπα σλαβικά έθνη από το 15ο αιώνα από τα σύγχρονα μη σλαβικά κράτη της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, που είχε ως αποτέλεσμα διαφορετική ιστορική πορεία για τα νότια σλαβικά έθνη απ' ό,τι οι Δυτικοί και Ανατολικοί σλάβοι.

Η χώρα της Γιουγκοσλαβίας (που σημαίνει «Νότια Σλαβία») ενοποίησε όλες τις νότιες σλαβικές περιοχές, εκτός από τη Βουλγαρία, σε ένα ενιαίο κράτος. Η έννοια της Γιουγκοσλαβίας, ως μοναδικού κράτους για όλους τους νότιους σλαβικούς λαούς, εμφανίστηκε το 17ο αιώνα και αναδείχθηκε χάρη στο Ιλλυρικό κίνημα του 19ου αιώνα. Το όνομα δημιουργήθηκε από το συνδυασμό των σλαβικών λέξεων «γιουγκ» (νότος) και «σλαβένι» (σλάβοι).

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα South Slavs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).