Green Lantern

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Green Lantern
Green Lantern Rebirth 6.jpg
Εξώφυλλο του Green Lantern: Rebirth #6 (Μάιος 2005)
Από αριστερά προς δεξιά: Γκάι Γκάρντνερ, Κάιλ Ρέινερ, Χαλ Τζόρνταν, Τζον Στιούαρτ και Κίλογουογκ.
Σχέδιο από Ήθαν Βαν Σκάιβερ
ΕκδότηςDC Comics
Πρώτη εμφάνισηAll-American Comics #16 (Ιούλιος 1940)
Δημιουργήθηκε απόΆλαν Σκοτ:
Μάρτιν Νόντελ
Χαλ Τζόρνταν:
Τζον Μπρουμ
Τζιλ Κέιν
ΧαρακτήρεςΆλαν Σκοτ
Χαλ Τζόρνταν
Γκάι Γκάρντνερ
Τζον Στιούαρτ
Κάιλ Ρέινερ
Τζέιντ
Σινέστρο
Σάιμον Μπαζ
Τζέσικα Κρουζ
Το Σύμβολο των Green Lanterns

Green Lantern (μτφρ.: Πράσινος Φανός) είναι το όνομα πολυάριθμων υπερηρώων που εμφανίζονται σε αμερικάνικα βιβλία κόμικ που έχει εκδώσει η DC Comics. Πολεμούν το κακό με την βοήθεια δαχτυλιδιών που τους προσδίδουν μία γκάμα υπερδυνάμεων.

Ο πρώτος Green Lantern ήταν ο χαρακτήρας τού Άλαν Σκώτ, που δημιουργήθηκε το 1940 όπως και η πλειονότητα των δημοφιλών υπερηρώων. Ο Άλαν Σκωτ συνήθως πολεμούσε κοινούς εγκληματίες τής Nέας Υόρκης με την βοήθεια του μαγικού του δαχτυλιδιού. Η έκδοση του χαρακτήρα σταμάτησε το 1949 κατά την διάρκεια μιας μαζικής πτώσης τής δημοφιλίας των υπερηρωικών κόμικ, μα ο χαρακτήρας έλαβε μία περιορισμένη αναγέννηση τις επόμενες δεκαετίες.

Το 1959, για να κεφαλαιοποιήσουν την μεγάλη άνθιση της δημοφιλίας τής επιστημονικής φαντασίας, ο Green Lantern επαναπροσδιορίστηκε ως Χαλ Τζόρνταν, έναν φύλακα ενός διαστρικού σώματος ασφαλείας γνωστού και ως Σώμα των Πράσινων Φανών. Επιπρόσθετοι μέλη αυτής τής οργάνωσης, όπου όλα αποκαλούνται Green Lanterns, παρουσιάστηκαν με τον καιρό. Εξέχοντες Green Lanterns που έλαβαν πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι: Γκάι Γκάρντνερ, Τζων Στιούαρτ, Κάυλ Ρέυνερ, και Σάιμων Μπαζ.

Οι Green Lanterns είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών έργων τής DC Comics. Έχουν προσαρμοστεί για την τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και κινούμενα σχέδια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρυσή Εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάρτιν Νόντελ δημιούργησε τον πρώτο Green Lantern. Η πρώτη του εμφάνιση τήν στην Χρυσή Εποχή των κόμικ στο All-American Comics #16 (τον Ιούλιο του 1940), σε έκδοση τής  All-American Publications, μίας από τις τρεις εταιρείες που αργότερα θα γινόταν η DC Comics.

Το πραγματικό όνομα του Green Lantern είναι Άλαν Σκωτ, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα παίρνει στην κατοχή του ένα μαγικό φανάρι που του μιλάει και του λέει ότι θα του δώσει δύναμη. Από αυτό έφτιαξε ένα μαγικό δαχτυλίδι που του έδωσε μία γκάμα δυνάμεων. Οι περιορισμοί τού δαχτυλιδιού είχαν να κάνουν με το ότι έπρεπε να "φορτίζεται" κάθε 24 ώρες και αυτό γινόταν εφάπτοντάς το για κάποιο διάστημα στο φανάρι. Ένας άλλος περιορισμός ήταν ότι δεν μπορούσε να επηρεάσει άμεσα ξύλινα αντικείμενα.Ο Άλαν πολεμούσε κυρίως κοινούς θνητούς εγκληματίες και κάποιους παραφυσικούς, όπως ο Άγριος Βάνδαλος και το ζόμπι Σόλομων Γκράντυ. 

