Θείος Σαμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αφίσα του Τ.Μ. Φλαγκ του 1917 βασίστηκε στην αρχική αφίσα του Βρετανού Λόρδου Κίτσενερ τρία χρόνια νωρίτερα. Χρησιμοποιήθηκε για στρατολόγηση τόσο για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Φλαγκ χρησιμοποίησε μια τροποποιημένη έκδοση του προσώπου του για τον Θείο Σαμ και ο βετεράνος Γουόλτερ Μποτς παρείχε την πόζα του.[1]

Ο Θείος Σαμ (αγγλικά: Uncle Sam, U.S) είναι μια κοινή εθνική προσωποποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης ή των Ηνωμένων Πολιτειών εν γένει, η οποία σύμφωνα με το μύθο, τέθηκε σε χρήση κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812 και υποτίθεται ότι ονομάστηκε έτσι για τον Σάμουελ Γουίλσον. Η πραγματική προέλευση είναι ασαφής.[2] Από τις αρχές του 19ου αιώνα, ο Θείος Σαμ υπήρξε ένα δημοφιλές σύμβολο της αμερικανικής κυβέρνησης στον αμερικανικό πολιτισμό και μια εκδήλωση πατριωτικού συναισθήματος.[3] Ενώ η μορφή του Θείου Σαμ αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα την κυβέρνηση, η θεά Κολούμπια αντιπροσωπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έθνος.

Η πρώτη αναφορά στο Θείο Σαμ στην επίσημη βιβλιογραφία (σε αντίθεση με τις εφημερίδες) ήταν στο αλληγορικό βιβλίο του 1816 Οι Περιπέτειες του Θείου Σαμ στην Αναζήτηση Μετά την Χαμένη Του Τιμή (The Adventures of Uncle Sam in Search After His Lost Honor) από τον Φρέντερικ Ωγκάστους Φίντφαντι (Frederick Augustus Fidfaddy, Esq)." Άλλες πιθανές αναφορές χρονολογούνται στον πόλεμο της αμερικανικής επανάστασης: ένας Θείος Σαμ αναφέρεται ήδη από το 1775, στους αρχικούς στίχους του "Yankee Doodle",[4] αν και δεν είναι σαφές αν αυτή η αναφορά είναι ο Θείος Σαμ ως μια μεταφορά για Ηνωμένες Πολιτείες ή σε ένα πραγματικό πρόσωπο που ονομάζεται Σαμ. Οι στίχοι στο σύνολό τους γιορτάζουν τις στρατιωτικές προσπάθειες του νεαρού έθνους στην πολιορκία των Βρετανών στη Βοστώνη. Η 13η σκηνή είναι:

Old Uncle Sam come there to change
Some pancakes and some onions,
For 'lasses cakes, to carry home
To give his wife and young ones.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Most Famous Poster». American Treasures of the Library of Congress. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2016. 
  2. Schauffler, Robert Haven (1912). Flag day; its history. σελ. 145. 
  3. Terry Allan Hicks. Uncle Sam. Marshall Cavendish 2006, 40 pages, (ISBN 0761421378). Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. (p.9)
  4. Benson J. Lossing, Pictorial Field Book of the Revolution, Volume II, Supplement XIV (1850)
  5. Aldrich, Mark (2004). A Catalog of Folk Song Settings for Wind Band. Hal Leonard Corporation. σελίδες 33, 59. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]