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η δημοφιλία των υπερηρώων έπεσε. Τα κώμικ τού Green Lantern ακυρώθηκαν και το 1951 ήταν η τελευταία εμφάνιση του ήρωα κατά την Χρυσή Εποχή. Όταν δεκαετίες μετά οι υπερήρωες επανήλθαν, ο Άλαν Σκωτ αναγεννήθηκε, μα είχε πλέον αντικατασταθεί από τον νέο χαρακτήρα Χαλ Τζόρνταν. Έκανε κάποιες εμφανίσεις σε κόμικ άλλων υπερηρώων, μα δεν απέκτησε σειρά με τον ίδιο μόνο του.  Ανάμεσα στο 1995 και 2003 το όνομα του Άλαν άλλαξε σε "Φρουρός" ώστε να εξαφανιστεί στις νεότερες και δημοφιλείς πλέον εκδοχές των Πράσινων Φανών που ήταν πιο επιστημονικής φαντασίας.

Αργυρή Εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1959, ο Τζούλιους Σβάρτζ επαναπροσδιόρισε τον χαρακτήρα τού Green Lantern ως ήρωα επιστημονικής φαντασίας με το όνομα Χαλ Τζόρνταν. Οι δυνάμεις του πάνω-κάτω ήταν οι ίδιες με του Άλαν Σκωτ, μα ο χαρακτήρας ήταν εντελώς διαφορετικός και ασύνδετος με τον Green Lantern τής δεκαετίας τού 1940. Εϊχε νέο όνομα, νέα στολή και μία νέα ιστορία γένεσις. Ο Χαλ έλαβε το δαχτυλίδι από έναν ετοιμοθάνατο εξωγήινο και έλαβε το δαχτυλίδι το χρέος τής θέσης τού φρουρού στο Σώμα των Πράσινων Φανών, ένα διαστρικό σώμα ασφαλείας επιβλεπόμενο από τους Φύλακες τού Σύμπαντος.[1]

Χαλ Τζόρνταν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χαρακτήρας τού Χάρολντ "Χαλ" Τζόρνταν ήταν ένας δεύτερης γενιάς πιλότος, που ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα του. Του δόθηκε το δαχτυλίδι και η μπαταρία (φανός) από τον ετοιμοθάνατο Άμπιν Σουρ, του οποίου το διαστημόπλοιο έπεσε στην Γη. Ο Άμπιν Σουρ χρησιμοποίησε το δαχτυλίδι για να βρει τον "πιο ειλικρινή και ατρόμητο" για να γίνει μέλος τού Σώματος. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι τα ειδικά κριτήρια που τίθενται ταίριαζαν περισσότερο στον Γκάυ Γκάρντνερ και το δαχτυλίδι επέλεξε τον Χαλ λόγω απόστασης από τον Άμπιν Σουρ. Ο Γκάρντνερ έγινε "εφεδρικός" τού Χαλ. Αργότερα, ο Γκάρντνερ μπήκε σε κώμα και αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε και τρίτος άνθρωπος κατάλληλος για το έργο, ο Τζων Στιούαρτ, ο οποίος είχε προοριστεί να είναι ο "εφεδρικός" Φανός τού Τομέα τής Γης. Ο Τζόρνταν ως Green Lantern υπήρξε ιδρυτικό μέλος τής Λεγεώνας τής Δικαιοσύνης τής Αμερικής και από τα μέσα τής δεκαετίας τού 2000 μαζί με τον Τζων Στιούαρτ επιτηρούν από κοινού τον τομέα τής Γης στο διάστημα.  

Χάλκινη Εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γκάυ Γκάρντνερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη τής δεκαετίας του 1960 ο Γκάυ Γκάρντνερ εμφανίστηκε ως η δεύτερη επιλογή αντικατάστασης του Άμπιν Σουρ ως Green Lantern τού τομέα 2814. Ο Γκάρντνερ ήταν υποψήφιος για το δαχτυλίδι τού Άμπιν Σουρ, μα ο Τζόρνταν ήταν πιο κοντά. Αυτό τον έκανε "εφεδρικό" Green Lantern. Ωστόσο, στις αρχές τής καριέρας του ως Green Lantern, μία τραγωδία έφερε τον Γκάρντνερ σε μία έκρηξη μπαταρίας ενέργειας, θέτοντάς τον σε κώμα για χρόνια.  Όταν ξύπνησε λόγω των πολλών ετών στο κώμα ο Γκάυ ήταν συναισθηματικά ασταθής, αν και μπορούσε να το διαχειριστεί. Έχει περάσει από πολλές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης τής φοράς που μπόρεσε να χειριστεί το κίτρινο δαχτυλίδι τού Σινέστρου, την απόκτηση και απώλεια των Βουλδαριανών δυνάμεων και την επαναποδοχή του στο Σώμα των Πράσινων Φανών. Αργότερα έγινε μέλος τής Τιμητικής Φρουράς των Πράσινων Φανών και μπορούσε να επιβλέπει την εκπαίδευση των νέων Φανών Είναι ο υπ'αριθμόν 2814.2 Φανός στο Σώμα.

Τζων Στιούαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές τής δεκαετίας τού '70, ο Τζων Στιούαρτ, ένας αρχιτέκτονας από το Ντητρόιτ, επιλέχθηκε από τους Φύλακες να αντικαταστήσει τον Γκάυ Γκάρντνερ ως εφεδρικός Green Lantern για τον Τζόρνταν. Όταν ο Τζόρνταν παραιτήθηκε από το Σώμα, για μια μεγάλη χρονική περίοδο, ο Στιούαρτ ανέλαβε ως ο Φανός και βρήκε τον εαυτό του καθώς πολέμησε πολλούς κακοποιούς. Κατά το διάστημα αυτό οι Φύλακες του Σύμπαντος ανέθεσαν στην Κάτμα Τούι να εκπαιδεύσει τον Στιούαρτ και οι δυο τους ανέπτυξαν ερωτικά συναισθήματα. Παντρεύτηκαν, μα η Κάτμα σύντομα σκοτώθηκε από τον αιώνιο εχθρό των Πράσινων Φανών, την Σταρ Σάφαϊρ. Ο Στιούαρτ ήταν απαρηγόρητος. Έφτασε στο κατώτατο σημείο όταν δεν μπόρεσε να σώσει τον πλανήτη Ξάνσι από καταστροφή στην Κοσμική Οδύσσεια.

Ο Τζων Στιούαρτ μπόρεσε να καθαρίσει το όνομά του κατα την διάρκεια τής Μωσαϊκής κρίσης, όταν ένας τρελός Φύλακας απήγαγε πόλεις από το σύμπαν και τις έθετε μαζί στον Ώα. Όταν ο Φύλακας νικήθηκε, οι πόλεις παρέμειναν στον Ώα, καθώς οι άλλοι Φύλακες είπαν ότι η Κεντρική Ενεργειακή Μπαταρία δεν είχε αρκετή ενέργεια, για να τις επιστρέψει. Καθώς συνέλεγαν ενέργεια, ανέθεσαν στον Τζων Στιούαρτ να επιβλέπει τις ανακατεμένες κοινότητες. Χρησιμοποιώντας την διανοητικότητά του και την επίμονη σκέψη του οι κοινότητες αυτές μετετράπησαν σε μία κοινωνία. Βοηθήθηκε από την Ρόουζ Χάρντιν, μία αγρότρια από την Δυτική Βιρτζίνια, που είχε παγιδευτεί στον Ώα μαζί με την πόλη της που είχε απαχθεί. Ο Στιούαρτ και πάλι ερωτεύτηκε και οι δυο τους άρχισαν να νιώθουν πιο άνετα στον νέο τους κόσμο παρά όπως ήταν πριν στην Γη.

Ο Στιούαρτ στην πορεία ανακάλυψε ότι οι Φύλακες είχαν την ενέργεια να στείλουν πίσω στην Γη τίς πόλεις και ότι τις άφηναν στον Ώα, ως κοσμικό πείραμα καθώς και για να δοκιμάσουν τον Στιούαρτ. Ο Στιούαρτ πέρασε την δοκιμασία και ανακάλυψε ότι ήταν στις προφητείες τού Ώα. Για αυτό και οι Φύλακες τον είχαν επιλέξει οι ίδιοι αντί να επιλεγεί από ένα Δαχτυλίδι. Ο Στιούαρτ άγγιξε νέο επίπεδο και έγινε ο πρώτος θνητός Φύλακας του Σϋμπαντος. Ανταμοίφθηκε επίσης με την ανάσταση της Κάτμα Τούι, κάτι που οδήγησε και στον χωρισμό του με την Ρόουζ.

Ο Τζων Στιούαρτ είναι γνωστός από την συμμετοχή του στην τηλεοπτική εκδοχή τής Λεγεώνας τής Δικαιοσύνης, καθώς και όντας ο πρωταρχικός Green Lantern τού Σύμπαντος Κινουμένων Σχεδίων τής DC.

Θαάλ Σινέστρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σινέστρο γεννήθηκε στον πλανήτη Κόρουγκαρ και έγινε Green Lantern στον διαστημικό τομέα 1417. Ήταν φίλος τού Άμπιν Σουρ και μέντορας του Χαλ Τζόρνταν. Η επιθυμία του για τάξη ήταν βασική στο Σώμα και τον οδήγησε στο να είναι ένας από τους σπουδαιότερους Green Lanterns. Καθώς περνούσαν τα χρόνια επικεντρωνόταν ολοένα και περισσότερο στο να προστατεύει τον τομέα του και να διατηρεί την τάξη στο πλανήτη καταγωγής του χωρίς να υπολογίζει τίποτα.  Τελικά, κατέληξε στο ότι ο καλύτερος δρόμος θα ήταν να κυριεύσει τον Κόρουγκαρ και να κυβερνήσει τον πλανήτη ως δικτάτορας. Αποκαλύφθηκε από τον Χαλ Τζόρνταν και καταδικάστηκε, μα αργότερα έφτιαξε ένα κίτρινο δαχτυλίδι τού φόβου από τον Κουάρντ. Μαζί με τον Πάραλλαξ, θα δημιουργούσε το Σώμα Σινέστρο, το οποίο ξεκίνησε τον Πόλεμο του Φωτός. Ακολούθησε η Αμαυρότερη Νύχτα και ο Πόλεμος των Πράσινων Φανών και μετά ο Σινέστρο θα ξαναλάβει το δαχτυλίδι τού Green Lantern.

Δυνάμεις και ικανότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε Green Lantern φορά ένα δαχτυλίδι που του προσδίδει μία γκάμα δυνάμεων. To πλήρες εύρος των ικανοτήτων τού δαχτυλιδιού ποτέ δεν προσδιορίστηκε, μα δύο κύρια στοιχεία είναι ότι χαρίζει την ικανότητα της πτήσης και ότι οι δράσεις του ακολουθούνται από ένα πράσινο φως.

Οι πρώτες ιστορίες τού Green Lantern έδειχναν τους χαρακτήρες να κάνουν παντός είδους επιτεύγματα με το δαχτυλίδι, από το να συρρικνώνουν αντικείμενο ως το να κάνουν ανθρώπους αόρατους. Οι μετέπειτα ιστορίες σταμάτησαν τέτοιου είδους εμφάσεις στις δυνάμεις λόγω των "δομών".

Η δύναμη ορόσημο του Green Lantern είναι η ικανότητά του να εμφανίζει ως δια μαγείας "δομές": στερεά πράσινα αντικείμενα, τα οποία ο Green Lantern μπορεί να ελέγχει τηλεκινητικά. Αυτές μπορεί να είναι οτιδήποτε, παραδείγματος χάριν μια ασώματη γροθιά, για να χτυπήσει έναν αντίπαλο, μία ασπίδα, για να αποκρούσει μια επίθεση, ένα σπαθί, για να κόψει ένα σχοινί, ή αλυσίδες, για να δέσει έναν αιχμάλωτο. Όποιο κι αν είναι το σχήμα ή το μέγεθός τους, αυτές οι δομές είναι πάντα καθαρού πράσινου χρώματος, εκτός αν ο Φανός είναι τόσο ικανός που να γνωρίζει πως να αλλάζει το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα που η δομή εκπέμπει. Ο Χαλ Τζόρνταν έχει δείξει ότι κατέχει την ικανότητα να έχει μία δομή που να εκπέμπει ραδιενέργεια Κρυπτονίτη μετά από καθοδήγηση τού Μπάτμαν.

Τα δαχτυλίδια του Σώματος των Πράσινων Φανών επιτρέπουν στους κατόχους να ταξιδεύουν πολύ γρήγορα σε διαστρικές αποστάσεις, τόσο γρήγορα που μπορούν με ευκολία να κάνουν περιπολία στο Σύμπαν. Επιτρέπουν σε αυτόν που το φοράει να επιβιώνει σε οιοδήποτε περιβάλλον, και επίσης του αφαιρούν την ανάγκη τροφής, ύπνου και εκκένωσης. Το δαχτυλίδι μπορεί να μεταφράσει κάθε γλώσσα τού Σύμπαντος. Κατέχουν ισχυρούς αισθητήρες και μπορούν να αναγνωρίζουν και να αναλύουν αντικείμενα. Οι Φανοί έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις γνώσεις των Φυλάκων μέσω τού Βιβλίου τού Ωά. 

Μία αξιοσημείωτη δύναμη που δεν έχει το δαχτυλίδι είναι η ίαση οιουδήποτε τραύματος, αν και μπορεί να προσφέρει προστασία. Στην πρωταρχική ιστορία τού Χαλ Τζόρνταν, ο Αμπίν Σουρ κληροδότησε το δαχτυλίδι του στον Χαλ, επειδή ήταν ανήμπορος να βοηθήσει τον εαυτό στην κατάσταση που βρισκόταν με τόσα θανατηφόρα τραύματα. Αν ο Green Lantern τυχαίνει να είναι ικανός θεραπευτής, τότε το δαχτυλίδι μπορεί να εμφανίσει οιοδήποτε φάρμακο σκεφτεί, μα δεν μπορεί να κάνει πολλά για κάποιον Φανό που δεν έχει ιατρικές γνώσεις. Όταν ο Χαλ Τζόρνταν σπάει το χέρι του, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να εμφανίσει γύψο. Αυτό αργότερα επεκτείνεται στην ικανότητα να αντικαταστήσει μεγάλα τμήματα ενός τραυματισμένου σώματος με δομές, μα αυτό απαιτεί λεπτομερή βιολογική γνώση τού σώματος κάποιου και μεγάλη συγκέντρωση για την επέκταση των δομών.

Το δαχτυλίδι τού Άλαν Σκωτ ήταν ανήμπορο να δράσει άμεσα σε οτιδήποτε ήταν φτιαγμένο από ξύλο. Ο Άλαν μπορεί να επικαλεστεί μία πράσινη ασπίδα που προστατεύει από σφαίρες, μα ένα ξύλινο ρόπαλο θα διαπεράσει την ασπίδα. Τα δαχτυλίδια τού Χαλ Τζόρνταν και των συναδέλφων του είχαν την ίδια αδυναμία σε οτιδήποτε κίτρινο, αν και αυτό ήταν λόγω τής αφαίρεσης του κίτρινου μολύσματος από την Κεντρική Μπαταρία στον Ώα. Οι πρόσφατες ιστορίες έχουν αφαιρέσει αυτή την αδυναμία.

Η αποτελεσματικότητα του δαχτυλιδιού είναι συνδεδεμένη με την δύναμη της θέλησης του φορέα. Ένας Green Lantern με ισχυρή θέληση θα νικήσει έναν Φανό με λιγότερο δυνατή θέληση σε μία μάχη. Οτιδήποτε αποδυναμώνει το μυαλό ενός Green Lantern, όπως μία τηλεπαθητική επίθεση, μπορεί να καταστήσει το δαχτυλίδι άχρηστο.

Ο Green Lantern είναι διάσημος για τον όρκο που απαγγέλλει όταν φορτίζει το δαχτυλίδι του. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Albert, Aaron. «Green Lantern - Hal Jordan Profile». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2013.